') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

CUPCAKES TILL HALLOWEEN!


Just nu är det rätt så tyst härhemma, till Peters stora glädje (?).  ;)
Jag har nämligen tappat rösten och får inte fram många ljud hur jag än anstränger mig.....
Men, men det går ju över sån tur är!
Igår sysselsatte jag mig med att baka och resultatet blev dessa Halloween inspirerade Cupcakes.
Kunde inte låta bli efter att ha hittat muffinsformar och sockerdekorationer i form av pumpor och fladdermöss.

Visste bara inte riktigt vilken smak jag skulle ha. Men till slut bestämde jag mig för att köra den ljuvliga kombinationen Pepparkaka/Apelsin.
Mycket gott!!
Det omdömet gav även mina arbetskamrater som fick avnjuta dessa på kafferasten idag. :D












DET HÄR BEHÖVER DU TILL CA 20 ST:



150 g smör
3 ägg
3½ dl socker
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse pepparkakskryddor tex Santa Marias



Apelsinfrosting:


50 g smör
3 dl florsocker
200 g Philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
Saft av ½ apelsin
Finrivet skal av 1 hel apelsin






GÖR SÅ HÄR:




1. Sätt ugnen på 200º.
Smält matfettet och låt det svalna.


2. Vispa ihop ägg och socker pösigt.
Tillsätt gräddfilen och matfettet.


3. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddorna.
Vänd ner detta i äggsmeten med en slev eller slickepott.
Rör så att det blir en jämn smet.


4. Fyll upp muffinsformarna till ¾.
Grädda i  ca 12-15 min.
Prova med en sticka.
Låt svalna innan du spritsar på frostingen.


5. Apelsinfrostingen: Smält smöret.
Blanda med övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Låt kallna och bred eller spritsa det på muffinsen.










   












HAPPY HALLOWEEN ALLESAMMANS!! 















CUPCAKES MED HALLON OCH VIT CHOKLADFROSTING!


Dessa gjorde jag till mitt födelsedagskalas. Dom innehåller en av mina favorit smakkombinationer, nämligen hallon/vit choklad. Mums!!
Till dekoration hade jag gjort egna minirosor i rosa marsipan.
Det var första gången jag gjorde sådana och det tog nog liiiite längre tid än vad jag tänkt mig...
Men nu kan jag tekniken så det går nog snabbare nästa gång.
Att bjuda på Cupcakes istället för tårta är nog något som kommer att bli vanligare och vanligare.
Och inte mig emot....hur kul som helst att baka och så in i bombens gott!









Det här behöver du till ca 12 st:


Muffinssmet:

2 ägg
2 dl socker
1 dl yoghurt 3%
1 dl smält smör
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
halvtinade hallon eller färska



Vit chokladfrosting:


200 g Philadelphiaost
200 g vit choklad, ju bättre kvalitet desto godare....

Marsipanrosor eller något annat fint som dekorering















Gör så här:



1. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Vispa ner yoghurten och smöret.



2. Blanda alla torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten med en slickepott eller slev.
Vispa ej!


3. Fyll muffinsformarna upp till 3/4.
Ställ gärna formarna i en muffinsplåt för extra stadga.



4. Lägg några hallon i varje form och tryck ner dom lite lätt.
Grädda muffinsen i 200º i 10-15 min.
Prova med en sticka, den får gärna vara lite, lite kladdig.
Låt svalna.




5. Frostingen: Smält chokladen i mikron eller över vattenbad.
Låt svalna något och vispa sedan ihop den med Philadelphiaosten.



6. Bred eller spritsa på frostingen på de avsvalnade muffinsen och dekorera,¨.







               


Fyll formarna till ¾, jag fylllde dom lite för mycket....;)
Tryck ner lite hallon i varje form och grädda i 10-15 min.










Vispa ihop den smälta vita chokladen med färskosten....och vips så var en supergod frosting klar!!











Mina handgjorda minirosor......lite pilligt men inte alls svårt!!










Voila!!!








