') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

OH MY GOD!!!


Ja, det var ungefär vad jag utropade första gången jag åt denna chokladen!!!
Kändes som man dött och kommit till chokladhimlen.... ;)
Jag är ju en stor fan av vit choklad och det här var helt i min smak.
Har ni testat den???
Om inte, GÖR DET!!!





Ord är överflödiga!





Hej så länge!/Åsa.



HET KYCKLINGGRATÄNG MED BLOMKÅLSRIS! (LCHF)


Jaha så var det Måndag. Det är faktiskt en av mina favoritdagar i veckan. Speciellt nu sen jag börjat på ett jobb som jag trivs så himla bra på och har jättebra arbetskamrater! Ett roligt och busigt gäng som skrattar mycket. Ibland har man träningsvärk i skrattmusklerna när man kommer hem. :D

Receptet idag är en superenkel och mycket god rätt som passar perfekt om man äter LCHF. Visserligen är det Mango Chutney i men om man inte är så strikt så funkar det.
Jag har själv uteslutit kolhydrater ur kosten rätt mycket på sistone och mår faktiskt väldigt bra av det.
Är det många av er läsare som äter/har ätit LCHF?






Det här behöver du till ca 6 pers:



500 g kycklingfilé
1 gul lök
10 cm purjolök
1 gul + 1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2.5 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
2-3 dl riven ost
Salt o peppar



Blomkålsris:


1 Huvud färsk blomkål





Gör så här:


1. Strimla kycklingen o bryn i lite olja tills den fått färg är nästan genomstekt.
Lägg över i en ugnsfast form.


2. Strimla alla grönsakerna och bryn i lite smör eller olja.
Häll på grädde och creme fraiche. Pressa i vitlöken.
Tillsätt buljongtärning, sambal oelek och mango chutney.


3. Rör om och låt allt  småkoka någon minut.
Häll såsen över kycklingen.Täck med den rivna osten och sätt in formen i ugnen c:a 20 min i 175 grader.



4. Blomkålsris: Riv blomkål på den grövsta sidan på rivjärnet.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Koka blomkålsraspet i 10- 15 sek (!).
Häll av vattnet. Klart!






Servera gratängen med blomkålsriset och en fräsch sallad!







Riv blomkålen grovt...





......koka upp vatten.......




....och låt blomkålen koka i ENDAST 10-15 sekunder!
Häll av vattnet och det är klart! :D






Detta är så gott!






När jag var i Grekland en vecka på semester i slutet på Augusti fick jag ett väldigt varmt välkomnande när jag kom tillbaka till jobbet!
Den här synen mötte mig när jag klev av bilen:






Världens bästa arbetskamrater.......♥




Sen att det låg en vattenballong i mitt skåp som tyvärr(!!)  inte gick sönder när den ramlade ut är en annan historia.... ;)






Önskar er alla en riktigt bra vecka!/Åsa.












ÅRETS GLÖGG FRÅN BLOSSA!


Även om det känns låååångt kvar till jul så får i alla fall jag lite jullängtan när jag läser om årets glögg från Blossa. I år har glöggen smak av mörkrostat kaffe....
Låter mycket spännande!
Om man vill vara säker på att få ett exemplar kan man gå in HÄR och förhandsboka.
Brukar ni testa de olika smakerna som kommer varje år?







 





Min absoluta favorit är annars Blossas "vanliga" Starkvinsglögg. Ingen jul utan den!



Skulle vara jättekul att höra vilken ni har som favorit!






MITT NYA FAVORITRECEPT PÅ PLÄTTAR!!


Hu vad det blåser här idag, för att inte tala om igår.....
Känns som att hösten är här på allvar nu. Jag har äntligen börjat förlika mig med tanken på att sommaren är slut, det blev ju lite lättare efter vår vecka vi hade i Grekland nyligen. Där fick vi en stor dos sol och värme som jag ska leva  på nu fram till nästa sommar! :D

Idag bjuder jag på ett recept  på  pannkakor/plättar som jag gjorde i våras när jag jobbade i köket på en förskola. När man lagar mat i skola/förskola stöter man ju på en hel del allergier och överkänsligheter som man ska laga till och det här receptet hade jag när jag gjorde pannkakor till mjölkallergiker och laktosintoleranta. Istället för vanlig mjölk hade jag Havredryck. Och vilka goda pannkakor det blev. Så vankas det pannkakor härhemma blir det med Havredryck numera!






Receptet räcker till ca 16 pannkakor eller ca 30 plättar



  2½ dl vetemjöl
  ½ tsk salt
  6 dl Havredryck (Oatly)
  4 ägg
  3 msk smör, inte margarin




Gör så här:

1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av havredrycken och vispa till en slät smet.


