') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

HIGH CHAPARALL OCH ASTRID LINDGRENS VÄRLD!


Godmorgon på er! Sista dagen på semestern för mig idag och jag hade lovat mig själv att jag skulle gå upp tidigt så inte kroppen chockas imorgonbitti......nja, halv tio blev klockan ändå! :D
Idag blir det inget matrelaterat inlägg, men hoppas att det ändå kan vara intressant då jag vet att många av er läsare har småbarn......
När man planerar semester med barn skiljer det sig en hel del från när man var "själv".
Jag och Peter golfade hela semestrarna och så lite sol och bad på det. Nu kretsar det mesta om olika nöjesparker och lekland,m.m..... Fast det är ändå himla trevligt även för oss vuxna.
I år har jag fått uppleva två ställen som jag aldrig varit på förut, och vi hade inte åkt hit om det inte varit Mollie.
Jag talar om High Chaparall och Astrid Lindgrens Värld som båda ligger i Småland.
Fantastiska ställen båda två och även om det sved rätt mycket i plånboken var det värt varenda krona!
Bjuder på lite bilder:





Bild från tåget på HC, på väg tll Mexico.....



Känns verkligen som man är i "Wild West"!




Ångbåten var häftig!



I Mexico fanns det såklart en "tequila bar", Hoppade dock över tequilan och satsade på lite goda nachos i stället!




Och så hade dom ju hade karuseller...... (Mollie högst upp) :D



Dagen avslutades med pizza på en deras restauranger!
När det var dags att åka hem somnade Mollie i bilen innan vi ens svängt ut från parkeringen. :D










På Astrid Lindgrens Värld var det helt klart Pippi som var mest välbesökt!



Mollie testar Pippis säng.....



"Mattisborgen" var himla häftig!



På "Bråkmakaregatan" hoppade Mollie in som säljare i konditoriet.....



.....till sist fick vi locka med glass för att få ut henne! :D


Killen som spelade "Emil i Lönneberga" var riktigt lik!



Från en av föreställningarna i Katthult, Lina som klamrar sig fast vid Antons ben uppe på taket.



"Madicken" var en klar favorit hos Mollie, och även hos mig för den delen, jag älskade den serien när jag var liten!!


Mollie fick en kram av "Madickens" lillasyster "Elisabeth".
Hon spelade så bra den tjejen!





Då får vi väl se vad det blir för semesterutflykter nästa år!
Tror nog att en viss Mollie vill tillbaka till Vimmerby igen......  :D



Önskar er alla en trevlig Söndag!



SAMBALKOTLETTER MED SWEETCHILIMARINERAD MINIMAJS!


Det här receptet är ett riktigt vandringsrecept och absolut inget nytt under solen.
Säkerligen har de allra flesta av er redan lagat detta, men kanske finns det någon som missat det? Då måste du testa det snarast. Det här är matlagning när det är som allra lättast.
Jag använde mig dock inte utav fläskkotletter utan hade skinkschnitzlar, man kan även ha fläsk-eller kycklingfilé.
Som tillbehör hade vi jasminris och sweetchilimarinerad minimajs, det sötstarka bryter av fint till såsen.
Dock kan jag säga att det är ingen lätt maträtt att fotografera så att det ser aptitligt ut, såsen flöt ut väldigt mycket!
Men jag ger mitt ord på det är supergott! :P





Det här behöver du till ca 6 pers:



600-800g  fläskkotlett, schnitzel eller liknande
5 dl grädde, valfri fetthalt
3 dl creme fraiche, helst inte lätt, då skär sig gärna såsen
1/2 dl äkta kinesisk soja
2-3 tsk sambal olek
3 pressade vitlökslyftor




Gör så här:



1. Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen.
Lägg det råa köttet i en ugnsfast form. Salta och peppra.



2. Häll såsen över köttet och gratinera i mitten av ugnen i ca 1- 1.5 tim.
Köttet ska vara genomstekt.



3. Servera med ris och goda grönsaker.







Ingredienserna.





Blanda ihop såsen.....




....och lägg köttet i en ugnsfast form. Salta och pepra.




