') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

JULMARKNAD OCH TEST AV JULOST!


Oj vad Söndagen gick fort!
Men riktigt mysig var den....
Vi åkte till Bosjöklosters Julmarknad, det var första gången vi var där på vintern.
I entrén möttes vi av en tomte som delade ut pepparkakor till alla barn.
Mollie tog glatt emot sin och verkade inte alls rädd. Det bådar gott inför Julafton!

Det fanns gott om olika hantverk som såldes och även lokala matproducenter som hade dukat upp med massvis goda saker.
Jag inhandlade en STOR ring Munkakorv. DET är ett måste på mitt julbord!

Sedan blev det till att åka häst och vagn för Mollie och kusinen Ellen.
Det tyckte hon var sååå kul och jag blev så rörd av att se hur uppspelt hon var..

När vi kände att vi var färdiga där åkte vi hem till oss och intog Första Adventsfika.
Jag hade bakat Saffranskaka som är så gott! (Recept på den kommer imorgon! )

Vi provade även Prästjulosten som Skånemejerier varit så vänliga att skicka till mig.
Och den var helt perfekt!
Den kommer absolut få hänga med på julbordet i år!







Allerums Julprästost passar fint ihop med pepparkakor......
Gott tilltugg till glöggen!











Igår intogs årets första glögg och julmust!









Bosjökloster i Höör......Jättefint ställe med gamla anor!














Jultomten var såklart där och bjöd på pepparkakor!











Här kommer Mollie och kusinen Ellen tillbaka från en tur med världens sötaste ponny!








Sedan var Första söndagen i advent över.....men vi har tre kvar att se framemot! :D














1:A ADVENT IDAG!


Jag blev väckt tidigt av Mollie imorse, och efter en stund förstod jag att det var lönlöst att få henne att somna om.
Bara att stiga upp.....
Men så mysigt det var att tända adventsbelysningen i fönstren!!
Det är verkligen något visst med första morgonen....
Vi (eller rättare sagt Peter)var så flitiga att vi satte upp alla ljusstakar m.m igår.











Idag stundar bak av Fantastiskt god Saffranskaka som ska avnjutas i kväll tillsammans med årets första glögg. :P
Men först blir det Julmarknad!











Nu i veckan fick jag hem en Allerum Präst Julost från Skånemejerier.
Tack för det!
Har inte hunnit prova den än.....
I leveransen fanns ett spännande recept som jag tänkte testa.
Omdöme kommer snarast!








Julosten kom i en jättefin förpackning och Mollie var väldigt ivrig att öppna!












 Årets PrästJulost Från Skånemejerier är lagrad i 12 månader.

 Den är klädd i fint juligt fodral.











Är det fler som ska på julmarknad/julskyltning idag?

Ha en riktigt mysig 1:a advent!!



SPAGHETTIGRYTA MED MINIFRIKADELLER PROVENCALE!


Hmmm...vilket namn det blev på den här rätten!
Tanken var att det skulle bli en mustig spaghettisoppa, men med för liten kastrull och för lite vätska så blev det en gryta istället.
Men himla gott vill jag lova!
Massor med goda rotfrukter och frikadellerna fick jättegod smak av dom provencalska örterna.
En riktigt nyttig och värmande rätt!
Vi åt den med varma nybakade MOROTSRUTOR till. :P

Bilden blev tyvärr inte den bästa.....












Det här behöver du till 4-6 pers:





1 klyfta vitkål strimlad
1 stor tärnad morot
1 liten bit finhackad rotselleri
1 liten bit persiljerot hackad
1 gul lök hackad
1 brk MUTTIS krossade tomater
1,2-1,5 liter vatten
1 grönsaks + 1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor
1-2 msk vit balsamvinäger, eller vanlig
vitpeppar
cayennepeppar
salt



Frikadellerna:



300 g skinkfärs eller kalvfärs
ca 2 msk provencalska örter  ( Findus frysta )
1-2 msk flytande kalvfond
salt
svartpeppar












Så här gör du:






1. Bryn först vitkålen i en stor stekgryta.


2. Tillsätt sedan resterande rotfrukter och löken och låt dessa "svettas" lite.


3. Häll på de krossade tomaterna, tomatpurén och lägg i buljongtärningarna.
Pressa i vitlöken.

4. Krydda med kryddorna och balsamvinägern.

5. Låt koka i ca 10 min.

6. Under tiden gör du frikadellerna:
Blanda färsen med fonden och örtkryddorna.
Salta och peppra.
Forma små bollar.


7. "Tippa" i frikadellerna i grytan.
Bryt spaghettin i småbitar och tillsätt även detta.
Låt koka ytterligare 10 min.








