') else writeln('
'); writeln('
'); close(); }}

SUPERSNABB KÖTTFÄRS RISOTTO!!!


När jag lagade den här rätten så gick det så snabbt att  jag inte hann ta några bilder mer än på det färdiga resultatet!
Jag hade varit förutseende nog och kokt riset tidigare på dagen eftersom jag visste att tiden skulle bli knapp när det var dags att börja laga middag...
Och det är ju perfekt att göra detta om man har överblivet ris i kylen,vilket händer i alla fall mig väldigt ofta.
Jag lär mig aldrig och kokar ALLTID för mycket ris :)
Vilket iofs hönorna här ute är glada för.....
Hursomhelst så kan man variera denna rätten efter vad man har hemma.
Här kommer min variant:




Snabbt ,lätt,gott och nyttigt..kan det bli bättre...?



4 pers

500 g blandfärs
1 morot i tärningar
1 hackad gul lök
4 skivade färska champinjoner
1 liten burk majs
3 dl kokt ris (matris)
3 msk chilisås
1-2 msk kinesisk soja
1 stor vitlöksklyfta
curry
paprikapulver
salt,peppar



Gör så här:

Bryn köttfärsen i en stekgryta eller vid stekpanna.
Tillsätt lök. morot,champinjoner,och majs.
Krydda med curry(rätt mycket) och paprikapulver.
Häll på sojan och chilisåsen o pressa i vitlöken.
Tillsätt riset och salta och peppra efter smak.
Låt stå och fräsa lite på svagvärme så smakerna "blandar" sig.
Servera med en fräsch sallad och toppa med lite chilisås.



Eftersom det knappt blev några bilder till denna maträtten så tänkte jag "fylla" ut lite med bilder på när Mollies spjälsäng packades ihop för gott.
Hon hjälpte mer än gärna till och monterade ner den!!
Skruttan är ingen bebis längre.....




Ja....äntligen ska den bort! Jag är ju för stor för den nu.....







Nu ska vi se.....var det på detta hållet man skulle snurra...?






Nu är den isärplockad!!! Och så här glad är jag!!


Ha en bra dag!!!




HALLONPAJ MED KOKOSTÄCKE!!!


Vilken god hallonpaj jag bakade nu i helgen!!!
Egentligen skulle det varit mandelmassa i täcket men jag provade att byta ut den mot kokosmassa istället och det blev supergott!!
Hade med mig pajen hem till mamma och pappa där vi  åt den tillsammans med vaniljglass.
Mums...!
Mamma som nog har provat dom flesta kakor som finns ;) gav den högsta betyg.
Hoppas ni har haft en trevlig helg,det har jag i alla fall.Varit långledig och börjar inte jobba igen förrän imorgon.:D






Det här behöver du:

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g margarin i tärningar
3 äggulor (spara vitorna till "täcket")

Fyllning:

4 dl hallon färska eller frysta
1½ dl socker
ca 2 msk maizenamjöl eller potatismjöl
2 tsk vaniljsocker

Täcke:

3 äggvitor
200 g kokosmassa (eller mandelmassa)


Så här gör du:

Blanda alla ingredienserna till pajdegen.Knåda ihop till en deg.
Låt degen vila ca 30 min i kylen.
Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i ca 10 min.

Blanda hallon,socker vaniljsocker och maizenamjöl i en skål.
Häll över pajskalet och fördela över hela bottnen.

Blanda äggvitorna med kokosmassan och rör tills det blivit en slät massa.
Bred över hallonen i ett jämnt täcke.
Grädda i ugnen i ca 25 min i 200 grader.

Servera pajen ljummen med glass eller vaniljsås.





Degen är färdig och ska få vila lite i kylen.







Så här ser kokosmassan ut. Perfekt att ersätta mandelmassa med för nötallergiker!





Klar för att gräddas i ugnen!!






Färdig!!


Smaklig måltid!!


KEBABJÄRPAR OCH LJUMMEN RISONISALLAD!!


Igår så blev det något helt nytt till middag....Hade köttfärs hemma och var på väg att göra köttbullar.
Det var bara det att jag var inte sugen på det. Så jag kollade lite i kryddhyllan och hittade min kebabkrydda som jag knappt använt.Så då fick det bli kebabjärpar!
Hur enkelt som helst!
Till det gjorde jag en risonisallad med lätt frästa grönsaker.
Risoni är pastagryn som ser ut som ris,jättegoda! Funkar bra i soppor också!



Överraskande gott!


