') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

NOUGATGÖMMOR!!


Här började inte min långledighet alls som jag ville.... :(
Hade sett fram emot tre lata, lediga dagar vilket bl.a. inkluderade att åka in till Lund i gårkväll och gå på Lundakalaset och titta på lite bra artister.
Men Mollie blev magsjuk i Fredags kväll så dom planerna fick ställas in.

Det är ju så när man har små barn, virusen kan slå till närsomhelst!
Så det har varit mycket kramande och tröstande istället.
Nu håller jag tummarna att jag slipper drabbas!


Lite kakbak blev det tidigare i veckan och det här var några riktiga godbitar!!
Nästan som godis blev det...
Går säkert bra att frysa om det nu blir några över! ;)


















Det här behövs till 20-25 st:






125 g rumsvarmt smör eller margarin (kakorna blir sprödare om man har margarin)
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakulver
1½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker
50-75 g nougat



ca 50 g vit choklad till garnering






Gör så här:




♦Vispa smör och socker poröst med en elvisp.
Tillsätt mjöl,bakpulver,vaniljsocker och kakao.


♦Forma degen till en längd och vira in i plastfolie.
Låt vila i kylen i ca 1 tim.


♦Skär rullen i 20-25 bitar.
Dela nougaten i lika många bitar.


♦Sätt  ugnen på 200º.
Lägg en nougatbit på varje degbit.
Nyp ihop och rulla till kulor.



♦Lägg på pappersklädd plåt och grädda i ugnen 10-12 min.
Låt kakorna svalna på plåten.


♦Smält den vita chokladen och ringla över kakorna.




Kan absolut provas medan dom fortfarande är lite småvarma!!! :D











Ca 1½ sådant här choklad gick det åt....












Lägg en bit nougat på degbiten, nyp ihop och forma kulor......










Lägg kulorna på en pappersklädd plåt och grädda i ugnen i 10-12 min.












Försvinnande goda!!!!!

Nougaten blir en god överraskning när man biter i kakan.....










Häromdagen var vi och hälsade på Peter på jobbet när han jobbade ett av sina kvällspass.
Efter en fika så skulle jag och Mollie köra hem.



Då fick hon syn på några myyyycket intressanta fontäner!!!
Det var hon ju tvungen att kolla in....
Automatiskt började jag säga "Nej Mollie" men sen tänkte jag att " äh ,låt henne gå dit"

Och vips så stod hon där........:













Jättekul hade hon!!!




Och fick sitta i bilen i bara blöjan hem.......;)





Hoppas ni alla haft/ har en trevlig helg!!















MATBLOOGAR.....!


En ny samlingssida för matbloggar har startats upp.
Självklart vill man vara med där!

Klicka in på www.matbloggar.com så hittar ni mig och många andra matbloggar.


Hej så länge!! /Åsa.



TOMATBRÖD MED OLIVER!


Det här var ett experiment som föll väl ut!!
Har sett bröd med tomater i men hittade naturligtvis inget recept nu när jag ville testa.....
Så jag provade mig fram.
Jag fortsätter mitt brödbakande för fulla muggar och vill ju gärna variera smakerna lite.
Detta blev som sagt riktigt bra.
Ett perfekt bröd till buffén eller en värmande soppa!

Om man absolut inte gillar oliver är det bara att utesluta eller ersätta med soltorkade tomater, valnötter eller vad man nu vill....














Det här behöver du till en plåt 25×35 cm:






1 pkt jäst
2½ dl mjölk
3 dl finkrossade tomater
½ dl ljus sirap
2-3 tsk salt
1 brk créme fraiche
3 dl dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl
8-9 dl vetemjöl


Gröna oliver med pimento
Solrosfrö
Flingsalt
Vatten till pensling







Så här gör du:



♦ Värm mjölken så att den blir lite varmare än 37º.
Tillsätt de krossade tomaterna i mjölken.



♦Smula ner jästen i en rymlig degbunke.
Häll tomat och mjölkblandningen över och rör runt så att jästen löser sig.