Idag har jag varit och shoppat lite kul Halloween kakdekorationer.....
Får väl se om jag hinner hitta på något roligt med dom.
Mollie är nämligen väldigt rastlös härhemma eftersom hon har "utegångsförbud" pga ögoninflammation.
Så hon vill ju såklart att vi ska leka mest hela tiden... :D






Ha det bra allihopa! /Åsa.





MJÖLKCHOKLADKLADDKAKA MED APELSINKRISP!


Nu, alla gottegrisar kommer ett riktigt gott recept!! :P
Denna kakan var en av godsakerna på kaffebordet på mitt kalas i Lördags.
Jag utgick från ett "gammalt" recept på MJÖLKCHOKLADKLADDKAKA och satte en ny smaksättning på den.
Ett av mina favoritchoklad är Marabous Apelsinkrokant, så den fick förgylla denna kladdkakan.
Och mumsigt värre blev det!!
Sött, men såååå gott!
En klick vispad grädde och filéade apelsinklyftor till blev pricken över i:et.














DET HÄR BEHÖVER DU:




100 g Marabou Apelsinkrokant
100 g smör
2 ägg
1½ dl råsocker eller vanligt strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk salt
rivet skal + saft av en ½ apelsin
100 g grovhackad Marabou Apelsinkrokantchoklad ( till fyllning)
ca 50 g mörk choklad till granering

Ugn: 175º








Ett av mina favoritchoklad!!
Gav verkligen jättegod smak åt kladdkakan......







SÅ HÄR GÖR DU:





Sätt ugnen på 175 grader.Smält chokladen med smöret.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör i mjölet blandat med bakpulver,salt och chokladblandningen.
Tillsätt saft och skal av apelsinen.

Smörj och bröa en form. Häll i smeten och strö över den grovhackade chokladen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 10-15 min.
Låt kakan svalna och ställ i kylen minst 2 timmar eller gärna över natten.

Smält chokladen till garneringen och ringla den över den kalla kakan.
Servera med lättvispad grädde, apelsinklyftor och njut!!







 

Lite steg-för-steg bilder........






         







Kakan ska nu gräddas i 10-15 min. Den ska "gunga" när du tar ut den!












Klar för servering!!















Det blev även en omgång av CHOKLADBOLLAR MED NOUGAT.

Hälften av bollarna rullade jag i cappuccinoströssel, det blev supergott!

Lite "vuxnare" smak tycker jag.








Åhhh.... ni kan tro att det doftar gott från köket just nu!!
Det är Peter som lagar mat i dag och då blir det en av hans favvisrätter, Köttbullar. :D
Och jag måste säga att han är jättebra på att göra det.
Hans köttbullar blir mycket godare än mina!





Vad har ni själv på middagsbordet idag?






























HEMMAGJORDA "FISKPINNAR" MED MAMMAS GODA SÅS!


Oj, vad trevligt jag hade igår då jag firade min födelsedag tillsammans med nästan hela min familj!
Jag har bakat och stått i sedan i torsdags, och det blev två nya favoritrecept och två andra väl bebrövade.....
Uppdatering om detta kommer inom kort.





I Fredags kom ju den eviga frågan...."VAD SKA VI ÄTA IKVÄLL??!!".
All min fantasi och inspiration hade jag lagt ner i bakandet......
Så jag gick där och tittade på alla fina köttbitar i affären men inget lockade.
Plötsligt blev jag så sugen på fisk......och det händer typ 2 ggr om året! ;)
Ärligt talat så poppade minnet av fiskpinnar,kokt potatis och mammas goda kalla sås upp i huvudet.
Det var en av mina älsklingsrätter när jag var liten.
Nu blev det ju inga "färdiga" fiskpinnar utan jag gjorde egna, lätt som en plätt och MYCKET godare!
Och såsen.......den blev precis som jag mindes den och det var det godaste jag ätit på väääääldigt länge!!!