Det här behöver du till 3-4 pers:


Kebabjärparna:

400 g blandfärs
ca 10 cm finhackad purjolök
1,5-2 msk kebabkrydda
1 ägg
salt


Ljummen Risonisallad:

5 dl kokt risoni
1 finhackad rödlök
1 hackad gul paprika
1 liten burk champinjoner,skivade
2 tomater
salt och peppar.





Inte alltid så lätt att hitta i affärerna.....


Så här gör du:


Blanda alla ingredienserna till  järparna.
Forma till "avlånga bollar".
Stek i smör ett par minuter på varje sida,så att dom får fin färg.
Lägg över i en ugnsfast form och efterstek under folie ca 20 min i 200 grader.

Koka risonin enligt anvisningar på paketet.
Fräs rödlök,paprika och champinjoner i lite olja.
Det ska inte få färg, bara mjukna lite.
Rör i risonin och låt allt fräsa någon minut.
Salta och peppra.Rör ner tomaterna precis innan det är dags att servera maten.


Jag gjorde en enkel Ajvarsås till denna rätten:

2 dl creme fraiche
1 dl Ajvar relish (mild)
vitlökspulver

Rör ihop allt och låt stå svalt fram till servering.




Järparna får fin färg i stekpannan.....






........superenkelt och supergott!!




Smaklig måltid!!



JÄTTEGOD FISKGRYTA MED HELGSMAK!!


Våfflorna jag gjorde på våffeldagen blev jättegoda! nästa gång måste jag nog dock dubbla satsen för den räckte inte riktigt.....Hann tyvärr inte ta några bilder då det blev stressigt med att både grädda våfflor.servera våfflor och äta själv mellan varven... ;D
Bjuder istället på ett recept från förra helgen.
Den här rätten var det faktiskt min sambo som lagade.
Receptet kommer från min kokbokssamling.
Detta passar kanske inte dom allra minsta eftersom vinsmaken är ganska framträdande.
Men vi gillade det skarpt.
Så under order från mig att dokumentera hela rätten så gjorde Peter en mycket lyckad måltid.

Vi hade enbart vitlöksbröd till men om man vill så kan man ju ha potatis också.
Ett riktigt festligt recept att bjuda på kommer här :





Helgtips!!


Det här behöver du:

2-3 pers

400 g torskfilé
1 tsk salt
2 scharlottenlökar eller 1 liten gul lök
1 knippe persilja
rivet skal av ½ citron
½ röd paprika
4 msk smör
2 dl torrt vitt vin
2 dl vipgrädde
svartpeppar






Allt du behöver!



Så här gör du:


Skär torskfiléerna i bitar.Salta och låt dom ligga en stund.
Finhacka lök och persilja,riv citronskalet och tärna paprikan smått.

Smält 1 msk av smöret  i en kastrull och fräs löken genomskinlig.
Peppra och tillsätt vinet.
Koka fisken sakta i vinet  under lock tills den är knappt genomkokt, ca 5 min.

Lägg upp fisken med hålslev  på tallrikar eller en stor serveringsskål.

Tillsätt grädde i grytan, vispa ner resterande smör och tillsätt paprika,citronskal och persilja.
Värm under vispning och fördela sedan buljongen över fisken.


Servera med ett gott vitlöksbröd till som man kan suga upp den goda såsen med. ;D







Först lägger man den färdiga fisken på tallrik....





...och under tiden gör man färdigt den goda buljongen som sen hälls på fisken.


JÄTTEGOTT!!






En suddig bild från våffeldagen blev det....Mollie tyckte nog grädden var godast!



Ha en trevlig Fredagskväll!!



VÅFFELDAGEN!


Ingen har väl missat att det är Våffeldagen i dag?? :D
Här ska jag göra egen våffelsmet för första gången i mitt liv...
Återkommer senare om resultatet.
Bjuder på några bilder på Mollie så länge som kom över min "Gott o blandat"låda och hade jätteroligt med den!

Hur många av er ska äta våfflor idag??





Hmmmm, ja det funkar ju att sätta halsbandet som diadem......






......vad ska jag nu ta då?.......






...kanske denna...!




Ha en trevlig eftermiddag och kväll!!



RETRO:QUICHE LORRAINE OCH PRINCESSGRODOR!!


Igår blev det en riktig gammal klassiker som jag i och för sig inte ätit på år och dar....nämligen: Quiche Lorraine eller som vi säger i Sverige: Ost & skinkpaj.

Skulle väl gissa att det var på 70-talet den slog igenom och blev så populär.
Jag "moderniserade" min genom att byta ut hälften av vetemjölet i pajdegen till grahamsmjöl.
Kändes lite nyttigare då också.
Peter som annars inte är så förtjust i paj gav den högsta betyg.:D





En riktig retromåltid..........