♦Rör ner sirap, salt, och créme fraiche och blanda väl.
Tillsätt grahams och dinkelmjölet.
Arbeta kraftigt, gärna med degkrokar eller maskin.



♦Tillsätt vetemjölet lite i taget. Det gör inget om degen är aningen "kladdig".


♦Låt jäsa i 40-50 min.




♦Stjälp ut degen i en smord eller oljad långpanna 25×35 cm.
Platta ut degen med mjölade händer.
Täck över med bakduk och låt jäsa ännu en gång i 30 min.
Sätt ugnen på 200º.




♦Tryck ner så många oliver som du önskar.
Pensla brödet med vatten och strö över solrosfrö och flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 min.



Skär eller bryt i bitar...


Supergott!!! :P










Degen blir härligt röd av tomaterna.........
Den får gärna vara lite "kladdig".











Oliver, solrosfrö, och flingsalt ger brödet extra smak.......












Ett bröd som passar mycket bra till en god soppa, eller varför inte till buffén...?







Hoppas det smakar!!















SNART DAGS FÖR NYSLUNGAD HONUNG......!


Vår granne har biodling som intresse.
Till vår stora lycka betyder det att vi sällan eller aldrig behöver köpa honung.
Häromdagen behövde han hjälp av Peter att fixa lite i bikuporna.
Då fick Peter såklart ställa upp!
Iklädda väldigt rymdliknande dräkter så satte dom igång.
Jag höll mig på behörigt avstånd men var ändå tvungen att föreviga dom! :D









Peter till vänster......











Grannen kollar så att allt är ok...........








Det där med biodling är verkligen en hel vetenskap.......





Så inom ett par veckor eller så kommer det stå alldeles nyslungad honung på bordet!


Någon som har riktigt bra recept med honung som ingrediens??!







Eftersom det här inlägget är av det "icke matrelaterade" slaget ..... måste jag visa vad jag köpte på mitt första
Me & i  Party..... :D






              

Två jättefina tunikor till Mollie.................







            


Och såklart måste vi matcha varandra till hösten med dessa.........






Jag har sagt det innan, men jag älskar verkligen deras kläder!

Så ett STORT TACK till dig Hanna som än en gång ordnade ett trevligt party och supergod Äpplekaka.
Och säljaren Karolina förståss......!
Hon är så duktig!





Fler recept kommer snart..... ;)





Ha det gott alla kära läsare!








CHOKLADSNITTAR MED PLOPP!


Oj...vad tiden flyger iväg!!
Att komma in i vardagen igen är inte det lättaste......
Jag har varit så himla trött på kvällarna den senaste veckan att när jag nattat Mollie så har jag nästan somnat före henne!
Varje gång har jag tänkt att " nu ska jag INTE somna denna gången" !
Men det har jag ju gjort ändå. :)
Detta har då resulterat i att jag hamnat efter med uppdateringarna.
Jag brukar ju sitta framför datorn på kvällarna när Mollie somnat och lägga in bilder, skriva recept..m.m.

Ja, ja förhoppningsvis vänjer sig kroppen snart vid "vardagslunken" igen.
Här kommer i alla fall ett recept på underbart goda, lättbakade chokladsnitt med hackad Plopp !
Första gången jag gjorde dom var till Mollies dop och dom gick åt som smör.....!
















Det här behöver du till ca 40 st:



100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
½ dl kakao
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g Plopp ( tre st dubbel Plopp)







Så här gör du:




♦Sätt ugnen på 175º.
Vispa matfett och socker poröst.



♦Tillsätt sirap och vaniljsocker.



♦Blanda kakao, vetemjöl och bakpulver.
Rör ner det i smeten till en smuldeg.



♦Grovhacka Ploppchokladen och blanda ner den i degen.



♦Forma degen till längder och lägg dem på pappersklädd plåt.
Platta till längderna något med en gaffel.



♦Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 8-10 min.
Skär längderna i snitt medans dom fortfarande är varma.




