') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

SAFTIGA VANILJMUFFINS MED KOKOSSTRÖSSEL!


Jaha, då var det Söndag igen.....
Var denna helgen tog vägen har jag ingen aaaaaning om!
Jag och Mollie har varit långlediga eftersom det var stängt på dagis i Fredags.
Man kan nog säga att vi varit ganska sociala denna helgen.
I fredags besökte vi en kompis och hennes barn och hade en trevlig fikastund.
I Lördags uppvaktade vi en fd arbetskamrat till mig som fyllde 75 år.
Där blev vi bjudna på jättegoda hemmagjorda chokladbiskvier.
Och Mollie ville gärna äta upp hela chokladasken som vi gav bort.... ;)
Slutligen idag, så har vi varit hemma hos Mollies kusin som firade sin födelsedag lite tidigare.
Och även där blev det god mat och riktigt smaskig tårta till efterrätt!!
Shit....vi har ju bara fikat hela helgen!!!
Ja, då passar det ju bra att lägga ut det här receptet!
Det jag kan säga om dessa är att dom blev väldigt saftiga!
Och strösslet ovanpå var supergott, påminde om kokostoppar.... :P







Det här behöver du till ca 15 st:



1½ dl socker
5 dl mjöl
150 g smör eller margarin
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1½ dl kall mjölk




Kokosströssel:

¾ dl mjöl
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
4 dl kokos




Så här gör du:


1. Sätt ugnen på 200º.
Blanda socker, smör, mjölk och ägg med en elvisp.
Vänd ner dom torra ingredienserna med en slev eller slickepott.


2. Blanda ingredienserna till strösslet med elvispen.


3. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt.
Har du ingen sådan så placera ut dubbla formar på en vanlig bakplåt.

4. Klicka i smeten så att formarna fylls till lite mer än hälften.
Fördela strösslet ovanpå.

5. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.







Ett av mina bästa köp i köket är denna muffinsplåten med plats för 12 st.
Den är flitigt använd!!
Har du ingen sådan så sätt ut dubbla formar på en vanlig bakplåt.





Fördela strösslet ovanpå.
Snåla inte, ju mer desto godare.... :P




Efter ca 15 min i 200º är dom färdiga!





Så lätta att baka!
Och perfekta att slänga in i frysen och ta fram när man får fikagäster.





Ser ni hur saftiga dom är???!!!!
Mums!! 








Jag har alltså inte haft tid att baka cheesecaken som jag hade bild på i mitt förförra inlägg.
Men den SKA bakas så fort tillfälle ges!
Fortsättning följer.....





Hoppas ni alla får en bra vecka!! /Åsa.






DINKELFRALLOR!


Jisses vilket snöoväder vi hade här igår!!
Ja, inte bara här förresten, hela Sverige hade det nog!
När jag skulle hämta Mollie igår rasade snöovädret som värst och den vägen jag brukar köra till dagis var helt igensnöad och två bilar satt fast i diket.
Som tur var så hann jag vända i tid och fick ta en annan väg.
Och idag är nästan all snö borta på vägarna!
Nu till något annat.....
Har ni tänkt på att det står recept på dom flesta mjölpåsar?
Och jag måste säga att dom är riktigt bra, och goda!
När jag köpte Kungsörnens ljusa Dinkelmjöl så var där ett recept på Formfranska.
Det provade jag och det har blivit ett av mina favoriter.
Men för att variera det lite så gjorde jag frallor denna gången i stället.
Perfekta att ha i frysen, bara att ta fram så många man behöver.
Kan inte bli smidigare!







Det här behöver du till ca 15 bullar:


50 g jäst
5½ dl vatten, fingervarmt 37º
50 g smör eller margarin, rumsvarmt eller flytande
2 tsk salt
1 kg siktat dinkelmjöl

Vatten till pensling
Vallmofrö till garnering







Gör så här:


♦Smula ner jästen i en degskål.
Häll över vattnet och rör om.Klicka i fettet och tillsätt salt.



♦Tillsätt mjölet men spara ca ½ dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 min med maskin eller degkrokar, annars 10 min för hand.



♦Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 min under bakduk.



♦Arbeta ner degen lite och knåda den lätt på mjölat bakbord.
Dela degen först på hälften och sedan varje halva i 7-8 delar.
Forma runda eller avlånga bullar.
Snitta sneda jack med en vass kniv.



♦Jäs en gång till under bakduk i 30-40 min.
Sätt ugnen på 225º.



♦Pensla bullarna med kallt vatten och strö över sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.




Låt bullarna kallna på bakgaller.






Nu sitter jag och väntar på att Antikrundan ska börja.
Veckans Tv höjdpunkt tycker jag och Peter.
Hade någon sagt till mig för några år sedan att jag skulle sitta klistrad vid, och tom längta efter detta programmet hade jag nog dött av skratt!!!!! :D

Men, där ser man vad smaken ändras....
Eller vad tycker ni, är det pensionärsvarning på oss???!!




Antikrundan - Knut Knutson, Anne Lundberg och Peter Pluntky

Knut Knutsson och company.........

(Bild lånad från nätet)





Nä, snabbt in i duschen nu så jag inte missar början!!!