På tal om retro så har jag ganska nyligen varit på Me & i party.
Me & i är ett företag som säljer barnkläder via homepartys.
Dom har mycket 70-tals mönster men i lite modernare version.
Jag köpte en ursöt klänning till Mollie med stora princessgrodor....
Sä här såg den ut:




Denna skulle jag lika gärna kunnat haft när jag var liten, fast i gult och brunt då...;)



En annan sak jag fastnat för på senare tid är 70- talsmönster på porslin,jag blir så nostalgisk!
Gissa hur glad jag blev när jag hittade denna skålen från JIE keramik på loppis för 30 kronor!




Denna används flitigt just nu..!



Någon som känner igen sig eller bryr ni er inte alls om "nostalgiminnen"?



Här kommer i alla fall receptet på pajen:


Pajdeg:

200 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1-2 msk kallt vatten


Fyllningen:

300 g rökt skinka
15 cm purjolök
3-4 dl riven lagrad ost (jag använde grevé)
3 ägg
3 dl mjölk
salt, peppar


Börja med pajdegen.Skär smöret i kuber,blanda ner mjöl och vatten och arbeta ihop till en deg.
Låt vila i kylen en stund.
Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 10-15 min i 200 grader.

Strimla skinka och purjolök.
Fräs i lite matfett i en stekpanna till löken blivit mjuk.
Blanda ägg och mjölk till äggstanningen.

Fördela skinka,purjolök och riven ost i pajskalet.Häll på äggstanningen.

Grädda pajen i 175 grader i 25-30 min eller tills den fått fin färg och är genomvarm.




Jag brukar fräsa lök och skinka först,tycker smakerna kommer fram bättre.





Tadaaa.....nu är maten färdig!



Smaklig måltid!









PRICKIGA KÖTTBULLAR I MUSTIG TOMATSÅS!!


Det här receptet hamnar under kategori: barnvänligt!
Mollie är en liten matvägrare nu emellanåt...men här slickade hon skålen!
Kan ju tillägga att det kunde jag också ha gjort...;)
Perfekt vardagsmat och hela rätten tog ca 30 min att göra.
Egentligen är det ju frikadeller eftersom dom inte ska stekas utan kokas direkt i tomatsåsen.
Men det låter godare med köttbullar....

Det som kanske inte verkar så "barnvänligt" med den här rätten är kanske dom svarta oliverna.
Nu gillar ju Mollie det, men man  kan ju lätt utesluta dom om det  inte går hem överallt.
Denna rätten passar jättebra att frysa i små portionsförpackningar och ta till när det "krisar".

Så här kommer ett riktigt Lady och Lufsen recept!





Var beredda på renslickade tallrikar....:D




Det här behöver du:

4 pers

Köttbullarna:

600 g skinkfärs (går bra med annan färs också)
15-20 svarta urkärnade oliver
2 vitlöksklyftor
rivet skal från ½ citron
hackad färsk persilja
salt och svartpeppar
1 ägg


Tomatsåsen:
1 förp.passerade tomater 500 g
7 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 msk crema di balsamico (eller vanlig balsamvinäger)
1 grönsaksbujongtärning
1 köttbuljongtärning
2 msk oregano
lite cayennepeppar
salt, vitpeppar och svartpeppar efter smak.


Gör så här:


Finhacka oliverna och persiljan.Blanda färs, oliver,persilja och rivet citronskal i en bunke.
Pressa i vitlöken och tillsätt ägget.
Salta och peppra.
Blanda allt ordentligt och forma till små köttbullar.

Gör tomatsåsen.Häll passerade tomater i en stor gryta.Tillsätt vatten,buljongtärningar,tomatpuré och chilisås.
Krydda med kryddorna.Låt koka upp i ca 5 min. Tillsätt crema di balsamico.
Lägg försiktigt i köttbullarna  och låt dem koka i tomatsåsen 15-20 min.

Gör under tiden pastan.

Red ev. av såsen med lite maizena,beroende på hur tjock du vill ha den.
Servera med pasta. Riven parmesanost till är pricken över i:et.

Klart!!





Prickiga köttbullar........väntar på att få doppa sig ........







.....i den goda tomatsåsen!!  Låt koka 15-20 min.


Smaklig måltid!!


ATTANS GOD ÄPPLEPAJ!!


Den här pajen var en av dom godaste jag ätit med äpple i !!!
Jag hittade ett recept som jag skrivit av från någon tidning och beslutade mig för att testa den.
I vanlig ordning så ändrade jag lite och bytte ut hälften av strösockret mot farinsocker.
Jag tycker att just farinsocker är så gott ihop med äpple och kanel...:P

Pajen har ett härligt knäckigt täcke över sig,såååå gott!

