') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

JORDGUBBS OCH RABARBERPAJ MED KARDEMUMMASTRÖSSEL!


Vilket underbart väder vi har!!! Idag har det ju varit rena rama sommaren.....har jag förstått.
Jag har varit hemma med Mollie idag som har fått en rejäl förkylning och därför inte varit ute så mycket.
Men det gör inget för jag hade sommarkänsla i köket när jag gjorde denna pajen!
Jag hade några rabarber över och så hade jag köpt färska jordgubbar. Gott!!!
Istället för den "vanliga" smulpajen så gjorde jag med krossad kardemumma i.
Och dem smakerna gifte sig verkligen!







Det här behöver du:


Smuldegen:

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (gärna mortlad)
200 g smör



Fyllningen:

500 g jordgubbar (använder du frysta får du  ta lite mer potatismjöl)
3 "stänger" rabarber
ca 3 msk socker (smaksak,jag vill ha det rätt så syrligt...)
1-2 msk potatismjöl



Gör så här:

Börja med smuldegen.Skär det kylskåpskalla smöret i kuber.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop tills degen är smulig.
Ställ kallt i ca 15 min.
Sätt ugnen på 200º.

Skiva rabarberna och skär jordgubbarna i bitar.Har du frysta behöver du inte dela dom.
Strö över sockret och sedan potatismjölet och rör om lite.
Fördela kardemummaströsslet ovanpå och grädda i mitten på ugnen i ca 25 min.


Avnjut pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås!!







Sommar,sommar,sommar.......






Nu ska denna gräddas i ca 25 min i 200º.......








....och nu är den färdig ! låt svalna lite och hugg sedan in!!




Imorgon är det Valborgsmässoafton och vi har redan förberett ett "eget" bål ute på åkern.
Ser verkligen framemot det, hoppas Mollie mår lite bättre imorgon!

Vad gör ni själva på Valborg??



Hej så länge!!




PASTAPANNA MED BACON OCH BROCCOLI!


Oj.oj.oj.vad trevligt jag har haft det i Ullared idag!!
En hel del shopping blev det och V70n körde tungt lastad hemåt. :D
Som vanligt var det Mollie som fick mest....
Någon vidare matlagning blev det inte idag när jag kom hem, men tänkte dela med mig av en rätt som Peter gjorde i Fredags som blev underbart god!
Han kan han när han vill..!





Det här behöver du till 3-4 pers:

300 g pasta (okokt) fusilli,penne eller vad du vill...
300 g djupfryst broccoli
½ strimlad gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl grönsaksbuljong (tärning+ vatten)
100 g färskost med gräslökssmak
2 pkt bacon
salt och peppar


Gör så här:


Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Koka broccolibuketterna mjuka i buljongen i en traktörpanna eller dylikt ca 5 min.
Lägg ner löken och pressa i vitlöken och rör om.
Klicka över osten och låt den smälta ner,salta och peppra.
Låt pastan rinna av och vänd ner den i pannan.

Strimla baconet och knaperstek det i en stekpanna eller i  micron på ett hushållspapper,full effekt (max 800 W)
i 1-2 min.
Strö baconstrimlorna över pastapannan.

Servera med en blandad sallad.






Koka pastan......






Koka broccolin i grönsaksbuljong och tillsätt lök och vitlök......






.....i med gräslöksost som får smälta ner, tillsätt sedan pastan.






Det går lika bra att steka baconet i mikron....




Denna rätten var oväntad god och även Mollie åt med god aptit!


Smaklig måltid!




VIT CHOKLAD OCH RABARBERKAKA!


Igår hade vi så härligt väder här!!Undrar hur länge det kommer hålla i sig...?
Min syster och hennes yngste son var här och medan han och Mollie lekte hjälpte hon mig med att rensa ogräs mellan plattorna härute.
Tack för hjälpen!!
Häromdagen kunde jag inte motstå att köpa rabarber(mina är bara typ 5 cm höga nu)
och på dom gjorde jag en härlig kaka med vit choklad.
OBS! att denna kakan måste man baka i god tid då den ska vila i kyl minst 1 dygn.
Den blir verkligen godare då! Jag provade den både nybakad och efter 1 dygn och den hade verkligen "satt" sig då.
Kan med fördel serveras med lite vaniljsås.







