') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

Tänk om dom väljer mig!!!


SOLRESOR söker just nu resereportrar till sina resmål runt om i världen.
Deras krav är att man ska ha:



1. En Laptop
2. En Digitalkamera
3. En Blogg


Och allt detta har jag!!!! :D




Såklart har jag anmält mig och snälla håll nu alla tummar och tår att dom väljer just mig!!
Kommer självklart meddela er hur det går.


Kika själv in och se om det är något för er.





Fira, Santorini, Grekland

Tänk att få rapportera härifrån!!   (Bild lånad från google)







Hej så länge! /Åsa.




HÅLL UT........!


På sista tiden känns det som att jag inte hunnit blogga så mycket som jag velat!
Och nu är våren här och då får man ta sig an trädgården också.....såvida inte någon vänlig själ vill komma hit och göra jobbet i utbyte mot en fika eller middag.
Inte så stor chans till det va?!! ;)

I alla fall så ser jag ju att min "trogna skara" av läsare fortsätter kika in här och det är jag otroligt glad över!
Så till alla er säger jag: HÅLL UT!! Det kommer massor av recept bara jag får lite mer tid över!

Som tex den här goda middagen:





BACONFYLLDA RULLADER I PORTERSÅS







På återseende! /Åsa.




VIT CHOKLADBROWNIE = BLONDIE!


Om ni inte redan visste det så ÄLSKAR jag vit choklad! Så när jag såg receptet på denna kakan kunde jag inte motstå suget att ta fram skålarna och börja baka.
God blev den, och söt!
Men jag har den uppfattningen att kakor kan aldrig bli för söta..... ;)







Det här behöver du till en form 20×30 cm:



100 g smör i bitar
150 g vit choklad i bitar
3 ägg
200 g (ca 2¼ dl) strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
100 g hasselnötter
100 g hackad vit choklad




Gör så här:


1. Smörj och mjöla formen. Klä med bakplåtspapper.

2. Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme.
Ta av kastrullen från värmen och rör om så att det blir som en chokladsås.

3. Blanda ägg och socker med en slev i en bakskål, rör därefter i chokladblandningen och vaniljsockret.
Vänd i mjöl och till sist nötter och den hackade chokladen.

4. Slå smeten i formen, bred ut i hela.


5. Grädda i ugnen 175º i ca 20-25 min.
Kakan ska vara fast i kanterna men mjuk i mitten.


Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor.








Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme.




Rör ihop socker och ägg med en slev.




Vänd ner resterande ingredienser.....




....häll smeten i formen......




.......och grädda i ca 20-25 min i 175 grader.




Kakan ska vara helt avsvalnad innan.........





......den skärs upp i rutor!



Smaskigt!! :P





Igår fick vädret fnatt härnere......19 grader visade termometern på och helt plötsligt kändes det som sommar istället för vår!!
Så är det dock inte idag. Ynka 6 grader och spöregn!

Easy come, easy go!



Veckan som gått har i alla fall bjudit på härligt vårväder och Mollie har tagit som sin uppgift att hjälpa mig vattna alla blommor som kommit upp. Eller, nja snarare DRÄNKA..ha,ha!!





Noggrann är hon......





Titta mamma......






Det är så KUL!!!  






Hoppas ni får en trevlig Lördagskväll!!!




JAG MÅSTE BARA SÄGA............


.........att jag har hittat mitt absoluta favoritgodis!!!
Häromdagen när jag var i affären hade dom dukat upp ett helt ställ med Lindts olika produkter nu inför påsken.
Jag älskar deras "kulor", speciellt dom vita!
Då fick jag syn på en variant jag inte sett tidigare. Stracciatella.....
Och den slank ner i korgen snabbare än snabbt!
Igår var det då dags att prova. Tänkte bara ta en för att smaka hur den var och sedan spara resten till i helgen. Jo, eller hur...... ;)

Jag blev fullständigt knockad av dessa! Jag har aldrig ätit någon godare choklad!!
Man skulle nästan kunna säga att jag blev lite kär.







