') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

FAVORITPAJ I REPRIS!!


Nu har rabarberna börjat komma på allvar ute i butikerna och det är så underbart!
Mina egna ser rätt så ynkliga ut än så länge.....Behövs betydligt mer sol och värme innan dom är färdiga att skördas.
Pratade nyss med en väninna som ska ha Tupperwareparty i helgen och hon berättade att hon tänkt baka rabarberpaj efter mitt recept som jag har här på bloggen.
Receptet hon menade la jag ut för faktiskt EXAKT ett år sedan! :D
Så nu lägger jag ut det igen och friskar upp minnet på er.
Jag kan verkligen rekommendera denna pajen, den är så somrig och supergod!









Det här behöver du:


Smuldegen:

4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma (gärna mortlad)
200 g smör



Fyllningen:

500 g jordgubbar (använder du frysta får du  ta lite mer potatismjöl)
3 "stänger" rabarber
ca 3 msk socker (smaksak,jag vill ha det rätt så syrligt...)
1-2 msk potatismjöl



Gör så här:

Börja med smuldegen.Skär det kylskåpskalla smöret i kuber.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop tills degen är smulig.
Ställ kallt i ca 15 min.
Sätt ugnen på 200º.

Skiva rabarberna och skär jordgubbarna i bitar.Har du frysta behöver du inte dela dom.
Strö över sockret och sedan potatismjölet och rör om lite.
Fördela kardemummaströsslet ovanpå och grädda i mitten på ugnen i ca 25 min.


Avnjut pajen ljummen med vaniljglass eller vaniljsås!!





Imorgon är det Valborgsmässoafton!
Jag har lite svårt att fatta att det redan är slutet på April månad.....
Eftersom jag är ledig ska Mollie och jag ha det mysigt och förhoppningsvis åka in till det årliga tivolit framåt eftermiddagen om vädret tillåter.
Mollie har tjatat om karuseller ända sedan vi var på julmarknad så hon lär ju bli överlycklig!
Kanske, kanske blir det till att kolla på Majbålet också.



Jag önskar er alla en riktigt trevlig Valborg! /Åsa.



GODA MACKOR TILL MIDDAG!


Ibland kan jag bli översugen på att ha en god macka med massor av pålägg till middag.
Peter tycker oftast att man ska ha varm mat, men när väl smörgåsarna står på bordet så brukar han inte ha något att invända. ;)

Dessa gjorde jag en Fredag för ett par veckor sedan, och vi avnjöt dom framför Tv:n med ett glas iskall öl!! Så himla gott!










Dom här gjorde jag:



Leverpastesmörgås:


♦ Bröd, vilket du gillar + smör
♦ Sallad
♦ 1 skiva av en god gräddig leverpastej
♦ 2 skivor knaperstekt bacon
♦ Tomat, ättiksgurka och persilja till dekoration






3 × Ostsmörgås


♦ Brödskiva + smör
♦ Sallad
♦ Gouda ost, Brieost och Vacherol, eller vilka ostar ni gillar
♦ Paprikatärningar och machésallad eller ruccola





Rostbiffssmörgås:


♦ Bröd + smör
♦ Sallad
♦ Rostbiffsskivor 3- 4 st, rejält ska det vara... ;)
♦ Remoulade
♦ "Hemfriterade" lökringar   (Se instruktioner nedan)
♦ Tomater och saltgurka







Detta är min absoluta favorit!!!



Dom "hemmafriterade" lökringarna gör hela mackan!!



Så här lätt gör du dom: 

Man skär ringar av gul lök som man sedan friterar i lite olja i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull. Det tar inte många minuter.
Dom ska bli gyllenbruna och frasiga.





Ha en fortsatt trevlig dag!!! /Åsa.



FÄRSRUTOR MED FETAOST, KAPRIS OCH TIMJAN!


Idag lägger jag upp ett recept som jag hittat i ICA tidningen "Buffe" för ett tag sedan.
En lite annorlunda rätt med köttfärs. Jag ändrade om lite i receptet och lade lök och senap i smeten istället för emellan. Tyckte det blev smidigare så....
Fyllningen består av fetaost, kapris och timjan, men man kan ju fylla med vad man känner för. Nästa gång tänkte jag testa med mozzarella, pesto och oliver. Kan nog bli jättegott det också! :P
En sak som kanske verkar lite knepigt med det här receptet är kavlingen. Men det är inte svårt alls, det enda man ska tänka på är att trycka till kanterna så att inte fyllningen rinner ut.

