') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

KÖTTFÄRSLIMPA + BRUNKÅL = JÄTTEGOTT!!!


Idag får ni ett recept som jag blivit inspirerad av på jobbet. Själv skulle jag nog aldrig kommit på tanken att blanda ner brunkål i färsen. Men så gott är det!!!! Den enda som inte var övertygad var lilla Mollie som lite försiktigt påpekade att jag skulle komma till hennes dagis och lära mig laga riktig köttfärslimpa...ha,ha!! :D 
Den här rätten är perfekt att laga nu när dom flesta affärerna dessutom säljer ut brunkålen billigt. Jag betalade 5 kr för min!

Med kokt potatis och en god gräddig brunsås till så är denna rätten svårslagen!!
I looooove husmanskost!




Det här behöver du till ca 6 port:



800 g blandfärs
1 rulle brunkål, 500 g
2 ägg
salt
vitpeppar






Så här gör du:


1. Blanda köttfärsen med brunkålen och äggen. Smaksätt med salt och peppar.


2. Smörj en avlång form med lite smör eller olja och fördela färsblandningen däri.


3. Grädda i ugnen i 175º i ca 35-45 min eller tills innertemperaturen visar ca 75º.



Servera med potatis, sås och lingonsylt!







Mollie ville så gärna att jag skulle ta en bild på henne och maten!




Jag tror att jag och Peter har någon typ av "kameraförbannelse" över oss......
När vi köpte vår allra första digitalkamera för snart 5 år sedan ( ja, vi var sena med det...  ) så hade vi den i ca 2 månader sen försvann den bara spårlöst!! Vi har letat ÖVERALLT och det enda vi kan tänka oss är att vi har lagt den på biltaket och sen kört iväg. Så då införskaffades en ny. Den motsvarade inte alls våra förväntningar så efter ett halvår köpte vi en av samma märke som vår första (Canon Ixus). Den var vi jättenöjda med fram tills det blev ett tekniskt fel på den och då hade garantin precis gått ut och det sulle bli dyrt att laga. En ny kamera köptes IGEN och den här gången tecknade jag en extra försäkring som skulle täcka allt i två år. Allt frid och fröjd fram tills häromdagen när kameran går sönder och det är precis samma tekniska fel som på vår förra. Fram med kvittot och kollar när vi köpt den och upptäcker att vi har ett halvår kvar innan försäkringen går ut. Men säg den glädje som varar, vi köpte ju kameran på ON OFF och dom kursade ju i somras!! Så nu står vi där igen!!

Och jag vet ärligt talat inte om man vågar köpa en Canon Ixus igen nu när 2 har fått exakt samma fel??!!

Så jag hoppas att ni ursäktar om det blir lite dålig kvalité på bilderna fram tills vi köpt en ny, Jag får nämligen fota med mobilen fram till dess. :(





SMÖRDEGSSNURROR, GOTT TILLTUGG TILL DRINKEN!


Jag ser att det var bara EN som ville anta utmaningen.....lite besviken blir jag ju helt klart! Över 400 läsare på inlägget och EN kommentar. :(


Nåja, i lördags gjorde jag dessa urgoda och lättgjorda smördegssnurrorna.
Jag fyllde hälften med en färdigköpt röra jag hittade på Willys som bestod av soltorkade tomater, oliver, örter och vitlök. Man kan ju även använda pesto eller tapenade. Andra hälften fylldes med en kallrökt skinka. Eftersom jag hade italienskt tema så borde jag ju såklart använda någon typ av prosciutto men jag gillar ärligt talat inte smaken så mycket. Jag föredrar när det är lite röksmak i skinkan.
Goda blev dom och hade en strykande åtgång så gör måååånga! :D




Det här behöver du till ca 40 st:


2 rullar färsk smördeg
ca 1 dl av någon typ av "röra" tex pesto, tapenade eller den jag hade, se bild nedan.
ca 120 kallrökt skinka i tunna skivor
1 uppvispat ägg till pensling.





Den här röran använde jag mig av och den var verkligen jättegod!




Veckla ut smördegsrullarna och bred på röran i ett tunt lager på den ena.....




