KNÄCKÄPPELPAJ!!
Men vi är bortbjudna så det är inte jag som fixar maten,förutom att jag fått i uppdrag att baka Kanelbullekakan.
Det fanns även önskamål om att jag skulle göra mitt Sommarbröd som är en typ av foccacia och är vansinnigt gott!!
Recept på det kommer senare.
Nä, jag bjuder istället på en kaka som jag gjorde förra helgen och nu får ni ursäkta språket....men satan i gatan vad god den här var då!!!!!
Men är du ingen "sockergris" så är inte det här något för dig.
För sött och gott var det!
Jag serverade min kall med vaniljglass till och det var som att komma till mathimlen....! :D
Den blir extra god av att vila ett dygn i kylen!

Det här behöver du till ca 10 bitar:
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk strösocker
1 äggula
Fyllning:
75 g smör
3-4 äpplen
socker,kanel
1 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
150 -200 g blandade nötter ( jag använde hasselnötter,pecannötter, mandelspån lite valnötter och pistaschnötter)
Gör så här:
Hacka ihop mjöl,smör och socker till en grynig massa.Tillsätt äggulan och forma till en deg.
Låt vila i plastpåse i ca 1 tim i kylen.
Kavla ut på lätt mjölat bakbord och lägg i en pajform ca 24 Ø.
Ställ i kylen i ytterligare 10 min.
Sätt ugnen på 175º. Grädda pajskalet 10 min och låt det svalna.
Blanda kanel och strösocker på en tallrik.
Skala och kärna ur äpplena. Dela dom i klyftor och vänd dom i kanelsockret.
Fördela i pajskalet.
Smält smöret och blanda ner socker,sirap,grädde och nötterna.
Låt smälta ihop under omrörning.
Sjud sakta i ca 10 min, rör emellanåt så det inte bränns.
Fördela smeten över äpplena.
Grädda mitt i ugnen 20-30 min tills pajen fått fin färg och äpplena känns mjuka.
Låt vila i kylen i några timmar,ju längre desto godare...
Servera med mjukrörd vaniljglass!!


Pajdegen skall kavlas innan den läggs i en pajform.

Äpple,socker och kanel är en fantastisk smakkombination!!!

Lägg äppleklyftorna i formen .........

.......och koka "nötknäcksmeten"..........

........som sedan hälls i formen över äpplena.Grädda i 175º i 20-30 min........

....sedan skall den i kylen och "gotta" till sig innan den ska avnjutas!!!
Ät och njut!!!!!!
Oj vad denna låter smarrig, har äpplen som jag behöver göra av med så varför inte på denna paj :D
Trevlig midsommar!
Nadja
Ohlala, den såg gudomligt god ut !
Kan tänka mig att den smakade ljuvligt, ser iaf ut så på bilden.
Hoppas ni får ett toppenmidsommarfirande!
Gillade din kommentar ang. hur god den är.. Ses imorrn
mysig blogg:) Glad midsommar!:)
hej! Det receptet ska jag ABSOLUT testa :) Ha de gott/Lena!
Herregud vad god den här ser ut! Kan absolut testa den!