2. Vispa i resten av havredrycken och äggen. Låt gärna svälla i cirka 30 minuter.


3. Smält hälften av smöret i en stekpanna och vispa ner det i smeten. Använd resten av smöret till att steka tunna pannkakor eller plättar.



Servera med god sylt!








Mitt fina plättjärn kommer från Skeppshult och det fick jag i julklapp av mamma för ett antal år sedan.






Om ni vill göra lite "nyttigare" pannkakor så kan ni testa det här:




"FRASIGA PANNKAKOR MED HAVREGRYN"





Om ni har några andra tips på goda pannkakor/plättar så dela gärna med er!



Ha en bra kväll!/Åsa.




CHOKLADMACARONS MED VIT CHOKKLADFYLLNING!!


När jag nu ändå är inne på "Macaronstemat" så kommer här receptet på Chokladmacarons, även detta har jag hittat hos Mia Öhrn. Jag tror att kanske dessa är mina favoriter....
Förresten, första gången jag testade Macarons var när jag och min syrra var i en Ica affär som sålde såna. Dom låg tre st i en påse (pyttesmå) och kostade ca 27 kr!!  Jag blev faktiskt inte så imponerad av dom, och nu när jag har bakat själv kommer jag aldrig mer att köpa såna. Det går inte att jämföra. Hemmagjorda slår dom med hästlängder!!!











Till cirka 25-30 dubbla kakor



90 g mandelmjöl
2 msk kakao (Fazers)
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker



Vit Chokladfyllning:


100 g vit choklad
100 g philadelphiaost




Gör så här:



1.Väg upp mandelmjöl, kakao och florsocker i en skål. Kör runt med en gaffel så att det finfördelar sig.

2. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret, lite i taget. Det ska bli en styv smet.

3. Vänd försiktigt ner mandelmjölet i marängen. Arbeta med försiktiga rörelser med tex en slickepott tills allt har blandat sig.

4. Lägg smeten i en spritspåse om spritsa ut smeten på bakplåtspapper till kakor som är stora som en femkrona.

5. Låt kakorna vila på plåten i ca 1½ timme, det ska bildas ett "skinn" på kakorna. Det gör att dom inte ska spricka i ugnen. Sätt ugnen på 125º.

6. Gör fyllningen under tiden. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.
Blanda sedan med färskosten. Om du vill kan du färga krämen. Låt stå i kylen tills det är dags att fylla kakorna.

7. Grädda kakorna allra längst ner i ugnen i ca 20 min.
Låt kakorna svalna något innan du lossar dom försiktigt från plåten.
Spritsa fyllningen på en botten och lägg ihop med an annan så att det blir dubbla kakor.




Kommentar: Anledningen till att jag har skrivit att det ska vara Fazers kakao är att jag en gång gjorde dom med en lite "finare" ekologisk kakao och då blev kakorna stenhårda!!! (???)
Så det gör jag inte fler gånger.....








Kakorna vilar på plåten......




Åhhh, ser ni hur fina dom är???!!! ***skryt***





Som ni ser gillar jag att ha mycket fyllning i mina. :D


Idag fyller min älskade mamma år och vi har varit där och uppvaktat henne. Eftersom hon inte längre har samma ork som förr så hade jag bakat två pajer till kaffet. Det blev en ANANASPAJ och en KNÄCKIG ÄPPELPAJ. Sååå gott!!


Önskar er alla en skön kväll!!/Åsa.



HALLONCHEESECAKE MED TÄCKE AV VIT CHOKLAD!


Än så länge kan man få tag på färska hallon så då tänkte jag tipsa er om denna smarriga cheesecake jag bakade till personalen när jag slutade på förskolan jag jobbat på under våren. Den fick mycket beröm och en sak är säker: dom är experter på kakor så då tar jag det som ett mycket gott betyg. :D 
Jag är själv en riktig "sucker" för cheesecakes och kan verkligen inte förstå dom som inte gillar det.
Så har ni något att fira tycker jag ni ska slå till på denna, såklart funkar det bra med frysta hallon som tinats också.










Det här behöver du till 10-12 bitar:



Botten:


250 g digestivekex
125 g smör



Fyllning:


400 g färskost (philadelphia)
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Rivet skal av 1 citron
2 dl färska eller tinade hallon
150 g vit choklad
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker


Garnering:

Färska hallon
Ev. riven vit choklad





Gör så här:



1. Sätt ugnen på 175º.
Mixa kexen till bottnen.Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant.
Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.

2. Vispa ihop färskost, socker, ägg och rivet citronskal med en elvisp tills det blir slätt.
Vänd ner hallonen. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten precis "stannat", ca 25-30 min.

