') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

PASTASÅS MED KASSLER OCH MEDELHAVSSMAK!


Hej allihopa!! Ja, som ni kanske märkt har det gått ett tag sedan jag uppdaterade.
Detta beror inte alls på att jag tröttnat på att blogga utan för att det har varit fullt upp härhemma + att vi ätit många av dom goda recepten som redan finns här på bloggen. Återanvändning med andra ord.... ;)
Men häromdagen hittade jag en ny (?) Créme fraiche i affären med smaken "Parmesan och vitlök", och blev sugen att testa. Efter lite rotande i kylskåpet efter ingredienser som kunde tänkas att passa till, blev det färdiga resultatet en riktigt god pastasås. :P








Det här behöver du till 3-4 pers:



300 g strimlad kassler
1 hackad gul lök
6-8 strimlade marinerade soltorkade tomater
2 burkar Lätt Créme fraiche "Parmesan och vitlök"
1 dl matlagningsgrädde eller mjölk
Knorrs "Pasta och Pizzakrydda" efter smak
salt
grovmalen svartpeppar
ca 1-2 dl hackade svarta oliver, kärnfria





Gör så här:


1. Bryn kassler och lök i lite matfett till det fått lite färg.

2. Tillsätt de soltorkade tomaterna och häll på créme fraichen.
Krydda med kryddorna och späd med matlagningsgrädden.
Låt koka ihop i ca 5 min

3. Rör ner de hackade oliverna och låt de bli genomvarna, innan du serverar såsen.




Servera med Tagliatelle och en fräsch ruccolasallad!







Nyhet (för mig i alla fall) i mejeridisken.
Jag brukar inte köpa smaksatta Créme fraicher så ofta eftersom jag tycker att dom kan ha en konstig bismak. Denna här blev god i pastasåsen, men att äta den som den är kommer jag inte att göra.






Kassler och löken som bryns........





....såsen har kokt ihop och oliverna tillsätts allra sist.





En smaskig pastasås är ALDRIG fel!!!





Vad tycker ni själv om smaksatta Créme Fraicher?
Hiss eller diss??






Ha det så bra alla!/Åsa.





Marinerade kycklingspett,"ikearösti" och min godaste coleslaw!


Våren/sommaren har (förutom idag) lyst med sin frånvaro och det har varit max 10 plusgrader om dagarna och ibland inte ens det.....
Trots detta så vill man ju grilla.
Det är ju faktiskt Maj månad!
Vår middag häromdagen bestod av kycklingfilé som jag marinerat i min favoritmarinad. 
Den hittar du HÄR.
Som tillbehör provade vi IKEAs Rösti som vi köpt på oss för ett tag sedan. Inte dumma alls får jag säga! Och sist men inte minst pryddes tallriken av coleslaw....
Det finns nog ingen av er läsare som aldrig gjort eller testat coleslaw och att lägga ut ett recept på det känns lite töntigt. Men jag gör det i alla fall....... :D
Här är min bästa variant:







Det här har jag i, räcker till en STOOOR skål :


300 g finstrimlad vitkål
150 g finstrimlad rödkål
1 stor grovriven morot
1 strimlad rödlök
ca 10 cm hackad purjolök
ca 200 g  äkta majonäs
3 dl gräddfil
citronsaft eller vinäger efter smak
grovmalen svartpeppar
salt




Blanda alltihop ordentligt i en stor skål och låt gärna stå och "dra" några timmar innan du ska äta den.






Oj,oj,oj så mycket vitaminer och antioxidanter den här skålen innehåller....





.......sååååå gott!!!





TIPS! Överbliven coleslawsallad blir tillsammans med rökt skinka, kalkon,bacon eller grillad kyckling en jättegod fyllning i Ciabatta eller liknande. Perfekt till utflykten/picknicken!







Så här ser dom ut.....IKEAS "röstisar".






Man kan steka dom i stekpannan eller grädda dom i ugnen.
Vi gjorde våra i stekpannan. Faktiskt överraskande goda!

Har ni testat dom och vad tyckte ni i så fall??