Till "Hemmagjorda" Fiskpinnar behöver du detta: 






1 tinat torskblock 400 g (går även bra med Sej eller Hokifilé)
vetemjöl blandat med lite vitpeppar och salt
2 uppvispade ägg
ströbröd









1. Sära på filéerna och skär så stora bitar som du vill ha.


2. Doppa dem först i mjölet, sedan i det uppvispade ägget och vänd till sist runt bitarna i ströbrödet.


3. Stek i matfett på medelvärme tills dom blivit gyllenbruna och genomstekta.











Till "Mammas goda sås" behöver du detta:


1-1½ dl äkta majonäs Kavli (viktigt att det är denna!! )*
1-1½ dl kaffegrädde
1 kruka eller rejält knippe färsk dill finhackad
salt och svartpeppar






1. Rör ihop alla i alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar.
Låt stå kallt till servering.





 *Jag brukar aldrig annars köpa Kavlis majonäs, tycker att den har en syrlig, genomträngande smak.
MEN ....i denna såsen ska det vara den och ingen annan! ;)












 


Att göra egna "fiskpinnar" är inget svårt alls.........











.......men så mycket godare!! (Och nyttigare... )










SÅSEN!! :P









Hoppas att ni kommer gilla detta lika mycket som vi gjorde!!







Ha en skön Söndag allihopa! /Åsa.



MOROTSCUPCAKES!


Igår var det min födelsedag. Wiiieeee!!!
Nu är jag 35 år fyllda men känner mig som 25..... ;)
Lite ångest får jag när jag tänker på hur fort åren flyger fram.
Men i nästa stund känner jag mig tacksam för att jag "får" fylla ett år äldre.
Varje födelsedag brukar jag fundera över vad som hänt sedan jag fyllde år senast och då inser man att det faktiskt hänt en hel del saker. Trots att det känns som det var igår.

En mycket trevlig födelsedag hade jag i alla fall!!
Peter och Mollie överraskade mig med blommor på morgonen (presenten fick jag senare) !
På jobbet hade alla skramlat ihop till jättefina kaffekoppar till mig. Fillippa K från Rörstrand.
Gissa om jag blev glad?!!
Såklart ville jag ju bjuda på något gott som tack, så det blev dessa morotscupcakesen som jag provbakat tidigare i helgen.
Receptet har jag fått av Peters syster och dom är otroligt saftiga och goda.
Jag lägger upp två olika recept på "frosting", det ena något nyttigare.
Men båda är jättegoda! :P










Det här behöver du till 18-20 st:




Muffinssmet:


3 ägg
3 dl strösocker
1½ dl rapsolja eller annan neutral olja
3 dl finrivna morötter
1½ dl avrunnen krossad ananas
1½ dl hackade hasselnötter
4½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel







Frosting nr 1: (den magrare varianten)                        Frosting nr 2:



25 g smör                                                                        50 g smör
250 g kesella 1% eller 10%                                           3 dl florscker
1½ dl florsocker                                                             200 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker                                                           1 tsk vaniljsocker
1 lime rivet skal                                                              1 lime rivet skal






Gör så här:




1. Sätt ugnen på 200º.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt olja, morötter, ananas och hasselnötter.



2. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och kanel i en skål.
Vänd ner det i smeten.


3. Skeda upp smeten i muffisformarna och fyll dom till ¾.



4.Grädda i ugnen i ca 14 min. Känn med en provsticka.


5. Låt svalna innan du spritsar på frostingen.








Frosting: (Båda varianterna)


1. Smält smöret och låt det svalna något.


2. Tillsätt övriga ingredienserna och låt stå i kylen ca 10 min innan du spritsar eller brer det på muffinsen.





Dekorera med sockerblommor eller fint strössel.










                             


Sätt gärna formarna i muffinsplåtar så dom inte "flyter ut".













Kanske inte världen snyggaste spritsande....men jag äger ff bara engångsspritsar. :)











Såååå goda!! En smakbit kanske??















HAVREBULLAR!


Häromdagen bakade jag dessa bullarna och fyllde frysen.
Goda blev dom och oerhört lättbakade!
Det är inte mycket som kan mäta sig mot "hemmabakade" bullar till frukost.

Inspirationen har annars inte infunnit sig hos mig de senaste dagarna, då Mollie varit väldigt hostig och hostat sig igenom nätterna......
Men efter att ha varit hos doktorn och fått "dundermedicin" har det blivit mycket bättre, och vi har faktiskt alla fått sova nu två nätter på raken! Halleluja!!! :D

Så jag laddar om och har siktet inställt på min födelsedag nu i veckan.