VIT CHOKLAD OCH RABARBERKAKA


Det här behöver du:


Ca 20 bitar


200 g smör
200 g vit choklad
100 g hackade valnötter (jag hade bara hasselnötter,men det hade nog blivit  ännu godare med valnötter)
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
1 ½ dl strösocker

Garnering:

100 g hackad vit choklad
250 g skivad rabarber eller ca 3 st
50 g hackade pistaschnötter


Gör så här:


Skär smör och choklad i bitar och smält i en skål över vattenbad
Sätt ugnen på 190º och klä en liten långpanna, 25*35 cm med bakplåtspapper.
Blanda nötter,mjöl och bakpulver.Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda äggvispet först med den smälta smörchokladen och därefter med mjölblandningen.
Häll smeten i långpannan och fördela vit choklad, rabarber och pistaschnötter över.
Grädda kakan längst ner i ugnen ca 18-20 min.
Låt kakan kallna innan den sätts in i kylen.Går även jättebra att frysa!





Smör och vit choklad  ska smältas över vattenbad......






.....då blir det så här.......






.........hasselnötterna som ska blandas med mjöl o bakpulver........






......rabarber är så gott! Minns när man var liten och doppade dom i strösocker.....






...kakan ska gräddas i 190º i 18-20 min.........






........nu är härligheten klar,men måste vila ett dygn i kylen!!



Medans vi vuxna bakade och gjorde nytta i trädgården lekte trollen....



Kusinen  Zimon hjälper Mollie upp......






....ner kommer hon själv!!!





Fikapaus med lite delad banan och kusinmys!!



Hoppas ni alla haft en trevlig helg!!


Ska lägga mig tidigt ikväll,imorgon bitti går bilen till Ullared!!











UTMANAD!!


Jag har blivit utmanad av Jessika på Hallon & Blåbär !
Utmaningen innebär att jag ska besvara några frågor och sedan utmana någon annan bloggare genom att lämna en kommentar hos dom.Till sist ska jag berätta för den som utmanade mig att jag gjort utmaningen.

Detta är jag helt klart med på!!

Här kommer frågorna:


1.VILKEN MAT ÄTER DU OFTA?


Spaghetti och köttfärssås i olika varianter äter vi nog mest härhemma...
Jag är barnsligt förtjust i det och tröttnar aldrig.....



Favvisrätt.....




2. NÄR DU ÄR PÅ KALAS, ÄR DU DEN SOM SITTER, ELLER HJÄLPER DU TILL MED ATT DUKA AV?



Jag är nog mest den som hjälper till att duka av...men det beror lite på var man är och vilken typ av kalas det är.




3.VART SITTER DU HELST NÄR DU BLOGGAR?


Jag kan bara sitta på ett ställe...och det är i vår "datahörna" i vardagsrummet.
Perfekt faktiskt för då kan jag blogga samtidigt som Mollie leker eller tittar på tv.
På sistone har jag dock blivit väldigt sugen på en rosa laptop......
Får se om man får någon i Mors dag present kanske..... ;)



4.KÖPER DU TRISSLOTTER OFTA?


Nej, det kan jag inte påstå.Men på jobbet är vi fem st som turas om att köpa lotter för hundra kronor per vecka.
Så skrapar vi dom på Fredagsfikan och när vi fått ihop tillräckligt mycket går vi ut och äter för pengarna.
Peter och jag har som mest vunnit tusen kronor på en Tia lott för 9 år sedan.



5.VILKEN STAD ELLER LAND HAR VARIT DIN BÄSTA SEMESTER?


Det finns många härliga semesterminnen, men det som jag och Peter pratar mest om är Lefkas som tillhör dom Joniska öarna i Grekland.Där var vi 2001 och det var en ö med fantastiska stränder!!
Speciellt stranden Porto Katsiki kommer jag aldrig att glömma!!
Mitt drömresemål att åka till är NEW YORK.




Porto Katsiki på Lefkas, ännu bättre i verkligheten!!