Som tillbehör hade vi en MARINERAD PASTASALLAD och chiliaioli. Mumsigt värre var det!








Det här behöver du till 3-4 pers:
 

  • 500 g kalv-. nöt- eller blandfärs (jag hade blandfärs)
  • 1/2 stor gul lök
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk kapris
  • 100-200 g fetaost
  • 1-2 tsk timjan
  • vitpeppar och salt
  • smör till stekning




  • Gör så här

     

    1. Blanda färs, finhackad gul lök, senap, salt och vitpeppar till en smidig färs.


    2. Kavla ut färsen till en tunn platta mellan plastfolie.
    Lägg smulad fetaost, timjan och kapris på ena halvan.
    Vik över den andra halvan och platta till lite.

    3. Skär i 4 rutor med vass kniv. Stek försiktigt i smör tills dom fått fin färg och är genomstekta.



    Servera med tex pastasallad.








    Kavla ut färsen mellan plastfolie till en tunn platta......





    ......lägg fetaost, kapris och timjan på ena halvan.





    Vik över den andra halvan och tryck till lite så att den "stänger" sig.......





    ......skär i 4 lika stora rutor.




    Stek i smör.........




    .....tills dom fått fin färg och är genomstekta.






    En riktigt god vardagsrätt!!!







    Hoppas ni haft en bra helg! /Åsa.




    KRÄMIG CURRYKYCKLING!


    Jag älskar curry!! Men jag vet att det finns många som inte håller med mig.....;)
    Men för alla er andra kommer här ett riktigt gott och enkelt recept.
    Med minimajs och bambuskott i blir det lite krispigt att tugga på....GOTT!

    Som tillbehör hade jag köpt den nya blandningen Ris/Bulgur från Druvan. Jag var lite nervös att Peter skulle börja opponera sig eftersom han verkligen OGILLAR både cous-cous och bulgur, men han tyckte precis som jag att blandningen var riktigt god!







    Det här behöver du till 3-4 pers:


    2 stora kycklingfiléer
    Smör + curry
    1 bit strimlad purjolök
    1 liten brk strimlade bambuskott
    5-6 st minimajs från burk som delas i 2-3 bitar
    1 liten röd paprika strimlad
    4 dl grädde valfri halt
    2 dl vatten eller mjölk
    1 hönsbuljongtärning eller 1 msk kycklingfond
    1-2 tsk sambal oelek
    1 nypa socker
    salt





    Gör så här:


    1. Strimla kycklingen i lite större bitar.
    Smält smör i en stor stekgryta. Pudra över rejält med curry.
    Lägg i kycklingen och låt den brynas i currysmöret.


    2. Tillsätt grönsakerna och häll på vätskan.
    Lägg i buljongtärningen/fonden och sambal oelek.
    Låt allt koka på svag värme i ca 15 min.


    3. Smaka av med en nypa socker och ev salt.







    Servera med Ris/Bulgur och en grönsallad.








    Kycklingen bryns i currysmöret.........





    Härliga färger på grönsakerna!





    Dessa använder jag alltid, tycker dom är absolut godast!
    (Och nej, jag är inte sponsrad..... ;) )





    Denna blandningen passade bra till och gick hem hos alla i familjen!






    Önskar er alla en underbar dag! /Åsa.








    OSCAR II:S TÅRTA!


    Den här tårtan är en riktig klassiker!!
    Men varför den är uppkallad efter en av våra tidigare kungar vet jag inte...har letat information men inte hittat någon.
    Men, hursomhelst så är det en fantastiskt god tårta!!!
    Lite många moment, men lätt att göra ändå.
    Så avskräcks inte av arbetsbeskrivningen!
    Jag bakade den när Peter fyllde år och den blev mycket uppskattad, det var inte många smulor kvar på fatet! ;)
    Receptet har jag hittat i Allas bästa Bakbok som jag fick på posten för ett par veckor sedan.









    Det här behöver du till 8-10 bitar:



     Botten:


    200 g skållad och skalad mandel. Det blir ca 1½ påse.
    6 äggvitor
    2 dl strösocker


    Fyllning:

    6 äggulor
    1 dl vispgrädde
    1 dl strösocker
    125 g kallt smör (det ska vara äkta smör i den här krämen!)


