') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

FREDAG!!!!


Åh vad skönt med Fredag!!!
Jag njuter verkligen av denna veckodagen nu när jag inte längre jobbar Lördagar och det är såååå underbart!
På tal om jobb så beror min frånvaro senaste veckan på att jag började på ett nytt jobb i Måndags och nu jobbar jag heltid vilket jag inte gjort sedan innan Mollie föddes. 
Dessa dagarna har jag även haft med en del arbete hem för att kunna sätta mig in i allt så tyvärr har min kära blogg har blivit lidande.  :(
Men såklart kommer nya recept snart!

Ikväll blir det dock inget kulinariskt härhemma för vi ska ha.................







............................"KÖPEPIZZA"!!!!!


Min favorit är Calzone.
Vilken är din???







Önskar er alla en mysig Fredagskväll!!!/Åsa.



DEN GODASTE TOMATSÅSEN JAG GJORT!!!


Ja, det är det faktiskt!! Och den passar till det mesta man äter till vardags som tex stekt falukorv, köttbullar, kyckling eller bara tillsammans med nykokt pasta och riven parmesan över. MUMS!!

Det här även Mollies favoritsås och hon sörplar i sig bara såsen med sked.
Kan kanske verka omständig att göra men det är den absolut inte men ni måste avsätta ca 1 tim för att göra denna eftersom den goda smakem kommer fram när den får stå och puttra länge.
Gör gärna en stor sats när du ändå är igång och frys det som inte går åt.
Perfekt att plocka fram när det är bråttom och den förgyller vilken "köttbulle-och-makaroni-middag" som helst!






En riktig vardagsmiddag härhemma!!




Det här behöver du till ca 6-8 pers:



1 STOR morot eller 2 små
1 palsternacka
ev 1 liten bit rotselleri
2 gula lökar
2 msk vetemjöl
1,5 liter vatten
3 tärningar kalvbuljong
150-200 g tomatpuré
2 vtlöksklyftor pressade
2 tsk stött timjan
2 lagerblad
vitpeppar, salt
en nypa socker





Gör så här:



1. Skala lök, morot och palsternacka och hacka i grova bitar.
Fräs i lite smör.
Pudra över mjölet som får bli lätt brynt.


2. Tillsätt vatten, buljongtärningarna och tomatpurén.
Krydda med timjan, vitlök, lagerblad och socker.
Låt koka sakta i ca 45 min.


3. Sila bort grösakerna och låt såsen få ett nytt uppkok.
Smaka av med salt och peppar.








Lök, morötter och palsternacka ger god smak i såsen.
Ibland har jag även i en bit rotselleri.




Såsen har kokt i 45 min och silats, klar att serveras!!






Vi hade den även som tillbehör till den här PIMPADE FALUKORVEN.






Önskar er alla en trevlig Onsadgskväll!!



HALLONSMOOTHIE FÖR EN PRINSESSA.......


Det här är den självutnämnda prinsessan Mollies favvisdryck på helgmorgnarna.
Men den funkar lika bra som ett mellanmål också tycker jag.
Full av vitaminer!!
Och med endast tre ingredienser kan vem som helst som har en mixer eller blender fixa den på ett kick.
Faktum är att en dag när jag inte var hemma så blev Mollie sugen på en sån här smoothie och det fattade inte Peter riktigt utan han trodde det var saft hon menade när hon sa "hallondricka". Då plockade hon fram hallon ur frysen, socker och mjölk och pekade på vår blender.
Då trillade poletten ner!












1 portion:




1 dl frysta hallon
1 msk florsocker
1-1½ dl mjölk




♦ Mixa de frysta hallonen med sockret och mjölken tills allt är riktigt blandat.
Häll upp i glas.










Oj,vad snön har smält undan härhemma. Nu ser man gräset igen, det har inte varit synligt sedan slutet av November.

Igår morse var det 5 plusgrader när jag körde till jobbet och man hörde fåglarna kvittra. Vårkänslorna infann sig direkt!
Men tyvärr har dom lovat flera minusgrader nu dom kommande dagarna så vintern är nog inte över än på länge.
Bjuder er på lite tagna under julledigheten då vi fortfarande hade MYCKET snö.