Ni måste smaka kakorna innan dom svalnat helt, då är dom så där mjuksega....
Såååå gott!!! :P












Plopp........ Minns dom där små man fick i affären när man var liten.












Smör och socker vispas poröst, sedan tillsätts sirap och vaniljsocker.....










....mjöl, kakao och bakpulver rörs ned så att det blir en smuldeg......









.......tillsätt den hackade Ploppchokladen.
Visst vill man smaka en bit redan nu...?!! :D











Forma till 4 längder och platta till dom något med en gaffel......
Grädda i 175º i 8-10 min........










........sedan är dom klara!!











                  

Min fina kakburk hade stått tom länge nu, så det var dags att fylla på!!














Det är fler i familjen än jag som är trött på kvällarna.......  ;) !









P.s. Ingredienserna till Ugnspannkakan hade fallit bort i inlägget utan att jag märkt det.
Men nu finns dom där. Blir lite lättare att laga nu....ha,ha!



Jag har fullt upp idag, ska snart på mitt andra Me & I Party och efter det till mitt brorsbarn som fyller 7 år idag!




Hej så länge!


















UGNSPANNKAKA MED BACON, LÖK OCH MORÖTTER !!


Fläskpannkaka tillhör verkligen en av mina favoriter!!
Men varenda gång jag föreslår det så rynkar Peter på näsan.
Så denna gången passade jag på en kväll när han var ute och spelade golf..... ;).
Receptet jag brukar använda är från min gamla Hemkunskapsbok.
Denna gången hade jag även i rivna morötter för att det skulle bli lite mer näringsrikt.

Detta är ett riktigt bra vardagsrecept tycker jag, omtyckt av alla ( nåja......)
och tar endast ca 30 min innan det står på bordet.
Sånt gillar jag!!










Det här behöver du till ca 4 pers:


3 pkt bacon strimlade
1 stor gul lök hackad
ca 3 dl grovriven morot
4 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
vitpeppar








Gör så här:





♦Fräs bacon och lök i en stekpanna tills baconet fått lite färg och löken blivit glansig.
Häll över i en lätt smord långpanna ca 25×35 cm.




♦Vispa sönder äggen lätt i en skål.Tillsätt hälften av mjölken, allt mjölet och saltet.
Vispa eller rör smeten slät och klimpfri. Häll i resten av mjölken.
Vänd ner de rivna morötterna.





♦Slå smeten över bacon och lökblandningen och grädda mitt i ugnen i 225º i ca 20-30 min.





Servera med lingonsylt och lite fräsch isbergssallad.












Fräs först bacon och lök i en stekpanna.......










Lantägg med härligt gul äggula ska det vara......













Fördela baconblandningen i en långpanna.........










......häll över smeten och grädda mitt i ugnen i ca 20-30 min............











.................sen är härligheten klar!!!








Smaklig Måltid!















KORV OCH PASTAGRATÄNG MED AJVAR PINJÛR!


En ny ingrediens har provats härhemma!
Ajvar Pinjur från Druvan.
Otroligt god!! Jag har gått och sneglat på den länge i affären och häromdagen slog jag till.
Det är en parikapuré som är smaksatt med tomat och lök bl.a.
Första gången jag provade den var som tillbehör till grillat...väldigt gott!
Andra gången hade jag den som såsbas till den här gratängen.
Och oj, oj, oj så gott det var!
Både Mollie och Peter gav gratängen högsta betyg och jag längtar redan efter att laga den igen!
Korven jag använde är kryddig men inte stark, så den passar små magar också!














Det här hade jag i :

En stor gratäng till 4-6 pers




1 pkt Pasta 500 g av valfri sort
1 pkt kryddiga korvar Txistorra från Scan (3 korvar)
1 strimlad purjolök
6-10 skivade färska champinjoner
2-3 dl Ajvar Pinjûr
2 dl vatten
2 dl mini matgrädde eller annan grädde
2 buljongtärningar kött eller grönsak
1-2 tsk sambal oelek
vitlökspulver
grovmald svart peppar
salt


Riven ost till gratinering





Så här gör du:





♦Koka pastan enligt anv. på paketet.
Häll av vattnet och häll över pastan  i en gratängform.