    


Med bra ingredienser kan det inte bli annat än gott.......










       

Tänk så många bollar man kan få ut av 300 g färs!  :)












Som sagt, vill man äta detta som soppa så är det bara att spä på vattenmängden.
Glöm bara inte att krydda lite extra då.













Mollie gillade denna rätten!! Det syns va??!!  ;)









Ang mitt förra inlägg så var det tydligen inte BARA jag som missat chockhöjningen av saffranspriset!
Skönt, för ibland känns det som man verkligen inte hänger med i allt som händer ute i vida världen.







Nu stundar "Halv Åtta hos mig" snart.
Kul program tycker jag.
Är det någon av er som brukar kolla på det??



Ha en bra kväll! /Åsa.



OKEJ..................!!!


Här kommer förmodligen dagens i-landsproblem......
När jag hämtat Mollie åkte vi och handlade, hade tänkt baka lite i eftermiddag eftersom det är så otroligt dåligt väder ute.
Skulle köpa saffran och höll på att ramla av stolen!!! (Fast jag stod upp iofs..) 

Men 33.50:- för en paket på 0,5 g !!!!!!

Och enligt kassörskan skulle det stiga ÄNNU mer!  :O


Är det bara jag som har missat denna chockhöjningen eller???!!


Ja, det är tur att det bara är jul en gång om året annars hade man ju blivit ruinerad!
Jag vill nämligen inte snåla utan ha MYCKET saffran i mina bakverk..
Var bara tvungen att ventilera lite.



Nu ska jag snart baka med denna dyrbarheten:






             



DYRARE ÄN VANLIGT I ÅR!




BANAN-CHOKLAD CUPCAKES!



God Söndag på er allihopa! 
Här går allt i ett rasande tempo just nu och det känns som jag inte hinner med allt ibland....
Handla, laga mat, tvätta, städa, jobba, leka, träffa släkt och vänner, skaffa vinterdäck till bilen, besiktiga den.....ja listan är hur lång som helst!

Men så är det ju för oss alla! Ibland klumpar sig allt på en gång bara.
Här kommer i alla fall ett mycket gott recept.
Perfekt när man har övermogna bananer hemma,  och det har man ju titt som tätt tycker jag!
Släng dom då inte!! Utan slå  till på detta receptet som härstammar från DEN HÄR lätta och goda kakan.


















Det här behöver du till 12 st:




150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 stor mogen banan eller 2 små
2 ägg
3 dl vetemjöl
ca 60 g mörk choklad med hög kakaohalt , jag använde Anthon Berg 70% som finns i 60 g förp.



 Klassisk Philadelphiafrosting:



50 g smör
3 dl florsocker
200 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
Strössel av valfri sort.










1. Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst.


2. Mosa bananen och rör ner i smeten.
Tillsätt ett ägg i taget.


3. Grovhacka chokladen och blanda med mjölet.
Häll ner det i smeten.


4. Fördela smeten i muffinsformarna.
Fyll dom till ¾, eftersom smeten inte innnehåller bakpulver så jäser dom inte så mycket.


5. Grädda i 200º i ca 20 min. Prova med en sticka.


6. Låt muffinsen svalna innan du spritsar på frostingen.



7. Frostingen: Smält smöret och blanda med resterande ingredienser.
Låt kallna och spritsa sedan ut det på kakorna.
Dekorera med lite strössel.











Hur vanlig syn är inte detta??? Tänk att så tråkiga grejor kan bli delikata kakor.....















   

Banan-choklad kombinationen är lika klockren som Äpple-kanel tycker jag!

















Spritsa på frostingen och strö över lite strössel, sen är det klart!











Kan man ÄTA den här???!!
Mollie ser ganska skeptisk ut.  :)


















Dessa bakverken fick följa med upp till Mollies Farmor och Farfar i deras stuga.
Dom behövde lite hjälp med att dra upp båten ur sjön och  efter det blev det mysig fika!














Mollie sitter och beundrar sjön medans Pappa och dom andra får jobba!