Mollie i sin rosa pulka som hon fick av sin snälla kusin Ellen.......






..........på den fick även Peter plats!!






Och snabbt gick det!!!!!





Undrar om det kommer mer snö så att man åka pulka igen??!!
Vad tror ni?





 





PETERS RECEPT......


Vi har börjat med att göra upp veckomatsedlar för att vi ska ha bättre överblick på vad som ska handlas så att vi inte slänger så mycket mat i slutändan + att det blir lättare att variera middagarna.
Vi bestämde även att Peter skulle laga mat minst 1 gång i veckan.
Och det tycker jag är skönt, för hur mycket jag än älskar att laga mat så är det skönt att sätta sig till dukat bord ibland.
När Mollie var mindre så var Peter föräldraledig varje Fredag och då stod han alltid för maten, sedan rann det ut i sanden.....

Men han är faktiskt riktigt duktig ibland ( ja, jag säger ibland för ett par ggr har maten faktiskt varit oätlig! ).
Man kan väl säga såhär att när han inte försöker experimentera för mycket blir resultaten mycket goda!


Här kommer några av hans alster som finns här på bloggen sedan tidigare:



                         PETERS SUCCÈGRYTA









                        SJÖMANSGRYTA À LA PETER








              PETERS KORVGRYTA MED SURKÅL






                        
             PASTAPANNA MED BACON OCH BROCCOLI






          
                  KÖTTFÄRSLIMAPA PÅ PETERS VIS







Tänk vad han kan min man!!!
Tur att man kunnat lära honom lite..... ;)





Har ni testat något av dessa recepten?
Ge gärna ris och ros!!




Ha en trevlig söndagskväll!/Åsa.



TILLBAKA I VARDAGEN OCH DILLKÖTT PÅ SNABBT SÄTT!


Jahapp....då var man tillbaka i vardagen med jobb och dagis igen.
Jag tycker faktiskt det är skönt även om det var seeegt att gå upp imorse.
Vi har lagt oss till med sena vanor och har inte stigit upp innan halv tio på dagarna.
Men, nu är det slut för denna gången.
Jag har precis suttit och gjort upp en två veckors matsedel till oss härhemma. Vi måste bli bättre på att planera eftersom jag tycker att vi slänger för mycket mat. :(
Nytt i samband med denna listan är även att vi bestämt att Peter ska laga mat 1-2 ggr/vecka.
Ska bli trevligt!!
Någon utav er som brukar göra upp matsedel??




Nu till dagens recept.........dillkött på kalv är väl gott??!!
Riktig husmanskost som jag brukade "beställa" av mamma när det var dags för Söndagsmiddag.
Men vad som inte går att komma ifrån är ju att det är en ganska omständig och tidskrävande rätt....

Men inte nu längre! Inte om man gör det på det här sättet, dvs med benfritt fläskkött av tex stek, bog eller innanlår.
Dessa köttdelarna kräver kortare koktid + att jag förenklat receptet betydligt.
Slutresultatet blir ändå så in i bombens gott, minst lika gott som "riktigt" dillkött!






Det här behöver du till 4-6 pers:



1 kg benfritt fläskkött, tex stek, bog eller innanlår
2½ buljongtärningar av kalv eller kött
8 dl vatten
5 dl matlagningsgrädde
2 msk ättika 12%
3-4 msk socker
1 pkt fryst dill
salt, vitpeppar
maizena att reda av med





Gör så här:




1. Tärna köttet i lagom stora bitar.
Bryn det hastigt i lite smör i en stor gryta.
Häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna.



2. Låt koka i ca 40 min.
Skumma av om det behövs.


3. Häll på grädden och smaksätt med socker och ättika.
Salta och peppra.
Låt koka upp och tillsätt dillen.
Red av med maizena om såsen är för tunn.





Servera med ris eller potatis och kokta morötter!










Köttet ska först brynas.....






Sedan ska det koka i buljong i ca 40 min.....