♦Dela korven först på länden och sedan tvärs över i halvmånar.
Bryn i lite matfett i en stor stekpanna.
Tillsätt champinjonerna och purjolöken och låt bryna med en stund.



♦Häll på Ajvar Pinjûr, vatten, grädden och tillsätt buljongtärningarna.
Rör om så att tärningarna löser upp sig och tillsätt sambal oelek.



♦Krydda, salta och peppra och låt såsen koka ihop lite.



♦Häll över pastan och fördela den rivna osten över.
Grädda i 200º i ca 15 min eller tills gratängen fått fin färg.



Servera med en god sallad!









           

Två kryddiga ingredienser i denna supergoda gratängen!!!










Bryn korven, svampen och purjolöken så att det får fin färg.........










Tillsätt övriga ingredienser, krydda efter smak och låt såsen koka ihop något.....











....häll över pasta och lägg på riven ost.Grädda i ca 15 min i 200º..............













.......färdigt!!! :P










Smaklig måltid!!





FRANSKBRÖD PÅ DINKELMJÖL!


Det kommer troligtvis bli en del brödrecept här nu framöver eftersom mitt "löfte" till mig sjäv efter semstern var att inte köpa fabriksbakat bröd utan baka själv.
Och det fungerar förvånansvärt bra.
Visst, det gäller ju att planera lite men så är det ju med allt annat också....
Detta är ett recept som jag hittade på baksidan av mjölpåsen (siktat dinkelmjöl från Kungsörnen).
Och det var riktigt, riktigt gott.
Faktiskt första gången som jag bakat franskbröd och det verkligen smakade FRANSKBRÖD.
Även detta brödet har hållt sig saftigt efter det varit fryst.












Det här behöver du till 2 st:





50 g jäst
5½ dl vatten, fingervarmt 37º
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
2 tsk salt
1 kg siktat dinkelmjöl

Vatten till pensling
Vallmofrö till garnering





Gör så här:




♦Smula ner jästen i en degskål.
Häll över vattnet och rör om.Klicka i fettet och tillsätt salt.



♦Tillsätt mjölet men spara ca ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 min med maskin eller degkrokar, annars 10 min för hand.



♦Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 min under bakduk.



♦Arbeta ner degen lite och knåda den lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i två lika stora delar och forma till limpor eller lägg i smorda avlånga formar.



♦Jäs en gång till under bakduk i 30-40 min.
Sätt ugnen på 225º.



♦Pensla bröden med vatten och gör några snitt tvärsöver med en vass kniv.
Strö på vallmofrö.
Grädda i nedre delen av ugnen, 25-30 min.



♦Låt bröden svalna på galler utan bakduk om du vill ha en hårdare, frasig skorpa.












Det här mjölet använde jag och receptet hittade jag bak på påsen.......











Mina degkrokar får jobba hårt numera.........










Degen är nedtryckt i smorda formar och ska jäsa i 30-40 min......
På påsen står det att det ska bli 3 bröd men jag gjorde två större istället.











Färdigjäst, snittat, penslat och fröat. Nu ska det gräddas i ugnen i 225º
i ca 25-30 min..........









Färdigt!
En skiva av det här nybakade brödet och lite bregott på.......det är såååå gott!!  :P





Några av mina andra bröd jag har bakat:




FLUFFIGA MOROTSRUTOR


SOMMARBRÖD



GUDAGODA FOCCACIA









Den här landade igår kväll på åkern bredvid vårt hus..........:









Gissa om man blev förvånad när man såg ett gigantiskt kaninhuvud komma farande.... :D

Har faktiskt aldrig sett denna varianten förut.

Häftigt var det i alla fall!






Önskar alla mina kära läsare en Skön Söndag!!