Det här behöver du till ca 18 st:




5 dl ljummet vatten max 37º
50 g jäst
3 msk olivolja
1 msk flytande honung eller sirap
4 dl havregryn extra fiber eller vanliga
1,5 tsk salt
10-11 dl veyemjöl


vatten och havregryn till garnering








Gör så här:



1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av vattnet.


2. Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, havregryn, salt och det mesta av mjölet.


3. Arbeta kraftigt till en smidig deg med degkrokar eller för hand.
Jäs övertäckt i 30 min.


4.Tag upp degen på mjölat bakbord och dela den i ca 18 bitar.
Forma till bullar och lägg på pappersklädd plåt.
Jäs ytterligare 30 min under bakduk.


5. Pensla bullarna med vatten och strö över havregryn.
Grädda i mitten av ugnen i ca 12 min i 225º.
Bullarna ska bli fint ljusbruna.
Låt svalna utan bakduk .










Det här behövs........










Oljan bildar häftigt mönster.......












Degen ska arbetas kraftigt, går jättebra med degkrokar!










Forma till bullar och låt jäsa en gång till, grädda i ca 12 min.........











......sen är det dags att njuta!!










Att äpplet inte faller långt från trädet fick jag verkligen erfara igår!!!
När jag kom ut från duschen så hittade jag det här:











Mollie som låg i soffan och läste en mattidning!!!
Mamma upp i dagen......











Eller var det kanske den andra artikeln hon läste.....
"Så får du ett långt och lyckligt äktenskap" , nä tror nog inte det va?! :D








Ha en bra måndag allihopa!! /Åsa.




OTROLIGT GOD TACOPAJ!


Jag har skrivit det innan....men hur många barnfamiljer äter INTE Tacos på Fredagar??
Nu är ju inte Mollie så stor än så hon bestämmer inte det än så länge..
Men för alla er andra "Fredags-Tex-Mexare" kommer här ett kanonrecept.
Det är en blandning av ett recept jag fick av en arbetskamrat och en paj jag blev bjuden på hemma hos svägerskan Sussie.

Pajdegen har mindre smör och turkisk yoghurt istället och blir väldigt frasig och god.
Riktigt god bjudrätt också eftersom alla älskar väl Tacokryddat??! :D












Det här behöver du:





Pajdegen:


4-5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
50 g margarin
2 dl Turkisk Yoghurt




Fyllningen:



500 g blandfärs
1 påse taco krydda
1-2 tomater hackade
1 röd paprika hackad
1 liten rödlök hackad
2 dl creme fraiche
2 dl riven ost
Fefferoni till garnering






Gör så här:




Börja med pajdegen:

1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Tryck ut i en pajform och förgrädda i 225º i ca 10 min.



2. Stek köttfärsen och blanda ner tacokryddan.
Fördela i pajskalet.


3. Blanda tomater, paprika, rödlök, creme fraiche och ost.
Bred ut över köttfärsen och toppa med några fefferonis.



Grädda i 225º i ca 10-15 min eller tills pajen fått fin färg.





Servera med en grönsallad med lite avocado i.









           


Jättegod pajdeg som jag kommer göra fler gånger!











                

Blanda grönsakerna med creme fraiche och ost. Bred ut över färsen och dekorera med några fefferonis.








  


Pajen ska gräddas i ca 10-15 min......










Servera med en god sallad med avocado i.










Ha en riktigt myyysig Fredag nu allihopa!




PAPRIKAKYCKLING!


Det här var vår middag i söndags.
Och kollar man i ingredienslistan så ser det inte ut att vara någon jätte smaksensation.....
Men jag kan säga att det var supergott!!
Faten rensades hos alla tre....nåja, Mollie valde väl mest ut kycklingbitarna.
Hon är inne i en kräsen period, tittar på tallriken och säger: neeej.....
Fast jag vet att hon kanske älskar den rätten!
Förgrömmade unge.... :D !

Hursomhelst, vill ni ha något gott, lättlagat, snabbt, så laga detta!