Så här ser dom ut!
Fick låna en bild från Lindts hemsida eftersom mina redan är slut!
Mollie fick nämligen tag på dom sista som var kvar och jag kan säga att även hon älskade dom!
Sådan mor, sådan dotter......




Har ni testat dom?



MAKARONIPUDDING PÅ ANNAT VIS!


Jaha så var det Måndag igen.....
Och med det kommer tankarna på vad man ska äta för mat i veckan som kommer.
Känns det igen??!!
Då kan jag tipsa om den här makaronipuddingen som jag hittade i min urgamla Hemkunskapsbok som jag har kvar sedan mellanstadiet.
Lite annorlunda verkade det, men jag tänkte att jag skulle testa och det var riktigt gott!
Mollie åt som om hon knappt sett mat på sista tiden...så det betyder väl att det räknas som barnvänligt! :D
Med andra ord en god vardagsrätt, och det kan man aldrig få för många recept av!








Det här behöver du till 4 pers:



4 morötter
4 dl makaroner
2 dl mjölk
1 skiva vitt bröd
400 g blandfärs
2 ägg
1 gul lök
salt,peppar
vitlökspulver
2-3 tomater
1-2 msk ströbröd
margarin eller smör
Persilja eller kryddkrasse



Gör så här:


1. Skala morötterna och skär dom i skivor
Koka dom knappt mjuka i saltat vatten.


2. Koka makaronerna.


3. Häll mjölken i en skål och smula ner brödet och låt det svälla en stund.
Tillsätt färs, ägg och finhackad lök. Krydda.


4. Smörj en ugnssäker form och lägg morötterna i bottnen.
Fördela makaronerna ovanpå och tryck till sist ut färsen som ett jämnt täcke.

5. Lägg tomatskivor ovanpå färsen och strö över ströbrödet.
Klicka ut lite smör över alltsammans.


6. Grädda i ugnen i 200º i ca 30-40 min.
Färsen måste vara genomstekt.
Klipp persilja eller kryddkrasse över vid servering.








Lägg morötterna i bottnen.....





......fördela de kokta makaronerna ovanpå.....




......tryck sedan ut färsen i ett jämnt täcke.





Täck med tomatskivor, ströbröd och några smörklickar.
Grädda i 200º i  30-40 min.





Resultatet= Makaronipudding på annat vis!!






Smaklig måltid!






FAVORITER I REPRIS!


Jag ääälskar Lördagsmorgnar! Att veta att man har hela helgen framför sig är en "go" känsla!
Idag tänkte jag påminna er om en kaka som är och har varit i många år en storfavorit!
Det var ett av mina första recept jag lade in här på bloggen och har ni inte provat den än så MÅSTE ni verkligen göra det!!
Den kanske inte ser så mycket ut för världen men smaken är obeskrivbar!!
Saftig, chokladig och med ett supersmarrigt täcke ovanpå.
Det bästa av allt är att den innehåller bara sådana ingredienser som man alltid har hemma!

Första gången jag åt den var för ca 25 år sedan hemma hos min faster och sedan dess har den gjorts måååånga ggr hos oss!
Vi kallar den för "Gittans kaka" efter min faster.










Det här behöver du:

4½ dl socker
3,75 dl mjöl
3 tsk bakpulver
4½ msk kakao
3 tsk vaniljsocker
225 g smält smör
3 ägg
2,25 dl kokande vatten


Glasyr:

3 dl florsocker
4 msk kakao
2 msk vaniljsocker
6 msk smält margarin
lite vatten

Så här gör du:




1. Blanda alla torra ingredienser till kakan i en bunke.
Rör i smöret, äggen och det kokande vattnet.


2. Häll smeten i en smord, bröad form och grädda i 175 grader i c:a 45 min.


3. Häll det smälta margarinet till glasyren i en bunke.
Sikta ner dom torra ingredienserna i smöret. Rör tills det blir en jämn smet.
Tillsätt lite vatten så att glasyren får rätt konsistens, den ska vara ganska fast.


Bred glasyren på den något avsvalnade kakan.







"GITTANS KAKA"= LÖJLIGT GOD!