Häll såsen över köttet.....




.....och gratinera i ca 1-1,5 timme.




Jag marinerade några minimajskovlar som jag först delade på mitten....




......i Sweet Chillisås. Passar jättebra till denna rätten!






Nu är jag ju nyfiken....är det någon av er som inte testat detta??









HETT TIPS: "BISTROBURGARE"!!


Hemmagjorda hamburgare är dom allra godaste tycker jag! Eller, i alla fall brukade jag tycka det....
Men så för en tid sedan ekade kylskåpet tomt och jag skickade iväg Peter och köpa något snabbt och gott till middag. Han kom hem med Scans "Bistroburgare". Vi har testat deras andra hamburgare och dom är väl ok. Men dessa.........dom var helt underbart GODA!!! Så tjocka, köttiga och saftiga! Vi var båda överens om att dom var minst lika goda som hemmagjorda och kanske till och med godare!
Så häromdagen köpte vi dom igen och slängde dom på grillen. Underbart!
Jag har faktiskt ingen aning om hur länge dom har funnits men jag har inte sett dom innan.
Någon av er som har testat dom?





En riktig tiopoängare!!



Hamburgaren är verkligen rejält tjock ( 190g ) så det blev till att gapa ordentligt...... ;)





Mmmmmm!!!




Samma dag hade grannen  varit och plockat massvis med kantareller och delade generöst med sig.
Så dom smörstektes......



......och några hamnade på Peters hamburgare!!
Kanske något för hamburgerkedjorna att haka på?? :D




Ikväll har jag ingen aning om vad vi ska ha till middag, ska faktiskt kolla runt lite i bloggen och se om jag hittar något bortglömt recept.


Ha en trevlig helg!/Åsa


P.S. Ni vet väl att jag blir JÄTTEGLAD när ni lämnar någon liten kommentar? :D




KARAMELLFABRIK I MARIANNELUND!


Fy vad regnet har öst ner idag!! Jag bara längtar till en soldränkt strand någonstans i Grekland.....men det får bli nästa år! Tur man ändå har årets semester fortfarnade färskt i minnet.
Ja, som jag berättade innan så spenderades ju en vecka i Småland nyligen. En av våra utflykter gick till "Karamellkokeriet" i Mariannelund. Företaget har funnits i 68 år och tillverkar ca 200 ton godis om året. Du har kanske sett deras produkter på marknader där deras mesta försäljning sker.
Vi satsade i alla fall på att besöka "fabriken" där godiset tillverkades. Och jisses vilka godsaker dom hade!! En av deras "specialiteter" var en hemlagad Cocosboll som var lika stor som en manlig knytnäve. Den var otroligt gräddig och bara smälte i munnen och jag lovar, man klarar inte äta en hel själv......
Så är ni i krokarna någon gång tycker jag att ni ska göra ett besök där.
Kanske någon som redan varit där?






Generösa öppettider!





Deras fudge gick INTE av för hackor! Mina favoriter blev Lakrits och Capuccino.




Låter bilden tala för sig själv....




Mollie tyckte att karamellerna var så vackra....... :D




Den berömda Cocosbollen......




.....som man får vara två och dela på!!! 
Bästa gräddbullen nånsin!





Ha en bra kväll! /Åsa.




PRINSESSTÅRTOR, KALAS, SEMESTER OCH SUPERSEG DATOR!


Halloj, halloj!! Tycker ni att det är dags för en uppdatering kanske?? :D
Har velat uppdatera ett tag nu men vår dator är så j-kla seg så jag vill helst inte ha med den att göra! Kanske är det modemet ( vi har ett nytt trådlöst som ff ligger ouppackat) eller så är det något annat. Hatar när det tekniska inte funkar som jag vill!
Hursomhelst så är det semestertider härhemma och vi har varit iväg 1 vecka i Småland där vi hyrt stuga. Då passade vi på att göra lite utflykter till High Chaparral och Astrid Lindgrens Värld bl.a. Mycket trevligt! Peter och jag skojade om att innan vi fick Mollie åkte vi runt och letade golfbanor på semestern och nu letar vi efter nöjesparker....ha,ha!
På tal om Mollie så har hon ju fyllt 4 år nu! (Vart tog dom åren vägen???!! ) Och detta har än så länge firats med 2 kalas, första kalaset hade vi med Peters släkt och min ena syrra i förskott eftersom den riktiga födelsedagen var när vi var bortresta. På första kalset firade vi med SMÖRGÅSTÅRTA och en supergod "Prinsesstårta" med nötbottnar, grädde, chokladkräm och färska jordgubbar. Som dekoration hade jag en ätbar oblatbild med Disneys prinsessor på. Det var första gången jag använt mig av oblat och det var jättelätt och blev mycket fint!
Här får ni receptet: 