Det här behöver du till 3-4 pers:




500 g kycklingfilé
paprikapulver
1-2 gula lökar
2 paprikor röda eller 1 gul +1 röd
1 burk krossade tomater (gärna Muttis)
1 vitlöksklyfta
2 msk flytande kycklingfond
1 msk balsamvinäger
1 burk creme fraiche






Gör så här:





1. Strimla kycklingen.
Bryn den i en gryta i lite matfett. Krydda med paprikapulver.


2. Strimla löken och papriken och blanda i det i grytan tillsammans med tomater, fond, och pressad vitlök. Låt puttra i ca 20 min.



3.Häll i balsamvinägern och klicka i creme fraichen.
Smaka av med salt och peppar.





Servera med Jasminris och gärna lite kokta broccolibuketter.
Gäller att fylla på vitaminförrådet nu.... ;)











             










I lördags så hade Mollie namnsdag. Det var hennes tredjenamn Harriett.
Ja, varför vi döpt henne till det är en låååååång historia!

Peter kom i alla fall hem med en namnsdagspresent till henne:












En Dora bok!!!! Dora är Mollies idol just nu!









Ha det så bra allihopa! /Åsa.







GREKISKA BIFFAR MED BACONTZATZIKI!


Vill börja med att tacka alla er som lämnade en kommentar i mitt förra inlägg!
Jätteroligt att få vet lite om er och vad ni tycker!
Så tack snälla ni! :D






Här kommer ett riktigt smaskigt och lättlagat recept!
När jag gjorde biffarna så utgick jag från samma smaksättning som används i marinaden till grekiska grillspett. (Souvlaki)

Som tillbehör hade jag klyftpotatis, grekisk sallad och bacontzatziki.
Första gången jag gjorde en sådan tzatziki, men definitivt inte den sista!
Det var jättegott! Ni måste testa!
Dessutom väldigt Gi / Lchf rätt om man skippar potatisen.
















Det här behöver du till "Grekiska biffar" ca 4 pers:





600 g blandfärs
Finrivet skal av 1 citron
1 pressad vitlöksklyfta
1 bunt finhackad bladpersilja
oregano
1 ägg
Grovmald svartpeppar, salt




Det här behöver du till "Bacontzatziki"  :




1 pkt bacon 140 g
½ gurka
2,5 dl Turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
½ msk Olivolja
Svartpeppar







Så här gör du:






Biffarna:
Blanda alla ingredienserna i en skål och rör så att allt blandar sig ordentligt.
Forma till biffar, så stora du vill ha.
Stek på medelvärme i lite matfett tills dom är genomstekta.





Bacontzatziki:
Finstrimla baconet och stek så att det får färg.
Häll av fettet i ett durkslag eller sil.
Låt svalna.




Skala gurkan och riv den grovt.
Krama ur så mycket vätska du kan och lägg sedan över i en skål.
Tillsätt yoghurt, vitlök olivolja och peppar.
Vänd till sist ner baconet och låt gärna stå och och dra en stund innan servering.











Otroligt saftiga och smakrika biffar!!





















Tzatzikin ska blandas......









....sist tillsätts baconet. Blir ännu godare om den görs i god tid!











God vardagsmiddag! :P









Kolla in vad jag såg genom fönstret häromdagen...
Sååå gulligt!








Dom satt där länge tillsammans och verkade ha det gott i höstsolen!






Ha en bra Måndagskväll Allesammans. / Åsa.





LITE INFO OM MIG........OCH LITE OM DIG KANSKE??


I går var det exakt 8 månader sedan jag gjorde mitt första inlägg här på bloggen!
Jag vill passa på att tacka alla er, mina trogna läsare!
Det är så himla roligt att läsa era kommentarer och svara på era frågor.
Det är en mycket stor del i att jag tycker att det är så givande och sporrande att blogga.

Extra kul är det när ni berättar vad ni provat för recept och vad ni tyckte.
Mollies dagisfröknar är mycket flitiga på att uppdatera mig på vad dom testat senast.. ;)
Jättekul!!


