') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

MINIPAJER MED FETAOST OCH SPENAT!


Hejsan Svejsan!!
Nu är jag tillbaka efter först en omgång med halsfluss och sen toppade jag det med en "vanlig" förkylning och halsont. Lika bra att ta allt på en gång eller hur? :D
Lilla prinsessan härhemma åkte också på en släng av något med huvudvärk och feber. Usch ja, det är verkligen dom tråkiga tiderna nu....
 
Men då tar jag och drömmer mig tillbaka till början av augusti när vi hade ett par av våra bästa vänner över på en kräftskiva. Vädret hade varit sådär och vi hade dukat upp inomhus, men då kom värsta högsommarvärmen och solen sken från klarblå himmel! Ut med dukningen och alla kräftlykorna.
Vilken underbar kväll vi hade!!
Nytt som tillbehör till kräftorna var i år några minipajer jag gjorde med smörfräst spenat med vitlök och fetaost som fyllning.
GALET GODA! Passar dessutom perfekt på vilken buffé som helst!
 
 
 
 
Det här behöver du till ca 15-20 st:
 
Deg:

1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
150 g smör
2 msk vatten




Fyllning:

250 g färsk spenat
smör att steka i
2 pressade vitlöksklyftor
flingsalt
svart peppar
2 ägg
2 dl mjölk
200g fetaost
1 ask cocktailtomater, gärna blandade färger
svarta oliver utan kärnor
 
Gör så här:
 
1. Hacka ihop grahamsmjöl, vetemjöl, salt, smör och vatten i en bunke.
Knåda ihop den till en boll och lägg den i plastfolie och ställ in i kylen i ca 30 min.
 

2. Smörj aluminiumformar ca 8 cm i diameter och lägg en bit deg i varje form och tryck ut och upp mot pajformskanten. Förgrädda pajskalen i ugnen på 200 grader i ca 7 min.

3. Fräs spenaten i stekpannan med smör och vitlök, krydda med salt och svartpeppar.
Fördela spenaten i formarna.

4. Lägg i kuber av fetaost ca 4 st i varje form, fördela även halverade oliver, ca 2 st i varje form.
Dela på cocktailtomaterna och lägg en halva i mitten på varje paj.

5. Gör äggstanningen. Vispa äggen med mjölken smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över pajerna grädda i mitten av ugnen ca 20 - 25 min.
Servera pajerna lite lätt avsvalnade!
 
 
 
Lite matigare blir pajdegen när man har grahamsmjöl i.
 
 
 
 
Fyllningen ligger i och nu ska bara äggstanningen hällas på.....
 
 
Färdiggräddade!!
 
 
Vädrets makter var med oss och vi fick en underbar kväll!!!
 
 
Den här ljusslingan köpte jag på Indiska för många år sedan och den lyser så fint på kvällen...
 
 
......eller vad säger ni???!! :)
 
 
Goaste vännerna Micke och Ina!! <3
Micke ska snart ner till Afghanistan igen, det blir tredje rundan. Därav skägget! :)
 
 
Deras härliga son Tobbe......
 
 
.....och Mollie leker jättebra tillsammans, trots några års åldersskillnad. :)
 
 
 
 
 
Nä, nu är det snart dags att ta tag i maten härhemma!
har ingen aaaaning om vad det ska det bli idag! :(
 
 
Önskar en trevlig kväll!/Åsa.
 
 
 
 



MINICHEESECAKES MED VIT CHOKLAD!


Halloj!!
Jag sitter just nu och tycker såååå synd om mig själv! Har fått halsfluss... :(  Konstigt, jag har inte haft det på många år och nu har jag drabbats två ggr i år redan.
Och fy vad man känner sig kass!! Eftersom jag kände igen symptomen från förra gången så gick jag till vårdcentralen idag och det var ett solklart fall sa läkaren och skrev ut penicillin. Så snart ska jag väl känna mig som en människa igen. Aptiten är helt borta men sötsuget är det inget fel på. Frågade Peter idag när han kom hem från jobb om han inte kunde baka en god kaka till mig men han svävade väldigt på svaret. Tror jag det, jag vet ju hur långt hans bakkonster sträcker sig...ha,ha!
 
Jag får väl hålla tillgodo och dregla lite över desssa små godingarna som ni får receptet på idag. Dessa har jag gjort många gånger efter att jag hittade dom i en receptfolder från SKÅNEMEJERIER för många år sedan.
Man svänger ihop dem på under 20 min och det blir extragott att servera med lite färska bär!
Ni måste testa!
 

 
Det här behöver du till 4 pers:
 
 
 
100 g digestivekex
50 g Smör
3 dl Vispgrädde
100 g vit blockchoklad
 
 
 
Gör så här:
 
1. Krossa kexen till smulor. Smält smöret och blanda ned kexsmulorna. Fördela i 8 muffinsformar (ta gärna dubbla formar så blir det stadigare). Tryck ihop smulblandningen så det blir en kakbotten i varje form.
2. Hetta upp 1/2 dl grädde i en kastrull. Bryt sönder chokladen, ta kastrullen från värmen och rör ned chokladen i grädden. Rör tills det smält. Låt svalna helt.
 
3. Vispa under tiden resten av grädden och vänd ihop med den smälta chokladen. Fyll muffinsformarna med chokladgrädden och ställ kallt så att dom stelnar till fram tills serveringen.
 
 
Servera med färska bär eller sikta lite kakao över.
 
 
 
 

Den smälta vita chokladen blandas med grädden....
 

Klicka ut blandningen över kexbottnen......
 

....och ställ i kylen för att stelna. (Här har jag gjort dubbel sats)
 

Smaklig spis!!!
 