    "Nougat":

    ¾ dl strösocker
    15-20 grovhackade mandlar, skållade och skalade



    Garnering:

    Hallon eller Jordgubbar
    Ev. något fint strössel



    Gör så här:


    1. Rita tre cirklar ca 20 cm Ø på bakplåtspapper.
    Skålla och skala mandeln. Mal den sedan i en mandelkvarn.
    Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren och torr skål.
    Tillsätt sockret lite i taget under vispning till en tjock och fluffig massa.
    Vänd ner mandeln.

    2. Bred ut smeten jämnt i cirklarna. Grädda mitt i ugnen i 175º ca 20 min.
    Låt svalna något och lossa sedan bottnarna från pappret.

    3. Rör ihop äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud upp under kraftig omrörning tills krämen tjocknar. OBS! Får inte koka! Krämen ska kallna något innan du tillsätter smöret lite i taget i omgångar under vispning till en slät kräm.
    Låt svalna i kyl tills det blivit en tjock kräm. Det tar 2-3 tim.


    4. Häll sockret i ett tunt lager i en tjockbottnad kastrull.
    Smält det utan att röra för mycket. Tillsätt mandeln och låt allt bli gyllenbrunt.
    Passa noga så att det inte bränns! Häll upp snabbt på ett bakpapper och låt svalna. Hacka sedan i mindre bitar.

    5. Lägg ihop bottnarna med kräm emellan.
    Sista lagret ska vara kräm som toppas med nougathack.
    Garnera med bär och eventuellt lite strössel.







    Mandel har kokt och skall nu skalas.....





    Marängsmeten blandas med den malda mandeln....





    ....bred sedan ut smeten i cirklarna på bakplåtspappret.




    Gräddas i 175º i 20 min.




    Alla ingredienserna till krämen hälls i en tjockbottnad kastrull.




    "Nougaten" är färdig och ska nu svalna innan den hackas i mindre bitar.





    Blir ni sugna????




    Om det är någon av er läsare som vet varför Kung Oscar II fått denna tårtan uppkallad efter sig kan ni väl berätta det för mig. Skulle vara intressant att veta!



    Ha det så bra! /Åsa.






    Kyckling Marengo!


    Nu är vi nyss hemkomna från Skånes Djurpark.
    När vi åkte härifrån Staffanstorp sken solen och det var bra väder.
    Bra tänkte vi, eftersom de två senaste gångerna vi varit där har vi verkligen haft otur med vädret!
    Den ena gången frös vi häcken av oss, och den andra gången överraskades vi av ett åskväder som heter duga!!! Från ingenstans kom det och var rakt ovanför oss på under 5 min. Vi försökte springa mot bilen men hade inte en chans  att hinna fram. Jag och Mollie försökte skjula oss mot en husvägg, men jag kan säga att jag blev totalt DYNGSUR!!
    Som sagt, så sken solen när vi åkte men vädret blev sämre ju närmare vi kom. Dock höll det sig bra fram tills vi skulle grilla korven vi hade med oss....Då tornar stora svarta moln upp!
    Jag hann tänka att det här är SISTA gången vi åker hit! Men det verkade som högre makter uppfattade det, för vi fick bara några stänk på oss sen blev det bättre igen.:D

    Här kommer ett recept på en historisk maträtt, det var självaste Napoleon som blev serverad denna
    av sin kock i den Italienska staden Marengo efter att ha vunnit "Slaget vid Marengo" år 1800.
    Gott som tusan var det!
    Bra kock han hade den där Napoleon....;)









    Det här behöver du:


    4 kycklingklubbor
    salt, vitpeppar
    2 burkar hela eller krossade tomater
    2-300 g champinjoner
    8-10 smålökar
    3 vitlöksklyftor
    2 tsk torkad timjan
    3 lagerblad
    1 liten knippa persilja
    1 brk "Fond du chef" Chicken, eller 1 hönsbuljongtärning
    ½-1 citron rivet skal
    4 dl torrt vitt vin




    Gör så här:

    1. Bryn kycklingen väl och lägg över i en stor gryta.
    Salta och peppra.

    2. Skär burktomaterna grovt (om du använder hela tomater) och häll dom och spadet i grytan.
    Tillsätt delade champinjoner och de skalade smålökarna.
    Pressa i vitlöken och lägg i timjan, lagerblad, stjälkarna från persiljan och citronskal.

