') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

KOLARUTOR MED MJÖLKCHOKLAD!


När jag såg detta receptet hos Jenny på MATBLOGGEN blev jag helt såld!!
Jag bara längtade tills jag kunde baka dom....och igår blev det av. :D
Väldigt lättgjorda och goda som sören!
Jag skulle nästan vilja kalla dom godiskakor.
Dessa skulle även lätt pryda sin plats på gottebordet till jul.
Om ni börjar baka nu så har ni något riktigt gott till fikan/soffmyset i kväll!






Detta behöver du till botten:



75 gram smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl havregryn





Kolafyllningen: 



50 gram smör
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde

Garnering:
200 gram Marabou mjölkchoklad eller annan choklad





Så här gör du: 




1. Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret, och blanda i de övriga ingredienser till kakans botten med det smälta smöret,  rör ihop till en deg.



2. Platta ut degen i en ungssäkerform. Jag använde en fyrkantig form från ikea som är 20×20 cm.
Men det går även bra i en rund form som är ca 20 cmØ
Grädda i mitten på ugnen i ca 10 minuter.


3. Smält smöret i en kastrull, och häll i grädde och sirap - låt sjuda upp och koka tills kolan blivit lagom seg, ca 15-20 min. Gör kulprovet om du är osäker.


4. Fyll sedan pajskalet med kolan, och medan det svalnar lite så smälter du chokladen till garneringen över  ett vattenbad.
Bred sedan ut den smälta mjölkchokladen över kakan.
När den svalnat kan du dela den i så stora bitar du vill ha.







Bottnen är ihoprörd och utplattad i min nya form från Ikea, den visade sig vara perfekt till detta!




Kolasmeten håller på att koka ihop, detta tar ca 15-20 min.




Häll kolasmeten ovanpå bottnen och låt den stelna lite.




Under tiden delar man denna i små bitar......




.....och smälter över vattenbad.
Bre sedan ut chokladen över kolan.
Låt kallna så att chokladen stelnar.




Skär i rutor.




Ät och njut!!!!!  :P










Idag ska jag och Mollie på kalas igen, samma kalas som vi gick på förra Lördagen!
Det visade sig att jag tagit fel på dag så där stod vi utanför en väldigt förvånad familj....ha,ha!!
Sådan tur var så hade dom tid att bjuda på lite fika så lite "kalasande" blev det ändå.
Men som sagt, IDAG är det den riktiga dagen och Mollie ser redan framemot att få ta på sig finklänningen igen.





Presenthandling till födelsebarnet förra Lördagen.
Då blev det denna klänningen.....





.....en underbar prinsessdröm som Mollie fått av några bekanta.
Inköpt i Usa.




Idag blir det dock en annan kreation och hon dansar just nu runt i den.... :D
Bilder kommer senare.



Haa en trevlig helg!!/Åsa.




KYCKLING PICCATA MED MIILD PAPRIKASÅS!


Det här receptet gjorde jag förra Måndagen och kom fram till ganska snart att det nog mer är ett "helgrecept".
Dels för att det kändes som en lite festlig rätt men också för att det faktiskt tog sin lilla tid att få klart. Så inget att rekommendera när tiden är knapp och blodsockret sjunker för varje minut på övriga familjemedlemmar.
Men har ni lite tid på er så måste ni prova detta!!
Och tipset är att börja med såsen för den tar längst tid.
Peter har redan berättat för alla sina arbetskamrater om detta receptet så nu kommer det! :D








Det här behöver du till Kyckling Piccata för 4 pers:



4 kycklingfiléer
4 ägg
ca 3 dl riven parmesanost eller annan lagrad ost
salt, vitpeppar





Paprikasås:


1 gul hackad paprika
1 röd hackad paprika
1 grön hackad paprika
1 gul lök hackad
1-2 vitlöksklyftor
ca 6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
cayennepeppar
salt och vitpeppar
ev. redning





Gör så här:


1. Börja med såsen: Fräs paprika och lök i smör tills det börjat mjukna.
Pressa i vitlöken och häll på vattnet och tillsätt buljongtärningen.
Låt koka/sjuda i ca 30 min.



2. Under tiden kan du förbereda kycklingen.
Sätt ugnen på 175º. Vispa upp äggen och tillsätt lite salt och peppar.
Riv ner osten i äggblandningen.


3. Dela kycklingfilén på "bredden" se bild nedan.
Doppa kycklingen i ostsmeten så att det täcker ordentligt.
Stek kycklingen tills den fått en fin gyllenbrun färg.