....och lägg på skinkan på den andra. Rulla ihop från långsidan.




Skär varje rulla i ca 20 skivor.



Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen 225° i ca 15-20 min eller tills dom fått fin färg och känns frasiga. Låt svalna något.



Servera till drinken! Eller varför inte på en buffé?







UTMANING!


För ett tag sedan fick jag denna utmaningen av en läsare. Jag antog den eftersom jag vet själv hur kul det är att få veta lite mer om människan bakom bloggen.Tanken är att jag ska skicka denna vidare till mina favoritbloggare men det gör jag inte, utan jag utmanar alla er som läser istället. Svara gärna i kommentarsfältet. Det skulle vara så kul att få veta mer om er också!




Vad gjorde du för 10 år sen?


Då jobbade jag mycket!! Heltid + nästan varje helg! På hösten det året tog jag grönt kort i Golf och det ångrar jag inte! Så mycket kul jag har haft på golfbanorna sedan dess! ( Visst har det blivit en del riktiga skitrundor också men det glömmer man så lätt :D )  I Juli var Jag och Peter på semester på Korfu. Korfu kallas ju även för den "gröna ön" och det kan man förstå efter alla dom skyfallen vi upplevde där! Sämsta vädret någonsin på våra utlandsresor. :(





Vad gjorde du för ett år sen?


Då vikarierade jag som kock på en förskola i Svedala. Där samlade jag på mig massor av erfarenhet och fick träffa fantastiskt trevliga människor som jobbade där och många härliga barn! (Om någon av er läser.....så saknar jag er! ♥)  Annars gjorde jag ungefär samma som nu.





Fem snacks du gillar:


På bio är popcorn jättegott men jag äter det aldrig hemma, usch vad svårt det var! Jag gillar ju chips och så men äter det sällan för jag får så ont i magen. Då säger jag choklad, INTE mörk och helst vit! :P





Fem sånger du kan hela texten till:


Alla låtarna i "Grease" filmen, "Diggi-loo Diggi-ley", "Främling" "Här kommer Pippi Långstrump", Alla med "Eric Saade" eftersom jag tvingats lyssna på dom sådär en miljon gånger det senaste året! :D





Fem saker du skulle göra om du blev mångmiljonär:


Det ALLRA första jag skulle göra var att boka lyxsviten på hotellet "Waldorf Astoria" i New York och sen shoppa loss ordentligt där och avnjuta denna underbara stad som jag tyvärr aldrig besökt.
Sen skulle jag vilja köpa en mysig gammal skånelänga i toppskick. (Pallar inte med att renovera! :D )
Jag skulle skänka pengar till familj och trygga Mollies uppväxt och Peters och min ålderdom.
Sen skulle jag resa lite mer. Åh , vad härligt att få drömma lite!





Fem saker du aldrig skulle klä dig i eller köpa


Jag skulle aldrig klä mig i haremsbyxor som är så poppis nu. Jag skulle inte heller "ikläda" mig löshår eller lösögonfransar som även det verkar vara väldigt vanligt. 70-talskläder är inte heller min melodi....






Fem saker du gillar att göra:


Vara med min härliga familj och vänner, resa, spela golf, baka och laga mat och hålla på med min blogg!
Trädgårdsarbete däremot ser jag som ett nödvändigt ont! :D







Fem dåliga vanor:


Motionerar för lite på den delen av året det inte går att spela golf, skämmer kanske bort Mollie liiiite för mycket med kläder och sånt, somnar i soffan istället för att gå och lägga mig i sängen, slänger för mycket mat, handlar oekonomiskt. Dom två sista punkterna jobbar jag hårt för att bättra mig på!






Fem favoritleksaker:


Min rosa laptop + alla redskap i köket!





Fem personer du vill se göra denna utmaningen:



Jag vill att alla som läser den gör den! :D







Waldorf Astoria i New York.......här skulle det inte göra ont att få bo över!!!








Haremsbyxor kommer jag AAAALDRIG att ta på mig!!!! Ser ju ut som blöjbyxor....

(Förlåt nu om jag trampar någon på tårna men det är min personliga åsikt, vi tycker inte alla likadant.)