GAMMAL FAVORIT: KYCKLING I LIMESÅS!


Förmodligen har de flesta av er redan provat denna rätten.
Men har ni inte, så är det hög tid nu!!  ;)
Recept fick jag för 8-10 år sedan av en f.d arbetskamrat.
Hon var helt såld på denna rätten och gav mig glatt receptet.
Och det VAR jättegott! OCH enkelt och snabbt att tillaga.
Sedan hamnade receptet någonstans längst ner i högen av övriga recept och maträtten föll i glömska.
Tills jag hittade det igen häromdagen!
Var ju tvungen att laga det redan samma dag och det var lika gott som jag mindes trots att jag ändrade lite i ingredienslistan. :P






DET HÄR BEHÖVER DU TILL CA 3-4 PERS:



600g kyckling eller kalkonfilé
1-2 limefrukter
salt
vitpeppar
3dl vatten
1-2 msk kycklingfond
3 dl creme fraiche
2 tsk kinesisk soja
1-1½ msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta



GÖR SÅ HÄR:


1. Skär filén i mindre bitar och stek några minuter i lite matfett i en stor stekpanna.
Salta och peppra.

2.Tvätta limefrukten och riv skalet  på den "fina" sidan på rivjärnet.
Pressa ur saften.
Tillsätt detta i stekpannan med kycklingen.

3. Blanda övriga ingredienser i en skål.
Häll såsen över kycklingen och låt koka på svag värme i några minuter.
Kolla så att kycklingen är riktigt genomstekt.




Servera med ris eller nudlar.







Stek kycklingen tills den fått fin färg runtom.





Tillsätt saft+rivet skal av lime.
Blanda en sås av övriga ingredienser och häll detta sedan över kycklingen.





Låt koka på svag värme i några minuter.





Vi hade jasminris till, men om man vill kan man ha nudlar......








Med minimal arbetsinsats blir det ändå så gott!!!









Igår surfade jag runt lite överallt på olika sidor och hittade en cheesecake som såg
så fantastiskt GOOOOOD ut!!
Receptet var på Engelska, och jag tycker det är så svårt att översätta deras mått och ingredienser.
Men jag tänkte ändå försöka ge mig på att baka denna kakan ändå till helgen...
Vad tycker ni :







Ser den god ut eller......??!!!!!!!!





Wish me luck!



LÖVBIFFSGRATÄNG!


Godmorgon alihopa!
Ännu en Lördag med sovmorgon för mig, Mollie väckte mig 8.30.
Då var Peter precis på väg till jobbet. Stackare! ;)
Efter en mysig frukost sitter nu Mollie och ger dockan välling samtidigt som hon kollar på "Charlie och Lola" hennes nya favoritprogram.
Så då tänkte jag passa på att tipsa om den här maträtten. Passar mycket bra som helg eller bjudmat!

Först och främst så MÅSTE jag tillägga/förklara en sak.
Om ni läst min 100 frågors utmaning så sa jag att jag INTE kan äta mögelost!
Och det stämmer, bara lukten av det kan få mig att vilja -----, ja ni förstår nog. ;)
I alla fall....när jag hittade detta receptet i en tidning hemma hos mamma så tyckte jag det verkade jättegott tills jag såg att det var mögelost i.
Nej, tänkte jag. Jag ska banne mig testa ändå!
Och det blev skitgott!! ( Om man nu får skriva så......! )









DET HÄR BEHÖVER DU TILL CA 4 PERS:



400 g tunt strimlad lövbiff av innanlår
2 msk kinesisk soja
1½ msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
1 strimlad purjolök
1 brk champinjoner eller några färska skivade
1 röd paprika strimlad
smör att steka grönsakerna i


SÅS:

4 dl grädde valfri halt
1 msk mjöl , INTE special
ca 150 g krämig grönmögelost
1-2 tsk timjan
svartpeppar
ev salt




GÖR SÅ HÄR:


1. Sätt ugnen på 225º.
Lägg det strimlade köttet i en bunke med soja, fond och vitlök.
Låt marinera i 15 min.

2. Fräs purjolök, champinjoner och paprika i lite smör.
Lägg över i en ugnsfast form.
Fördela köttet och marinaden ovanpå.


3. Koka ihop en sås av grädden, mjölet och ädelosten.
Krydda med timjan och svart peppar.
Smaka av och tillsätt ev lite salt.
Tänk på att marinaden till köttet också är salt.
Rör om och låt koka i ca 3 min.

4. Häll såsen över köttet och tillaga i mitten av ugnen i ca 30 min.
Täck med aluminiumfolie i slutet så det inte blir bränt.




Servera med pasta och sallad!









Köttet ska marineras i soja, fond och vitlök i 15 min.





Fräs grönsakerna och lägg över i en form.....





...fördela köttet och marinaden ovanpå.





Den här osten använde jag.
Luktade faktiskt inte sååå äckligt...... ;)





Koka ihop ostsåsen i ca 3 min.





Häll såsen ovanpå köttet och grönsakerna.
Grädda i ugnen ca 30 min.





Sen är det färdigt!!






Det här tycker jag är en jättebra bjudrätt eftersom man kan förbereda allt och sen bara skjutsa in det i ugnen.
Sånt gillar i alla fall jag!