Ett stort plus är också att den var så otroligt lätt att göra.

Passa nu på att baka denna läckerheten till fikat i helgen!




Vaniljglass + äpplepaj = MUMS!!



Det här behöver du:


4 -6 äpplen
smör, kanel.

Pajtäcket:

150 g smör
3 dl havregryn (jag hade med extra fiber)
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
½ dl ljus sirap
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

Gör så här:

sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret i en kastrull.
Dra från värmen.Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.

Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
Pudra över kanel. Rör runt lite så att alla äppleskivorna får kanel på sig.
Fördela smeten över.

Ställ in ugnen ca 30 min eller tills pajen är lagom brun och knäckig.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.





Mycket kanel tycker jag att det ska vara....







Smeten rör man lätt ihop i en kastrull....








...och sen fördelar över äpplena. Sen in i ugnen ca 30 min i 175 grader....




Hur lätt som helst!!




JÄTTEGODA GRAHAMSBULLAR!


Dessa goda bullarna överraskade jag Peter med en morgon.
Det var dessutom hans "sovmorgon" så han var rejält utsövd när han högg in på dessa.
Måste säga att dom var väldigt lättbakade!

Kändes väldigt nyttiga också!
Kan tänka mig att baka dom här till en god soppa en annan gång.

Hur många det blir av receptet beror ju helt på hur stora man gör dom.
Jag gjorde mina rätt stora så jag fick bara ut 14 bullar.

Tänk på att om man gör dom mindre så minska på gräddningstiden.





Sååå gott med nybakade bullar till frukost!!!! :D



Det här behöver du:


50 g jäst
5 dl mjölk
250 g kesella
50 rumsvarmt smör
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn med extra fiber (vanliga går också bra)
6 dl vetemjöl
½ dl linfrö
2 msk mjölk till pensling
flingsalt till garnering




Här är alla ingredienserna....




Så här gör du:

Smula ner jästen i en degbunke.Värm mjölken och kesellan tills den är fingervarm.
Häll blandningen över jästen och rör tills den är upplöst.
Klicka ner matfettet och tillsätt därefter saltet.
Blanda ner havregrynen,linfröna , grahams- och vetemjölet.
Arbeta samman till en blank och smidig deg.
Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i 30 min.

Stjälp upp degen på mjölat (jag använde grahamsmjöl) bord och knåda samman den lätt.
Forma till en längd och dela i så stora bitar du vill ha.
Rulla degbitarna till runda bullar och lägg dom på en plåt med  bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek ca 30 min. 
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla de färdigjästa bullarna med mjölk och strö över flingsalt.
Grädda i ca 12-15 min beroende på hur stora dom är.




Degen är klar! Låt vila i 30 min.......






...forma till en längd och skär i bitar......






........när bullarna jäst färdigt skall dom penslas med mjölk och få lite flingsalt på  sig.....







....efter 10-15 min är dom klara!! Doftar och smakar jättegott!!

Riktig lyxfrukost!!


INTE FALUKORV NU IGEN.............!!!


Hur många känner inte igen sig i rubriken....?? ;D
Falukorv har man ju nästan alltid hemma. Man köper på sig när det är bra pris i affären för "det är ju bra att ha hemma".Men sen när det skall tillagas så blir det nästan alltid samma rätter.
Korv stroganoff är ju gott men kanske inte för femtielfte gången.;)

Jag stod ialla fall där med tre falukorvar i frysen och var ju tvungen att börja använda dom.
Så jag satsade på hederlig stekt falukorv .Fast i annan form och med lite annorlunda tillbehör och det blev riktigt bra faktiskt!! Jag gjorde en majs och paprikaröra till och bytte ut makaronerna till pastahjul.
Kändes betydligt roligare.




Gott för både små och stora!!


Eftersom jag inte tror att jag behöver lägga ut instruktioner på korven och pastan så ger jag er bara receptet på den goda röran.



Det här behöver du:

1 liten brk majs
1 tärnad röd paprika
ca 5 cm strimlad purjolök
1 dl riven ost (gärna med lite smak)
2,5 dl minimatgrädde (eller annan sort går bra)
svartpeppar.vitpeppar och salt efter smak



Gör så här:

Fräs grönsakerna i lite smör i en kastrull.
Låt fräsa ca 5 min eller tills paprikan mjuknat lite.
Krydda. Häll i grädden ch låt koka upp.
Tillsätt osten och rör om.Det är färdigt när osten är smält.

Servera till den delikata falukorven o pastan:D!!




Tänkte bjuda på några bilder av Mollie som leker i sitt nya rum.
Hon trivs verkligen jättebra där!