Jag märker ju på besöksstatistiken att ni är en växande skara, vissa av er har egna bloggar som jag själv besöker.
Men ni andra då?
Jag är sååå nyfiken på vem just DU är!

Så snälla....skulle ni vilja svara på lite frågor??




1. Berätta lite kort om dig själv, var du bor, ålder, barn eller inte barn.....vad som helst.
Du väljer själv!



2. Hur hittade du min blogg?
Hur ofta läser du den?




3. Är det något DU tycker jag kan göra för att förbättra min blogg?
Tex: mer eller mindre bakrecept, layouten eller något annat....





Skulle verkligen uppskatta om ni vill dela med er!!

















För rättvisans skull så tänkte jag också dela med mig av lite "värdelöst vetande" om mig själv:




♦ Min absoluta favoritfärg är Rosa, länge försökte jag förneka det......


♦ Mitt bästa Tv minne från jag var liten är Lilla Huset På Prärien.


♦Min första stora kärlek var Richard Herrey, jag och min kusin satt på vårt rum i sommarstugan och grät den dagen vi fick reda på att han gift sig......då var jag 11 år.



♦ Jag har tre bröder och två systrar.



♦Mitt drömresemål är "The Big Apple" New York!
Och när jag väl kommer dit så SKA jag bo på Waldorf Astoria....



♦Jag träffade Peter på bussen....det var han som körde!



♦Spaghetti och Köttfärssås är min älsklingsrätt!! :P



♦Klarar inte av karuseller....blev nästan åksjuk i somras när jag åkte med Mollie i barnkarusellen!



♦Behöver glasögon NU, men vägrar inse det...



♦I skafferiet finns det alltid oliver och pasta!!



♦Min idol i köket är (och det är hårfint) Jan-Boris Möller!!
Tyvärr är han inte så "synlig" längre men jag älskade hans program "Här är ditt kylskåp"i SVT.
Har även lagat mat tillsammans med honom på en kvällskurs och det var ett minne för livet!
Han har sån otrolig utstrålning och hade mycket intressant att berätta.
På andra plats kommer Jamie Oliver.....tack vare hans okomplicerade matlagning!



♦I matväg HATAR jag lever och annan inälvsmat, fisk med ben och renskav!!



♦Pedant i köket!



♦Har sett Casper i Arvingarna i bara kalsongerna......



♦Morgonpigg och extremt kvällstrött!
Somnar nästan alltid när jag nattar Mollie......



♦Älskar att gå på Loppis och fynda fint kaffeporslin, uppläggningsfat m.m......
Till Peters stora oro, då vi inte får plats med mer i skåpen.



♦Kör mest en blå Renault Megane. Får ibland "låna" vår andra bil av Peter. En vinröd V70.




♦Fram tills för ett par år sedan vägrade jag ha cykelkorg på cykeln.....Tyckte det var tantigt!




♦Fyller 35 inom två veckor.....




♦Har två proppfulla lådor med julgranskulor...kan inte hejda mig och måste köpa nya varje år!




♦Blir manisk när jag ser bubbelplast och ger mig inte förrän jag tryckt hål på alla!




♦Dricker alltid vatten till maten!




♦Plats jag vill återvända till.....Underbara stranden Porto Katsiki på Lefkas i Grekland!









                
                                
Waldorf astoria i New York!             Rosa....fint!!




                                         

Fina kaffekoppar gillar jag!                       












Paradisstrand i Grekland.........Porto Katsiki på Lefkas!













Avslutar med en bild på favoriträtten nr 1.............







Än en gång ett stort tack till alla mina besökare!

Det är ni som gör detta så kul. :D :D :D




ÄPPLEKAKA MED PECANNÖTTER OCH KOLAGLASYR!


Märker att det inte blivit så många "matrecept" på sista tiden....
Det beror dels på att vi ätit en hel del repriser, och dels på att kameran varit på vift.

Många frågar mig hur jag har tid och ork att baka så mycket.
Tid, det tar jag mig. Och ork.....bakning är faktiskt verkligen avstressande för mig!
Det ger mig energi, och det är ju så roligt att prova nya recept och experimentera.
Så har jag inte alltid tyckt dock....men det är ett intresse som infunnit sig mer och mer!
Denna smarriga äppelkaka kan avnjutas ljmmen med glass eller vaniljsås.
Eller bara precis som den är!!


