SMAKLIG MÅLTID!









Mollie är väldigt mån om sin docka.
Vi ska byta blöja ofta, mata och byta kläder.
Det var kanske därför hon fick dagisets nobelpris i dockmamma... ;)






Mollie matar dockan nu i morse...
Hon hälsar att ni får ursäkta hennes frisyr, hon hade inte hunnit kamma sig! :D







Bäst att jag kollar så den håller rätt temperatur.....








Ha en underbar Lördag!! /Åsa.



100 FRÅGORS UTMANING...................


Det här inlägget kommer inte alls att handla om mat eller kakor.
För ett tag sedan fick jag denna utmaningen av min syster i hennes blogg.
Man kan väl säga att det är hundra helt " onödiga" frågor om mig och min person.
Kanske kan någon tycka att det är intressant att få veta detta om mig...;)
Efter ett bra tag har jag nu äntligen skrivit ner mina svar, vissa var inte helt lätta!


Tanken är ju då också att jag ska skicka denna utmaningen vidare till tre andra personer.
Men det tänker jag inte göra, utan jag hoppas att någon blir inspirerad och självmant vill anta Utmaningen.
Lämna gärna en kommentar till mig om ni antar den.
Varsågoda, 100 svar från mig:






1. Tre namn jag lyssnar till:   Mamma, älskling, Åsa
2. Någonting jag tycker om med mig själv:   Att jag är bra på planera.
3. Någonting jag inte tycker om med mig själv:   Att jag planerar för mycket!
4. Detta är jag rädd för:   Att något hemskt ska hända mig själv eller någon av mina närmsta.
5. Tre saker jag vill ha varje dag:   En puss av min sambo, min dotter, och ett stort glas isvatten! 
6. Tre saker jag absolut inte kan göra:    Äta  mögelost, mecka med bilen, tränga mig före i matkön.
7. Detta tycker jag om att göra:    Laga mat, baka (surprise...! ;)  ) umgås med min familj.
8. Detta vill jag göra just nu:   Ta en tupplur.
9. Bästa känslan:   På Fredagseftermiddagen om man är ledig på lördagen.
10. Värsta känslan:  Oro
11. Egenskaper jag gärna ser att min partner har:  Humor, omtänksamhet, lugn.
12. Är jag kär just nu?  JA!
13. Jag vill gifta mig:  Väldigt gärna om nu Peter får tummarna loss någongång....;)
14. Följande tre saker vill jag göra innan jag dör:   Åka till New York, Spela golf i Österrike, Berätta för min familj att jag älskar dom.
15. Min käraste ägodel:  Dit räknar jag inte Mollie, så mitt svar blir mitt halsband som Peter köpte till mig i Grekland. Jag bär det ALLTID, förutom nu eftersom Mollie drog sönder kedjan häromdagen.. :(
16. Något jag vill ha i present:   En ring kanske.......
17. Detta har jag på mig just nu:   Jeans och en randig luvtröja.
18. Favoritkläder:   Bekväma kläder.
19. Favoritdjur:  Finns många...
20. Följande musikstilar tilltalar mig mest:   Pop, Dance, m.m
21. Favoritlåtar just nu:   Fortfarande Lady Ga-ga och "Bad romance"
22. Roligaste/tråkigaste ämne i skolan:  Just nu är Livsmedelshygien faktiskt väldigt kul, förr var det hemkunskap.
23. Stjärntecken:   Vågen
24. En bok jag älskar:    Usch jag och böcker.... Martina Haags böcker är hysteriskt roliga!!
25. En film jag älskar:    Kan inte bara säga en... Nyckeln till frihet, GREASE, Älskar dig för evigt.
26. Tv-program jag gillar:   Halv åtta hos mig, Familjen Annorlunda, Becker och 2½ män.
27. Favoritdoft:   Giorgio Armanis " City Glam"
28. Detta äter jag gärna:  Spaghetti och Köttfärssås.
29. Dricker helst:  Isvatten
30. Favoritgodis:   VIT CHOKLAD!
31. Hit vill jag gärna åka på semester:   Grekland
32. Färg på mina ögon:  Blå
33. Min längd:  1.64 och en halv... ;)
34. Jag tror på:   Mig själv
35. Jag spelar:    Golf
36. Person jag beundrar:   Alla ensamstående mammor och pappor, personer som gör saker för andra utan att vinna något på det själv. All personal inom vård och äldreomsorg.
37. Så här bor jag:  På landet i 4 rum och kök och lagom stor trädgård.
38. Antal döda krukväxter i hemmet:  Oj, många! Vi är sämst på att ha hand om växter!
39. Det här tänder mig:   Hmmmm.....lite för privat!
40. Det här gör mig avtänd:  Egoism
41. Favoritfärg:   ROSA!
42. Favoritcitat:   " Life is what happens while you´re busy making other plans"
43. En hemlighet jag vet:   Skulle jag berätta vore det ingen hemlighet längre.....
44. Bästa present jag fått:   Svårt, men jag ÄLSKAR mina Globalknivar!
45. Senast köpta skiva:   Da Buzz "Greatest Hits"
46. Det jag är mest nöjd över med mitt utseende är:.  Ögonen
47. Det jag är minst nöjd över mitt utseende är:   Tja, var ska jag börja!!?  ;)
48. Udda förmåga/egenskap: .  Vill gärna lukta på allt, Kan inte börja laga mat om jag vet att sängarna inte är bäddade.
49. Om jag vore ett djur skulle jag vara:   Min syster Jennys djur, dom har det bra!
50. Vad lyssnar du på just nu?  Tystnaden.
51. Vad har du gjort/ska du göra idag?   Jag har varit i skolan och nu skulle jag pluggat lite men sitter här och fyller i frågor istället...
Senare när jag hämtat Mollie åker vi en sväng till mina föräldrar.