    3. Häll i vinet och kycklingfonden/buljongtärning och sjud under lock i ca 40 min.
    Smaka av.

    4. Garnera med finhackad persilja och servera grytan med ris och grönsallad.









    Bryn kycklingklubborna......





    .....lägg över i en gryta och salta och peppra.





    Fyll på med övriga ingredienser.
    Snart sprids en underbar doft i köket.....




    Jag använde Knorrs "Fond du chef" Chicken, till grytan. Har man inte det går det lika bra med flytande fond eller hönsbuljongtärning.




    Smaklig Måltid! /Åsa.




    OST & ÖRTFYLLDA KOTLETTER MED PAPRIKASÅS!


    Alltså, jag dreglar bara av att skriva rubriken!!
    Det här var så j-kla gott!!
    Aldrig tidigare har en kylskåpsrensning varit så här lyckad!!
    Det är ingen mat man ställer sig och lagar en dag mitt i veckan precis, men nästa gång ni har folk hemma på middag så måste ni prova detta!!
    Paprikasåsen passar så bra till och är verkligen pricken över i:et.






    Det här behöver du till 4 pers:



    4 st rejäla benfria kotletter, ca 4-5 cm tjocka
    1 förpackning Findus Provencalska Örter (frysta)
    Ostskivor av en ost du gillar.
    Mjöl, ägg och ströbröd att dubbelpanera kotletterna i.





    Till Potatiskakan:

    800g - 1kg riven potatis
    4 msk vispgrädde
    1 riven gul lök



    Till Paprikasåsen:

    1 liten gul lök hackad
    1 liten gul paprika hackad
    1 liten röd paprika hackad
    1 grönsaksbuljongtärning
    4 dl vatten
    2 dl grädde
    1 msk tomatpuré
    1-2 msk paprikapulver
    4 msk ajvar relish mild
    lite cayennepeppar
    smaka av med salt och vitpeppar




    Gör så här:


    1. Börja med såsen. Fräs lök och paprika i lte fett så att det mjuknar och löken blir glansig.
    Häll över allt i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt allt stå och sjuda på svag värme under tiden du gör det andra.
    Innan serveringen, sila såsen i en finmaskig sil. Smaka av med salt och peppar.


    2. Gör Poatatiskakan. Sätt ugnen på 175º.
    Blanda alla ingredienserna i en skål. Smält matfett och lite olja i en stekpanna.
    Häll i blandningen och tryck till och forma en rund kaka med hjälp av en stekspade.
    Låt kakan steka i ca 5 min eller tills den fått fin gyllenbrun färg.
    Då är det dags att vända den. Gör detta med hjälp av en tallrik.
    Stek ytterligare ca 5 min på andra sidan. Putta över kakan på ett fat och stek färdigt i ugnen i ca 20 min. Gör kotletterna under tiden.



    3. Skär ett snitt i kotletterna så att dom "öppnar" sig, fyll med örterna och ostskivor.
    Tryck till så att dom stängs. Salta och peppra med vitpeppar.
    Dubbelpanera: Doppa i mjöl, ägg och sist i ströbröd.
    Stek på medelvärme tills dom fått fin färg och är genomstekta.




    Servera med kokt broccoli.








    Lök och paprika till såsen.....





    Potatisen till potatiskakan ska rivas på den grova sidan.





    Potatiskakan är brynt på båda sidor och skall nu gräddas färdigt i ugnen....





    Fläskkotletten är snittad från sidan. Fylls med Provecalska örter.....





    .....och några skivor av en god ost! Tryck sedan till ordentligt så att dom stängs!




    Sedan ska dom dubbelpaneras......





    ....och stekas gyllenbruna i lite smör och olja. Såååå gott!!! :P





    Såsen är silad och får ett sista uppkok innan serveringen.





    SMAKLIG MÅLTID!!









    Havrekyssar med jordgubbssylt!


    Dessa goda kakorna bjöd vi på i helgen som gått. Peter fyllde år och hans familj var här och fikade.
    Dom påminner lite om syltgrottor men känns betydligt "nyttigare" på grund av havregrynen.
    Sen att det är och socker och sylt i kan man ju glömma bort....eller hur? ;)
    Om jag personligen fick välja skulle jag fyllt dom med hallonsylt istället för jordgubbssylt, men eftersom det var Peters födelsedag fick han bestämma.