Jag hinner inte mer än upp ur sängen förrän jag vill leka.........






.......mamma stör mig inte med din kamera hela tiden....!


Hej så länge!!




PASTA MED BACON OCH OLIVSÅS!


Denna rätten kom till när jag inte visste vad vi skulle ha till middag.
Så det blev lite av varje och det färdiga resultatet blev verkligen gott!
Och snabbt gick det också! Ca 15 min,det kallar jag snabbmat!!
Ibland går det faktiskt snabbare att laga själv än att tex beställa pizza.


I denna rätten hade jag Muttis krossade tomater som Linda på Kryddburken talat så varmt om!
Och jag håller med ,dom var jättegoda!Det kan verkligen vara skillnad på olika krossade tomater.
Jag hittade dessa på Coop i Burlöv.




Enkelt ,snabbt och gott!!!! :P



Det här behöver du:

2-3 pers


2 pkt bacon,strimlade
1 gul hackad lök
½ gul hackad paprika (inte för små bitar)
6 champinjoner skivade
½ ölkorv av valfri sort  skivad i slantar
1 vitlöksklyfta
1 brk krossade tomater
svarta oliver (hur mycket bestämmer du själv)
gröna oliver med pimento (se ovan)
2 msk oregano
Svart peppar.





Krossade tomater från Mutti.....jättegoda!



Så här gör du:


Fräs baconet i en het panna tills dom fått färg.
Lägg över i ett durkslag o låt fettet rnna av.
Torka rent pannan och smält lite smör eller olja och fräs löken, paprikan
och champinjonerna någon minut. Pressa i vitlöken. Tillsätt ölkorven och baconet.
Krydda med oregano och svartpeppar. Häll i tomaterna.
Låt allt koka ihop lite ca 5 min.
Rör i oliverna och låt allt bli genomvarmt.

Servera med pasta och ruccolasallad med tomat,rödlök och lite crema di balsamico.
Lite riven parmesan över  är också gott!





Fina färger blev det i denna pastasåsen...!


Smaklig måltid!



UGNSBAKAD LAX MED LJUVLIG CITRONSÅS!!


Härhemma äter vi helt klart alldeles för lite fisk!
Vet inte varför egentligen, men det beror nog på att jag har så dålig fantasi när det gäller just fisk.
Lax brukar vi grilla på sommaren och det är ju jättegott!
Men nu hade jag köpt hem några laxfiléer och så blev det en citronsås till det.
Och det var såååå gott!! Både jag och Peter njöt i fulla drag!
Det här kommer lagas fler gånger!




Härligt fräsch maträtt!!


Det här behöver du:

2-4 pers

4 laxfiléer tinade
citronpeppar

Såsen:

3 dl creme fraiche
2 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
Saft + skal av 1 citron
Salt och sv.peppar
ev.maizena till att reda av med.




Den här gör hela såsen!!!




Så här gör du:

Lägg laxfilébitarna på en rejäl bit smord folie. Det skall räcka till att svepa om alla laxbitarna.
Krydda laxen med citronpeppar.
Svep om folien så att det bli ett paket och baka i ugnen 200 grader ca 30 min.



Gör såsen under tiden:

Koka ihop creme fraiche,vatten och buljongtärningarna i ca 5 min.
Häll i citronsaften och smaka av med salt och peppar.
Tillsätt citronskalet..Låt allt koka upp igen och red av såsen med maizena om
 du tycker det behövs.

Servera laxen med såsen, kokt potatis och en sallad.
Jag blandade isbergsallad,tomater,gröna ärtor och hackad fryst dill.
Det passade perfekt till.


Gör nu detta,jag lovar att ni kommer älska det!!




Lägg laxen på smord aluminiumfolie och krydda med citronpeppar....






...svep om så att det blir ett paket, in i ugnen ca 30 min........





............och sen är den färdig!!!


Smaklig måltid!



CHOKLADBOLLAR MED NOUGAT!!


Här har jag "dammat"av ytterligare en gammal favorit.
Chokladbollar behöver  väl egentligen ingen något recept på......;)
Men faktum är att recepten kan faktiskt skilja sig en hel del från varandra.
Det här är mitt bästa recept. När jag skulle göra dom nu senast så
upptäckte jag att jag hade en massa guldnougat över från mitt förra bak
av nougatknapparna.
Så jag experimenterade lite och smälte ner den och tillsatte i chokladbollesmeten.

Resultatet? Fantastiskt gott!!
Denna gången gjorde jag dom också lite mindre och la dom i fina tryffelformar.
Kändes lite extra lyxigt!