Att baka Cupcakes är riktigt, riktigt kul tycker jag!
Finns hur många olika varianter som helst , det är bara fantasin som stoppar en.
Eftersom Mollie ÄLSKAR Dora Utforskaren tror jag att dessa hade blivit hennes favoriter:














Och dessa hade nog Peter gillat:








(Bilder lånade från Google)









Ha en riktigt skön Söndag allihop!











KEBABRULLE!


Delar med mig av en av middagarna förra veckan som var riktigt, riktigt god!
Jag är helt förtjust i frysta kebabflarn, tycker att man kan göra så mycket av dom. Och vad det än blir så blir det himla gott!
Jag brukar dock alltid förstärka smaken lite med Santa Marias " Kebabkrydda".










Det här behöver du:




1 rulle färsk smördeg
1 pkt frysta kebabflarn 400 g 
kebabkrydda tex Santa Marias
1 strimlad gul eller orange paprika
1 strimlad gul lök
6-8 färska skivade champinjoner
Ostskivor
1 ägg
sesamfrön





Så här gör du:




1. Stek kebabflarnen i lite matfett. Krydda med Kebabkryddan.



2. Fräs paprika, svamp, och lök i lite matfett tills det har mjuknat något och fått lite färg.


3. Rulla ut smördegsrullen och lägg först grönsakerna i en sträng mitt på.
Fördela sedan kebabköttet ovanpå och avsluta med några ostskivor.
Rulla ihop från långsidan.


4. Pensla med ett uppvispat ägg och strö till sist över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 200º i ca 15 min eller tills rullen fått fin färg.




Servera med en fräsch grönsallad och lite vitlökssås.

MUMS! :P







  
















Detta är såååååå gott!










Nu ska jag snart iväg och vaccinera mig.
Efter många om och men har jag beslutat mig för att ta den.
Lite skraj är man allt......trots att jag inte är det minsta spruträdd.
Fick en rolig bild skickad till mig häromdagen ang. svininfluensan:










Stackars lilla Nasse......









Ha det så bra allihopa!/ Åsa.
















JULIG APELSINCHEESECAKE MED PEPPARKAKA!


Här kommer det utlovade receptet på cheesecaken!
Fick detta förra året av en arbetskamrat och den är verkligen jättegod!
Det enda jag tycker att ni ska tänka på är att inte stirra er blinda på tiden i ugnen....
Har misslyckats en gång när jag hade inne den för länge.
Smeten ska "gunga" när du tar ut den.
Den här kommer göra succé på glöggfesten eller varför inte på julafton...?!















Det här behöver du:




Botten:

30-40 pepparkakor beroende på hur tjock dom är
100 g smör




Fyllning:                                                      Topping:


3 ägg                                                           2 dl creme fraiche
1½ dl socker                                               0,5-1 dl florsocker
200 g philadelphiaost
finrivet apelsinskal av 1 apelsin
2 msk saft av apelsinen






Gör så här:




1. Mixa eller stöt pepparkakorna.
Blanda med smöret. Bred ut i en form med löstagbar kant.
Förgrädda i 200º i ca 10 min.



2. Vispa ägg och socker poröst. Vänd ner osten, skalet och saften.
Bred ut i formen och grädda i ugnen i 175º i ca 20-25 min.
Detta kan variera, kakan ska vara "gungig" när du tar ut den.
Låt kallna.


3. Rör ihop "toppingen" och bred ut över den kalla kakan.
Låt stå kallt, gärna över natten.


Garnera med rivet apelsinskal och krossade pepparkakor.













GOTT!!!! :P








Tänk nu är det bara två veckor kvar till första advent.......Myyysigt!










GRATTIS TILL TROGEN LÄSARE!


Som jag tidigare gjort ett inlägg om så delas ett årligt Matbloggspris ut.

Jag blev nominerad av många av er mina trogna läsare. Ni fick ochså chansen att vinna fina priser genom att rösta på mig.

Vinnaren av Matbloggspriset 2009 blev en matblogg som heter Picki Picki.


Men jag vill säga Grattis till Mirva som nominerade mig med så fina ord!
Du vann nämligen 6 middagsleveranser från MIDDAGSFRID. :D
Hoppas det blir något gott!
Och än en gång STORT TACK för att du röstade på mig.