Det här behöver du:



50 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1½ dl bakpulver
2 stora skalade och klyftade äpplen
socker och kanel att vända äpplena i
Ca 50 g pecannötter eller valnötter
+ några extra till dekorering


Glasyr:


50 g smör
1 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk mjölk






Så här gör du:






1. Sätt ugnen på 175º


2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör och mjölk.


4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.


5. Vänd äppleklyftorna i socker och kanel.


6. Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm ø
Lägg försiktigt i klyftorna och nötterna i smeten.



7. Grädda längst ner i ugnen i 40-45 min.



Glasyren:




1. Blanda alla ingredienserna i en kastrull.


2. Låt det sjuda på medelvärme i 2 min.
Häll det över kakan och dekorera med lite extra nötter.












               

Bilder på tillverkningen..................
















Och det färdiga resultatet!!










Fler av mina ÄPPLERECEPT:






KNÄCKÄPPELPAJ



NÖTÄPPLEN



ATTANS GOD ÄPPELPAJ!



SVÄGERSKANS MJUKA ÄPPELKAKA



















KLASSISKA SYLTSNITTAR I NY VERSION!


Att baka småkakor är verkligen tacksamt!
Med minimal insats får du ut hur många kakor som helst.
Jag har tidigare hoppat över dessa på fikaborden och siktat in mig på dom lite maffigare bakverken... ;)
Men efter att ha bakat flera olika sorter på senaste tiden har jag helt ändrat inställning.

Dom är ju såååå goda!!
Dom klassiska syltsnittarna åt man ju några gånger när man var liten, men helt ärligt har jag faktiskt aldrig bakat det själv.
Men inspirationen infann sig snabbt när jag hittade detta receptet i en veckotidning hemma hos mamma för ett tag sedan.
Jag bytte dock ut florsockersglasyren mot smält vit choklad.
















Det här behöver du till ca 30 st:





125g rumsvarmt margarin (blir sprödare än med smör)
0,75 dl strösocker
1 ägg
4- 4½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1½ msk kakao
Ca 1 dl hallonsylt



Garnering:

Smält vit choklad





Gör så här:



Vispa rumsvarmt margarin och socker poröst.
Tillsätt ägget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i ägg- och sockerblandningen.
Vispa inte! Arbeta ihop till en deg och dela i två lika stora delar.



Arbeta in kakao i den ena biten.
Rulla ut två längder av varje degbit som är lika långa som plåten.



Lägg en ljus och en mörk längd bredvid varandra och platta till dom lätt.
Gör en fördjupning i mitten och klicka i sylten.
Grädda i ugnen i ca 10 min.



♦Ringla över vit smält choklad och skär de varma längderna i sneda snitt och låt kallna på plåten.












          


Jag missade chokladen och fick ringla över den efter att jag skurit kakorna i bitar.........
Gick lika bra det!







Fler tips på supergoda "småkakor":




DAIMKAKOR


NOUGATGÖMMOR



CHOKLADSNITTAR MED PLOPP















Att golf är en stor del av vardagen i vår familj är ingen hemlighet......

Frågan är om inte Mollie är vår nästa Annika Sörenstam.....????!!!!!












Kolla hur noga hon är med att koncentrera sig......












Och golfbilen rattar hon hur bra som helst........














Ja, ja, vi får väl se hur det blir med den saken.....
Kul har hon i alla fall!!! :D








På återseende!! /Åsa. 








KANELBULLENS DAG!


Idag är det kanelbullens dag!
Det måste ju firas, så jag bakade ett helt gäng igår.

Denna ljuvliga bulle som ingen kan motstå.
Har aldrig någonsin hört någon säga att dom inte gillar kanelbullar!

