52. Var är dina föräldrar födda?   Mamma i Uppåkra tror jag och Pappa i Ystad.
53. Vad är det senaste du installerade på datorn?   Kommer jag inte ihåg...
54. Vilken är din favoritrestaurang?   Elysée i Malmö
55. När badade du i en pool senast?   I somras.
56. Har du varit med i någon skolpjäs?  Jajamensan!

57. Hur många barn vill du ha?   Just nu är jag väldigt nöjd med ett, men man vet ju aldrig.......
58. Vilken musikstil tycker du mest illa om?   Death Metal
59. Har du bestämt dig för vad du ska rösta på i valet?  Ja!
60. Vad har du för TV-kanaler?   Rätt många, men inga filmkanaler
61. Har du åkt moped någon gång?   Ja.
62. Har du busringt någon gång?   Ehhhh, ja när jag var ung och dum... ;)
63. Har du fått felparkeringsböter?  Jepp senast häromdagen...
64. Har du hoppat/kan du tänka dig att hoppa bungy-jump eller fallskärm?  Nej har inte och kommer aldrig!
65. Vilken är den plats längst bort som du har besökt?   Tja, det blir väl Gran Canaria...
66. Har du en egen trädgård?   Ja.
67. Vilken är din favorit bland tecknade serier?    Family Guy.
68. Kan du alla orden i nationalsången?    Ja.
69. Badkar eller duschkabin?   Badkar.
70. Vilken är den bästa film du sett senaste månaden?  Senaste månaden?? Sist jag såg en HEL film var " Mama Mia" på bio.
71. Favoritpizza?    Calzone
72. Chips eller popcorn?   På bio: Popcorn
73. Vilken färg på läppstift använder du?   Använder inte läppstift, endast rosa läppglans eller lypsyl.
74. Har du rökt jordnötsskal någon gång?  ???????
75. Har du någonsin varit med i en skönhetstävling?   Ha,ha! NEJ!
76. Apelsin- eller äppeljuice?   Både och!
77. Vem är den senaste som du åt ute med, vad åt ni?   Med min arbetsplats, vi åt Julbord och sen fick flera av oss kräksjuka! :(
78. Favoritchoklad?   VIT!
79. När röstade du senast?   I förra riksdagsvalet.
80. När åt du en hemodlad tomat sist?   I somras.
81. Har du vunnit en prispokal någon gång?   Pokal och pokal....jag  har vunnit 1:a pris i en golftävling men då fick jag en vinnartröja.
82. Är du bra på matlagning?   Dom säger det.... ;)
83. Klarar du att tanka själv?   JA!
84. Har du beställt något ifrån shoppingprogrammen som går på reklamtv-kanalerna?   Nej.
85. Pepsi eller Coca Cola?   Egentligen inget, men måste jag välja så tar jag Coca-Cola.
86. Har du varit tvungen att använda uniform i något jobb?   Ja.
87. Vad var det senaste du handlade?   En Ramlösa blåbär i morse.
88. Har du kräkts offentligt?   Efter min 25-års fest kräktes jag i en buske.....
89. Vill du helst bli mångmiljardär eller hitta den sanna kärleken?   Jag har redan hittat den sanna kärleken och det är jag nöjd med!!
90. Tror du på kärlek vid första ögonblicket?   Ja!
91. Har du ringt något betalnummer?   Ja.
92. Kan man vara vän med sitt ex?   Ja, det kan man.
93. Vem var det du besökte på sjukhus senast?   Min pappa.
94. Hade du mycket hår som liten bebis?   Nej.
95. Vad har du för meddelande på din telefon/mobilsvar?   " Hej du har kommit till  Åsa........"
96. Vad har du i din väska?   Plånbok, nycklar, läppglans, nappar, alkogel, penna........
97. Någon favoritsak du gör innan du går och lägger dig?   Läser i någon tidning.
98. Vad är du tacksam för idag?    MIN FAMILJ!
99. Var hittade du den här listan?    Min syrra hade den på sin blogg och ville att jag skulle fylla i mina svar, det har väl tagit mig någon månad innan jag kom till skott.
100. Tre personer jag vill ska fylla i denna enkät:   Vem som helst som känner att dom vill!







Hoppas ni alla får en trevlig helg!


Mer recept kommer imorgon! /Åsa.



MIN SNABBA KALOPS!