6.TV KANAL DU TITTAR MEST PÅ?


Tror att det är Kanal 5 eller tv 4.
Favoritprogram är 2½ män just nu.




Kul med såna här utmaningar,man lär känna personen bakom bloggen lite bättre..

Dom jag vill utmana är:



Frostrosor

Starmama

CamillaK

Birgitta


Dom här är jag nyfiken på att veta lite mer om....


Hej så länge!!




OST- OCH SKINKFYLLDA RULADER!


I söndags åt vi denna goda rätt!
Kan verkligen rekommendera att bjuda på när man har gäster.
För det är inget man står med mitt i veckan när alla är hungriga och middagen ska stå på bordet inom en halvtimme....
Absolut inget svårt att tillaga men det var rätt många olika moment ,därav ingen "vardagsrätt" i mitt tycke.
En sak som jag har funderat på är att ibland står man i flera timmar (känns det som) och lagar en rätt och så äter man upp det på en kvart.......
Nåja denna rätten är väl värd att prova!








Det här behöver du:

3-4 pers



6 tunna kalv- eller fläskschnitzlar (jag använde fläsk)
6 tunna skivor rökt skinka
ca 6 skivor lagrad ost (jag hade prästost)
salt ,vitpeppar
2 krm rosmarin
3 msk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3 msk kalvfond eller 2 buljongtärningar kött
2 dl creme fraiche
maizena till redning


Gör så här:


Bred ut köttskivorna och lägg på skinka och ost.Rulla ihop och fäst med tandpetare,två i varje.
Bryn ruladerna i matfett i en stekpanna,salta,peppra och krydda med rosmarin.
Rör ner tomatpuré,häll över vitt vin,vatten samt fond eller buljongtärning.
Låt småkoka under lock 10-20 min beroende på hur tjocka köttskivorna är.

Ta upp ruladerna,plocka ut tandpetarna och håll köttet varmt.

Sila av såsen och häll sen tillbaka i stekpannan och låt koka upp någon minut.
Tillsätt creme fraiche under omrörning och låt koka upp.
Red ev. av såsen med maizena om det behövs.

Servera ruladerna med kokt ris och en sallad.







En skiva ost och en skiva skinka på varje köttbit...







..... i med tandpetare och bryn ruladerna......





....doftar gott när man häller på vinet........








.....såsen är silad och är tillsatt creme fraiche och ska få ett sista uppkok....




Smaklig måltid!!




EN HAMBURGARBRICKA TACK!


Innan alla hambugarekedjors stora intåg så gick man ju och handlade i vanliga "hederliga" gatukök.
Hur ofta gör man det idag?
Typ aldrig...
Min favorit Whooper är ju jättegod men går ändå inte upp mot en "gatukökshamburgare" tycker jag.
Men det allra godaste  är i alla fall hemmagjorda!
Gärna med hickorysås i så att det blir lite "rökig" smak.
Och med tjocka hemmagjorda pommes och Lohmanders bearnaisesås till så kan det inte bli bättre!
Vad föredrar ni?








Egentligen finns det inget recept på det här men hamburgarna gjorde jag så här:

500 g nötfärs
1 dl smokey hickorysås
2 msk potatismjöl
grovmald svartpeppar
salt


Blanda alla ingredienser till hamburgarna.
Forma dom till önskad storlek,vi ville ha stora så vi fick bara ut tre stycken.
Stek på ganska hög värme i början och sänk sedan när dom fått fin färg och låt steka på svag värme tills dom är genomstekta.





Hickorysås gör att hamburgarna får en god rökig smak.







Blir ännu godare om man gör dom i grillpanna eller på grillen.....






Bearnaisåsen nummer ETT !! Såååå gott att doppa pommes i.

Lika god varm som kall!



Smaklig måltid!




PASTAGRATÄNG MED MOZZARELLATÄCKE!!