KÄRLEKSMUMS PÅ NYTT SÄTT!


En av dom mest klassiska kakor som finns måste väl vara kärleksmums....?!
Även kallad Mockarutor och det finns säkert fler namn på denna underbara kaka.

För ett tag sedan såg jag detta receptet i en veckotidning hemma hos min mamma.
Det var en "ny" glasyr på, gjord av vit choklad och vispgrädde.
Och jag började dregla direkt....... Såklart fick jag riva ur receptet så att jag kunde provbaka.
Det har jag gjort nu och det blev så underbart gott! :P
T.o.m Peter som inte är något kakmonster sa: " Dom här var ju supergoda!! "
Och det mina vänner är ett GOTT BETYG....ha,ha!













Det här behöver du till ca 20-25 st.






1 dl kakao
2 dl vatten
250 g smör
4 dl socker
5 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
200 g mörk choklad



Vit Chokladglasyr:


1½ dl vispgrädde
400 g vit choklad
Kokos till garnering ( Jag hade även Cappuccinokulor ovanpå som är inhandlade hos Borgeby kryddor.  )







Gör så här:


♦Sätt ugnen på 200º. Koka upp kakao och vatten och låt svalna.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.



♦Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner omväxlande med vattenchokladen i smörblandningen.



♦Smält chokladen  i micro eller över vattenbad.
Vänd ner i smeten.


♦Häll smeten  i en pappersklädd långpanna ca 35×25 cm.
Grädda kakan i ca 20 min. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Låt svalna.




♦Koka upp grädden, tillsätt finhackad  vit choklad.
Rör försiktigt på svag värme tills allt har smält.
Låt svalna något innan du brer det över kakan.
Strö över kokos och låt stelna i kylen.


♦Skär i rutor vid servering.










Mycket choklad i den här kakan....både kakao och mörk choklad!











Kakan är färdig och ska svalna innan glasyren breds på......









Vit chokladglasyr förnyar denna klassiska kaka......
Kan ju inte bli annat än succé !!!











På tal om choklad.............








Vill du ha en puss mamma??!!






Tja, det är nog enda gången man inte är sådär jättesugen på att pussas.......;)






Ha en härlig Fredag allihopa  med mycket mys....!!!











BAKAD POTATIS MED KEBABRÖRA!


För några år sedan var bakad potatis väldigt populärt på caféer och restauranger.
Numera verkar det vara lite "ute"  att ha det på menyn.
Jag tycker i alla fall att det är väldigt gott!

Dock äter vi det mycket sällan eftersom Peter  tycker att det är  "tjejmat" ......ha, ha!
Men häromdagen fick han snällt äta det till middag och han tyckte att det var riktigt gott, tack vare den goda kebabröran jag hade gjort till.
Och jag kunde inte annat än hålla med!
Kebabröran vinner mycket på att göras i god tid så att den får stå och dra.











Det här behöver du till ca 3 pers:



3 bakade poatatisar


1 pkt kebabflarn 400 g
kebabkrydda
1 gul paprika, hackad
½ purjolök eller 1 bunte salladslök, strimlad
1 liten brk skivade champinjoner
1 liten rödlök, finhackad
1-1½ dl smörgåspickles på tub
2 dl creme fraiche eller gräddfil
vitlökspulver
paprikakrydda
mexikansk kryddblandning
grovmald svartpeppar
salt






Gör så här:



Stek kebabflarnen i en stekpanna.
Krydda med lite extra kebabrydda.Låt svalna.

Blanda dom hackade grönsakerna i en skål och tillsätt kryddorna.
Rör ner picklesmajonäsen och creme fraichen/gräddfilen.
Blanda till sist i kebabköttet och smaka av med salt och peppar.


Låt stå kallt till servering.


Fyll dom nybakade varma potatisarna med röran och servera lite sallad vid sidan om.


GOTT!!









Grönsakerna blandas med kryddorna....











Tillsätt sedan 1-1½ dl av den här.........










Allra sist blandas det avsvalnade köttet i.....