Kalops är en av mina favoriträtter!
Allra helst då mammas.......
Trots att jag fått exakta instruktioner om hur hon gör så smakar det ändå inte likadant.
Men min egen är ju godkänd ändå.  ;)
Tyvärr är det ju så att när man lagar denna rätten ska man  planera detta i GOD TID eftersom den ska koka i minst tre timmar tycker jag.
Men häromdagen gjorde jag en variant som bara behövde 1 tim att koka.

Hur kan då det komma sig undrar ni??  :)
Jo, jag gjorde exakt som när jag gör "vanlig" kalops, men använde fläskkarré istället för oxhögrev.
Därför behövde den inte koka lika länge.
Men guuuuud så gott det var!!
Minst lika god som originalet.







Det här behöver du till ca 4 pers:



700 g benfri fläskkarré
mjöl att vända köttet i
salt och vitpeppar
1 stor gul lök
1½ morot
1,2 liter vatten
10 kryddpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
4-5 lagerblad
ev colloritsoja för färgens skull




Gör så här:


1. Börja med att skära köttet i stora tärningar.
Blanda mjöl, salt och lite vitpeppar och bred ut på en tallrik.
Vänd köttet i mjölblandningen.


2. Skär löken i klyftor. Skala moroten och skär i slantar. Inte för tunna.


3. Smält en rejäl klick smör i en stor stekpanna.
Bryn köttet.


4. När köttet fått fin färg häller du på vattnet.
Tillsätt buljongtärningarna, kryddpepparn och lagerbladen.
Lägg även i löken och morötterna.
Låt detta koka på medelvärme i ca 1 timme.


5. Smaka av såsen. Salta och peppra mer om det behövs.
Tillsätt soja för färgens skull.
Om det behövs så red av såsen.



Servera med rödbetor och kokt potatis.









Skär köttet i bitar......






...vänd det i vetemjöl som är blandat med salt och vitpeppar.






Bryn köttet i smör tills det får fin färg.





Tillsätt lök, morötter, kryddpeppar, lagerblad, vatten och buljongtärningar.
Låt koka i ca 1 tim.






Kalops är en riktig klassiker som många tror att dom inte klarar att laga.
Jag var en av dom innan......
Men det är verkligen inte svårt.
Och otroligt gott.
Men mammas är fortfarande bäst.... :P









Nu ska jag slänga mig i soffan och kolla på Peters och min nya favvoserie "Becker" som går på Comedy Central.
Först gillade jag den inte speciellt, nu måste jag se den varje kväll!


Ha det så bra!/Åsa.








TIPS TILL MAGER KASSA.......


Imorse när jag satt i bilen och lyssnade på radion så var ämnet att den här veckan var årets fattigaste för många.
Det är ju inte lön förrän nästa vecka och det har varit en del helger sedan förra gången kontot utökades.
Och Jul och Nyår kostar, så är det ju.

I alla fall så tänkte jag att det kunde vara läge att tipsa om goda middagar som passar plånboken denna veckan.
Jag hittade en hel del rätter faktiskt, här några förslag:








                      KÖTTFÄRSRISOTTO










                    INDISK FALUKORV









            FÄRSFYLLDA TOMATER MED RÅSTEKT POTATIS









         UGNSPANNKAKA MED BACON, LÖK OCH MORÖTTER








          MIN VITKÅLS- OCH FÄRSGRYTA








Ja, det var lite förslag från mig på middagar som inte kostar många tior..... :)




Men om du nu är sugen på att baka så rekommenderar jag dessa underbara godiskakor:








       CHOKLADSNITTAR MED PLOPP





Låt oss nu hoppas att denna "fattiga" veckan går över fort!! :)




PASTA CON CARNE!


Häromdagen när det var middagsdags så var det en sån "krissituation" som man inte vil hamna i.
Dvs: Klockan är mycket, man är skithungrig och kylskåpet har inte så mycket kul att bjuda på.
Så när jag började laga maten hade jag inte direkt någon plan mer än att det måste gå fort OCH vara gott.
Och finns det ett paket fläskfärs hemma så brukar det ju bli köttfärssås och spaghetti. ;)
Det ÄR ju gott, men jag ville ändå variera mig lite.
Och resultatet blev riktigt bra!
Jag kommer absolut laga det fler gånger.








Eftersom det gick undan hann jag inte skriva ner exakta mängder, men ungefär det här hade jag i:




Ca 7-8 dl kokta makaroner (gärna gammaldags Idealmakaroner)
500 g fläskfärs
1 gul lök
1 gul paprika
1 stånd broccoli
1-2 vitlöksklyftor
1 tetra krossade tomater ca 350 g
1-2 msk kinesisk soja
1 msk kalvfond
Paprikapulver
Cayennepeppar
Mexikansk kryddblandning
Salt
Grovmald svartpeppar




Gör så här:



1. Börja med att koka makaronerna. Låt rinna av.


2. Ansa broccolin och dela i små buketter.
Förväll dom så att de fortfarande är lite hårda.
Låt dom rinna av.


3. Hacka löken och paprikan i grova bitar.
Bryn färsen i en stor stekgryta.
Tillsätt lök, broccoli och paprika.


4. Pressa i vitlöken och Krydda med kryddorna.



5. Tillsätt fond och soja.
Häll på dom krossade tomaterna.
Låt allt stå och puttra i ca 10 min.
Tillsätt ev vatten om du tycker det behövs.