Jag är fortfarande hemma med Mollie som nu börjar bli piggare!
Och jag tröttare......allt ska dras fram för att lekas med i sisådär.....5 sekunder!!
Sedan är det något nytt som lockar!
Kom på mig själv med att sitta kvar och leka med lera medans Mollie redan hittat nya "utmaningar"!







Lera är ju jättekul, eller hur mamma?











Här har vi gjort lite olka figurer...gubben och gumman i mitten kallar Mollie för Mormor och morfar!








Inom kort kommer ett jättegott recept på en underbar chessecake... :P




BOUNTYBOLLAR!


Idag är jag hemma med en dunderförkyld och hostig liten Mollie. Det går verkligen inte många dagar emellan sjukdomarna nu tycker jag. Men det sägs ju att dom tre första åren är värst och jag får väl trösta mig med att hon förhoppningsvis kommer få ett jättebra immunförsvar tillslut!


Häromdagen gjorde jag lite godisar härhemma. Receptet har jag hittat hos ANNA.
Verkligen goda! Men en sak ska jag göra annorlunda nästa gång, och det är att ha riktig mjölkchoklad istället för blockchoklad som jag hade nu.
Alltså det var gott det med, men det blir nog ÄNNU bättre med tex Marabou mjölkchoklad. Mmmmm :P
Dessa godisarna kommer passa perfekt på "Gottebordet" till Jul.














Det här behöver du till ca 50 st:




50 g smör
½ dl ljus sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200g)


Till garnering:

200 g mjölkchoklad eller ljus blockchoklad
lite olja eller kokosfett
(jag hade ca 1½ msk olja)






Gör så här:



1. Blanda smör, sirap, florsocker och vispgrädde i en kastrull.
Låt koka tills blandningen tjocknar och får en lite segare konsistens.
Detta tar ca 5 min.
Du ser när smeten har ändrat karaktär.


2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kokosflingorna.
Låt smeten svalna och forma sedan till bollar.
Om du blöter händerna mellan varven så går det lättare att rulla.
Låt bollarna stå kallt minst ett par timmar men helst över natten.



3. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt lite neutral olja eller kokosfett.
Detta gör att chokladen inte blir så tjock och det går lättare att doppa bollarna.
Täck bollarna med choklad med hjälp av tandpetare eller en gaffel.
Låt stelna på ett bakplåtspapper.
Förvaras kallt!











Ingredienserna........











Koka ihop smör, sirap, florsocker och grädde i ca 5 min......














Rör ner kokosflingorna. Låt smeten svalna.














Forma sedan till bollar, det blir lättast om du blöter händerna!
Låt bollarna stå kallt, gärna över natten.










Det går lättast att doppa bollarna med hjälp av en gaffel eller tandpetare....










Så goda godisar!!










Tänk så blödig och snäll man blir när man har sjukt barn hemma....
Isglass till frukost......? Ja, men det är väl klart att sjuklingen ska ha det!!  ;)










Glass ÄR bra mot förkylning....eller hur mamma??!



MIN VITKÅLS OCH FÄRSGRYTA!


Något som jag har lärt mig att äta på "äldre dagar" är vitkål i alla varianter.
Och jag älskar det!!
När jag var mindre kunde jag jag äta pizzasallad med vitkål, men det var allt.
Fick vi kåldolmar eller kålpudding rensade jag bort all kål jag kunde hitta!
Nu kan man säga att det är tvärtom....
Tänk att gå miste om Brunkål, Kålsoppa....m,m.
Men nu har jag som sagt kommit på andra tankar!
I affären hade dom fin vitkål och jag och Peter blev akut sugna på Kålpudding.
Bara det att eftersom klockan var så mycket skulle middagen vara färdig kl 9 på kvällen.
Då kom jag att tänka på en Kål och färsgryta vi fick i skolan.
Så jag gjorde min egen variant, och om jag får säga det själv, så var det SKITGOTT!!


Nä, rynka inte på näsan nu, prova!! ;)














Det här behöver du till ca 4 pers:




600 g skinkfärs eller fläskfärs
5-600 g grovt strimlad vitkål
2 buljongtärningar kött
8-10 kryddpepparkorn
3 lagerblad
1 msk kinesisk soja
1 liter vatten
vitpeppar och salt
Maizena till att reda av med






Gör så här:




1. Bryn den strimlade vitkålen i ganska rikligt med smör i en stekgryta eller rymlig stekpanna.
När kålen fått lite färg tillsätter du köttfärsen.
Finfördela den med en gaffel så att allt blir brynt.