    Det här behöver du till ca 30-40 st:


    200 g margarin
    2 dl strösocker
    4½ dl havregryn
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker
    Jordgubbssylt






    Gör så här:


    1. Rör smör och socker fluffigt.
    Blanda i havregryn, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
    Arbeta ihop till en deg.


    2. Forma bollar och fördela dom i små bakformar.
    Gör en fördjupning i varje boll och lägg i en klick sylt.


    3. Grädda mitt i ugnen i 200 º ca 10-12 min








    Älskar "småkaksrecept" eftersom man får ut så många kakor på lite "jobb"!












    Idag har vi så underbart väder här! Man börjar bli bortskämd med dessa soliga, varma dagarna nu!
    Fast i Lördags när vi skulle påta i trädgården hela dagen försvann solen och det blev ju rätt kyligt faktiskt. 
    Då var det mysigt att fika med grillad korv för att få upp värmen lite!





    Årets grillpremiär är avklarad!
    Undrar om Peters korv smakade konstigt.....med tanke på grimasen han gör. :D





    Mollie var sååå duktig och hjälpte till hela dagen!




    Men jisses så TRÖTT man blir av trädgårdsarbete!!!
    Hon däckade rätt tidigt framför Barbapappa......
    Ja, jag ska väl erkänna att även jag slocknade framför tv:n!




    Ha det så bra allesammans!/Åsa.



    CHOKLADKAKA MED underbar CHOKLADKRÄM!!!


    Oj,oj oj, alla chokladdiggare.....här kommer något för er!
    En rktigt chokladstinn kaka med ett underbart lent chokladkrämstäcke ovanpå.
    Och det bästa av allt är att den var mycket lätt att baka.
    Nästa gång jag gör den ska jag testa att göra "täcket" av vit choklad.
    Kan nog bli ÄNNU godare! Om det nu är möjligt..... :P
    Vi dekorerade med påskägg eftersom vi avnjöt den i påskas, men det ska helst vara lite friska bär till!








    Det här behöver du till 8-10 bitar:



    100 g smör
    2 ägg
    2 dl socker
    1 dl vetemjöl
    ½ dl siktad kakao
    1 tsk vaniljsocker

    Chokladkrämstäcket:

    2,5 dl vispgrädde
    100 g ljus choklad
    100 g mörk choklad
    2-3 msk vaniljsocker


    Gör så här:


    1. Smält smöret och låt det svalna.

    2. Vispa ägg och socker pösigt.
    Blanda samman mjöl, kakao och vaniljsocker.

    3. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt smöret.
    Häll i en smord bröad form som är ca 20 cm Ø.
    Gärna med löstagbar botten.

    4. Grädda i ca 15-20 min. Låt den stå och kallna så stelnar den.

    5. Värm grädden till kokpunkten i en tjockbottnad kastrull.
    Ta den från värmen och tillsätt chokladen i bitar och vaniljsockret.
    Rör tills chokladen smält.

    6. Låt krämen svalna och häll upp den i en skål.
    Ställ in i kylen.
    Rör i den då och då tills den tjocknat till en kräm.
    Detta tar 1-2 timmar.

    7. Bred krämen på kakan. Garnera gärna med frächa bär eller jordgubbar.
    Eller något strössel....







    Chokladbottnen är färdig....




    ....nu ska denna ljuvliga krämen bres på i ett tjockt lager.





    Eftersom vi bakade den i Påskveckan dekorerade Mollie den med
    färgglada påskägg från Anthon Berg.
    Tror att det blir väldigt gott med färska bär också!




    Klar!!






    Snart salladstider........!


    Och med detta menar jag inte att jag har börjat banta..... ;)
    Nej, utan det känns som att det inte "passar" att laga sallader på Höst/ Vinter.
    Jag älskar att göra olika sorters Pastasallader och dylikt, men Peter glor surt på mig om jag lagar det under dom "kalla" månaderna.

    Så därför längtar jag så otroligt mycket till när det är lite varmare och jag kan svänga ihop en god sallad som tillbehör till det grillade köttet!!

    Dock, när jag var Golfänka häromdagen passade jag på att äta en god Pastasallad med ost och knaperstekt bacon....
    Såååå gott!





    "Förbjuden middag" under Oktober-April härhemma.........