6. Rör ner makaronerna så att allt blandar sig.
Låt det bli genomvarmt.
Smaka av med salt och peppar.





Servera med sallad!









Nu ska detta stå och puttra i ca 10 min.






Sedan tillsätts makaronerna och midagen är färdig.

Snabbt, enkelt, nyttigt och GOTT!!!!







Nu är det snart dags för sängen för mig, klockan ringer TIDIGT imorgon bitti.






KOLAGROTTOR MED KOKOS!


Godmiddag!!
Hoppas ni har en härlig Lördag.
Här har allt gått i ett riktigt "slötempo" nu på morgonen, men nu är det snart dags att få på sig kläderna och göra lite nytta.
Igår hade jag en kompis och hennes söta lilla dotter på besök.
Till fikat hade jag bakat dessa underbara kakor.
Godiskakor skulle jag nästan vilja kalla dom..... :P
I mitt tycke har dom allt jag gillar i en kaka: frasiga, saftiga, söta, kokos......m.m.
Två varningar utfärdas dock: :D

1. Kaloribomber!!
2. Beroendeframkallande!!






DET HÄR BEHÖVER DU TILL 40-45 ST:


300 g smör
1 ägg
3 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl kokosflingor



KOLAKRÄM:

150 g smör
2 msk kakao
6 msk vispgrädde= knappt 1 dl
3 dl strösocker
1 msk vetemjöl


Kokos till garnering
Aluminiumformar




SÅ HÄR GÖR DU:


1. Sätt ugnen på 175º.
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.

2. Tillsätt kokos och smält smör i äggvispet.
Blanda. Rör till sist ner mjölet och bakpulvret.


3. Placera ut formarna på en plåt och klicka i smeten.
Formarna ska fyllas till ungefär hälften.

4. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått lite färg ca 10 min.
Låt svalna.


5. Gör Kolakrämen: Blanda alla ingredienserna i en kastrull.
Låt sjuda på svag värme tills det tjocknar ca 5-10 min.

6. Fördela krämen i "gropen" på kakorna.
Strö över kokos och ställ kallt för att stelna.






Vispa ägg och socker pösigt......





...tillsätt övriga ingredienser och blanda väl.




Klicka ut smeten i formarna.




Grädda i ugnen i ca 10 min.




Gör under tiden kolakrämen, den ska sjuda på svag värme i ca 5-10 min.




Fördela krämen i kakorna......




....och strössla på kokos.




ÄT OCH NJUT!!!!! :P






Dessa kakorna ska förvaras kallt.
Dom går också jättebra att frysa. Glöm bara inte att lägga bakpapper emellan så att dom inte klbbar ihop!






Det här har varit Mollies första vecka på dagis igen efter ett långt uppehåll då hon både varit sjuk och ledig.

Och det har nog tagit på hennes krafter.......;)







I Tisdags eftermiddag.........






......och i Onsdags eftermiddag!!!

Tar ett tag innan man kommer in i vardagslunken igen!! ;)





Ha en trevlig helg allihopa!!/Åsa.



CITRONKYCKLING MED KRONÄRTSKOCKA OCH GRILLAD PAPRIKA!


Det här åt vi Söndags och jag är fortfarande helt tagen av denna rätten.
Utan att överdriva så var detta något av det godaste jag ätit i hela mitt liv!!!!
Smakerna passade så perfekt ihop och det kändes oerhört fräscht.
Maträtten kommer ursrungligen från Pernilla Wahlgrens blogg. Och det var hennes mamma som bjöd på receptet.
Och det tackar jag för!
Lite grann ändrade jag från originalet, tex att jag hade kycklingfilé istället för kycklingben.
Dessutom lade jag till rödlök.
Sedan funderade jag på att utesluta kroärtskocka eftersom jag inte är så förtjust i det, men i efterhand är jag glad att jag inte gjorde det!
Som sagt, ni måste prova detta!
Och jag kan tillägga att det var inte bara jag härhemma som gillade det, Mollie åt TRE portioner!!











Det här behöver du till ca 4 pers:




500-600 g kycklingfile, ca 3 st
1 brk inlagda kronärtskockshjärtan (290g)
½ brk grillad paprika gärna av märket Fontana
½ rödlök
Saften av 1 stor pressad citron
0,75 dl rapsolja
1½ msk flytande kycklingfond
1 stor klyfta pressad vitlök
1 msk torkad basilika
salt och grovmalen svartpeppar


Till Servering:

Svarta urkärnade oliver
Gröna oliver med pimento











Gör så här:



1. Sätt ugnen på 200º.


2. Strimla kycklingfilén i rätt så stora bitar.
Bryn i lite smör så att dom får fin färg. Lägg över i en ugnsfast form.


3. Skär kronärtskocka, grillad paprika och rödlök i grova bitar. Blanda med övriga ingredienser.


4. Skeda såsen över kycklingen. (Hit kan förberedas några timmar i förväg, plasta in och ställ kallt)


5. Sätt kycklingen i ugnen och tillaga i ca 20 min.
Är du osäker så skär i köttet och kolla så att det är klart.


6 Låt oliverna rinna av och strössla dom över kycklingen.





Servera med en god pasta och sallad.