Det här är egentligen inget märkvärdigt recept alls, men ett sätt att piffa upp vardagsgratängen....:)
Jag tycker att mozzarella är så vansinnigt gott att ha på pizza, gratänger .m.m..
Den blir så härligt krämig och "trådig".
I denna rätten gjorde jag en vanlig köttfärsröra som jag sedan blandade med god pasta.
Lite färsk broccoli slank också med. Bra att gömma under täcket för "grönsaksdetektiver".
Nä, Mollie är inte där än,det är Peter jag menar..;)








Det här behöver du till en stor form:

Till köttfärsröran:

600 g blandfärs
1 morot i tärningar
1 gul lök
1 brk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
2,5 dl matgrädde eller 1 brk creme fraiche
2 vitlöksklyftor pressade
1 köttbuljongtärning
3 msk oregano
ca 250 gram färsk broccoli (fryst går också bra)


Du behöver även:

500 g valfri pasta
mozzarellaskivor och tomatskivor till gratineringen.



Gör så här :
Börja med att förvälla broccolin om du har färsk,annars tina den frysta.
Den färska ska koka i 5-7 min. Häll av vattnet och spola i kallt vatten.

Koka pastan enligt anvisningar på paketen.
Låt rinna av i ett durkslag och lägg över i en ugnsfast form.

Bryn köttfärsen i lite matfett.Tillsätt den hackade löken och morötterna.Krydda med oregano salt och peppar.
Tillsätt tomatpuré,krossade tomater och buljongtärning.Pressa i vitlöken.
Rör om och låt puttra i ca 10-15 min.
Häll i grädde eller creme fraiche och låt röran bli genomvarm.

Häll färsen över pastan och rör om så att allt blandar sig.
Tryck ner broccolibuketterna lite överallt.
Avsluta med att varva tomat och mozzarellaskivor överst.
Jag hade köpt mozzarella som är som en "limpa" och alltså inte den som ligger i en lag.
Grädda i 200º 15-20 min eller tills gratängen fått fin färg.

Äts med en god sallad och lite god balsamvinäger.






Återigen fick jag användning av Muttis goda tomater! (Finns på Coop i Burlöv)








Såsen ska gärna puttra i 15-20 min, men ju längre desto godare smak....






Den här pastan kan jag verkligen rekommendera!!
Den är också köpt på Coop och är deras eget märke.
Formidable heter den ....och den gör skäl för sitt namn!





Broccolin piggar upp gratängen!






Det härliga tomat och mozzarellatäcket!!






Nu är det klart! Smaklig måltid!! :P







GLAD!!!









Jag har fått en AWARD av Birgitta(www.birran6.com) vilket innebär (antar jag) att hon gillar min blogg.
Jätteroligt att höra! Har ju inte hållit på med detta så länge och känner mig fortfarande som en nybörjare.

Tanken är ju att jag då ska utse några bloggar jag gillar och det finns ju jättemånga, men jag tänker framförallt på två stycken som jag kikar in hos så ofta jag kan.
Och då vill jag ge en Award till:

*Kryddburken  Otroligt duktig tjej som faktiskt inspierade mig att få tummarna loss och börja matblogga! :D


*Nadja's Kök  Trevliga recept som funkar i vardagen,det gillar jag!


Tack än en gång Birgitta...Det värmde verkligen!





MANDELGÖMMOR!!


Vi har sååå härligt väder idag!! Man får så mycket inspiration att det nästan blir kortslutning....! :D
Denna veckan har inte blivit så mycket matlagning för mig eftersom Peter haft sina kvällspass.
Mollie tycker inte det är jättekul om jag bara står vid spisen så vi har passat på att äta lite "rester".
Men förra Lördagen när Peter fyllde år så hade jag bakat dessa muffinsen som jag hittade på NADJAS sida.
Väldigt gott med den goda "överraskningen" inuti!
Lättgjorda och det gillar jag!








Det här behöver du:

Till 15 st normalstora.


Smet:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl kaffegrädde


Fyllning:

5 msk smör
150 g mandelmassa
2 tsk kardemumma malen (jag hade som vanligt kärnor som jag mortlat sönder)

Ca 50 g mandelspån till garnering.



Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.
Börja med fyllningen.Smält smöret och riv mandelmassan.
Rör ihop det med kardemumman.Ställ åt sidan.