    Vad tycker ni??
    Håller ni med min konservativa sambo eller mig?  :D










    Ett par av mina salladsrecept på bloggen:
    (Klicka på länken så kommer du till receptet)






    KRÄMIG PASTASALLAD MED CHILI












    KEBAB-PASTASALLAD




    HOT & SWEET KASSLERGRATÄNG!


    Vilken härlig helg vi haft! Igår var vi ute och fixade i trädgården hela dagen, och det känns så skönt att ha det avklarat!
    På kvällen slog vi ihop oss med grannen och eldade upp alla grenar i en härlig brasa. Jättemysigt!
    Och idag har vi firat Peter som fyllde år.
    Efter kalaset var det premiär för årets första cykeltur.....Som vi njöt!!
    Men, nu stundar en ny vecka och jag hoppas att det fina vädret håller i sig!


    Här kommer ett recept på en smakrik rätt som jag brukar göra med kyckling, men eftersom jag hade en bit kassler i kylen fick det bli det istället. Och det blev minst lika gott!
    Hot & Sweet heter den efter kombinationen Sambal Oelek/Mango Chutney......











    Det här behöver du:


    Ca 400 Strimlad Kassler

    1 gul lök
    10 cm purjolök
    1 gul + 1 röd paprika
    1 vitlöksklyfta
    ½- 1 tsk Sambal Oelek (detta beror på vilket du har, Santa Marias är inte så stark så då kan du ta lite mer)
    1½ dl Mango Chutney
    4 dl grädde (jag använde minimat 4 %)
    2 dl Creme Fraiche
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 dl riven ost
    Salt o peppar






    Så här gör du:


    1. Sätt ugnen på 200º.
    Lägg kasslern i en ugnsfast form.

    2. Strimla alla grönsaker och fräs i lite matfett.
    Häll på grädde och creme fraiche.
    Pressa i vitlöken och tillsätt buljongtärning, mango chutney och sambal oelek.

    3. Låt allt småkoka någon minut. Smaka av om det behövs salt.

    4. Häll såsen över kassler och täck med osten.

    5. Grädda i ugnen i ca 20 min tills allt blivit genomvarm och fått fin färg.




    Servera gärna med jasmin eller basmatiris och fräscha grönsaker.









    Lägg strimlad kassler i bottnen på en ugnsfast form.....





    .........häll den goda grönsakssåsen över.......





    .....avsluta med några skivor ost.





    Efter ca 20 min i ugnen är den färdig!





    Smaklig Måltid!











    Nu är det dags för mig att säga Godnatt!







    Jag och Mollie sover ikapp.......
    Det händer ju att jag somnar när jag nattar Mollie..... ;)






    Godnatt!! /Åsa.





    Nytt bubbel på systemet!


    För ett bra tag sedan fick jag hemskickat en nyhet som skulle lanseras på Systembolaget den 24 mars. Det har ju redan varit , men jag har inte skrivit om den för vi har inte hunnit testa den förrän nu.
    Det är ett mousserande jordgubbsvin med enbart färska jordgubbar i och är 100% naturligt.
    Dvs inget socker eller andra kemikalier tillsatt.
    Och det märks i smaken kan jag säga!
    Otroligt gott!!! :P
    Gissa om det här kommer att sippas på en hel del i sommar!




    Bara flaskans utseende gör att man blir sugen!






    Här är lite mer information ur mailet jag fick:



    "Fresita är från Chile och har varunummer 7866 på Systembolaget. Priset är 79 kronor.
    Druvor
    Muscat 80-85%, Chardonnay 5%, Sauvignon Blanc 5%, Alicante Bouschet 5%, Strawberry Pulp 3%.
    Kuriosa
    De jordgubbar vi äter i Sverige idag härstammar faktiskt från Patagonien. De fördes en gång i tiden till Europa och det franska kungahuset i Versailles, där de blev en omedelbar succé att avnjuta tillsammans med ett glas mousserande."





    Här har vi strålande solsken, så idag blir det en utedag!
    Plus lite fixande inför morgondagen då Peter fyller år.



    Hoppas ni får en trevlig Lördag allesammans! /Åsa.



    SAFTIG MANDELKAKA MED SMAK AV APELSIN OCH CHOKLAD!


    Den här kakan bakade vi härhemma nu i Påskhelgen.
    Det var första gången som jag smakade/bakade en mjuk mandelka. Riktigt, riktigt gott var det!
    Och den höll sig så saftig i flera dagar efter dessutom. Så denna kan man lätt baka 1-2 dagar innan man har kalas.
    Ett annat plus är att den är glutenfri, jag  kan tycka att det är svårt att hitta bra recept på kakor till glutenallergiker.