4. Lägg över kycklingen i en ugnsfast form och sätt in dom i ugnen och låt dom gå helt klart där, ca 10 min.



5. Fortsätt med såsen: Tryck till paprikabitarna så att all saft och smak kommer ut.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och cayennepeppar.
Låt koka ihop någon minut till.
Sila såsen så att alla bitar kommer bort.


6. Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den få ett uppkok.
Red ev. av den om du tycker det behövs.
Smaka av med salt och peppar.



7. Servera kycklingen med såsen och tex. ugnsstekt potatis.






Paprika och lök till såsen......





Såsen ska koka i minst 30 min, då får man fram alla goda smaker!






I slutskedet silas såsen så att man får en jämn och slät sås.
Denna är verkligen jättegod!!






Ägg och riven ost som kycklingen ska paneras i.
Jag hade ingen parmesanost så det blev extralagrad prästost.
Supergott det med!




Så här ska kycklingfilén delas.
Det underlättar om man har en riktigt vass kniv.... ;)





Kycklingen är doppad i paneringen och ska nu stekas gyllenbrun.





Det färdiga resultatet!!





Ha det så bra!/Åsa.






FÄRGGLADA KLADDKAKSCUPCAKES MED LEN FROSTING!


God förmiddag allihop!
Jag fick sovmorgon idag eftersom Peter tog hand om Mollie när hon vaknade tjugo i åtta. Semestertiderna är verkligen över nu verkar det som, då kunde hon sova till halv tio! Visserligen somnade hon betydligt senare på kvällen också....
Det här med barn och sömn är verkligen olika. Vi har (peppar,peppar.....) haft det himla bra med Mollie. Hon har i princip sovit hela nätterna sedan hon var 2 månader. Så där kan man verkligen inte klaga!!


Receptet som utlovades till igår kväll hanns inte med, var lite väl optimistisk där.....men här kommer det nu! :D






Det här behöver du till 12 st:



100 g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker




Frosting:


150 g philadelphiaost
75 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
3-4 msk kakao
4-5 dl florsocker, prova dig fram
1 msk starkt, kallt kaffe
1-2 msk vispgrädde






Gör så här:



1. Sätt ugnen på 175º. Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna lite.


2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dom i äggsmeten.
Tillsätt smöret och rör om tills allt har blandat sig.



3. Fyll muffinsformarna och grädda i ugnen i ca 15 min.
Dom ska fortfarande vara kladdiga i mitten.


4. Frosting: Blanda alla ingredienserna i en skål och vispa med elvisp tills det blivit en jämn smet.
Den ska vara så pass fast att du ska kunna spritsa eller bre ut den ovanpå muffinsen.
Tillsätt ev mer florsocker om det behövs.


5. Dekorera de avsvalnade kakorna med frostingen och lite strössel.








Mollie är redo för baket i sina obligatoriska "bakkläder".
Man kan absolut inte baka utan dessa!!!




Fina Barbapapaformar som jag hittat på Netto....




Smeten är ihoprörd......





...och Mollie kollar så att den är ok. Hon ger tummen upp!





Faktiskt så provade hon så mycket smet så vi fick bara ut 11 kakor...ha,ha!!





Godsakerna står på avsvalning innan dom ska dekoreras.




Mycket färg blev det!!




Hmmm..... vilken ska man välja??!!





Det blev en med capuccinoströssel....så GOOOOD!!!! :P




Nu ska vi ut och leta present till min brorsdotter som fyller 8 år.
Mollie har redan finaste klänningen på sig.
Hon är helt inne i en "princessperiod" och vill bara ha finklänning på sig på dagis numera, så det blir ju lätt lite dispyter....



Hoppas ni får en trevlig Lördag!!/Åsa.







EN LITEN FÖRHANDSTITT.......


....på riktigt goda kladdkaksmuffins med len och krämig frosting får ni här nu.
På Mollies begäran bakades dom i Barbapapaformar och dekorerades i glada färger.
Jag kan säga att dom var löjligt goda!!
Receptet kommer ikväll.
Den som väntar på något gott....... ;)








Vi hörs senare! /Åsa.



"HEMMAGJORD DANSK REMOULADSÅS"


Idag är det ju Tisdag och då äts det fisk i många hem, på skolor, dagis och övriga ställen också för den delen.
Undrar varför just Tisdagen har blivit "fiskdag"?
Härhemma ska vi inte äta fisk ikväll men däremot åt vi panerade torskfiléer med egengjord Dansk Remouladsås i Lördags.
Det var första gången jag gjorde denna såsen och den blev kanongod!! Går absolut inte att jämföra med "färdigköpt", det blev en helt annorlunda (GOD!) smak.
Faktiskt så gjorde jag även majonäsen till den själv också och då kände jag mig ännu duktigare! ;)
Jag kan verkligen rekommendera denna nästa gång ni äter stekt/friterad fisk!