Smält smöret till smeten och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten växelvis med grädden.
Häll försiktigt i smöret.
Fördela nästan all smet i muffinsformarna så att dom blir halvfulla.
Lägg i en klick fyllning i varje och fyll på med resterande smet så att formarna är fyllda till ¾.
Strö på mandelspån och grädda mitt i ugnen ca 15-20 min.






Den göda röran som klickas i och blir en härlig överraskning....






Färdiga för ugnen i 175º i 15-20 min......








Nu är godsakerna klara!!


Perfekta i utflyktskorgen !!!



Jag kollade lite på gamla bilder i datorn i dag och då hittade jag denna bilden som är tagen exakt på dagen för ett år sedan........






Var har denna bebisen tagit vägen undrar jag.......?







Jo, hon har blivit stora damen som numera kan gå själv i trappan
(med en hjälpande hand inom räckhåll visserligen).

Oj vad tiden går!!


Ha det så bra allihopa!!








APELSIN OCH LIMEKYCKLING MED MANGO CHUTNEY!


Oj,oj,oj.... detta var en kycklingrätt full med smak!! Otroligt gott !!
Vet dock inte om den går hem hos dom allra minsta...
Jag och Peter njöt i alla fall i fulla drag!
Det enda som tyvärr drog ner upplevelen var att jag hade köpt "billighetspasta" och hade det till.
Så himla dålig den var! :(  Det skulle varit snäckor men dom smulades sönder under tiden dom kokte.
Jag har aldrig varit med om något liknande....Köp inte Marcos Pasta!!
Hursomhelst det här är ett riktigt trevligt recept!








Det här behöver du:

3-4 pers


500 g lår eller bröstfilé av kyckling
salt,peppar
1 apelsin
1 lime
2 burkar creme fraiche
2-3 msk kycklingfond
2 tsk kinesisk soja
2 msk flytande honung
3-4 msk mango chutney
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar


Gör så här:

Strimla kycklingen och bryn i lite matfett ca 10 min.Ställ åt sidan en stund.
Tvätta citrusfukterna ordentligt och riv skalen och pressa ur saften.Koka upp saft,skal,creme fraiche,soja,fond,honung och mango chutney.Pressa i vitlöken och tillsätt cayennepepparn.
Häll såsen över kycklingen och låt allt småputtra i ca 10-15 min.Smaka av med salt och peppar.

Servera med pasta eller ris och en fräsch sallad!






Såsen ska småputtra i ca 10 min.





En fräsch sallad passar till allt!!!


Smaklig måltid!!!




TACOSNÄCKOR!


Här är ett sätt att variera tacofärsen...dessutom jättebra att bjuda på eftersom man kan göra snäckorna färdiga i förväg och sedan bara skjutsa in dom i ugnen när gästerna kommit.
Man kan ju också fylla med andra saker som tex:
*Bacon
*Skinka
*Salami
*Färskost
Ja vad som helst egentligen..
Lättlagat och gott!!








Det här behöver du:

Ca 8 st.

2 rullar färsk smördeg
400 g blandfärs
1 stor gul lök
1 liten burk majs
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten
några skivor ost
1 ägg till pensling
ost till gratinering



Så här gör du:

Börja med fyllningen.
Fräs färsen i lite matfett.Tillsätt hackad gul lök och majsen.
Häll i tacokryddan o tillsätt vattnet.Låt koka ihop.
Låt fyllningen svalna innan du gör snäckorna.

Rulla ut smördegen och fäst ihop dom med varandra på "kortsidan".

Bre på färsröran men lämna kanterna fria.Fördela lite ost ovanpå och rulla sedan ihop precis som när man gör kanelsnäckor.Skär i bitar med en vass kniv.

Ställ snäckorna på högkant på en  pappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg och lägg på lite ost på varje snäcka.

Grädda i ugnen i 225º ca 15-20 min eller tills dom fått fin färg och är genomvarma.
Servera med sallad.
Jag gjorde även en sås till på creme fraiche som jag blandade med mild tacosås.Passade jättebra till!!




Fyllningen skall helst göras lite innan så att den hinner svalna.








Man fäster ihop degen på kortsidorna.Himla smidigt med smördeg på rulle!







Bre på röran men inte ända ut i kanterna...







