') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

GOTT NYTT ÅR!!!


God kväll alla!
Jag har precis gjort färdigt desserten till imorgon kväll.
Vi ska inte fira hemma utan hos goda vänner och jag ville gärna bidra med något, så då blev det efterrätten.
Det blev ett helt oprövat recept och det kanske kan vara dumt att ge sig på något man aldrig testat förut men det verkar mycket lovande!
Jag återkommer såklart med bilder och recept!
Men nu är det dags att ta tag i röran i köket som uppstod under tiden jag åstadkom storverk...;)









JAG VILL ÖNSKA ER ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!!!! /Åsa





NYA KÖTTFÄRSSÅSFAVORITEN!


Alla tre i det här hushållet är STORA diggare av spaghetti och köttfäsrssås!!
Vi äter det nog minst fyra ggr i månaden, ibland mer....
Och av någon anledning smakar den aldrig likadant! Är väl därför man aldrig tröttnar! ;)
Många olika varianter har det blivit genom åren och när jag ramlade över ett recept med mjukost i  på JENNYS MATBLOGG var jag ju tvungen att testa!
Några små ändringar i receptet gjorde jag, kan liksom inte låta bli...... :D
Men, OH MY GOD så gott det var!!!!!
Vi var alla överens om att det var den godaste köttfärssåsen på väääldigt länge!!
Så himla krämig och med en god ostsmak.
Ni måste testa!








Det här behöver du till 3-4 pers:




500 g blandfärs
1 vitlöksklyfta
1 hackad eller riven gul lök
ca 150 g "cheddar mjukost" eller vanlig mjukost
½ dl chilisås
2 dl passerade tomater
1 msk kalvfond
1 dl matlagningsgrädde
en nypa socker
salt
vipeppar
italiensk salladskrydda




Gör så här:




1. Bryn färsen och löken i lite smör eller olja.
Pressa i vitlöksklyftan och tillsätt chilisås och passerade tomater.



2. Tillsätt även mjukosten, grädden och kalvfonden.
Låt sjuda upp och smaka av med salt, socker, peppar och italiensk salladskrydda.





Servera med god pasta och sallad!








Blev bara en bild under matlagningen eftersom det gick så fort!
Vips så var den färdig!







Jag tror att vi kanske ska ha detta igen redan ikväll.....MUMS!







Prova nu detta!






KASSLER MED OST OCH PERSILJA I UGN!


God fortsättning på er!
Hoppas att ni haft en härlig julhelg!
Vi har haft det lugnt och skönt med mycket familjemys!
Fast det känns lite som att julen gick så fort över..... :O
Idag är det ju en "vanlig" dag igen.
En sak som jag iaf inte kommer att sakna är julmaten, det har vi ätit nog av nu!

Den här rätten som jag  bjuder på idag gjorde jag för ett tag sedan och den kräver minimal insats av en.
Passar kanske bra nu när man redan stått ett antal timmar i köket under december månad....
En superenkel men faktiskt väldigt god middag!











Det här behöver du till ca 4 pers:




400 g kassler
5 dl grädde med valfri fetthalt
2-3 dl riven lagrad ost tex Svecia eller parmesanost.
1 dl hackad färsk persilja
1 dl finhackad purjolök
vitpeppar och ev.salt




Gör så här:




1. Sätt ugnen på 225º.
Skiva kasslern i ca ½ cm tjocka skivor och lägg dom i en ugnsfast form.


2. Blanda grädde, ost, purjolök, persilja och peppar.
Häll såsen över köttet och gratinera i mitten av ugnen i ca 15 min.



Servera med pasta eller ris och en fräsch sallad!
Enklare än så här kan det inte bli!!! :D








Receptet kommer från den här boken som ARLA givit ut.
Jag ändrade dock om lite i receptet, bla ökade på mängden sås.
Tyckte 2 dl var lite snålt tilltaget till 4 pers.......




Jag använde parmesanost när jag lagade detta, men vilken lagrad ost som helst går bra.




Endast 15 min i ugn sedan står middagen på bordet!










Vi har verkligen mycket snö här i Skåne om man jämför med hur vi brukar ha det.
Jag tycker att det är alldeles underbart!
Det är ju så här en vinter ska vara!