Kycklingfilén ska först brynas.






Kronärtskockshjärtan........





Allt är blandat och ska in ugnen. Kolla vilka härliga färger!!






Ca 20 min i 200º.......







.....sen är det färdigt! Och det doftar underbart!! :P






Servera en god pasta och sallad till.







Smaklig Måltid!! /Åsa.





MARMORERAD CHOKLADPAJ!


För alla chokladälskare kommer här ett riktigt smarrigt recept!!
Fick det av en arbetskamrat för ett par år sedan, och nu dök det plötsligt upp när jag gick igenom min samling.
Var ju bara tvungen att återstifta bekantskapen med denna godingen igen.... :P
Jag tog med mig den hem till mina föräldrar som kaka till kaffet och mamma blev helt lyrisk!! 

Lite syrliga hallon till passar jättebra till den annars ganska söta pajen.
Eller färska jordgubbar när det är säsong.
Bli nu inte avskräckt av dom många momenten, det är inte alls svårt!









Det här behöver du:



Pajbotten:


300 g chocolate chip cookies eller liknande= 1½ pkt
3 msk strösocker
150 g smält smör





Fyllning:


200 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
100 g mörk choklad (jag använde blockchoklad)
1 påse snabbgelatinpulver
2 ½ dl vispgrädde









Så här gör du:


1. Sätt ugnen på 175º.
Krossa chokladkakorna i en matberedare eller med en mixerstav.
Går bra att mortla itu dom med.
Blanda kaksmulorna med det smälta smöret och sockret.
Platta ut blandningen i en pajform ca 25 cm Ø.
Grädda i ugnen i ca 6-8 min.
Låt pajskalet kallna.


2. Vispa philadelphiaost, strösocker och vaniljsocker poröst med en elvisp.

3. Rör ner äggulorna en i taget.

4. Smält chokladen i vattenbad.

5. Blanda hälften av "äggsmeten" med chokladen.

6. Vispa grädden så att den tjocknar lite, tillsätt gelatinpulvret och fortsätt sedan vispa tills den blivit ordentligt tjock.

7. Rör ner hälften av grädden i äggsmeten och hälften i chokladsmeten.

8. Lägg först på chokladsmeten och sedan den andra.
Dra försiktigt med en gaffel så att smetarna blandar sig, men inte för mycket!
Den skall bli marmorerad.

9. Låt pajen stå kallt minst 3 tim, men gärna över natten.









Chokladkakorna ska krossas.......






......sedan tillsätts smör och socker.
Tryck ut i en pajform och grädda i ugnen i 175º i 6-8 min.







Så smidigt med detta gelatinpulvret istället för att hålla på och smälta blad.
Rekommenderas!






Äggulorna i färskostsmeten ska tillsättas en i taget!






När båda smetarna (heter det så?? ) är färdiga börjar du med att lägga på den med choklad.
Sedan toppar du med den andra och drar med en gaffel el dyl. så att det blir marmorerat........








.........så här ungefär!
Täck med plastfolie och ställ kallt i minst tre timmar.







 Underbart gott!!





Nu ska jag ta  tag i en av dom sakerna jag ogillar allra mest i köket.
Nämligen tömma diskmaskinen! :(
Jag vet inte varför, men jag tycker det är  tråkigt och drar mig in i det sista.....
Är det bara jag som känner så??


Visst, det är ett riktigt I-lands problem.....jag vet!





Hej Svejs!/ Åsa.



ÖRT OCH PAPRIKAFYLLDA JÄRPAR MED GRÄDDIG CHAMPINJONSÅS!


Vilken bra start på dagen jag fått idag!
Sovmorgon ända fram till halv nio. :D
Sedan kom Mollie med sina kuddar och gosedjur och väckte mig.
Riktigt utvilade är vi idag!
Hoppas att dagen går i samma tecken.....
Satt och undrade vad vi ska ha till middag idag....något på kycklingfilé får det bli eftersom vi har ett helt gäng i frysen.
Har så många idéer att det nästan blir kortslutning....ha,ha.


Häromdagen blev det i alla fall dessa saftiga smakrika järparna till middag.
En riktig hit, speciellt med den gräddiga svampsåsen!
Till detta hade vi hemlagat potatismos.
Bilden blev tyvärr lite tråkig och gör inte alls maträtten rättvisa...... :(













Det här behöver du till järparna:



400g skinkfärs eller blandfärs
½ finhackad röd paprika
finhackad purjolök ca 5-10 cm
1 liten pressad vitlöksklyfta
1 msk örtkryddor provencale frysta (dessa är jättebra att ha hemma, piffar upp de flesta rätter!)
1 tsk fransk senap
1 ägg
3 tsk potatismjöl
salt
svartpeppar







Champinjonsåsen:


10-15 färska champinjoner skivade
smör att bryna i
1 msk vetemjöl
1 svampbuljongtärning
3 dl grädde valfri fetthalt (jag hade milda 4%)
2 dl mjölk
½ msk kinesisk soja
salt och peppar






Järparna gör du så här:


1. Sätt ugnen på 200º.
Blanda färsen med den hackade paprikan och purjolöken.
Tillsätt övriga ingredienser och rör om så att färssmeten känns smidig.