....innan grädden hälls i och smaksätts med socker och ättika.
Dillen rörs ner allra sist.






SÅÅÅÅ UNDERBART GOTT!!









FARLIGT GOD NÖTTÅRTA MED VIT CHOKLADKRÄM!


Det är kanske inte det rätta tillfället att lägga ut den här farligt goda tårtan nu.
Med tanke på att jag säkert inte är ensam om att ha lovat att äta lite nyttigare....
Men är det fest eller kalas så får man ju mumsa på något gott eller hur?? :D

Jag har bakat denna tårtan i många år och den gör alltid succé!
Senast jag gjorde den var innan Jul när vi hade Peters föräldrar här på en fika, därför är den juldekorerad på bilden.  Annars brukar jag bara hyvla eller riva över vit choklad.
En sak att tänka på är att man måste göra krämen dagen innan så att den kan stelna över natten.
Ett annat måste  är även konjaken, den ger ingen spritsmak men den bryter av så fint mot chokladen. Har du ingen hemma så kan man köpa essenser i vanliga affärer.







Det här behöver du:




Nötbotten:


200 g hasselnötskärnor
4 ägg
2½ dl socker




Vit Chokladkräm:



3 dl vispgrädde
300 g vit choklad
50 g smör, INTE margarin!
1 msk konjak





Så här gör du:




1. Mal nötterna i en mandelkvarn eller matberedare.
Rör ihop ägg och socker och tillsätt nötterna.
Häll smeten i en välsmord och bröad pajform eller form med löstagbar botten.


2. Grädda kakan i 175º i ca 30 min eller tills den släpper i kanterna och känns fast.
Låt svalna.



3. Koka upp grädden och låt den koka kraftigt i någon minut under vispning.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och smöret.


4. Smaksätt med konjaken och ställ krämen i kylen över natten för att stelna
Bred den över tårtan och dekorera med riven choklad eller strössel av något slag.







Grädden till krämen har kokt upp och då läggs den vita chokladen, smöret och konjaken i.
Låt stå kallt och stelna under natten.





Dom röda pärlorna har "smält" ut därför ser det lite konstigt ut. ;)
Gissa om det vattnas i munnen när jag ser bilden??!!




Den här kakan är utan tvekan en av de godaste jag gjort och bjudit på!!!









Idag har vi städat ut Julen och inte ett spår finns kvar. Eller jo förresten, några julrosor som jag inte hade hjärta att slänga får stå kvar ett tag till.
Hur mysigt det än är med julsaker så tröttnar jag fort på dom och det är så skönt att hemmet är "normalt" igen!





Mina vanliga lampor står i fönstret igen! :D
Peter tycker att det blev alldeles för ljust men jag tycker att ju ljusare det är desto bättre.
Pallar inte med mörker numera.





Nu ska jag bänka mig framför "Lets Dance".




Ha en trevlig Fredagskväll!!/Åsa.



LIMEGLASSTÅRTA MED HALLONRIPPEL OCH BROWNIEBOTTEN!


Som jag berättade tidigare bidrog vi med efterrätten till Nyårsfesten.
Jag hade genast tusen idéer och fick nästan kortslutning i hjärnan........
Så blir det alltid för mig när jag ska ha en middag eller kalas. Vill göra så otroligt mycket och får tillslut svår beslutsångest.
Valet föll i alla fall på en glasstårta som jag hittat i en Allt Om Mattidning för länge sedan.
Tårtan innehåller rätt många olika moment men var inte svår alls att göra.
Dock måste den bakas dagen innan för bästa resultat.
Väldigt gott var det när smakerna lime, choklad, vanilj och hallon möttes!






Till 8-10 pers:




Browniebotten:


100 g smör
100 g hackad mörk choklad
2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ msk kakao
1 tsk vaniljsocker



Limeglass:


1 vaniljstång
6 äggulor
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 st lime saft och skal



Hallonrippel:


100 g frysta hallon, tinade
1 msk florsocker
ev. lite vatten






Gör så här:



1. Browniebotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull och dra den av värmen. Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. Rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 10-15 min. Det gör inget om den är lite kladdig. Låt svalna helt.