 Rör om  och ställ sedan kallt i kylen fram till servering.

TIPS! Gör röran i god tid så blir det betydligt mer smak !!







SMAKLIG MÅLTID! :P



FLUFFIGA MOROTSRUTOR


Åhhh...vad jag njuter av vädret vi haft de senaste dagarna!!
Så skönt att sommaren kom tillbaka.
Visserligen har det varit svettigt att återgå till jobbet i den här värmen, men desto skönare när man kommit hem och kunnat plaska i Mollies lilla pool!
Imorgon är det verkligen vardag igen på allvar, då återgår Peter också till jobbet och Mollie till sitt dagis.
Känns lite som att sommaren är slut nu...... :( .


Mitt löfte att BAKA bröd och INTE köpa har hållt i sig!
Känner mig väldigt nöjd över det och först ut blev dom här morotsrutorna som jag hittat på Anna-Marias matblogg.

Någon liten ändring i receptet blev det,men jag måste säga att dom var fantastiskt goda!!
Så saftiga (även när dom varit frysta ) och jättelätta att göra!
Ett favvisrecept med andra ord!











Det här behöver du til 20-24 st:



1 pkt jäst ( 50 g )
5 dl ljummen mjölk
1 brk Creme Fraiche
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
4 dl finrivna morötter
2 dl grahamsmjöl
2 dl durumvetmjöl
12-14 dl vetemjöl special




Till pensling och garnering:


Vatten
Sesamfrön
Solrosfrön
Linfrö
Ev. Flingsalt





Gör så här:



Värm mjölken så att den blir fingervarm.
Lös upp jästen i mjölken.
Tillsätt sedan övriga ingredienser, vetemjölet tillsätts sist tills det blir en smidig deg.
Kör i assistenten 10 min, knåda för hand eller använd degkrokarna på elvispen.  (Gjorde jag. )

Låt jäsa under bakduk i ca 45 min.

Lägg ett bakplåtspapper i en djup ugnsplåt och smörj pappret med olja eller smör.
Häll ut degen och tryck ut den i plåten till ett lagom jämnt lager.

Jäs ytterligare 30 min.
Pensla med vatten och strö över fröerna.

Grädda i  225º i 15-20 min.
Prova med en sticka att brödet är färdigt.

Skär i så stora rutor som du vill ha.Jag gjorde 20 st.










Ingredienserna.....








Morötter gör brödet riktigt saftigt .........











Degen är färdig och skall jäsas, den får gärna vara lite "kladdig"..........














När den har jäst färdigt plattas den ut på ett smort papper i en långpanna.....











Strö på dom fröna du gillar, jag älskar solrösfrö och linfrö !
Grädda i 15-20 min i 225º.....









Färdigt!!
Skär i så stora rutor du vill ha.










Mollie blev väldigt sugen precis när jag skulle fotografera.....ha,ha !!








Lycka till!!












NU ÄR VINNAREN DRAGEN!!


En lycklig ( förhoppningsvis... ;) )vinnare har blivit meddelad i kväll att hon vann dom fina sakerna från KALASFÅRM.

Christina, som vad jag förstår är en trogen läsare, hade turen på sin sida!!
STORT GRATTIS TILL DIG!







Tillhör numera Christina!







Jag vill verkligen tacka alla som har varit med ,och responsen var enorm!
Så himla kul! :D
Jätteroligt att få så många kommentarer,fortsätt gärna med det....


Det enda som kändes lite trist var att det bara var EN vinnare,hade önskat ni kunde haft tur allihopa!!
Men förhoppningsvis kommer det bli tävlingar framöver.



Ha en bra kväll allihopa!! :D





PIZZA CALZONE MED VARMRÖKT FLÄSKFILÈ !


När jag bakar pizza brukar jag alltid göra det i en långpanna.
Lustigt, eftersom när vi äter "köpepizza" så beställer jag alltid Calzone...
Beslöt mig för att göra den varianten i stället när vi var pizzasugna.
I kylen hade jag en varmrökt fläskfilé som höll på att gå ut på datum så den fick bli fyllning tillsammans med ost, tomatsås, champinjoner och lite lök.