    Av denna smeten gjorde jag tre mindre kakor som jag bakade i de fina engångsformarna som finns att köpa hos  INREDA.COM.
    Annars kan man baka i en vanlig stor sockerkaksform.






    Det här behöver du:

    200 g smör eller margarin
    250 g mald mandel
    50 g ljus eller mörk hackad choklad
    5 ägg
    2½ dl socker
    2 msk rivet apelsinskal
    Florsocker till garnering


    Gör så här:


    1. Sätt ugnen på 150º. Smörj och bröa en form som rymmer ca 2 liter.
    OBS! Om kakan ska vara glutenfri kan du inte använda ströbröd!


    2. Smält smöret och ställ åt sidan. Mal mandeln i en kvarn eller dyl.
    Grovhacka chokladen.

    3. Vispa äggen och sockret vitt och pösigt. Vänd ner mandeln, chokladen. apelsinskalet och smöret i smeten.

    4. Häll smeten i formen och grädda kakan långt ner i ugnen tills den känns färdig, ca 40 min.
    Prova med en sticka.
    Låt kakan svalna och sikta över florsocker.








    Min mandelkvarn får komma ut ur skåpet och lufta sig ibland.....




    Apelsinskalet ger en fin smak åt kakan, speciellt i kombination med chokladen.




    Smörj och bröa formen/ formarna. Om du vill ha kakan glutenfri så kan du inte använda ströbröd.
    Jag använde lite av den malda mandeln istället.




    Nu ska dessa gräddas i ca 40 min....





    En av kakorna tog vi med oss till Påskmiddagen hos Peters föräldrar.
    Det var uppskattat!




    Nu är det dags att hoppa in i duschen och sedan krypa ner i sängen.
    Klockan ringer 6.00 imorgon bitti.....gäääsp!




    Hej Svejs!! /Åsa.



    Baconfyllda Lövbiffsrullader i portersås!


    Såja, nu var påsken över och vardagen tillbaka!
    En som längtade till dagis i morse var i alla fall Mollie.....
    Trots en hel del aktiviteter härhemma så saknade hon nog kompisarna där.
    Och det är ju bra!

    Något JAG längtar efter är rejält lagad mat!
    Är liiite trött på ägg, sill och lax nu.
    Här kommer ett tips på rullader i riktigt god sås.
    Kanske ingen snabbmat precis, men under tiden som det står på spisen kan man ju passa på att göra annat. (Som att vika tvätt, dammsuga, eller något annat roligt..... ;) )






    Det här behöver du till 4 pers:


    8 skivor lövbiff ca 500 g
    salt, peppar
    1,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
    1½ dl vatten
    1 flaska Porteröl 33 cl
    1 köttbuljongstärning
    8 enbär



    Fyllning:

    4 baconskivor
    ½ gul lök finhackad
    timjan färsk eller torkad


    Sås:

    5 dl silad sky
    3 msk vetemjöl
    2 dl grädde valfri fetthalt
    2 tsk kinesisk soja
    3 msk svart vinbärsgelé



    Gör så här:


    1. Dela baconskivorna. Lägg ut köttskivorna och fördela baconskivorna, löken och timjan på köttet.
    Rulla ihop från kortsidan och fäst med tandpetare.

    2. Bryn rulladerna i en stekpanna och lägg sedan över dom i en gryta.
    Krydda med salt och peppar.
    Tillsätt saft, porter, buljongtärning och krossade enbär.
    koka upp och sänk sedan värmen, sjud försiktigt under lock tills köttet känns mört, ca 50-60 min.
    Ta upp rulladerna och håll dem varma.


    3. Sila spadet. Diska ur grytan. Häll tillbaka spadet i grytan och koka upp.
    Rör ut mjölet i grädden. Vispa ner redningen i skyn och låt såsen koka i ca 5 min.
    Smaka av med soja, gelé, salt och peppar.

    4. Lägg ner rulladerna i såsen och låt dem bli varma.



    Servera med kokt potatis eller ugnsstekta potatisklyftor och gelé.





    Porteröl är den viktiga ingrediensen i detta receptet.




    Krydda lövbiffarna med timjan och lägg på en baconskiva.