En annan favorit vi åt igår var Pasta med Kyckling i Krämig Citronsås.
Kyckling och Citron passar så otroligt bra ihop och just denna rätten skulle jag lätt kunna äta 1 gång i veckan! :P




Pasta med Kyckling i Krämig Citronsås!  Mumsigt värre.....

( Klicka på länken så kommer du till receptet )











Lägger in lite bilder för att visa hur långt våren kommit härnere...








Ingen snö kvar här......dock är det vääääldigt blött efter all snö som smält!









 Nu ska jag ta fram bakskålarna!

Ha en härlig Lördag på er!! :D








SVAMP OCH BROCCOLIRISOTTO MED FLÄSKFILÉ!


Med risk för att vara tjatig, men nu ÄR våren här!!
10 plusgrader visar termometern på idag!
Några små blommor har pressat sig upp ur rabatterna också.

Jag har verkligen inte alls lidit av att vi haft så mycket snö, jag tycker det har varit underbart!
Men idag är det ju 18 Mars och då vill vi ha vår! Eller hur??


 


Den här rätten som jag lägger ut idag har Peter hittat i en Metro tidning för ett tag sedan.
Jag hade innan dess faktiskt aldrig lagat risotto och fått för mig att det skulle vara svårt att "få till".
Men det var det verkligen inte! Det enda är att man måste låta vätskan koka in innan man häller på ny, och att röra om emellanåt.

Det här var verkligen underbart gott!!
En riktig bjudrätt!









Det här behöver du till 4 pers:



2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
3 dl Avorioris
2 schalottenlökar
250 g champinjoner
250 g förvälld broccoli
2 grönsaksbuljongtärningar
8 dl vatten
3 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
salt och svartpeppar



Gör så här:



1. Koka upp grönsaksbuljongen (vattnet+tärningarna).

2. Finhacka löken och skiva svampen. Fräs i oljan tillsammans med pressad vitlök.
Tillsätt riset.

3. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
Tillsätt lite buljong och låt det koka in innan du häller på mer.
När allt är tillsatt ska det småkoka i ca 20 min.
Rör med jämna mellanrum så det inte bränns vid.

4. Tillsätt broccolibuketterna mot slutet av koktiden.

5. Rör ner riven parmesanost och smaka av med salt och peppar.


Servera med fläskfilé som stekts i skivor och lite grillad inlagd paprika.





Tyvärr blev det inga bilder under matlagningen eftersom batteriet i kamerat låg på laddning... :(







En sak som jag upptäckte nu när jag kollade på gamla bilder var att idag är det exakt 1 år sedan vi plockade bort spjälsängen som Mollie sov i och hon fick en RIKTIG säng.
Hon sover i en 140 cm bred säng och har alltså mer plats än jag och Peter som trängs i vår 160 cm säng.

Övergången gick jättebra!
Med några få undantag som när hon varit sjuk, så sover hon hela natten i sin egen säng.







Mollie hjälper till att packa ihop spjälsängen......






....skruvar lite här.......





....och sen var det klart!!


( Oj, vad lite hår hon hade för 1 år sedan..... :) )








Och så här gott om plats fick hon!!






Wieee....ikväll är det Antikrundan!!
Det missar ni väl inte.... ??!!  ;)











UNDERBART KRÄMIG TACOLASAGNE!


God eftermiddag allihopa!
Här i Skåne vaknade vi till en härligt solig Söndag. :D
Jag tror verkligen att våren är på väg nu!!
Nästan all snön har smält bort och igår hade vi hela 6 plusgrader!
Härligt!

Bloggen har vilat några dagar på grund av att vi håller på att sätta upp en vägg i vardagsrummet.
Ett "projekt" som bara skulle ta någon dag enligt Peter (tidsoptimisten själv!! )
Såklart stämde ju inte det och allt är upp och ner och väääldigt dammigt härhemma.
Men förhoppningsvis ska det bli färdigt nu i veckan.

Den här lasagnen lagade jag förra Söndagen efter att ha blivit inspirerad av Jessica på Hallon och Blåbär.
Men precis som hon så måste ju jag ändra på alla recept... ;)
Det här blev min version, och en av de godaste lasagnerna jag ätit!