Häromdagen när min syrra var på besök med sin yngsta son Zimon satt vi och snackade i vardagsrummet när vi plötsligt upptäckte att det var väldigt tyst.......
Var var barnen??
Då visade sig att dom gått ut trädgården, Zimon hade hjälpt Mollie på med alla ytterkläderna!
Ute i mörkret hittade vi dom i full färd med att göra snöänglar. :D







Snöängeln Mollie!




Åka rutschkana går också jättebra!





Försök till snölykta........








Ha en bra dag!/ Åsa.



NU ÄR DET JUL HÄR I VÅRT HUS..........


GOD JUL på er alla!!!
Hoppas ni har hittat julstämningen och har det riktigt mysigt idag!
Det har vi härhemma!
Allt är klart och vi bara tar det lugnt fram tills gästerna ska komma.
Under denna veckan som gått har min julkänsla byggts upp dag för dag och det var längesedan jag njöt så som jag gjort i år.....

Från Mollie har det varit ett evigt tjatande om julafton förståss, men så ska det ju vara. :D
Hon fick ju visserligen tjuvstarta julklappsöppningen i Måndags när vi hade besök av en kollega till Peter och hans familj.
Dom har en dotter som bor i Usa och köper alltid med något till Mollie därifrån.
Den här gången hade dom köpt en jättefin Askungenklänning.
Mollie blev helt i extas, det var precis det hon önskat sig ett tag nu!!! :D






Klänningen skulle provas direkt såklart och passade perfekt!
Hon fick även fina skor och en tiara.
Vår prinsessa! <3






I lördags hade vi gäster och bjöd på grillat kött, korv, klyftpotatis och Coleslaw......
Det var väldigt "ojuligt" och gott kan jag säga!





Här står Peter och grillar i kylan, en glögg värmer gott!!
I bakgrunden syns Peters islykta som han och Mollie gjort.




Lyser jättefint i mörkret!
Han är duktig min man....lite "Ernst" över honom ibland! ;)






Igår gjordes dom sista förberedelserna inför idag, tex skinkan griljerades och provsmakades.
Till det hade vi "Tomtegröt" som jag hade ansvar för.
Faktum är att det här är första året som jag äter det, har alltid avskytt det förr!!
Men tydligen kan smaken ändras!






En skål med gröt sattes ut på trappen till Tomten.......
I fall han nu skulle komma på natten och lägga klappar under granen.






Och tänk det gjorde han!!
Mollie tjöt och skuttade runt när hon vaknade imorse och såg alla paketen.
Nu har vi bara bry med att få henne att inte öppna alla.....






Ja, det var lite vad som hänt här på sistone.....

Nu vill jag önska er alla en riktigt GOD JUL!!!/Åsa.









PEPPARKAKSBISKVIER!


Godmorgon på er!
Vilken underbar dag jag har vaknat till! Det har kommit mer snö i natt och nu har vi verkligen en hel del. Och det bästa av allt är att det med allra största sannolikhet kommer ligga kvar till jul.
Inte illa för oss i Skåne och få två vita jular i rad! :D


I veckan som gått bakade jag dessa pepparkaksbiskvierna, jag har aldrig gjort dom innan och dom blev helt klart godkända! Men.......jag är ingen diggare av mörk choklad så nästa gång kommer jag smälta vanlig ljus choklad till fyllningen istället.
Jag gjorde mina som "mini-biskvier" , eftersom jag tänkt ha dom på gottebordet.








Det här behöver du till ca 40 st små eller 25 stora:



Botten:


300 g riven mandelmassa
2 äggvitor





Fyllning:


150 g mörk choklad (eller ljus)
1 dl ljust muscovadoråsocker
2-3 tsk pepparkakskryddor
75 g smör




Garnering:


150 g choklad, ljus eller mörk
1½msk olja







Gör så här:



1. Blanda mandelmassan med äggvitorna tills det blir en fast smet, lättast med en elvisp.
Klicka ut smeten på en pappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 150º i ca 15 min.
Lossa bottnarna försiktigt från plåten när de svalnat lite.