 
 
 Nu ska jag återgå till att äta Piggelin och kolla på "Will och Grace" på dvd.
 
 
Ha det bra! /Åsa.
 



HJÄRTLIGT GOD SMÖRGÅSTÅRTSBAKELSE!!


Jahapp då var måndagen här! Vi har haft en lugn helg som blandannat resulterat i att Mollies garderob blev rensad och städad. Och jag har alltid trott att det var en klyscha att barnen växer så mycket över sommaren men inte nu längre! Av alla byxor hon hade kunde vi behålla endast 1 (!!!!) par. Så nu blir det till att fylla på.
För övrigt var det lugnt som sagt och vi laddar inför lite trevliga kalas och födelsedagar som kommer nu på hösten (min bl.a.... :)  )
 
Och på tal om firande så i slutet av Juli firade jag och min älskade sambo Peter 13 år tillsammans. Det var en vanlig tisdag och vi båda hade jobbat så vi gjorde ingen jättestor grej utav det. Dock så sa jag att han fick önska sig vad han ville till middag. Svaret brukar bli köttbullar eller Wallenbergare men denna gången ville han ha Smörgåstårta.
Inte mig emot!! Jag äääälskar ju det!!!
Men för att piffa till det så gjorde jag bakelser istället med små hjärtan som jag tryckte ut i paprika som dekoration.
Blev väldigt sött och uppskattat!
 

Till mitt ♥ på 13-årsdagen!
 

 

Som fyllning hade jag ett lager med vardera:
 
 
Skinkfyllning
Mjukost med skinka
Leverpastej blandat med grädde och bostongurka
Dekoration: Rökt skinka, skivad ost och grönsaker 
 
 
 
 
Har ni någon speciell "kärleksmåltid" ni brukar göra? Tipsa gärna! :D
 
 
Hoppas ni alla fått en bra start på veckan!  /Åsa.



HEJ IGEN!!!!!!




Hej på er alla trogna läsare!! Nu blev det ju ett sånt där långt uppehåll igen....... :(
Massor har hänt sedan sist, massa nya rätter har lagats och vi har även varit på semester på Mallorca i en vecka.
Så jag fick ÄNTLIGEN solen och värmen som jag längtade efter! Lovar att berätta om resan senare.
 
Ja, jag vet inte var jag ska börja egentligen men jag upptäckte att jag inte lagt upp receptet på den fantastiskt goda marinerade fläskfilén som jag bjöd på när Mollie fyllde år så den får bli först ut!
 
 
 

 
Det här behöver du till ca 20 pers (Buffé) :
 
 

 

4 fläskfiléer eller  2 kg benfri kotlettrad som jag använde
Salt ,svartpeppar
 
 

Dressing:
2 dl olja, helst kallpressad rapsolja och kanske en liten skvätt god olivolja
2 citroner, rivet skal och saft
2 dl soltorkade tomater i olja , strimlade
1½ dl skivade svarta oliver
2  pressade vitlöksklyftor  
2-3 tsk sambal oelek 
salt,  grovmalen svartpeppar
Oregano + annan örtkrydda, färsk eller torkad (jag hade örtagårdskryddor)

 

 

Gör så här:

 

1. Låt köttet ligga framme i rumstemperatur en stund innan tillagning.
Sätt ugnen på 125 grader.
 

2. Putsa, salta och peppra köttet.  Bryn det sedan runt om i  smör i stekpanna på hög värme. Lägg köttet i en långpanna eller på ett ugnssäkert fat och sätt in en ugnstermometer med spetsen i den tjockaste delen.  Ta ut fatet när termometern visar ca 65 grader.
 
 
3. Linda in de heta filéerna i ugnsfolie och låt dem svalna under tiden du rör ihop dressingen (köttet lagas färdigt i folien och blir mycket mört och saftig).
 

4. Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Smaka av. Istället för oregano kan man använda valfri örtkrydda, färsk eller torkad.
 
 
 
5. Skiva det avsvalnade köttet i ca 1 cm tunna skivor. Lägg upp på serveringsfat. Ös dressingen över köttet ett par timmar innan servering. Det går även bra att göra detta dagen innan om man vill förbereda i god tid.     
 
 
 
Superdupergott var det!!!
 
 

Köttet är stekt och skivat, nu ska den goda marinaden på!
 

Jag hällde på marinaden på köttet dagen innan, och smaken hade verkligen satt sig i köttet när vi skulle äta det.
 
Buffén vi bjöd på hade Italienskt tema så naturligtvis fanns det Mozzarella caprese med....
 
 

SOMMARBRÖDET hade också sin plats på buffén, den här gången pimpad med oliver, timjan och körsbärstomater.
 

Behöver jag säga att det blev gott??! :)
 

Dom här små minipizzorna hade Mollie önskat att få ha med, dom är inte hemmagjorda denna gången utan köpta på Lidl. Faktiskt överraskande goda och Mollie älskar dom!
 

Som tillbehör hade jag även en Pastasallad med Paprikapesto , grönsaker och vitlökssås.
 

Födelsedagsbarnet började dagen i sängen med en massa presenter.....
 

En del av presenthögen.....
 
 
 
Efter all maten firade vi såklart med tårta!
Den nyblivna 5-åringen hade önskat sig en "Ariel" Tårta.......
 

.....så det fick hon såklart!
 

Och eftersom jag alltid är så rädd att det inte ska räcka gjorde en tårta till, en vanlig prinsesstårta med vit marsipan. Och såklart blev det 1 tårta över! ;)
Att man aldrig lär sig!!
 
 
 
 
Passar på att tacka för era kommentarer! Det är så kul när man får respons!
 
Ha en riktigt bra dag! /Åsa.



Till bloggens startsida


bloglovin

RSS