Det här behöver du:

150 g smör
1½ dl socker
4½ dl havregryn med fiber (känns lite nyttigare;) men vanliga går också bra.)
1 msk vaniljsocker
4½ msk kakao
3 msk starkt kallt kaffe
100 g smält nougat





Ny ingrediens........




Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom nougaten i en skål.
Blanda gärna med handen och "mosa" smeten så att havregrynen finfördelar sig ordentligt.
Smält nougaten i mikro eller över vattenbad.
Jag gjorde det i micron och det tog ca 30 sek.
Tillsätt i smeten.
Ställ kallt i ca 30 min så att det inte blir så kladdigt när du skall forma till bollar.
Häll kokos på ett fat och rulla bollarna där i så att dom blir helt täckta.

Förvara dom kallt.

Gör många för dom går åt, jag lovar!!




SMÖRDEGSINBAKAD KASSLER MED VITLÖKSOST!


Här hemma råder magsjuka just nu,så här blir det inte så mycket mat lagad idag.:(
Tur att jag hade ett recept på "lager" från i helgen!

Detta är ju knappast ett nytt recept...men det är såå himla gott att jag måste ha
med det här! Har ni inte provat det så gör det NU!!

Första gången jag själv åt det var på Nyårsafton 1997 och sedan dess
har det blivit några fler gånger....
Om jag får bestämma så brukar jag bara ha en fräsch sallad till eftersom det är
en ganska "mastig" maträtt.
Sambon däremot vill ju ha potatis till allt! ;)
Så denna gången blev det råstekt potatis till. Iofs gott det också.





Det här behöver du:

3-4 pers.


10-12 skivor kassler
200 g vitlöksost (jag hade Buko vitlöksost)
4 dl creme fraiche
Hackad persilja
1 stor vitlöksklyfta
1½ rulle färsk smördeg
1 ägg till pensling


Så här gör du:

Blanda vitlöksost.persilja o creme fraiche i en bunke.
Pressa i vitlöken. Vispa ihop allt med en elvisp så att det blir en jämn smet.
Rulla ut smördegsrullarna och "fäst" ihop dem. Skär av ungefär halva
på den ena rullen. Du kan spara resterna och göra en garnering.

Bred vitlöksröran på en kasslerskiva o lägg på smördegen.
Gör likadant med dom andra så att det ser ut som en "limpa" när du är färdig.
Bred resterande röra runtom kasslern.
Vik ihop smördegen runtom och se till att det blir helt täckt
och inte finns några hål.Dekorera eventuellt med den överblivna smördegen.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175 grader i 20-25 min.
Längden ska ha fått fin färg och vara genomvarm.

Servera med sallad o eventuellt råstekt potatis eller klyftpotatis.




Rör ihop allt tillen jämn smet......






......bre röran på kasslerskivorna och lägg ihop till en "limpa"........





.........bre sedan på resterande röra.......






.......och svep om smördegen så att den täcker.Dekorera om du vill......





...efter ca 25 min så är härligheten klar!!!


Smaklig måltid!! :P





NOUGATKNAPPAR!!


Dessa kakorna blev som små godisbitar!
Dom bara smälter i munnen.....
Skall ni göra dessa till kalaset så baka många!!
Räkna med strykande åtgång!! :D





Det här behöver du:


16 st.


300 g mandelmassa

1 äggvita

1 msk saft av apelsin

rivet skal av 1 apelsin

ca 100 g nougat


Garnering:

5-6 rutor smält mörk choklad.



Gör så här:


Riv mandelmassan grovt. Lägg den i en kastrull och häll på äggvitan.
Värm på svag värme under omrörning tills smeten ljusnat.
Tillsätt saft och skal och låt svalna.

Skär nougaten i 16 bitar. Spritsa eller klicka ut mandelmassesmeten
till små kakor.Tryck en nougatbit i varje.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 5-10 min.
Låt svalna.
Ringla till sist den mörka chokladen över kakorna.




Smält mandelmassan försiktigt.....




Nu ska dessa godingarna bakas i ugnen i 5- 10 min.


Hoppas det smakar....:P







ANANAS OCH KOKOSKAKA!


Kombinationen av ananas och kokos är ju oslagbar!!
Dessutom går den att variera i all oändlighet...
Den här kakan innehåller väldigt lite fett men blir ändå riktigt saftig!!
Kakan ska gräddas i två omgångar. Först sockerkakan och sedan
med glasyren.
Kul kaka att bjuda på när det är kalas eller något annat festligt tillfälle.




Mmmmmm.....:P



Det här behöver du:

2 ägg
2 ½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl kallt vatten
1 brk krossad ananas c:a 560 g (med spad) Tar man mer  blir kakan saftigare.