Nu är det dags att sätta på en trött Mollie pyjamasen och lägga henne. Sen ska jag krypa upp i soffan och titta på den amerikanska versionen av "Antikrundan".








FYLLD KÖTTFÄRSRULLE OCH "KROSSADE" POTATISAR!


I frysen har man ju alltid ett paket köttfärs...eller hur?
Detta åkte fram härhemma i helgen samtidigt som jag hade en otrolig idétorka......
9 gånger av 10 blir det Spaghetti och Köttfärssås och det klagar jag visserligen inte på, eftersom det är en av mina favvisrätter som jag aldrig tröttnar på.
Men den här gången så svängde jag ihop en väldigt god (om jag får säga det själv) köttfärslimpa/rulle.
Jag fyllde den med mozzarella, soltorkade tomater och hackade svarta oliver.
Som tillbehör hade vi "krossade" potatisar och en kall vitlökssås. MUMS! :P







Det här behöver du till ca 4 pers:


800 g blandfärs
1 riven gul lök
1 ägg
ca 2 msk örtkryddor provecale, frysta.
svartpeppar
vitlökspulver
salt


Fyllning:

2 st "bollar" Mozzarella á 125 g
1-2 dl hackade svarta oliver
ca 10 st hackade marinerade soltortade tomater




Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna till färsen med en stor slev så att den känns smidig.

2. Lägg ut plastfolie och klicka på smeten. Lägg ytterligare en bit plastfolie ovanpå och kavla ut till en lagom tjock platta. Ta bort översta folien.

3. Strö först ut oliverna och tomaterna ovanpå färsen. Skiva mozzarellan och lägg på sist.

4. Rulla ihop och "täpp till" ev hål och ändarna så att inte osten rinner ut under gräddningen.

5. Grädda i ugn i 200º i ca 50-60 min. Täck med aluminiumfolie om den börjar se mörk ut.










Som tillbehör hade vi som sagt dessa "KROSSADE" POTATISAR.
Enligt min syrra så är det ganska vanligt att äta de här i England.
Ett kul och annorlunda sätt att variera tycker jag.






 "KROSSADE" POTATISAR:


Potatis, gärna mjölig
Olivolja
Flingsalt





Gör så här:


1. Skrubba potatisen ordentligt och behåll skalet på.


2. Koka tills dom är helt färdiga, låt svalna något.

3. Ringla olja i en ugnsfast form. Lägg ut så många potatisar du vill ha och tryck till dem med handen eller en hålslev tex. Pensla på med mer olja och strö över flingsalt.

4. Grädda i ugnen i 225 º i ca 10 min tills dom har fått lite färg och känns "knapriga" på ytan.





SMAKLIG MÅLTID!






Och nu till något annat.......
Peter har en arbetskamrat som är lite äldre. Vi har varit och hälsat på hemma hos honom och hans fru ett par gånger och dom är jättetrevliga och lätta att prata med. 
Deras tre vuxna  barn med barnbarn bor alla i Usa och dom är ofta där och hälsar på.
Och varje gång har dom med sig något hem till Mollie!

Den här underbara klänningen fick hon senast:






Mollie öppnar spänt paketet......





......och blir så glad över klänningen att hon genast ska prova den!






Sååååå himla fin tyckte vi alla!!







Jag vill ge ett stort tack till F+H för er generositet!!
Det uppskattar vi verkligen! ♥



SÅÅÅÅ SAFTIG OCH GOD ANANASKAKA!!


Det är inte ofta jag bakar en "vanlig, hederlig" sockerkaka nuförtiden. Kanske beror det på att man svämmas över av recept på goda kladdkakor, cupcakes, macaroons, brownies och andra trendiga kakor, så en sockerkaka är helt plötsligt "tråkig". Synd för det är faktiskt himla gott i all sin enkelhet. 
Det  här receptet hittade jag i en av mammas veckotidningar, och jag och Mollie satte genast igång och började baka.
Och det ska jag säga: Godare sockerkaka hittar du inte! :P
Ananasen gjorde verkligen kakan så otroligt saftig och smakrik. Vill man lyxa till det så kan man servera vaniljgrädde till. Passar utomordentligt bra!