2. Smält chokladen över vattenbad och tillsätt socker och pepparkakskrydda.
Klicka i smöret och rör runt tills det smält. Låt svalna helt.


3. Vispa upp krämen kraftigt med elvisp.
Fördela den sedan på bottnarna med hjälp av en sked eller sprits.
Ställ kakorna i frysen i ca 15 min.


4. Smält chokladen till toppingen tillsammans med oljan över vattenbad.
Doppa kakorna i chokladen och garnera ev med några fina kulor.



Förvara i kyl.









Blanda mandelmassan med äggvitorna.





Klicka ut kakorna på en pappersklädd plåt.
Om man vill så kan man använda en sprits här, kakorna blir jämnare då.





Fyllningen är uppvispad med elvisp och blir så här fluffig.






Bred på krämen på bottnarna, även här kan man spritsa.
(Det hade jag gjort om jag haft spritspåsar hemma..... )
 




Kakorna är doppade i chokladen och pyntade med lite fint strössel.





Dessa blir min nyhet på gottebordet i jul!








I eftermiddag ska vi ut och hugga en julgran.
Det är första gången i år som vi gör det och Mollie ser verkligen framemot det!
Kanske kan det ha och göra med att hon tror att man bara får julklappar om man har en gran, för det är ju där Tomten ska lägga dom! :D





Väntar tålmodigt på Jultomten........






Önskar en riktigt trevlig helg!!/Åsa.






LUSSEBULLAR MED KOKOSFYLLNING OCH NY GLÖGG!!


Tänk att det är Lucia idag...bara elva dagar kvar till julafton!
Vi har en liten tjej härhemma som längtar och tycker att tiden går väääldigt sakta.
Häromdagen sa hon" Jag kommer aldrig nånsin få julklappar" :D

Idag har jag gjort stordåd i köket! Just nu står en stor gryta av min goda (skryt.. ) tomatsås och puttrar på spisen, den ska vi ha till köttbullar och makaroner som Mollie önskat som mat idag.
Tidigare idag har jag även bakat några vansinnigt goda och annorlunda Lussebullar.
Man gör degen lite lösare än vanligt och fyller dom med en kokosfyllning.
JÄTTEGODA!





Det här behöver du till ca 40 st:



50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl standardmjölk
1½ dl strösocker
250 g kesella (10%)
1 g saffran
1 krm salt
12-14 dl vetemjöl






Kokosfyllning:



100 g rumsvarmt smör (inte margarin)
1½-2 dl kokosflingor
1 dl ljust Muscovadosocker


Uppvispat ägg till pensling






Gör så här:



1. Smula jästen i en skål och smält matfettet.
Tillsätt mjölken och värm till 35º.
Häll degspadet över jästen och rör om tills den löst sig.


2. Tillsätt socker, kesella, saffran och salt.
Arbeta in mjölet tills degen släpper från kanterna.
Låt jäsa 30 min.


3. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen med en elvisp.
Ställ ut formar på en plåt eller i muffinsformar.
Klicka i degen och gör sedan en grop i varje form med ett mjölat finger.
Lägg i ca 1 tsk av fyllningen. Låt jäsa ytterligare 20 min.


4. Pensla bullarna med ägg och grädda i mitten av ugnen i 250º i ca 8 min.
Låt bullarna svalna på galler.









Degen ska vara något lösare än "vanlig" deg.





Till fyllningen SKA det vara riktigt smör!





Ljust Muscovadosocker ger en god smak på kokosfyllningen.....




........som ser ut så här när den är färdig.




Klicka ut deg i formar och fyll dom sedan med ca 1 tsk av fyllningen.
Grädda i 250º i ca 8 min.





KLARA!!





Underbart goda blev dom!!!
Ni måste testa dessa! :P






Idag blev det inget Luciafirande för oss, det hade vi i Fredags istället.
Alla barnen på Mollies dagis var så duktiga och så här glad var Mollie efteråt!








För en tid sedan fick jag hem en flaska "Vintra Starkvinsglögg". Den har stått på hyllan och kallat på mig ett bra tag nu och i Söndags blev jag och Peter färdiga att testa den.
Till saken hör att jag är en riktig "Blossafantast" och köper bara deras glögg annars.
Men denna var helt klart en konkurrent!
Jag kommer absolut att köpa den här! Smakade precis så som en Glögg ska smaka!
Kostar ca 75 kr på systembolaget.
Jag ger den 5 av 5 i betyg.