Glasyr:

4 msk smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl kokosflingor
4 msk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.Tillsätt  vattnet och rör till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda nederst i ugnen ca 20 min.

Låt ananasen rinna av i en sil.
Blanda alla ingredienser till glasyren och låt den sjuda upp men inte koka.
Bred ananasen över kakan och till sist glasyren.
Fortsätt gräddningen ca 15 min tills kokostäcket fått fin färg.

Lite extra festligt blir det med vispad grädde till....!




KEBABGRYTA!!


Här kommer ett riktigt gott recept!!Jag kan dock inte ta åt mig äran av det
utan jag har "snott" det från Hallon och blåbär. En matblogg jag brukar läsa.

Och det var verkligen jättegott!! Kul att kunna variera kebabsplit.
Lite avvek jag från originalreceptet,en ful ovana jag har att aldrig kunna följa ett
recept till punkt! :)





Den här rätten kommer jag absolut göra fler gånger!



Det här hade jag i:

4 pers

400g kebabsplitt
2 hackade gula lökar
1 vitlöksklyfta
6 stora skivade champinjoner
1 strimlad orange paprika
1 burk krossade tomater
5 dl matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
2 msk kebabkrydda
salt,peppar

Så här gör du:

Fräs lök,champinjoner,paprika och kebabsplitt i lite smör i en stekpanna
tills det fått fin färg.
Tillsätt tomater,grädde, buljongtärning och kryddor.
Pressa i vitlöken.Låt koka upp o puttra tills allt är genomvarmt c:a 10 min.





Härliga dofter sprider sig i köket.....



Servera grytan med ris och en god sallad!


Smaklig måltid!:P




ITALIENSK KÖTTFÄRSSÅS OCH BOLIBOMPA!


Här trodde jag att jag  skulle dela med mig av ett smarrigt fredagsrecept...men det smög sig!!
Vår (tredje!) IKEA runda tog ju såklart längre tid än man räknat med!
Men nu skall allt vara inhandlat till Mollies rum.Idag fick hon också sin efterlängtade Bolibompastol!

Nog om det, det blev hursomhelst  ingen tid till något smaskigt fredagsrecept.
Däremot provade jag ett nytt köttfärssåsrecept tidigare i veckan.
Jag hade sparat det från Allt om mat.
Titeln hette Italiensk köttfärssås men jag undrar vad det var som var så italienskt med den?
Såsen innehåller riven potatis och det var jag lite misstänksam mot,men det blev jättegott"
Annorlunda men gott!!



Italiensk Köttfärssås!


Det här behöver du:

4 pers.

500 g blandfärs
2 gula lökar
2 råa potatisar
4 msk tomatpuré
1 stor vitlöksklyfta
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 krm vitpeppar
1-2 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 dl riven ost
1 dl vispgrädde




Annorlunda med riven potatis i....



Så här gör du:

Stek köttfärs i en stor stekpanna.Hacka lök och fräs med den i slutet.
Skala och riv potatis fint och blanda det i köttfärsen tillsammans med tomatpuré,vitlök,
vatten,buljongtärning o kryddorna.
Låt såsen koka ihop i 15 min. Rör i ost o grädde o värm såsen.

Servera med bandpasta o gärna hackad persilja.

Smaklig måltid!!


Måste bara visa hur glad Mollie blev för sin stol:




Åhh... .är det sant? Skall du verkligen flytta in hos mig?!






Jag får nog ge dig en välkomstkyss!!    Sött:)!!


Ha en trevlig kväll!!



NÖTÄPPLEN!


Denna efterrätten har jag bjudit på ett par gånger och det har blivit mycket uppskattat!
Så himla bra att man kan förbereda fyllningen i god tid också.
Måste dock påpeka att bilderna jag tog inte blev så bra....
Jag garanterar att det är mycket godare än det ser ut!




4 Portioner


4 äpplen, smält smör och strösocker

Fyllning:
4½ msk rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 tsk mald kanel
1½ dl hackade hasselnötter
4 kanelstänger



Skala äpplena och ta ut kärnhusen och gör stora hål med en äppelpipa.
Ställ äpplena i ugnsäker form.
Rör ihop smör socker,kanel och nötter.
Fördela fyllningen i hålen och stick ner en kanelstång.
Överbliven fyllning kan du "strössla" runt äpplena.
Pensla äpplena med smält smör och strö över socker.
Stek i mitten av ugnen i 225 grader 25-30 min.
 
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.



På väg in i ugnen för att bakas.......


Detta måste provas!!


KRYDDSTARK BIFF MED BAMBUSKOTT!