Grease... denna underbara klassiker som jag sett många gånger! Jag kan både alla replikerna och låttexterna utantill!




(Bilderna har jag hittat på nätet)








TIRAMISU!!


Javisst var det Tiramisu jag hade gjort! Ni var ett par som gissade rätt! :D 

En gång tidigare har jag testat denna desserten och då var det en färdigköpt variant. Den var okej tyckte jag men den smakade så otroligt starkt av spriten eller likören så det tog helt över. Efter det har jag varit måttligt intresserad av testa igen. Fram tills nu då vi skulle ha ett par kompisar över på middag och jag ville ha ett Italienskt tema på maten. Första tanken var ju Panna Cotta till efterrätt men hur gott det än är så kände jag att det började bli lite uttjatat. Så då beslöt jag mig för att ge denna klassiska italienska dessert en andra chans.
Jag googlade runt efter recept och det fanns en hel del variationer, främst om vilken spritsort som användes. Så då rådfrågade jag vår vaktmästare på jobbet som är en tvättäkta italienare om vilken sort som gäller och hans svar blev tveklöst "Amaretto", en mandellikör. 
Receptet jag följt är Paolo Robertos med endast en liten ändring, jag bytte en del av strösockret mot vaniljsocker. Viktigt är också att göra den dagen innan så att alla smaker sätter sig! Jag valde också att göra portionsformar istället för en stor men det funkar såklart lika bra vilket som.


Hur blev det då då???
Det blev SKITGOTT!!! En  ny favorit helt klart! :P






Till ca 6 pers:

2 dl vispgrädde
4 st äggulor
2-3 tsk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
500 g mascarpone
200 g savoardikex
5 msk starkt kaffe
2 msk amaretto (likör)
1 msk kakaopulver



Så här gör du:


1. Vispa grädde och vaniljsocker till ett hårt skum.


2.
Vispa äggulor och strösockret till en krämig smet.


3.
Tillsätt mascarpone och grädde, lite i taget, vispa försiktigt till en fluffig kräm.


4.
Blanda starkt kaffe och amaretto i en skål.


5.
Lägg savoardikex i botten på en avlång eller fyrkantig form, eller portionsformar.


6.
Ta med en liten sked av kaffe- och likörblandningen och droppa lite av blandningen över kexen. Droppa försiktigt, kexen suger snabbt åt sig blandningen, de ska inte bli genomblöta, utan bara få en lätt smak av kaffe och amaretto.


7.
Bred ett lager av mascarponekräm över kexen, varva därefter kex och kräm, avsluta med ett lager kräm.


8.
Låt stå i kylskåp i minst en timme. Desserten kan förberedas dagen innan servering.


9.
Sikta över kakao när desserten ska serveras




Likören jag använde, en italiensk mandellikör som även kallas för "Amaretto"




Italienska Savoiardikex eller "ladyfingers" ska det också vara.....




Bottna med kexen och droppa över lite av kaffe/likörblandningen...




Täck med ett lager av den fluffiga mascarponeblandningen.




Lägg på ett lager kex med kaffe och likör till........




Avsluta med färskostblandningen, jag spritsade ut den i små toppar.
Så här långt kan du förbereda.




Riktigt tjusigt blev det!




Avsluta med att pudra över lite kakao precis innan servering!





Nu vill ju jag veta om ni testat att laga Tiramisu eller smakat det nångång?
OCH vad tyckte ni?






NYA ESKAPADER I KÖKET!


Heeej!!!
Slänger in ett snabbt inlägg här i mitt Fredagsmyset. Jag har nyss föberett efterrätten som vi ska äta imorgon när ett par kompisar kommer på middag. För mig var det första gången jag lagade detta. Har ätit det en gång tidigare men som sagt har jag aldrig gjort det själv förut. Ska bli mycket spännande att få smaka på resultatet.

Nu ska vi se om ni kan gissa vad det är?
Några ledtrådar:

• Klassisk dessert
• "Känd" över hela världen
• Ska helst göras dagen innan för bästa resultat


Gissa på nu!!


Svaret kommer imorgon eller på Söndag! :D








Till bloggens startsida


bloglovin

RSS