Rulla ihop med hjälp av pappret under och skär sedan i bitar...






Nu ska dom bara penslas med ägg och få lite ost på sig.
Sedan in i ugnen 15-20 min i 225º.


Smaklig måltid!!!




SMÖRGÅSTÅRTA TILL ÄLSKLINGEN!!


I går fyllde min älskade sambo år! När han fick "önska" sig vad han ville äta så sa han smörgåstårta med leverpastej.Det är hans absoluta favorit!Såklart skulle han få det :) !
Då blev det en variant jag aldrig gjort förut. Den var väldigt lätt att göra....och väldigt,väldigt GOD!!
Denna kommer vi göra fler gånger!! Tårtan uppskattades även av Peters familj som var här och firade honom,speciellt brorsan gillade den.Han tog om några gånger..;)
Kul när maten blir populär!









Det här behöver du:

Ca 12-15 portioner


16 skivor landgångsbröd
400 g leverpastej (jag använde Scans original)
2,5 dl vispgrädde
1-1½ dl boston gurka
2 pkt strimlad knaperstekt bacon
Ca 300 g skinkost
5 dl remoulade
200 g strimlad rostbiff
majonäs (att bre runtom tårtan)


Garnering:

Salladsblad
Rostad lök
Rostbiffsskivor
Kokt skinka
Ostskivor
Gula och röda tomater
Gurka
Persilja


Så här gör du:

Lägg alltid ihop bröden med fyllningarna dagen innan för bästa resultat!!
Garneringen gör man samma dag som den ska serveras.



Lager 1:
Lägg ut 4 brödskivor på en bricka.
Blanda leverpastej,bostongurka och grädde och vispa ihop med elvisp.
Bred på brödet.Fördela baconet över i ett jämnt lager.



Lager 2:
Lägg på 4 brödskivor ovanpå.
Bred ut ett jämnt lager skinkost.



Lager 3:
Lägg på 4 brödskivor och bred ut remouladen i ett jämnt lager.
Lägg på den strimlade rostbiffen


Avsluta med dom sista brödskivorna.Bred på majonäs ovanpå och runtom.
Täck med plastfolie och ställ kallt till dagen därpå.

Garnera sedan tårtan med rostad lök på kanterna runtom.
Lägg sedan på övrig garnering efter egen fantasi..





Första lagret med leverpastej och knaperstekt bacon.....





..andra lagret med skinkost.....






...där jag använde denna......





...tredje lagret med remoulade och strimlad rostbiff.





Dukat och klart för gästerna.......






Nu är det dags att hugga in!!!! Sååå himla god!!




Avslutar med en bild på vår lilla Påskkärring.......









Ha en fortsatt trevlig Påsk!!!!












GLAD PÅSK!!!!






Vårt påskris,jag klädde på och Mollie klädde av.......!





Nu är påsken och våren här!
Jag är ledig i fyra hela dagar och det känns riktigt lyxigt!
Ingen matlagning för mig idag eftersom vi är bjudna in till grannarna ikväll.


Och igår var det ombytta roller härhemma!! Jag stod med den elektriska häcksaxen därute och trimmade trädgården och Peter stod inne och lagade mat!
Han bjöd på Honungsglaserade revben med vitlöksstekt potatis.
Det blev jättegott! Men jag fick inte ta någon bild eftersom han tyckte att dom blev lite för gräddade.
Så blir det när karlar försöker göra två saker samtidigt ;D

Jag blev mer än nöjd med mitt jobb i trädgården...och Peters kommentar var att jag gjorde det bättre än han väntat sig! YES!!
Men nu är jag bra sugen på att svänga ihop något gott härhemma...får väl vänta tills på Lördag då vi ska ha kalas för Peter som fyller år då.






Så här fina gjorde jag dom.....!





Mollie sitter och gungar och tittar på tuppen samtidigt...







Våra äggproducenter....





 
En glass i vårsolen är ju aldrig fel!!


Vad äter ni själva till påsk?
Lamm,ägg.sill eller något annat kanske.....?



Ha en riktigt Glad Påsk!!/ Åsa.















FALUKORVSGRATÄNG!