2. Häll på sojan och tillsätt buljongtärningar, kryddpeppar och lagerblad.
Häll i vattnet och låt sjuda i ca 10-15 min.


3. Smaka av med vitpeppar och salt.
Tillsätt lite redning så att grytan tjocknar något.
Och om du orkar så pilla ut kryddpepparkornen och lagerbladen. :)






Servera med kokt potatis, lingonsylt och inlagd gurka.
Husmanskost när det är som bäst!!!











                 
















Mmmmm så gott!






JUL I SIKTE!


Nu känner man verkligen att juletider närmar sig med stormsteg!
I alla affärer finns det massvis med julrelaterade saker.
När jag var på Citygross häromdagen så hade dom bullat upp med ALLT utom julskinka!
Själv har jag bara provat en pepparkaka....
För att komma i riktig julstämning har jag mina "regler":


* Ingen glögg, julmust eller lussebullar innan första advent!


Lussebullarna är ju lite "fusk" egentligen, men jag brukar ha bakat så att när vi kommer hem från julskyltningen (som alltid är första advent i Lund) så äter vi lussebullar och dricker glögg.
DÅ får man julkänslor!



En annan sak som gör att man kommer i stämning är ju att gå på Julmarknad.
Vi har varit på Tivolis Julmarknad i Köpenhamn några gånger och där är sååå fint!!
I år har vi dock tänkt besöka Lisebergs Julmarknad.
Någon som har varit där? Vad tyckte ni?
Bra tips på boende kanske....vi hade tänkt stanna över en natt.
Tipsa mig gärna!












Lisebergs Julmarknad!










Drömmen är ju att någon gång få åka hit:










CHRISTMAS IN NEW YORK!!




Tänk att få flanera på gatorna i juletider i denna maffiga stad....
Underbart!

Vad gör ni själva för att komma i julstämning?
Har ni också "regler" som jag ?





Ha en härlig Söndag i dag!
Glöm inte att fira Far idag...;)










PIZZALASAGNE!


Oj, vad tiden springer iväg!!
Har tänkt varje dag att jag skulle lägga in nya recept, men helt plötsligt har klockan blivit hur mycket som helst och andra saker måste tas itu med.
Men det är ju faktiskt så att dagarna har blivit kortare och det märks tycker jag!!

Den här goda rätten kom till i Fredags när Peter var sugen på Pizza och jag på Pasta.
Båda blev nöjda! :D
Så nöjda att detta kommer lagas många fler gånger.
Innehållet går ju att variera med vad som helst egentligen, men vi tog det som vi brukar gilla att ha på pizzan.
Morötterna blev en god och nyttig utfyllnad.












Det här behöver du till en stor form:





1 pkt Lasagneplattor
500 g kassler i tärningar eller strimlor
2 gula lökar hackade
1 stor hackad paprika valfri färg
1 stor morot tärnad
1 ölkorv skuren i slantar
1½-2 msk oregano
1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
3 msk  chilisås
2 vitlöksklyftor
2 brk krossade tomater
sv peppar
ev. redning
500 g mozzarellaost skuren i skivor ( Fyllning+gratinering)















Gör så här:




1. Bryn lök, morötter och kassler i en stekgryta.
Tillsätt paprikan.

2.Krydda med oregano och peppar. Häll på de krossade tomaterna.
Tillsätt soja, chilisås, buljongtärning och pressa i vitlöken.
Lägg ner korvbitarna och låt allt koka ihop i ca 10 min.


3. Red ev. av tomatsåsen om den är för lös.

4. Börja med att lägga lite sås i bottnen på en ugnsfast form, sedan plattor, sås, mozzarella.
Gör ett par lager till på detta viset.
Avsluta med sås.


5. Lägg på den sista mozzarellaosten och strö över riven ost.
Grädda i ugnen 200º i ca 30-40 min. 
Täck med folie om osten börjar bli för mörk.





Servera med en god sallad!!














Ölkorven sätter god smak på tomatsåsen!!
Välj valfri styrka.













Varva plattor, sås och mozzarellaost i några lager........










Jag hade ingen ostsås i denna lasagnen utan tog skivor ost istället.
Mozzarellan blir härligt krämig!











Avsluta med riven ost + resterande mozzarella.













Servera med en god sallad och njut!!












Till bloggens startsida


bloglovin

RSS