3. Smält under tiden den vita chokladen,antingen i micro eller över vattenbad.
Vispa ihop creme fraiche,choklad och socker.
Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt chokladblandningen över i ett jämnt lager.
Sätt in i ugnen igen ca 6 min.

4. Låt kakan svalna och sätt sedan in den i kylen några timmar eller helst över natten.
Garnera med hallon och ev. riven vit choklad







Med färska hallon kan det inte bli annat än gott!






Såååå krämig och god!






Önskar er alla en trevlig Lördag!/Åsa.



MACARONS.........ÄLSKADE OCH FRUKTADE!


Hej på er alla trogna läsare! Jag måste än en gång säga hur glad jag är över att ni kikar in här trots att jag varit så frånvarande!
Det har hänt massor här på sista tiden och jag ska försöka uppdatera er så smått! Vår dator har fått virus för tredje gången och nu ser det ganska hopplöst ut för den. En ny är beställd och tills dess bloggar jag från min lilla rosa laptop. :D
Idag ska det handla om Macarons, dessa trendiga franska mandelmarängkakor. Jag bakade dom första gången i våras efter att slutligen tagit mod till mig. Jag var faktiskt smått rädd för att baka dom, ha,ha!!
Man har ju läst hur svårt det är att "lyckas" med dom, dvs få dom att resa sig och att INTE spricka! Första gången jag gjorde dom sprack två tredjedelar av mina kakor, andra gången sprack INGA och dom blev helt PERFEKTA! Jag var i bakhimlen!! :D
Efter det har det verkligen varit blandat resultat trots att man ALLTID följer samma recept och gör EXAKT likadant som de andra gångerna. Dom är verkligen nyckfulla dessa kakorna! Men.....dom är helt underbart goda trots att dom inte blir perfekta.
Så alla ni som funderat men inte vågat, kom igen nu!
Jag har använt mig av olika recept men det bästa, framförallt smakmässigt, är receptet från Mia Öhrn. 





Till cirka 25-30 dubbla kakor



110 g mandelmjöl (jag köper mitt på Lidl, men många butiker har börjat ta hem det)
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Ev några droppar hushållsfärg (jag använde röd för att färga dom rosa)



Vit Chokladfyllning:


100 g vit choklad
100 g philadelphiaost




Gör så här:



1.Väg upp mandelmjöl och florsocker i en skål. Kör runt med en gaffel så att det finfördelar sig.

2. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret, lite i taget. Det ska bli en styv smet.

3. Vänd försiktigt ner mandelmjölet i marängen tillsätt även hushållfärg. Arbeta med försiktiga rörelser med tex en slickepott tills allt har blandat sig.

4. Lägg smeten i en spritspåse om spritsa ut smeten på bakplåtspapper till kakor som är stora som en femkrona.

5. Låt kakorna vila på plåten i ca 1½ timme, det ska bildas ett "skinn" på kakorna. Det gör att dom inte ska spricka i ugnen. Sätt ugnen på 125º.

6. Gör fyllningen under tiden. Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.
Blanda sedan med färskosten. Om du vill kan du färga krämen. Låt stå i kylen tills det är dags att fylla kakorna.

7. Grädda kakorna allra längst ner i ugnen i ca 20 min.
Låt kakorna svalna något innan du lossar dom försiktigt från plåten.
Spritsa fyllningen på en botten och lägg ihop med an annan så att det blir dubbla kakor.





Tips! Kakorna ska gärna förvaras i kylen för bästa resultat och håller där i några dagar.




Det här mandelmjölet använder jag och finns att köpa på Lidl...





Vispa en styv maräng med äggvitor och socker....





...tillsätt florsocker/mandelmjölsblandningen. Färga ev. med hushållsfärg.





Spritsa ut till kakor stora som femkronor. Låt vila på plåten i ca 1½ timme.





Under tiden gör du fyllningen, ibland har jag använt den här vita chokladen med kokos i. Supergott!
Den har jag hittat på City Gross.




Nu har kakorna gräddats färdigt och som ni ser har några spruckit.....




......men här är en som blev PERFEKT!!!




Lägg ihop kakorna två och med fyllning emellan......




Ät och NJUT!!! :D




Här kommer lite fler bilder från några av mina Macaronsbak:






Jag har även provat att göra Chokladmacarons, recept kommer i nästa inlägg....




Mitt andra försök resulterade i att INGA av kakorna sprack. Undrar vad jag gjorde där?? ;)




Att baka Macarons är helt klart beroendeframkallande, man kan ju variera färger och smaker i all oändlighet!





Nå, har jag lyckats inspirera er till att testa??













Till bloggens startsida


bloglovin

RSS