2. Glass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggvispet, rivet skal och saft av lime i grädden.



3. Hallonrippel: Mixa hallonen med florsocker och vatten.



4. Lossa browniebottnen från formen och diska den. Lägg tillbaka bottnen i formen. Häll i hälften av glassmeten och ”rippla” med snabba rörelser i hälften av hallonmixet med en tesked. Lägg på den andra bottnen, häll på resten av glassmeten. Rippla på resten av hallonmixet i ett vackert mönster. Frys i minst 8 timmar, gärna över natten.



5. Servering: Låt glasstårtan tina långsamt i kylen ca 1 timme före servering







Chokladen till bottnen smälts tillsammans med smöret.





Äggulorna och en urskrapad vaniljstång........





.....ska vispas vitt och luftigt tillsammans med florsockret.





Vänd sedan ner den vispade grädden och saften och skalet av limen.





Tag sedan ur bottnen och diska formen. Lägg tillbaka browniekakan igen.
Fyll på med glassmeten och rippla över hallonsåsen....




.....så här ungefär!





Tårtan har tyvärr tinat lite mycket här och runnit ut över kanterna....
Men GOOOOOD var den!
Rekommenderas varmt.






Men nu är jag jättenyfiken på att höra vad ni åt för Nyårsdessert??






Ha en bra dag!/Åsa.









VARDAG IGEN OCH PINSAMMA MINNEN!!!


Då var även Nyår bakom oss och det är vardag igen....i alla fall fram tills Onsdag. :D
Fast Trettonfton är inget vi kommer fira. Gör ni det?
Vi känner oss klart "färdigfirade" härhemma och dom två senaste dagarna har vi inte kommit ur pyjamasen ens.
Nyårsdagen gick i verklig slowmotion med Ivanhoe ( som sig bör!! ) och soffläge mest hela dagen.
Igår blev det några fler knop och då passade vi på att rensa i skåp och bland papper och annat sånt tråkigt som man alltid skjuter upp.
Skönt att ha det gjort!



Vår Nyårsafton firade vi hos ett par goda vänner, Katarina och Micke och det var lika trevligt som det alltid är med dom.
Micke är egentligen en före detta arbetskamrat till Peter och första gången vi skulle bjuda hem dom på middag för 11 år sedan är verkligen en historia JAG aldrig kommer glömma.
Dom dök upp hos oss och vi drack lite vin innan maten och sedan åt vi Kabanossigryta med Ris och jag drack lite mer rödvin, eller ja lite och lite...... ;)
Efter maten skulle vi spela spel och då kände jag mig VÄLDIGT snurrig!!
För min del var det bara att gå och krama toalettstolen....medans dom andra spelade.
Efter det gick jag rakt in i sängen och däckade!! Så jag var ju en fin värdinna i sådär 2 tim innan jag försvann!
Så himla pinsamt!!!
Det har aldrig hänt tidigare och inte senare heller!
Men som tur var så ville dom ändå fortsätta umgås med oss! :D





Katarina kollar så att Micke skär upp fläskfilén rätt.......





....och han gjorde ett bra jobb!
Fläskfilén var fylld med fräst purjolök, paprika och svamp samt vitlökssmör.
Sååå saftig och god!!
Till det serverades fyra olika såser och hasselbackspotatis. MUMS!





När det var dags för att plocka undan efter middagen blev Peter och Micke tydligen AKUT sugna på cigarrerna som Micke hade.
Och där ute satt dom en lång stund och filosoferade......så lång att jag och Katarina hann städa undan all disk.
Vilket Sammanträffande!! ;)





Tobbe visade sin nya julklapp för en väldigt imponerad Mollie!





Lite TP blev det också..........





....innan vi avbröt för desserten som jag gjort.
En Limeglasstårta med browniebotten och hallonrippel.
Supergod! Recept kommer.






Kvällen avslutades som sig bör med raketer och Champagne!





Tack Micke och Katarina för en trevlig kväll!! /Åsa.





Till bloggens startsida


bloglovin

RSS