Det här behöver du:


2 dl majonnäs, recept på "hemmagjord" hittar du längre ner i inlägget.
0,5 dl hackade pickles
0,5 dl hackade kapris
0,5 finhackad gul lök
gurkmeja
curry
salt och vitpeppar
Ev. lite gräddfil att späda med om den blir för tjock




Gör så här:


1. Blanda alla ingredienserna i en skål och smaka av med curry, salt och peppar.
Gurkmejan smakar i princip ingenting utan finns med enbart för att ge färg.
Låt stå kallt och "dra" lite innan servering.





Hackade pickles och kapris ger såsen god smak!




Jag kan knappt med ord beskriva hur gott detta var!!





Om ni också vill känna er lika duktiga som jag gjorde och göra er egen majonnäs som grund så kommer receptet här:

(Obs! Ta ut ingredienserna i god tid så att dom håller samma temperatur!)





2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
2,5 dl neutral olja
salt
vitpeppar




Gör så här:



1. Vispa ihop äggulor, senap och vitvinsvinäger.


2. Tillsätt oljan, först droppvis under kraftig vispning. Efter ett tag kan du öka på och hälla i en tunn stråle. Vispa tills all oljan är tillsatt.



3. Smaksätt med salt och peppar.




Lägg äggulorna, senapen och vinägern i en skål.....





....vispa ihop detta.




Tillsätt oljan under ständig vispning.....





...efter ett par minuter har du hemmagjord majonnäs!
Lätt som en plätt och mycket billigare än "köpemajonnäs"!






Hoppas ni har blivit inspirerade att testa detta! /Åsa.











BEAUTIFUL BLOGGER AWARD!


Jag har fått den här fina utmärkelsen av två andra duktiga matbloggare.
Tack snälla Linda med fantastiska "KRYDDBURKEN" och stort tack även till Ann med "Tänk om jag ändå hade en blogg"!!







Nu så ska jag nominera 7 av mina favoritbloggar och det är ju inte det lättaste....
Det senaste året tycker jag att det fullständigt exploderat med bra mat&bakbloggar.
Först och främst så hade jag ju valt nedanstående bloggar.


Kryddburken - Nr 1 enligt mig och det var hon som inspirerade mig att starta en matblogg!
Tänk om jag ändå hade en blogg - Ann gör otroliga tårtor och smarrig mat!



Men eftersom dessa redan blivit nominerade av andra så låter jag dom gå vidare till några andra bloggar.
Dessa här besöker jag, om inte dagligen så i alla fall så ofta jag kan:




Hallon och Blåbär - Jessica har jättebra recept och många goda kakor!
Matbloggen - Jenny som gör farligt goda saker...vågar knappt gå in där!
Prima Läckerheter - min svägerska Camilla som nyligen börjat matblogga. 
Camilla K - här hittar man massor av bra recept,  på ALLT!
Remsans Bistro - Emmy som bloggar om goooda drinkar, mat och mycket annat!
Passion for baking - Manuela som gör såna bakverk som man själv bara kan drömma om!!
Växelhäxan - Therese från Norrland. Här hittar man alltid nåt att laga!





Och nu så ska jag även berätta sju saker om mig själv......en hel del om mig finns redan att läsa HÄR.
Men efter lite funderande kom jag på sju saker som jag inte tror står med där:


1. Att föda barn var det häftigaste jag varit med om!!
Visst gjorde det skitont men jag skulle lätt göra om det!!


2.
Var otroligt mörkrädd när jag var liten. Jag brukade hålla i min storebrors hår (vi hade sängarna bredvid varandra) när jag blev rädd. Kanske därför han är flintis idag??! :D


3. Jag fullkomligt hatar Getost, Chévre och Fetaost gjord på fårmjölk!! 


4. Jag kan alla repliker i hela GREASE filmen utantill......


5. Dricker numera enbart koffeinfritt kaffe.


6. Kan inte åka karuseller utan att få dödsångest, inte ens barnkaruseller.....


7. Är perioderare när det gäller att lösa korsord, ibland fuskar jag och googlar efter dom rätta orden......




Puh....det satt långt inne!!. Fy, vad det är svårt att berätta något intressant (?) om sig själv!





Tack Linda och Ann än en gång!!
 