    Rulla ihop och fäst med tandpetare. Bryn den fint runtom.....





    .....såhär ungefär! Ta ut tandpetarna.





    Doftar underbart när grytan kokar upp!




    En annan viktig ingrediens är enbären!
    Är vanligtvis inte så förtjust i det men här passar det jättebra!




    Det silade kokspadet blir en ljuvligt god sås med lite grädde och.......




    ......svart vinbärsgelé!
    Den här är min favorit!





    Hoppas det ska smaka!









    Nu i Påskas ville ju Mollie såklart vara påskkärring (eller...nja, JAG ville det! :D ) och då inkluderade det att leta efter ägg i trädgården:





    På jakt efter påskägg.......






    Där är det ju!!! Lagom gömt för en snart treåring...... ;)





    Mollie tyckte det var så roligt, så varje gång vi varit ute i trädgården efter det så ska vi leta efter fler ägg........




    Hon släppte ICKE ägget sedan!! :D





    Hoppas ni alla fått en bra start på denna veckan! /Åsa.



    EGGSANDWICH ELLER "ÄGGAMAD" SOM VI SÄGER I SKÅNE.......


    Än så länge har vi verkligen haft tur med påskvädret här nere i Skåne!
    Imorse var jag ute på en riktigt skön powerwalk i solskenet. Så härligt.
    Hungrig som en varg var jag när jag kom tillbaka så det krävdes en lite matigare frukost...
    Då gjorde jag en härlig macka med stekt ägg, tomater, rödlök och nyklippt krasse på toppen.
    Underbart gott!!
    (Peter fick en också trots att han bara "latat" sig härhemma..hi,hi.)





    Rejäl macka som man står sig länge på!





    Snart går bilen till IKEA där vi ska försöka hitta en ny tv-bänk.
    Känns som om vi inte kommer vara ensamma där....vi väljer ALLTID fel dag att åka dit!
    Förr bekom det mig inte nämnvärt med mycket folk, trängsel och långa köer men nu får jag nästan panik! (Ullared är ett undantag ;) )
    Kan det ha med åldern att göra??!!





    Ha en fortsatt trevlig helg!/Åsa.



    PÅSK-CUPCAKES!


    Hoppas ni alla njuter av påsken!
    Det gör vi härhemma i alla fall. Så himla skönt att vara långledig och inte ha en massa inplanerat.
    I fruktskålen låg som vanligt några bruna, fula bananer och skräpade så jag och Mollie tog tillfället i akt och svängde ihop några "påskiga" Cupcakes.
    Några bjöd vi grannen på och dom andra fick följa med hem till mormor och morfar.
    Ni kanske känner igen receptet....jag har bloggat om detta tidigare, det är en riktig favorit! :P











    Det här behöver du till 12 st:


    150 g smör eller margarin
    2 dl strösocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 stor mogen banan eller 2 små
    2 ägg
    3 dl vetemjöl
    ca 60 g mörk choklad med hög kakaohalt , jag använde Anthon Berg 70% som finns i 60 g förp.





    Klassisk Philadelphiafrosting:


    50 g smör
    3 dl florsocker
    200 g philadelphiaost
    1 tsk vaniljsocker
    Påskäggsgodis till dekoration  (jag använde Anthon Bergs Mandelchoklad)





    Gör så här:



    1. Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst.


    2. Mosa bananen och rör ner i smeten.
    Tillsätt ett ägg i taget.


    3. Grovhacka chokladen och blanda med mjölet.
    Häll ner det i smeten.


    4. Fördela smeten i muffinsformarna.
    Fyll dom till ¾, eftersom smeten inte innnehåller bakpulver så jäser dom inte så mycket.


    5. Grädda i 200º i ca 20 min. Prova med en sticka.


    6. Låt muffinsen svalna innan du spritsar på frostingen.



    7. Frostingen: Smält smöret och blanda med resterande ingredienser.
    Låt kallna och spritsa sedan ut det på kakorna.
    Dekorera med godiset.







    En alltför vanlig syn i fruktskålen härhemma.......






    Mollie är redo för Påskbaket.......





    Sockret åker i.......





    ......chokladen hackas......





    ....smeten rörs ihop.....Mollie tycker det är såååå kul!!!




    Resultatet: Cupcakes á la Påsk!!





    Ha en fortsatt trevlig helg!! /Åsa.



    Till bloggens startsida


    bloglovin

    RSS