') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

FESTLIG FALUKORVSGRATÄNG!


Falukorv.....troligen den mest ätna korven i de flesta hemmen!
Inget undantag här.....
Dock när jag var gravid så kunde jag absolut INTE äta det!!
Mådde illa bara av åsynen.
Sen, så fort Mollie "ploppade ut" gick det bra att äta igen. :)
Den här rätten blev ett litet experiment som lyckades bra, så bra att vi tre åt upp en hel form!! :D
Tar lite tid att laga så det är kanske inget man ger sig på när man måste ha maten på bordet inom 30 min.








Det här behöver du:



400 g falukorv
1 gul lök strimlad
1 brk champinjoner hackade
½ broccolibukett


Såsen:

2 dl grönsaksbuljong ( 1 tärning + vatten)
2,5 dl grädde valfri fetthalt
1-2 msk provencale senap ( se bild)
1-2 msk tomatpuré
½-1 msk kycklingfond
några droppar vinäger
salt, vitpeppar
ev redning



Potatisduchesse:

ca 1 kg mjölig potatis
½-1 dl matolja tex raps
2 äggulor
salt, peppar









Gör så här:


1. Börja med att skala och koka potatisen.
Pressa sedan potatisen och blanda i olja och äggulor.
Salta och peppra.
Låt detta sedan svalna tills det är dags att spritsa ut den.


2. Dela broccolin i mindre buketter och förväll den i några minuter.
Häll av vattnet och ställ åt sidan.


3. Skiva falukorven och stek den i lite smör.
Lägg på hushållspapper så att fettet rinner av.


4. Fräs lök och champinjoner i lite matfett så att det får lite färg.


5. Gör såsen. Blanda alla ingredienserna och låt sjuda i ca 10 min.
Red ev av om såsen är för tunn.


6. Spritsa potatismoset snyggt längs kanterna i en ugnsfast form.
Lägg lite sås i botten och placera korvskivorna omlott ovanpå.
Fördela lök/svampblandningen på korven och strössla över broccolibuketterna.
Avsluta med att hälla över såsen.


7. Gratinera i ugnen 200º i ca 15 min eller tills det fått fin färg och är genomvarmt.



Servera med sallad!









Den här senapen finns i de flesta butiker.
Har alltid varit nyfiken på hur den smakar och nu kom den till användning!






Potatisen pressas till duchessen.....






2 fina äggulor tillsättes.....





......och sedan lite olja, salt och peppar.




Falukorven försteks....





....såsen är klar.




Spritsa duchessen längs kanterna.....




....lägg lite sås i botten och sedan korvskivorna ovanpå.....





....på med lök, svamp och broccoli......




....och slutligen hälls såsen över alltsammans!




In i ugnen i 200º i ca 15 min.....




....sedan är härligheten klar!!! :P






Servera med sallad!!





Smaklig måltid!!












Kommentarer
Postat av: allice

Alltid kul med ett falu-recept haha. Fattar inte vitsen med broccoli. Ses o hörs.

2010-02-18 @ 20:49:56
Postat av: Helena S / Bara en kaka till

Det här låter jättegott! Falukorven blir ju mycket festligare såhär!

2010-02-18 @ 20:54:50
URL: http://www.baraenkakatill.se
Postat av: Anna

Det låter jättegott!!!

2010-02-19 @ 13:55:22
URL: http://iannasliv.blogspot.com
Postat av: Filibabba

Ser verkligen supergott ut! :D

2010-02-19 @ 21:22:37
URL: http://filibabba.blogg.se/
Postat av: Jessica

Vilken härlig lyxfaluvariant. Ser jättegott ut!

2010-02-20 @ 13:16:13
URL: http://hallonblabar.blogspot.com
Postat av: Marie-Louise

Det såg gott ut det där, måste testas. Jag har precis hittat hit via bloggen "kalasgott" och vad mycket gott jag har hittat här. Jag skulle vilja provbaka det mesta :)

2010-02-20 @ 21:18:41
URL: http://madredetres.blogg.se/
Postat av: Emelie

Hej!

Det lät väldigt mumsigt, det ska jag testa att göra imorgon.

2010-02-21 @ 22:42:53
URL: http://emeliesmatdagbok.blogg.se/
Postat av: Helena Ljunggren

Så fiffigt och gott. Såsen ser makalöst god ut :P

2010-02-23 @ 10:56:13
URL: http://helenaljunggren.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Till bloggens startsida


bloglovin

RSS