GODASTE "KÖPESÅSEN"!!!


God förmiddag allihopa!
Här i Skåne har vi fått en väldigt regnig start på dagen och jag sitter som bäst och funderar på vad jag och Mollie ska hitta på idag. (Peter jobbar)
Lutar nog åt att baka en smarrig kaka som man kan ta med och våldgästa någon  på en fika....
Sedan så snurrar ju såklart tankarna på vad man ska äta till middag idag.

Kanske blir det en god, stor köttbit med beasås till.  (Originellt va??!!) :D
Och då vill jag absolut ha denna goda såsen till som jag upptäckte för ett tag sedan på ICA.
"Tre Peppar Bearnaisesås" som innehåller grönpeppar, rosépeppar och svartpeppar.
Fantastiskt god!! Den har faktiskt konkurrerat ut min tidigare favorit Lohmanders.
Så är det fler än jag som ska käka biff och bea ikväll så testa denna!





Ny favorit!!






Hoppas ni alla får en riktigt trevlig helg!



EN HELT VANLIG, KLASSISK PANNACOTTA!!


Jag är medveten om att det här inte är något "nytt" recept. 
Men jag lägger ändå upp det till alla er som faktiskt aldrig gjort en Pannacotta själv och tror att det är svårt. (Som min lillasyster tex.... :D )
Den här klassiska Pannacottan med smak av färsk vaniljstång är något av det godaste jag vet i dessertväg! Annars finns det ju mängder med olika smaksättningar man kan variera sig med som, kaffe, vit choklad/mjölkchoklad, hallon....ja listan är lång. Men jag föredrar ändå den här.

Att många tror att den är svår att göra har antagligen med gelatinbladen att göra.
Jag var likadan förr och blev nästan nervös så fort jag gjorde ett recept med gelatin eftersom jag hört att det "är så svårt att få bra".
Men glöm det!
Denna kan ni INTE misslyckas med!







Det här behöver du till ca 4 glas:



4 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 vaniljstång
1½ gelatinblad



Gör så här:


1. Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten.


2. Häll upp grädden i en kastrull, tillsätt sockret.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla fröna och lägg dessa i grädden.
Lägg även i den urskrapade vaniljstången.


3. Låt grädden koka upp och ta den från värmen.
Krama ur gelatinbladen och lägg ner dom i den varma grädden.
Rör runt hela tiden .


4. Sila grädden. Häll upp på snygga glas eller skålar.
Ställ i kylen minst 4 tim eller tills pannacottan stelnat.



Dekorera med valfria bär eller frukt.








Koka upp grädde, socker vaniljstång + frö.
Ta kastrullen från värmen.....





......krama ur gelatinbladen och lägg i dom i den varma grädden.
Rör om så att dom löser upp sig ordentligt.




Sila gräddblandningen.
Häll upp på glas eller i skålar.
Ställ kallt i minst 4 tim eller tills det stelnat.





Dekorera med goda bär.










Handen på hjärtat nu allihopa...hur många har inte gjort Pannacotta för att ni trodde det var svårt??









AIOLI TILL KRÄFTSKIVAN!


I Fredags var vi på årets första kräftskiva hos ett par goda vänner. 
Och inga kräftor smakar ju så gott som dom allra första!!  :P
Under dagen hade regnet verkligen öst ner men kvällen blev otroligt fin och behagligt varm.

Mina bidrag till kräftskivan var SOMMARBRÖDET, Aioli och Pannacotta.
Tro det eller ej, men det var faktiskt första gången jag gjorde "egen" Aioli.......
Så simpelt! Så nu finns inga ursäkter att gå och köpa halvfabrikat!
Det enda ni ska tänka på innan ni gör detta är att ta fram ingredienserna i god tid så att dom håller samma temperaturer, annars kan den skära sig.







Det här behöver du:



3 äggulor
3 dl olja med NEUTRAL smak, tex rapsolja.
2-3 vitlöksklyftor
citronsaft
salt,vitpeppar






Gör så här:



1. Vispa äggulor och den pressade vitlöken.


2 Häll sedan först droppvis i oljan under konstant vispande.
Efter ett tag kan du tillsätta oljan i en tunn stråle.


3. När oljan är tillsatt smakar du av aiolin med citronsaft, salt och peppar.
Låt stå i kylen fram till servering.







Ta fram alla ingredienserna i tid så att de håller samma temperatur....




Vispa först äggulorna och den pressade vitlöken.....





...tillsätt sedan oljan droppvis, efter ett tag kan du öka på.




Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Vips så har du god hemmagjord Aioli till Kräftskivan.
Ett tips är att doppa brödet i detta.....sååå gott!!





Röda delikatesser.....





SOMMARBRÖDET!  Har ni inte testat det ännu så gör det!!
Passar jättebra till Kräftskivan!




Dom minsta gästerna bänkade sig först!
Mollie har inte riktigt förstått tjusningen med kräftor än så hon fick Spaghetti och Köttfärssås.....




Dom små huliganerna fick den galna idén att ta ett kvällsdopp efter maten! :D






En mycket trevlig kväll var det och jag hoppas att det blir fler sådana nu i Augusti!











OSTSCONES TILL HELGFRUKOSTEN.....


Hur gott är det inte med nybakta scones??!!
Rykande heta så att ost och smör smälter lite, och toppat med en god marmelad.....mmmmm!!
Och ändå bakar jag det nästan aldrig. Undrar varför?
Kanske är det för att det känns så onyttigt?
Men häromdagen kände jag för att överraska Peter med ett gäng scones till frukosten. Det var faktiskt första gången som jag bakade med riven ost i smeten och resultatet blev ännu saftigare och godare än "vanliga" scones.
Jag tycker verkligen att ni ska lyxa till helgfrukosten med dessa godingarna!







Det här behöver du till ca 6 st "Sconesbullar":


3½ dl vetemjöl
2 krm salt
1½ tsk bakpulver
1½ dl riven smakrik ost
2 msk smör
1½ dl mjölk
Sesamfrön till garnering




Gör så här:


1. Blanda alla torra ingredienser.
Finfördela matfettet i mjölblandningen.


2. Häll i osten och mjölken och arbeta raskt ihop degen.
Forma till 6 "bullar" och lägg ev i muffinsformar eller på en pappersklädd plåt.


3. Snitta varje bulle med en kniv och strö över sesamfrön.



4. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min i 250 grader.





Servera dom nygräddade med goda tillbehör.  ÄT OCH NJUT! :P








Dessa sconesen blev riktigt saftiga och smakrika av osten!
Välj gärna en vällagrad ost.




Jag gjorde dom lite extra festliga genom att grädda dom i fina muffinsformar.






Vilken bra start på helgen!!






Ha det! /Åsa.




KLADDKAKA MED KOKOSBOTTEN!


Här börjar vardagen infinna sig så smått igen efter en lång och härlig semester!
Peter har börjat jobba denna veckan och jag har varit igång i två veckor, visserligen har jag en riktig mjukstart och det känns skönt.
Mollie börjar på dagis igen på Måndag efter ett sommarlov på 7 veckor och gissa om hon längtar!! Varje morgon frågar hon om ska till dagis. Gulle! <3

Idag får ni ett recept på en lite annorlunda kladdkaka som såklart var underbart god!
Jag tog med den hem till mina föräldrar för lite fika och precis lagom dök min 18-årige systerson upp och han var hungrig efter en hel dag på jobbet. Och han åt....TRE hela bitar och utbrast att det var den en av dom godaste kakorna han ätit i hela sitt liv!!
Det kan man ju säga var ett gott betyg! :D

Vi åt kakan med färska hallon och jordgubbar och lättvispad grädde.







Det här behöver du:




Kokosbottnen:


50g rumsvarmt smör
2 ägg
1½ dl socker
200 g kokosflingor
1 tsk vaniljsocker



Kladdkakan:


100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver




Så här gör du:



1. Sätt ugnen på 150º.
Smörj och bröa/mjöla en form som är ca 25 cm Ø.


2. Vispa ihop alla ingredienserna till bottnen med en elvisp.
Tryck sedan ut smeten i ett jämnt lager i formen.


3. Gör smeten till kladdkakan. Smält smöret och låt det svalna medan du vispar ägg och socker pösigt.


4. Rör ner det smälta smöret i äggsmeten.
Blande de torra ingredienserna och vänd ner dom.


5. Häll chokladsmeten ovanpå och sprid ut även den i ett jämnt lager.


6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Kakan ska vara lite "lös".
Låt svalna helt, gärna i kyl innan servering.








Vispa ihop alla ingredienserna till kokosbottnen med en elvisp......




....och tryck sedan ut smeten i ett jämnt lager.




Gör kladdkakssmeten och häll den ovanpå.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter....




...och låt sedan kakan svalna helt, gärna i kylen innan den avnjuts.
Jag kan tänka mig att denna kakan blir godare om man gör den 1 dygn i förväg.





Hoppas att jag gjort er baksugna nu!! :D




Till bloggens startsida


bloglovin

RSS