') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

KOLAPAJ MED DAJM!!


 
Glad 1:a advent på er! (Säger man så?)
Jag har gått loss fullständigt härhemma och tagit fram ALLT juligt på en gång.
Hellre startar jag lite tidigare så man hinner njuta denna tiden före jul, efter annandagen åker allt bort igen! det får inte ens stanna över nyår, när julen väl är slut tåler jag inte se en tomte längre! :)
Det enda som får dispens är granen. Men i alla fall så ÄLSKAR jag julen och tiden fram till dess.
Idag har vi traditionsenligt bakat ett gäng lussekatter och fikat på men jag ska inte tråka ut er med det, recept på det finns redan i bloggen. Nä idag tänkte jag istället ge er ett recept på en fantastiskt god Dajmpaj. Har haft receptet i hundra år känns det som men inte blivit färdig att testa förrän nu.
Mycket god som sagt men ska med fördel lagas dagen innan.
 
 
 
 
 
Det här behöver du:

3 dl vetemjöl

100 g smör, rumsvarmt

½ dl florsocker

1 äggula

 

Kolafyllning: ( Dubbla mängden om du vill ha mycket kolasås, lägg på 5 min på gräddningen då)

75 g smör, smält
1 ½ dl farinsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt
ev. 3/4 dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

 

Garnering:
2 1/2 pkt dubbel Daim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde eller god vaniljglass

 

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.

2. Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, ca 20-25 cm i diameter.

3. Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15-20 min (det ska vara genomgräddat).

4. Kolafyllning: Smält smöret i

en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Låt det puttra i ca 1 min. Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter. Häll kolafyllningen på pajskalet. 

5. Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).

6. Låt pajen svalna. Grovhacka Daimen och strö den över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim, eller gärna dagen innan före servering. Ta fram den en stund före den ska ätas så kolan mjuknar. Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

 

Önskar er alla en fortsatt trevlig kväll! /Åsa

 

 
 
 



HIMMELSKA BRÖD!!


För några veckor sedan var jag och mina kockkollegor på en bakkurs anordnad av Hembakningsrådet. Syftet var att lära oss olika bröd som passar att baka i stor mängd när man tex som jag, jobbar i skolkök. Det var väldigt lärorikt och jag lärde mig en del nya saker och tips. Ett av bröden eller ja, bullar ska man kanske säga var från ett recept som heter "Himmelska Bröd". Och det var dom! Supergoda, lite Ciabattastuk över dom med sina stora luftbubblor inuti. 
När jag nu gjorde dom hemma så kalljäste jag degen över natten så vi fick nybakade bullar till frukost och det gick alldeles utmärkt. Tänk bara på att halvera jästen och såklart använda kall vätska. :) Degen ska bara röras ihop och vara ganska lös så ingen knådning behövs.
Ni måste testa dessa!
 


Det här behöver du till ca 15 st:
 
25 gram jäst (hälften om du ska kalljäsa)
5 dl vatten 37 grader (kallt vid kalljäsning)
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung eller vit sirap
ca 11 dl vetemjöl + lite till utbakning. 
 
 
 
Gör så här:
 
1. Smula jästen och häll över vatten och mjölk. Tillsätt salt och honung och rör om tills jästen löst sig.


2. Rör ner vetemjölet, lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg. Det ska bli en lös och kladdig deg.
 
3. Täck degen med lite vetmjöl och lägg på en handduk eller plastfolie och låt jäsa i bunken i ca 1,5 tim. Den ska bara jäsa en gång. (Om du vill kalljäsa så sätt in degen i kylen över natten här)
 
4. Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ut ett ganska rejält lager med mjöl på på bakbordet och tippa försiktigt ut degen. Jäsbubblorna ska bevaras. Strö ytterligare lite mjöl på degen och platta försiktigt ut till en rektangel.
 