Blev så sugen på kinamat häromdagen......
Men stark sådan!! Där vi annars brukar köpa med oss hem är det gott ,men ganska "mesig" kryddning.
Så jag började experimentera själv.Och det blev starkt! Lite för starkt för min sambo..ha,ha!
Vill man inte ha det så starkt så tar man mindre av sambal oelek..
Hur som helst så tyckte jag det blev supergott!






Det här behöver du:

3-4 portioner

500 g lövbiff
½ gul lök
10 cm purjolök
8 champinjoner färska eller 1 brk konserverade
1 brk bambuskott strimlade 220 g
2,5 dl minimatgrädde (eller någon annan sort)
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 msk sweet chilisås
1½ tsk sambal oelek
2 vitlöksklyftor




Dom flesta ingredienserna.



Så här gör du:

Strimla lövbiffen.Skär lök,purjo och champinjoner i skivor.
Bryn först lövbiffen så att den får lite färg.
Tillsätt löken ,champinjonerna,bambuskotten och sojan.
Pressa i vitlöken.Lägg i sambal oelek,sweet chilisås o buljongtärningen.
Häll till sist i grädden och vattnet.
Låt koka på svag värme i c:a 10 min.
Red ev. av med lite maizena.






Servera med jasminris o lite sallad.

Blir det för starkt,hämta brandsläckaren...nä,nä skojade bara!!

Smaklig måltid!





KOKOSTOPPAR MED LIME OCH VIT CHOKLAD!


När min systerdotter var på besök senast så hade hon med sig några kakor som hon och mormor hade bakat.
Det var kokostoppar som dom hade "snitsat" till med apelsinsmak o smält choklad ovanpå.
Och dom var ju jättegoda!!
Då kom jag att tänka på att man kunde ju smaksätta dessa gamla hederliga kakorna på lite nya sätt.
Så jag provade med att tillsätta vaniljsocker, lime o ringla vit choklad över.
Det var en hit!! Och dom är ju så lätta att göra! Så passa på att fylla frysen med dom här godsakerna:)




Det här behöver du:

C:a 25 st
200 g  riven kokos (1påse)
50 g smör
2 ägg
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 stor lime
C:a 75 g vit choklad till att ringla över


Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna.
Blanda samman ägg och socker. Vispa inte.
Tillsätt kokos, vaniljsocker,limeskal och matfett och låt smeten svälla i 10 min.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 10-15 min.

Smält chokladen över vattenbad och ringla med en sked över kokostopparna.
Ställ kallt tills chokladen stelnat.

En gammal klassiker i ny tappning!!



Godsaker!!





Jag lovade lilla Ellen att ha med hennes kokostoppar här på min blogg.
Så här fina var dom och dom hade hon ju då som sagt smaksatt med apelsin.
Jättegoda dom också!!:P




TORTELLINIGRATÄNG!


När jag var och storhandlade sist så köpte jag färsk tortellini fylld med mozzarella och tomat.
Verkade ju jättegott!!
Så igår skulle jag göra något på dom tänkte jag.Då blev det en gratäng.
Snabbt skulle det ju gå för klockan började rinna iväg och vi är mitt i "byta-rum-kaos" härhemma.
Mollie ska ju få eget rum nu....liten har blivit stor!
Gratängen tog inte lång tid att göra och den blev lika god som jag tänkt mig!
Passar bra för små magar också!




Smaskens tyckte hela familjen!



Det här behöver du:

4-6 pers

500 g färsk tortellini mozzarella och tomat
3 pkt strimlad bacon
1 finhackad gul lök
C:a 8 skivade champinjoner
2,5 dl grädde (jag hade minimat 4%)
2 dl creme fraiche
1 dl riven vällagrad ost
1 hackad tomat
1 krm cayennepeppar
1 dl hackad färsk gräslök
svartpeppar

Riven ost + ströbröd till gratinering


Så här gör du:

Koka tortellinin enligt anvisningar.Häll av vattnet och lägg över i en gratängform.
Fräs bacon,lök.champinjoner i en stekpanna.Krydda.
Häll i grädde och creme fraiche.Tillsätt den rivna osten o låt den smälta i såsen.
Allra sist rör du i gräslöken.
Häll såsen över tortellinin,lägg på dom hackade tomaterna, strö över den rivna osten o avsluta med att strössla över lite ströbröd.
Sätt in i ugnen c:a 15 min i 200 grader.
Servera med en god sallad  med balsamvinäger

Mmmm.......!




Tortellinin är färdigkokt....





.......såsen är också färdig och skall hällas över......





.........in i ugnen.......





......och nu är den färdig!!

Snabbt och lätt!!




Till bloggens startsida


bloglovin

RSS