Pizzadegen gjorde jag enbart på durumvetemjöl och vilken skillnad det blev mot att ta "vanligt" vetemjöl!!
Smaksatte även degen med lite kryddor och det var helt klart den godaste degen jag gjort!
Ett riktigt helgmysrecept kommer här:












Ca 6 mellanstora pizzor.




Det här behöver du till pizzadegen:




4 dl ljummet vatten
¾ pkt jäst
½ dl olivolja eller annan olja
1 tsk salt
Ca 1 liter Durumvetemjöl, prova dig fram. Degen ska vara smidig och inte för hård
Italiensk salladskrydda
cayennepeppar





Till Fyllningen:



400 g Varmrökt Fläskfilé eller skinka
Riven ost
Några skivade färska champinjoner
Hackad gul lök
Hela tomater på burk som mosas
Oregano




 


Så här gör du:





Smula ner jästen i en bunke och häll på vattnet.
Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och olivolja.
Krydda med kryddorna efter smak.
Arbeta i största delen av mjölet och ta sedan upp degen på bakbordet och knåda i resten tills du fått en klibbfri, smidig deg.
Låt degen jäsa i 30 min under bakduk.



Förbered fyllningen under tiden.


När degen är färdigjäst delas den i 6 lika stora bitar.
Kavla ut till varje bit till en rundel och fördela fyllningen i en sträng mitt på.
"Stäng" pizzan och nyp ihop skarven så att den håller tätt.
Strö ev. över oregano ovanpå.


Grädda i ugn 200º i ca 15 min.










Pizzadegen blev väldigt god tack vare det här mjölet.
Testa det nästa gång! Finns i alla affärer.








Jag använder dom här tomaterna, som jag mosar lätt med en gaffel,
som tomatsås.











Den varmrökta fläskfilén var egentligen inte tänkt som pizzafyllning......
Men gott blev det!!









Med kryddor i Pizzadegen förhöjs smakupplevelsen ytterligare.....








                


       
         

Ett tips när man gör Calzone är att inte fylla den FÖR mycket, då blr den svår att "stänga.....










Doften som sprider sig i köket är underbar.......


















Smaklig Måltid!!!
















SNABBA FISKBURGARE!!


Idag är jag tillbaka i "verkligheten".
Min ledighet är nämligen slut för den här sommaren.....
Jag har haft en härlig semester och verkligen laddat batterierna.
Nu börjar man tänka så smått igen på veckomatsedlar, storhandlingar, dagistider, m.m.....


Här är i alla fall ett väldigt snabbt,gott och enkelt  tips på fiskburgare.
Dom färdigpanerade fiskfiléerna som jag har använt tycker jag är riktigt goda.
Med lite hemmagjorda klyftpotatis till så blir det en komplett måltid!












Det här behöver du:



*Hamburgarbröd
*Frysta färdigpanerade fiskfiléer
*Remoulade, färdig eller hemmagjord
*Sallad,tomat,lök.gurka
*Klyftpotatis hemmagjorda











Räddare i nöden att ha hemma i frysen när tiden tryter.....
Jättegoda faktiskt!











Tar inte många minuter på stekjärnet........










Dessa använde jag,känns lite nyttigare......














Hemmagjord remoulade kan man lätt göra själv av finhackade pickles, majonäs, curry,
 salt, svartpeppar och lite gräddfil.
Ju längre den får stå och dra, desto godare......




Smaklig Måltid!







Här har det regnat mer eller mindre hela dagen och det då känns det inte så dumt att börja jobba igen...
(intalar jag mig själv i alla fall. :D )




Ha det bra allihopa!





MIN FAVORITMARINAD TILL GRILLAT!