Det här behöver du:


125 g smör
3 dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 liten brk krossad ananas inklusive spadet
finrivet skal av ½ citron


Gör så här:


1. Rör smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget.

2. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i blandningen under varsam omrörning.

3. Tillsätt ananasen + spad och det rivna citronskalet.

4. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 º i ca 50 min.
Låt kakan stå och "vila" en stund innan den stjälps upp.






Mollie älskar verkligen att baka!! Linslus är hon dessutom......




Smeten är ihoprörd och det är dags att baka av kakan i ugnen....




......50 min senare i 175º är den så här fin!




Vi lyxade till det med vaniljgrädde som tillbehör, då jag blandade vispgrädde med äkta vaniljpulver och sedan vispade upp till fluffig konsistens.





Så enkelt och så otroligt gott!! Länge leve sockerkakan!!!!






Hoppas ni alla haft en trevlig helg!
Här regnade HELA dagen bort igår och jag undrar var våren tog vägen???? Någonstans i Sverige finns den tydligen, för på en del bloggar igår rapporterades det om sol och sommarvärme. Kul för dom ju......;)


Nåja den som väntar på något gott...eller hur??


Ha det så bra! /Åsa.






I dag för ett år sedan........


.....var det utan tvekan den värsta dagen hittills i mitt liv!
Det var då Mollie lyckades välta diskmaskinen härhemma och få det heta kaffet från kaffekokaren ovanpå över sitt huvud.
Fyyy vad hemskt det var!! När jag skulle torka bort kaffet så lossnade all huden och jag förstod att vi måste till sjukhus, snabbt!!
Så vi åkte ambulans med blåljus in till Malmö.
Hela tiden var man tvungen att visa sig stark för Mollie, men när Peter kom gick jag ut ur rummet och bara storgrät. Har nog aldrig gråtit så mycket i mitt liv på en dag....
Då var jag helt övertygad om att hon skulle få men för livet med tanke på hur hon såg ut!
Men idag 1 år senare syns det inte ett spår av olyckan!! Helt otroligt!!
Och vi är  tacksamma att det trots allt gick så bra som det gjorde!





För ett år sedan........ Med ett stort bandage med en silverplatta under.






Detta är taget i Januari och inte ett spår syns av olyckan!






Nej det blev inte mycket mat i det här inlägget, men det kändes som att jag ändå ville uppmärksamma denna dagen och att det faktiskt finns lyckliga slut! <3






Ha en bra dag allihopa! /Åsa.









VETEBULLAR FYLLDA MED LIME,VANILJ OCH KOKOS!


Oj, vad tiden går fort när man har roligt!! Upptäckte nu att det är en hel vecka sedan jag gjorde mitt senaste inlägg....
Känns inte som så länge.
Förresten, roligt och roligt....just nu är det en hel del hemtentor och prov som upptar min tid.
Inte sååå många stunder över till annat kul just nu. Men bakning det hinner vi alltid med! :D
Dessa bullarna har jag bakat flera gånger och dom känns somriga och friska.
Bra variation till dom "vanliga" kanelbullarna.
Den här gången gjorde jag bara halv sats eftersom vi inte hade någon plats i frysen, men det går alldeles utmärkt att dubbla receptet.








Det här behöver du till ca 20 st:




Vetedeg: (direkt från kungsörnens mjölförpackning)


75 g smör ( blir mycket godare med äkta smör än margarin)
2½ dl mjölk
½ pkt jäst för söta degar
½ dl strösocker
1 nypa salt
ca 7 dl vetemjöl



Fyllning:

125 g smör
2-3 msk strösocker
2-3 msk vaniljsocker + lite vaniljpulver (kan uteslutas)
skal av 1-2 limefrukter
Riven kokos


Uppvispat ägg + kokos till garnering.





Gör så här:


1. Värm mjölken till fingervarmt, 37º.
Smula ner jästen i en skål.


2. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar, socker och salt.