Till 10-15 bitar:




2 Bottnar:


4,5 dl hasselnötskärnor
4,5 dl florsocker
6 äggvitor



Fyllning och dekoration:


ca 5 dl vispad grädde
Färska jordgubbar
Ev en oblatbild
Något fint strössel



Chokladkräm:


100 g mjölkchoklad
100 g philadephiaost






Gör så här:



1. Börja med chokladkrämen. Smält chokladen över vattenbad. låt svalna något innan den blandas med philadelphiaosten. Lägg över krämen i en spritspåse och lägg i kylen.


2. Gör bottnarna. Sätt ugnen på 175°. Rita 2 rektanglar som är ca 25×30 cm på ett bakplåtspapper. Smöra rektanglarna lätt.


3. Mal nötterna i en mandelkvarn eller mixa dom i en matberedare. Blanda med florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner nötblandningen däri. Bred ut smeten jämnt i de ritade rektanglarna.



4. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 min. Låt kallna.



5. Dra av pappret från den ena bottnen och bred över vispgrädde och lägg skivade jordgubbar ovanpå. Spritsa ut chokladkrämen ovanpå jordgubbarna.
Täck med den andra bottnen.


6. Bred ut grädde ovanpå den sista bottnen och lägg på oblatbilden. (Det går annars bra att lägga på jordgubbar eller något annat gott här oxå. ) Spritsa grädde runt kanterna och dekorera med något fint strössel.







Första nötbottnen läggs på ett tårtfat.....





.......bred över lite vispad grädde.......




......lägg på skivade jordgubbar och spritsa på chokladkrämen.





Täck med botten nr 2.......




.....och bred sedan över lite mer grädde i ettt jämnt lager.
( Har ni en liten hjälpreda går det bra att använda dom! :D  )





Lägg på oblatbilden. Detta ska göras minst 1 timme innan så att oblaten hinner "smälta in".
Här ser den väldigt "knölig" ut men det slätade ut sig sedan.





Spritsa till sist grädde runt kanterna och dekorera med lite fint strössel.




Jag kan säga att denna tårtan gjorde succé hos Mollie och var dessutom väldigt god!
Oblatbilderna finns att köpa i alla möjliga mönster.







Så här glad blir man när man fått en fin prinsessklänning och Pippihuset i födelsedagspresent!





Tänkte även bjuda på lite bilder från den "riktiga" födelsedagen som firades i Småland.
Vi hade beställt en rosa prinsesstårta (såklart!! ) på byns lokala konditori.
Trodde att hon skulle bli superglad men eftersom vi varit på Astrid Lindgrens Värld dagen innan så hade Mollie bara Pippi i huvudet och ville bara ha en "Pippitårta" helt plötsligt.
Så vad gör väl den snälla pappan......jo, han ritar dit Pippi med hjälp av tårtglasyr!
Allt frid och fröjd!! :D





Pippi/Prinsesstårta!






4 ljus att blåsa ut!!
Det gick galant!





Födelsedagsgrisen hade även fått önska middagsmat och då blev det den här goda KÖTTFÄRSSÅSEN.








Det var allt för mig idag! Nu ska jag snart ut och spela golf med min kära sambo.
Jag hade min premiärrunda igår och fick storstryk!
Så idag ska jag ha revansh!
Wish me luck!



Ha det så bra! /Åsa.











Till bloggens startsida


bloglovin

RSS