Häromveckan fick jag ett tips på denna gratängen av Birgitta som hade lagat denna.
Alla nya recept på falukorv välkomnas verkligen!
Så jag skred till verket och lagade detta till middag och det var mycket gott!
Både sambon och Mollie gav det högsta "falukorvsbetyg".
Lite annorlunda med den balsamstekta löken och champinjonerna, men det passade jättebra ihop med korven.
Vi åt pasta till men det passar säkert lika bra med ris eller potatismos.
Det här kommer vi göra flera gånger.
Tack Birgitta för ett jättebra recept! (Jag ändrade dock lite på mängderna när jag gjorde det;D )





Riktigt god vardagsmat!!


Det här behöver du:

500 g falukorv
1 gul lök
1 bit purjolök
1 brk hela champinjoner
socker
balsamvinäger
2 dl creme fraiche
5 dl minimat (eller annan grädde)
2,5 dl chilisås
1 hönsbuljongtärning
salt,peppar,paprikapulver
riven ost till gratinering

Gör så här:

Strimla falukorven och stek i lite smör.
Lägg över i en ugnsfast form.
Finhacka lök och purjolök och häll av svampen.
Fräs allt i lite fett, strö över lite socker och häll på en skvätt balsamvinäger.
Rör om låt fräsa gyllene ca 5 min .Koka upp grädde,creme fraiche,chilisås och buljong.
Smaka av med kryddorna och häll över korven.Strö på svampfräset och avsluta med osten.
Gratinera 20-30 min i 225º.





Strimla korven och stek i lite smör....






...fräs champinjonerna och löken o karamellisera dom med socker och balsamvinäger...







........nu skall bara osten på och sen in i ugnen 20-30 min i 225°







.....färdiggräddad!!


Smaklig måltid!!



HALLONRUTOR MED KARDEMUMMASTRÖSSEL!!


I Fredags hade jag träff med föräldragruppen härhemma.Alltid lika trevligt att träffas och se hur våra små utvecklas för varje gång! Till fikat hade jag bakat mina chokladbollar med nougat,receptet hittar du här, och sen provade jag ett nytt recept.Receptet är hämtat från Pernilla Wahlgrens blogg och jag har sett att många andra bloggare redan provat det. Och jag säger bara: SUPERGODA!!
Jag höll mig inte helt till originalreceptet utan ökade på lite på mängden av kardemummaströsslet.
Jag hade hela kärnor kardemumma som jag "mortlade" sönder och tror nog att det blir betydligt godare än om man använder mald.
Kakan var väldigt lättgjord så den kommer verkligen att bakas fler gånger,har ni inte provat den så gör det nu!





Sååååå goda!!



Det här behöver du:

150 smör
¾ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver


Kardemummaströssel:

3 dl vetemjöl
0,75 dl socker
2,5 tsk vaniljsoker
2 tsk stött kardemumma (går bra med malen också)
125 g smör

Garnering:

5 dl hallon
2 tsk potatismjöl


Så här gör du:

Sätt ugnen på 175°.
Blanda ihop alla ingredienserna till strösslet till en smulig massa och ställ kallt att vila en stund.
Smält smöret och dra kastrullen från värmen.Tillsätt mjölken.Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Sikta ner dom torra ingredienserna och tillsätt smör/mjölk blandningen. Rör smeten slät.

Häll smeten i en smord bröad eller pappersklädd plåt ca 22×32 cm. Blanda hallonen med potatismjölet.
Strö hallon och strössel över kakan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.
Skär upp i rutor när kakan kallnat.




Börja med att blanda ihop kardemummaströsslet....låt vila i kylen.







Härligt gul blir smeten med ägg från "egna" höns...








Häll smeten i en form och fördela hallonen ovanpå....






....avsluta med strösslet,in i ugnen 35-40 min i 175°......





.....sen är den klar!!







Chokladbollarna blev så uppskattade av dom små kakmonstren
att vi till slut fick gömma fatet.....:D !



Fram med bakskålen nu!




HERRGÅRDSFILÈ!!