Har ni tröttnat på grillandet än??
Jag har faktiskt lite....
Kanske inte grillandet i sig men jag tycker att det börjar bli svårt att variera sig i tillbehören.
Hade Peter fått bestämma kunde vi haft Pommes och bearnaisesås varje gång....... ;)


Den här marinaden är min absoluta favorit till kyckling och fläskkött!
Den blir sådär härligt söt-stark.
Inga konstigheter alls utan gjord av ingredienser man alltid har hemma.












Marinad som räcker till 600-800 g kött:




1 dl rapsolja eller annan neutral olja (inte oliv)
1- 1½ msk Sambal oelek
2 stora pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk kinesisk soja
1 tsk balsamvinäger (går även bra med rödvinsvinäger)
1½ msk flytande honung







Så här gör du:



Rör ihop alla ingredienserna till marinaden i en skål.
Lägg köttet i  en skål eller dubbla plastpåsar och häll marinaden över.
Plasta skålen eller tillförslut påsarna.

Låt stå kallt i minst 1 timme,gärna längre.



Enkelt och SUPERGOTT!!








SAFTIGA GRAHAMSFLÄTOR MED SESAMFRÖN!


Först och främst vill jag säga hur roligt det är att så många vill vara med och tävla!!
Önskar er alla lycka till än en gång!


Mitt "löfte" till mig själv nu inför hösten är att jag ska ta mig i kragen och baka mer bröd.
Det tar ju inte så lång tid och det finns så många fördelar med det, tex:





*Betydligt billigare

*Mycket godare (förhoppningsvis... ;)  )

*Man vet vad det innehåller, dvs inga härdade fetter,konstiga tillsatser,konserveringsmedel...m.m.




Den enda nackdelen jag kan komma på är väl att man kan äta för mycket för att det är så gott...ha,ha!

Hursomhelst så blev det dessa bröden sist jag bakade och dom var väldigt goda.
Har du inte alla mjölsorter hemma så ta vad du har eller blanda med andra sorter,huvudsaken är att den totala mängden blir ungefär detsamma.














Det här behöver du till 2 bröd:




50 g jäst
5 dl fingervarmt vatten 37º
½ msk honung
1 ½ msk strösocker
2 tsk salt
1 äggula
3 dl grahamsjöl
6 dl vetemjöl (gärna special)
3 dl durumvetemjöl
25 g mjukt smör


Till pensling:

Vatten
Sesamfrön






Gör så här:




• Lös jästen i vattnet och tillsätt honung,socker,salt och äggulan.


•Häll i allt grahamsmjöl och durumvetemjöl.Klicka i det riktigt mjuka smöret.
Tillsätt resterande mjöl förutom lite som sparas till utbakningen.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i minst 1 timme.


•Dela degen i två delar. Dela sedan varje degbit i 3 bitar.Rulla ut de 6 bitarna till länder och fläta ihop två bröd som du lägger på pappersklädd plåt.
Pensla flätorna med vatten och strö över sesamfrön.
Låt jäsa under duk i ca 40 min till.
Sätt ugnen på 200º.


•Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Prova med en sticka att brödet är klart.





                   






                    












Att baka flätade bröd är inte alls svårt men ser lite "proffsigt" ut.

Brödet går jättebra att frysa in och håller sig saftigt ändå.









Igår så firade Jag och Peter 10 år tillsammans! ♥♥♥♥





                              Något suddig bild från vår resa till Lefkas........




Min syster satt barnvakt några timmar så vi hoppade på cyklarna och cyklade in till centrum och åt lite god mat.
För min del blev det en fantastisk Wienerschnitzel och Peter åt Oxfiléplanka.
Och till det delade vi en flaska rött....
Rätt så stillsamt blev det eftersom Peter är med i en STOR golftävling idag, Hickory SM som går i Falsterbo.
Jag håller alla tummar och tår att det går bra för honom!!





Idag blir det nog lite kakbak....har ett nytt recept jag tänkte prova.
Blir det bra dyker det upp här så småningom.


Ha en härlig Lördag alla!! :D















Till bloggens startsida


bloglovin

RSS