5. Skär degen i bitar med en degskrapa och lägg upp bitarna på en pappersklädd eller lätt mjölad plåt. Det gör inget om bröden ser "slarviga" ut eller inte får samma form.
 
6. Grädda direkt i mitten av ugnen i 8-10 min.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk så blir skorpan lite frasig. Serveras med fördel rykande färska.
 
 
 
 
Dessa ska se lite slarviga ut.... :)
 
 
Dom jäser upp fint under gräddningen och får stora luftbubblor inuti.
 

Godare och mer lättbakade bröd får man leta efter!
MUMS! 
 
 
 
Alltså, jag är så sugen på att plocka fram alla julsaker nu fast det inte är första advent förrän om en vecka. Får se om jag kan hålla mig. Vi håller som bäst på att inreda ett extra Tv-rum på ovanvåningen. Så idag står målning av väggar på agendan. BOOOORING....men kommer bli superbra när det är klart. Jag har även köpt en gammal skänk som ska målas vit så ja, jag har att göra denna vecka som kommer. Älskar att piffa upp gamla möbler!
 

Den här stolen hittade jag på loppis och jag bara kände hur den vädjade till mig att ge lite kärlek......
 
 


.......och det gick inte att motstå!
Så här fin blev den! 
 
 
Önskar er alla en härlig söndag!
/Åsa



LÅÅÅÅÅNG BLOGGPAUS, 40 ÅR OCH CHOKLADPANNACOTTATÅRTA!




Ja, mina vänner det var verkligen inte igår som jag uppdaterade bloggen!! Tittar in här emellanåt, dels för att hitta recept men även kolla kommentarer. Ser då att besöksstatistiken ligger på ett stadigt antal. Tack alla ni trogna som kikar in!  :)

Här har hänt massor sen sist och jag hinner inte uppdatera er i ett inlägg men jag kände att jag bara måste dela med mig av ett recept på en tårta som jag gjorde till min 40-årsdag. Jo det är sant.....lilla jag har lämnat 30-talet nu! Ser framemot nya utmaningar i min mogna ålder..hihi!
Receptet på tårtan fick jag av en bekant och gillar man Panna Cotta ( fast vem gör inte det liksom??? ) så ÄLSKAR man denna. En liten bit räcker då den är väldigt mäktig.


Det här behöver du till ca 12-15 pers:

Botten: 

250 g digestive
1,5 dl kokosflingor
Ca 100 g smält smör



6 gelatinblad
1 liter vispgrädde
3 tsk äkta vaniljsocker
2 msk kakao 
200 g mjölkchoklad ( jag använde Marabou)
Maltesers och knäckkulor till dekoration


Gör så här:

1. Använd en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter. 
Krossa kexen och mixa med kokosen i tex en matberedare, tillsätt  det smälta smöret. Tryck ut ett jämt lager i botten av formen.

2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ett par minuter.

3. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt vaniljsockret, kakaon och chokladen som hackats i bitar. Ta kastrullen från plattan.
Rör om tills chokladen smält och tillsätt gelatinbladen.
Låt svalna lite.

4. Häll blandningen i formen, här kan det vara bra att täcka botten och en del av kanterna med aluminiumfolie så att det inte rinner "igenom". Det gjorde det för mig... :/

5. Täck formen väl med plastfolie och ställ kallt att stelna, minst 4 tim, men gärna över natten.
Dekorera innan servering.



SUPERGOD!



Dagen innan min 40-årsfest då jag bjöd på denna tårtan firade vi traditionsenligt Halloween på jobb. Vi smyckar hela serveringen och spökar ut oss själva. Mkt jobb bakom men både personal och framförallt barnen tycker det är så kul! Bjuder på lite bilder:


Serveringen före......


......och efter!!


Mollie var med på jobb, hon ville inte missa detta!


Är jag inte snygg??? :)



Vågar inte lova att jag ska uppdatera dagligen men lite oftare än innan iaf. Kram på er! /Åsa. 









Till bloggens startsida


bloglovin

RSS