Det här behöver du till en stor form ca 25×35:


1 kg blandfärs
2 gula lökar hackade
2 tärnade morötter
1 brk champinjoner
2-3 påsar Tacokrydda
2 dl vatten
1 brk Salsa sås mediumstark
1 brk krossade champinjoner
3 dl creme fraiche
300 g philadelphiaost
1 stor pressad vitlöksklyfta
5-6 dl riven ost ( både mellan lagren och ovanpå)
1 pkt lasagneplattor
Salt och peppar



Gör så här:


1. Fräs färsen i lite smör i en stor stekgryta. Lägg i löken, morötterna och svampen.

2. Krydda med tacokryddan och häll på vattnet. Låt koka ihop någon minut.

3. Tillsätt salsasåsen och de krossade tomaterna.
Pressa i vitlöken.
Klicka i creme fraichen och philadelphiaosten och låt allt koka ihop några minuter.
Salta och peppra.


4. Börja med att lägga lite sås i formen, täck med plattor.
Lägg mer sås, fördela lite riven ost och sedan plattor igen.
Upprepa tills formen är full.
Avsluta med riven ost.

5. Grädda i 175º i ca 30 min.
Känn med en sticka så att plattorna är mjuka.



Servera med en god sallad!








Ni använder väl alla Muttis tomater??
Om inte, gör det! Det blir så mycket godare!





Philadelphiaosten gör såsen riktigt krämig....




Köttfärssåsen är klar.





Lite riven ost mellan varje lager gör lasagnen ännu krämigare! :P





Färdig! Dags att avnjutas!!





Mollie gillar verkligen att hjälpa till i köket.
Varje gång jag säger att jag ska laga mat utropar hon:
" Jaaaaaaa......hacka lök!!!! "
Och inte mig emot........;)






Hoppas ni alla njuter av helgen sista dag!






BIFF LINDSTRÖM!


Jag har precis "upptäckt" denna underbara husmansrätt!
Alltså, jag har ju känt till den länge men inte velat prova för jag tycker inte om kapris.
Trodde jag.......
Men här passar det så himla bra och det är till och med så att jag vill ha lite extra bredvid.
Så alla ni som rynkar näsan nu och inte vill läsa vidare, PROVA !
Ni kanske blir lika överraskade som jag.

För lite mer information om den kanske inte så Svenska rätt klicka HÄR.













Det här behöver du till ca 4 pers:


800 blandfärs
1 gul lök
2 ägg
2 dl vatten
¾ dl ströbröd
1½ dl hackade rödbetor
2-3 msk kapris
2-3 msk fransk senap (dijon)
rödbetsspad
salt och vitpeppar



Til såsen:


3 dl vatten
3 msk kalvfond
1 msk fransk senap (dijon)
ca 1 msk smörredning = 25 g smör + 2 msk vetemjöl (inte special)
rödbetsspad
sky från biffarna
salt peppar




Gör så här:


1. Sätt ugnen på 200º.
Låt ströbrödet svälla i vattnet. Rör om då och då så att det inte blir klumpigt.

2. Finhacka löken. Blanda färsen med alla övriga ingredienser.
Tillsätt ströbrödsblandningen och rör om till färsblandningen känns smidig.
Droppa i rödbetsspadet tills du fått önskad färg.
Smeten skall vara lite rosa.

3. Forma biffar som väger ca 150 g.

4. Stek på medelvärme tills biffarna fått fin färg.
Lägg över i en ugnsfast form, täck med folie och låt sedan biffarna bli färdiga i ugnen.
Det tar ca 15 min.


5. Gör såsen. Smält smöret och tillsätt vetemjölet. Ta genast från värmen och ställ åt sidan så länge.

6. Blanda vatten, kalvfond och senap i en kastrull. Låt koka upp.
Häll i skyn som finns i formen med biffarna.
Tillsätt lite rödbetsspad för färgens och smakens skull.
Klicka i lite redning i taget tills du fått önskad konsistens på såsen.
Smaka av med salt och peppar.