3. Mät upp mjölet och tillsätt det i omgångar.
Arbeta degen kraftigt, med maskin eller för hand tills den känns smidig.


4. Låt jäsa övertäckt med bakduk i 30-40 min.



5. Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och limeskalet till fyllningen.
Det går lättast om man använder elvisp.


6. Kavla ut degen till en rekatangulär platta och bred över fyllningen i ett jämnt lager.
Strö över kokos. Rulla ihop och skär sedan i bitar.


7. Lägg i formar på en plåt. pch låt jäsa i ca 30 min.


8. Pensla med uppvispat ägg och strö över kokosflingor.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min i 225º
Passa på så kokosen inte bränns!







Jag använder i regel ALLTID äkta smör när jag bakar.
Tycker att det blir godast så!





Lime och vaniljsmöret är färdigt.....




Jag "spetsade" till smaken med mitt favorit vaniljpulver.
Har ni inte detta hemma i bakhyllan så köp det!!
Kostar en del men är himla drygt.





Degen är kavlad och fyllningen på. Avsluta med att strö över kokos.




Jag satte mina i formar i muffinsplåten, då blir dom höga och fina!





Ca 10 min senare....... MUMS!!! :P





Hoppas ni alla fått en bra start på veckan!! /Åsa.








OXRULADER MED SMAKRIK FYLLNING OCH GUDAGOD SÅS!


Mmmmm....det här är husmanskost för mig!! Fyllda rullader som får koka i vätska som sedan blir en underbart god sås.
Att laga rulader är verkligen inga konstigheter alls och man kan i princip fylla dom med vad man känner för!
Dessa är fyllda med färs, vitlök, purjolök och persilja. Sååå gott!
Mollie åt först en portion, sen sa hon: "En mat till....snääääälla!"  :D
Så med andra ord är det en "barnvänlig rätt också...


Som tillbehör hade jag ugnsstekta CHERIE potatisar. Jag kan verkligen rekommendera dom!
Så himla goda och skalet behöver man inte ta av.
Passar till allt!








Det här behöver du till 4 pers:


500 g tunna skivor lövbiff
200 g fläskfärs
4 msk vispgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja, går bra med fryst
½-1 dl finhackad purjolök
salt, peppar
smör att steka i
6-7 dl vatten
3 msk kalvfond
ev lite redning på vatten+vetemjöl
2 dl grädde valfri halt



Gör så här:




1. Blanda ihop färsen med grädden. Rör i vitlök, persilja och purjolök och krydda med salt och peppar. Bred på färsen på köttskivorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare.


2. Bryn ruladerna i smör i en stekpanna och flytta sedan över dom till en gryta.
Häll på vatten och fond och låt puttra sakta under lock i ca 30-40 min.

3. Red ev av såsen, men den får inte bli för tjock. Tillsätt grädden och låt puttra ett par minuter.
Lyft upp ruladerna med hjälp av en hålslev och plocka bort tandpetarna.
Lägg tillbaka i såsen.








Bred ut färsfyllningen på köttskivorna.....





....rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn dom i smör.





Lägg över i en gryta och låt puttra med vätskan i ca 30-40 min.






Dessa supergoda potatisarna måste ni testa! Cherie heter dom....







Härhemma har vi haft en trevlig Valborgshelg, lite varmare kunde det visserligen varit.......
Annars går en hel del tid åt trädgården just nu. Idag har mitt "krig" mot maskrosorna börjat och det blev en hel korg full. Och säkerligen får jag lite träningsvärk i benen imorgon också!  AJJJ!!! :D

Någon som sitter inne med ett bra tips på hur man blir av med dom hemska gula blommorna för gott så tar jag tacksamt emot det!!








Mollie hjälper mer än gärna till och vattnar blommorna i trädgården......





....sen kan man ju vattna den som står bakom kameran också! Jättekul!!!!







Nu är det dags för duschen och sedan lite tv-tittande.


Ha en bra kväll alla! /Åsa.








Till bloggens startsida


bloglovin

RSS