Detta är ytterligare en av mina favoriträtter!! Jag har alltid tidigare gjort den på kycklingfilé men av förklarliga skäl så kändes det inte lika intressant just nu!
Även om risken säkert är ganska liten...
I alla fall så blev det fläskfilé denna gången och det var minst lika gott!!
Namnet kommer från att man ska ha herrgårdsost i.
Den här rätten har alltid blivit en succé när jag bjudit på den och den går att förbereda i god tid.



Riktigt bra "bjudmat"!!



Det här behöver du:

3-4 pers


1 fläskfilé ca 500 g
120 g rökt skinka
5-10 cm purjolök
1 knippe persilja
200-300 g lagrad herrgårdsost
6 dl creme fraiche
salt och peppar


Gör så här:

Skär fläskfilén i skivor.Bryn dom i en stekpanna så att dom är nästan helt genomstekta.
Lägg över dom i en ugnsfast form.
Sätt ugnen på 175 grader.

Finhacka skinka,purjolök.och persilja.Lägg i en skål.
Riv osten grovt och blanda med skinkhacket.
Tillsätt creme fraiche och salta och peppra.

Häll röran över köttbitarna och sätt in i mitten av ugnen ca 30-35 min eller tills allt blivit genomvarmt
och rätten fått fin färg.

Vi hade råstekt potatis till annars brukar jag göra klyftor i ugn.Gott vilket som!
Servera med en god sallad!
Jag lovar att ni blir poppis om ni bjuder på denna rätten!


TIPS: "Skinkröran" blir ännu godare om man gör den dagen innan!!





Stek först köttskivorna nästan helt färdiga.







Detta goda skall nu blandas med creme fraiche och hällas på köttet.
In i ugnen i ca 30 min.....






...sen är det färdigt!!






Råstekta potatisar är mycket gott till!!







Mollie hade inga problem med att äta detta vill jag lova!! :D



Smaklig måltid!!






SUPERSNABB MIDDAG IGEN......GNOCCHIPYTT!!!


Åhhhh...vad härligt,nu känns det som våren är här på allvar!!
Igår var det en underbar dag och idag likaså..
När det är så härligt väder ute vill man ju njuta av det så mycket man kan så igår blev det ännu en supersnabb middag.Men så himla god att jag måste lägga ut den!
Egentligen var det Peters dag att laga mat och han tänkte göra någon fiskrätt.Jättetrevligt ,men jag var bara så "osugen" på fisk så jag frågade om det var ok att jag lagade nåt annat till mig själv.Och det var det ju..
Detta hör verkligen inte till vanligheterna att vi gör två middagar härhemma men igår så blev det så.
Så för min del blev det kylskåpsrensning,och himla smarrigt...:P.




Min "Gnocchipytt"!!



Det här behöver du:

2-3 pers

1 pkt färsk gnocchi (250 g)
1 pkt bacon
1 ölkorv av något slag eller tex chorizo
1 gul paprika
1 liten rödlök
4-5 färska champinjoner
vitlökspulver
cayennepeppar
salt och svartpeppar


Så här gör du:

Koka gnocchin enligt anvisningar på paketet.
Strimla baconet och skär korven i"slantar".Hacka paprika,rödlök och champinjonerna grovt.
Fräs baconet i en stor stekpanna eller gryta tills det fått fin färg.Ta upp och låt det rinna av på hushållspapper.
Fräs grönsakerna i lite olivolja eller smör till dem mjuknat lite och fått lite färg.Rör ner baconet och ölkorven.
Tillsätt gnocchin och låt den fräsa med och få lite "yta".
Krydda med kryddorna och salta och peppra.

Servera gärna med lite riven parmesanost och ruccolasallad.

Denna rätten går ju att variera i all oändlighet med tex svarta oliver, soltorkade tomater,broccoli m.m.





Peter ville också visa "sin"mat : Panerad vitfiskfilé med stuvad spenat
och kokt potatis.Såg faktiskt gott ut :D






Här kommer lite härliga vårbilder från ett soligt Skåne i går:





Mollie plockar mina krokusar......






Mollie hade haft påskmaskerad på dagis tidigare på dagen och var
så fin i sin indianklänning.......


Hej så länge!!!!



Till bloggens startsida


bloglovin

RSS