Det här kan man läsa på Wikipedia:




Kanelbulle eller kanelsnäcka är ett i Nordamerika och norra Europa vanligt förekommande bakverk som härstammar från 1920-talet. Kanelbullen introducerades då tillgången på ingredienser ökade efter första världskriget. Ingredienserna är huvudsakligen vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör/margarin. Ofta kryddar man även degen med kardemumma. Fyllningen består ofta av smör/margarin, socker, kryddor, frukter, kanel och dylikt. Bullarna penslas med uppvispat ägg och pärlsocker strös över. Formen är ofta rund, så kallad kanelsnäcka, men även så kallat vegabröd, fransk lilja, dubbelsnäcka, knutar och kanelbriocher förekommer. Det är vanligt att de runda bullarna läggs i veckade pappersformer när de ska jäsa och gräddas. Pappersformen förhindrar bullens deformering under jäsningen och gräddningen och skyddar bullen från direkt beröring när den ska hanteras.

År 1999 instiftade Hembakningsrådet "Kanelbullens dag" som uppmärksammas den fjärde oktober varje år.






Skriver inget recept idag eftersom jag antar att alla redan har ett....... :D



Jag provade en ny sak igår när jag bakade, och det var att ställa formarna i mina muffinsplåtar.

Höga och fina blev dom!







Vill också tipsa om underbart fint porslin som jag hittat på Sagolikt Gott:







              



VILL HA !!!!!!




Hade varit perfekt idag.....






Bilder från baket igår:








                  








Fram med bakskålarna nu, om dom inte redan är det förståss..... ;)

Har ni inte tid att baka med deg som ska jäsas så  kan jag tipsa om denna underbara kakan:

♥ KANELBULLEKAKA






Ha en skön Söndag alla!




KYCKLING MED PAPRIKA, SVAMP OCH VITT PORTVIN!


När jag skulle laga middag tidigare i veckan blev det först en inventering av vad vi hade hemma och kom fram till att en god kycklingrätt skulle det bli!

Tänkte förhöja smaken med lite Portvin som vi hade ståendes.
Ett pris som Peter vunnit i en golftävling tidigare i år.
Döm om min förvåning när jag öppnade flaskan och det var ett vitt Portvin!!
Har jag aldrig smakat förut....
Det stod ju såklart på flaskan, men det hade jag inte sett eftersom jag tog för givet att det bara fanns i rött.

Men, men, nu hade jag ju öppnat den så den fick åka ner i såsen.
Gott blev det!!
En vardagsrätt med det lilla extra.
















Det här behöver du till 4 pers:




ca 3 kycklingfiléer strimlade
2 röda paprikor skurna i stora bitar
6-8 skivade champinjoner
1 stor pressad vitlöksklyfta
salt och peppar



Till såsen:


2 finhackade gula lökar
3 msk smör
3 msk vetemjöl
1½ dl vitt portvin eller annat torrt vitt vin
2 dl vatten
2½ dl Milda minimat eller annan grädde
2 hönsbuljongtärningar
salt och peppar


Ugn: 225º




Gör så här:




1. Stek kycklingbitarna i lite matfett i en stekpanna.
Dom ska vara nästan helt genomstekta.
Lägg över i en rymlig ugnsfast form.


2.Fräs paprikabitarna så att dom bara mjuknar lätt.
Lägg över i formen med kycklingbitarna.


3.Stek champinjonerna i lite smör. Pressa över vitlöken och salta och peppra.
Lägg även detta i formen och rör om så att allt blandar sig lite.



4.Såsen: Fräs löken mjuk i smöret utan att den tar färg.
Rör i mjölet och spä med portvinet, vattnet, buljongtärningarna och grädden.
Låt såsen koka ett par minuter.
Salta och peppra.


5. Häll såsen över kycklingen och grönsakerna.
Sätt in i ugnen i 225º i ca 10 min.





Servera med ris eller pasta och en god sallad!














Allt är färdigbrynt, nu ska såsen röras ihop.......











Riktigt god smak får den här såsen av vinet!











Redo för ugnen!











Gott,gott!!








Hoppas ni alla har en bra helg, själv är jag inte riktigt i form men ska försöka ladda inför kanelbullens dag imorgon!

Bakning är verkligen rogivande för mig!
Skulle kunna göra det varje dag, men vi har inte tillräckligt stor frys för det! ;)




Hej så länge!






Till bloggens startsida


bloglovin

RSS