Det tog ända till 3:e advent innan den öppnades.
Snygg flaska är ju alltid ett plus....






Denna goda glögg finns även som ekologisk.
Någon av er som har provat detta märket??









Ha en fortsatt trevlig Luciakväll!!/Åsa.



JULMARKNAD PÅ LISEBERG OCH BÄSTA BUTIKEN!!


Hej alla kära läsare!
Jag är pinsamt medveten om att jag lovade er bilder från vårt besök På Lisebergs Julmarknad i Måndags..... :(
Men alltså, jag vet inte var tiden tar vägen!!! Någon som vet??
Idag har jag i alla fall laddat upp bilderna från förra helgen och vill gärna visa er.

Vi hann förresten även med ett besök i butiken BAGREN & KOCKEN som ligger i Göteborg.
Jag brukar surfa runt i deras webbutik och sukta efter både det ena och andra.
Butiken i Göteborg är den enda som finns i Sverige och är ni i krokarna tycker jag ni ska besöka den! Som att komma till himmelriket!
Där finns ALLT och då menar jag ALLT inom matlagning och bakning!






Vi hade även med oss Mollies kusin Ellen.
Här är dom nyvakna efter första natten på hotellet....




Vi bodde på ett Scandic hotell som låg 5 min med bil från Liseberg.
Deras frukostbuffé var fantastisk!! Saknade ingenting!




"Green Gate" hyllan hos "Bagaren och Kocken".......
Jag vill ha allt!!! :D




"Kitchen Aid" i alla möjliga färger!!
På hyllorna ovan och under fanns massor av porslin från mitt favvismärke "Gerbera".




Äntligen framme vid Liseberg!!
Vi var duktigt påpälsade vill jag lova!




Självaste Tomten var på plats och tog emot barnens önskelistor.
Mollie var mycket noga med att packa ner sin....




.....här står hon stolt i kön!!




Men när det väl var dags att överlämna den ville hon ABSOLUT INTE titta Tomten i ögonen!




När mörkret föll började stämningen verkligen infinna sig....
Och så även folket!! Dom bara strömmade in och vi var glada att barnen hunnit åka sina karuseller för helt plötsligt var det ca 30 minuters kö till alla!




"Huvudgatan"......




Otroligt vackert!!




Nu är vi på väg ut.....
Adjö Liseberg, ses säkert igen!






Idag har jag tänkt baka och julstöka lite, bland annat göra Pepparkaksbiskvier.
Ska bli spännande! Och såklart så lägger jag ut det här om det blir bra! :D


Önskar er alla en mysig tredje advent! /Åsa.




JULBAK OCH JULGODIS!!


Sent igårkväll kom vi hem från en minitripp till Göteborg. Vi har varit där för att besöka Lisebergs Julmarknad och den var verkligen jättefin!! Tänkte visa lite bilder från besöket i morgon.
Har förstått att många är i full gång med julgodis och annat gott sedan länge....
Själv har jag "bara" bakat ett gäng lussebullar och pepparkakor.
Jag tycker att det har känts för tidigt att göra julgodisar redan.
Men för alla er som är sugna redan nu så bjuder jag er på lite "gamla" recept idag istället.
(Klicka på länken under bilden så kommer ni direkt till receptet. )


JULBAK:






LUSSEKATTER








MJUK PEPPARKAKA MED KRÄMIGT APELSINTÄCKE!







MJUK OCH SAFTIG SAFFRANSKAKA!






JULIG APELSINCHEESECAKE MED PEPPARKAKA!







JULGODIS:






BOUNTYBOLLAR







FUDGE MED TURKISK PEPPAR!






KOLARUTOR MED MJÖLKCHOKLAD!






SNICKERSRUTOR!





Hoppas att ni hittade något att testa idag!
Har ett par nya recept på gång som jag ska göra nu i veckan.
Återkommer såklart med resultatet!





Ha en riktigt bra andra advent idag! /Åsa.








Till bloggens startsida


bloglovin

RSS