2. Forma avlånga bollar = järpar.


3. Stek i smör på ganska hög värme så att dom får fin färg runtom.


4. Lägg över i en ugnsfast form och täck med folie.
Låt dom steka färdigt i ugnen i ca 10-15 min.
Gör under tiden såsen.











Champinjonsåsen gör du så här:




1. Stek dom skivade champinjonerna i en rejäl klick smör i en stor stekpanna eller såskastrull.


2. När svampen fått fin färg och den mesta vätskan kokat in så strö över vetemjölet.
Rör om och späd med all grädden.



3. Tillsätt soja, buljongtärning och mjölken.
Smaka av med salt och peppar.
Låt såsen koka sakta i ca 10-15 min.




Servera hemlagat potatismos till !!




En vardagsrätt med det där lilla extra!!











Smeten är färdigblandad.....












Om man sköljer händerna i kallt vatten först går det lättare att forma smeten till järpar.














Stek på ganska hög värme och efterstek sedan under folie i ugnen.....












....efter 10-15 min är dom klara!













Färska champinjoner är hemligheten med en god svampsås....












.............. och lite grädde såklart!! ;)

Om den sen får stå och puttra en stund gör ju inte det saken sämre....








Idag tänkte jag även göra Krabbelurer för första gången i mitt liv!
Ja hör och häpna, jag har faktiskt ALDRIG ätit såna förut......
Ska bli spännande!





Hej så länge! /Åsa.

















SCHWEIZERNÖTMOUSSE MED DAIMKROSS!


Avslutningen på Nyårsmiddagen blev söt och god!!!
En otroligt len och fluffig mousse gjord av Marabous Scweizernötchoklad och grädde.
Toppad med lite daimkross......Mmmmmmmm.... :P

Superenkel att göra, men blir bäst om man förbereder den dagen innan.
Jag gjorde den i kaffekoppar, ser lite festligare ut då.













Det här behöver du till 6-8 portioner:




3 dl vispgrädde
200 g Marabous schweizernötchoklad


Garnering:

Hackad daim
Ev. kumquats










Gör så här:



1. Vispa grädden tjock.


2. Hacka chokladen och smält den i en skål över sjudande vatten.


3. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i chokladen.
Låt kallna.


4. Vänd ner resten av grädden försiktigt så att allt blandar sig.
Fördela moussen i skålar eller koppar.
Ställ kallt för att stelna, gärna över natten.


5. Garenera med det hackade daimkrosset och en liten skiva kumquat.







     

Steg för steg bilder.........
















Fördela moussen i koppar eller skålar och låt stå kallt över natten.












Innan servering strös daimhacket över och en liten skiva kumquat. (Som jag inte tycker är så god, men den är snygg som dekorering.)  ;)








Som sagt en lättgjord men smarrig dessert som dom allra flesta säkert gillar.















Min syrra fick en fin systemkamera i julklapp och den hade hon med på Nyår.
Så här fina bilder tog hon på Mollie:












Lite blyg.......  <3
















Den här bilden har hon photoshoppat.

Jättefin!
























TOAST MED RÄKRÖRA OCH LAXROS!


Oj, vilka bekymmer jag hade med att komma på förrätten till Nyår...
Till slut blev det ett säkert kort, som jag vet att alla gillar.
Inte speciellt nytänkande kanske men himla gott ändå!
En klassiker helt enkelt....

Det jag gjorde lite annorlunda den här gången, var att smörsteka brödskivorna i stekpannan i stället för att bara rosta dom som jag brukar.
Och det blev supergott, frasigt och smakrikt.














Jag kan tyvärr inte återge några mängder eftersom jag gjorde på "fri hand",
men det här behöver du:




♦Lite grövre bröd av formfranskatyp

♦Salladsblad

♦Citron

♦Gurka

♦Röd caviar eller stenbitsrom

♦Skivor av kallrökt Lax




Till Räkröran:


Finhackad rödlök

Finhackad purjolök

Hackad färsk dill

Äkta majonäs

Creme fraiche

Skalade räkor

Salt och svartpeppar






Gör så här:

1. Börja med räkröran och låt den gärna stå och dra i ett par timmar.
Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar.




2. Skär av kanterna på brödet.
Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och stek brödskivorna tills dom fått en fin gyllenbrun färg. Lägg brödskivorna på lite hushållspapper så att överflödigt fett försvinner.



3. Placera ut snygga salladsblad på tallriken.
Lägg brödskivan ovanpå.
Toppa med räkröra. Forma en ros av laxskivan.
Dekorera med citron, gurka, röd caviar och en dillvippa.














Börja med att blanda ihop räkröran, den blir godare av att få stå och dra en stund i kylen.












Kantskär brödskivorna och stek i smör eller olja.











Lägg ut snygga salladsblad på tallrikarna och placera brödskivan ovanpå......












......lägg på räkröran, laxen och övrig dekoration!










Mmmmm..... riktigt gott!

Min systerdotter Ellen gillade detta skarpt och frågade om hon kunde få en till.... ;)

DET är bra betyg!




Till bloggens startsida


bloglovin

RSS