7. Servera med kokt potais och saltgurka.








Så gott detta ska bli!!





Biffarna är färdiga och ska stekas.....






......på medelvärme tills dom fått fin färg.
sedan körs dom färdigt under folie i ugnen.




När man gör såsen börjar man med en "beurre maniere" = smör/mjölredning.
Såsen blir mycket godare när man reder av med denna!
Och onyttigare i och för sig.... ;)




Såsen får koka ihop.....





Gammal hederlig Husmanskost!!  :P




Smaklig Måltid!




PROV,VÅRKÄNSLOR CH NY MAGNUMGLASS!


Idag hade vi vårt sista prov i Livsmedelshygien och jag hade faktiskt våndats lite eftersom jag inte hunnit läsa så mycket som jag borde.
Men det gick jättebra!
Jag är såååå glad!


När jag sen lämnade lektionssalen och skulle köra hem hade solen kommit fram och det var VÅR I LUFTEN!
När man stod där det var lite lä så värmde det så mycket att man fick knäppa upp jackan.
Underbart!

Jag gick in i affären som ligger bredvid och tänkte unna mig en glass.
Hittade då en nyhet från GB glass som hette "Magnum Gold".


Så här var beskrivningen:


"Vaniljglass med virvlar av utsökt kolasås med havssalt, doppad i krispig mjölkchoklad med ett gyllene överdrag".





Ja, det verkade ju gott. 
Den tar jag!
Första intrycket av glassen med det guldiga överdraget gjorde mig lätt förvirrad.
Var det verkligen choklad? Gick det att äta?
Jodå, det gjorde det!
Riktigt supersmarrig faktiskt!
Kommer absolut att ätas fler gånger, den konstiga färgen vänjer man sig nog vid.
Annnars kan man ju blunda när man äter den.... ;)





Bild lånad från Gb Glace.








Har ni provat den? Vad tyckte ni?

Min Gb-favorit är annars Tip-Top!






Ha det så bra! /Åsa.




BAKAD POTATIS MED LYXRÄKSALLAD!


I Fredags körde jag över Peter totalt när det gällde kvällens middag!
Han är ju, precis som de flesta andra män, inte speciellt förtjust i bakad potatis.
Men jag bestämde att det fick det bli innan han ens hann blinka.... ;)


I kylskåpet stod en burk med stora handskalade räkor som jag gjorde en gudomligt god "röra" på.
Lite synd kanske på så fina (och dyra) räkor.
Men resultatet blev ju som sagt underbart gott!
Och det tyckte även Peter! Så ni behöver inte tycka synd om honom och tro att han fick svälta...ha,ha!


Räksalladen är jätteenkel att göra och innehåller bara några få ingredienser.
Varför konstra till det???!!











Jag har inga exakta mängder av varje ingrediens utan ni får göra på måfå.



LYXRÄKSALLAD:


♦Handskalade stora räkor, snåla inte!

♦Majonäs, hemlagad eller annan sort av god kvalité

♦Finhackad vår/salladslök

♦Finhackad rödlök

♦Citronpeppar, MÅSTE vara Knorr/Kockens! Santa Marias smakar inte alls likadant.

♦Salt och svartpeppar


En sak som jag borde haft i men inte hade hemma är röd caviar.
Det hade förhöjt smaken ytterligare.







Lyxräkorna......





Ja, nu dröjer det väl minst ett halvår innan det här står på middagsbordet igen..... ;)









Här i skåne smälter snön bort nu.
I Fredags fick jag vårkänslor då solen tittade fram och jag såg årets första motorcykel på vägen.
Måste ju vara ett vårtecken....



En annan som nog också börjar få vårkänslor är Mollie.
Varje gång vi är och handlar på Coop försöker hon övertala oss att köpa denna:






Tänk mamma vilka härliga cykelturer det kan bli.....du cyklar och jag sitter här och har det bra!




Det slutar alltid med att man får dra henne surandes därifrån!









Någon annan som har fått vårkänslor än???






Till bloggens startsida


bloglovin

RSS