') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

MORMORS SMÖRGÅSTÅRTA!!


Jag ÄLSKAR smörgåstårta!!!!! Om ni nu inte visste det..... ;)
Jag tröttnar aldrig någonsin på det trots att jag på mitt förra jobb säkert har gjort över tusen smörgåstårtor!!
Och alla dom som ett tag snackade om att det var "ute" med denna delikatess vet inte vad dom snackar om. Det märkte vi aldrig något av!! Tvärtom!!

En sak som är ganska förvånande är hur "ny" smörgåstårtan är. Jag har alltid trott att det tillhört ett av våra äldsta matarv men så är det icke!

Mannen som "uppfann" smörgåstårtan heter Gunnar Sjödahl och var verksam på Wedemarks konditori i Östersund och där åstadkom han  i början av 1960-talet detta underverk!
Så med andra ord fyller smörgåstårtan 50 år i år!
Det var dock inte förrän i början av 70-talet som den letade sig in på allvar i de svenska hemmen.
Jag vill i alla fall tacka Gunnar för att han berikat min matvärld! Han borde få något "Mat-Nobelpris" eller hur??? :D


Efter att i förrförra veckan kommit på att det nästan var ett helt år sedan vi åt detta sist svängde jag ihop en tårta på torsdagen som vi sedan avnjöt på fredags kvällen. (En smörgåstårta ska ALLTID läggas ihop dagen innan för bästa resultat! )
Åhhh vad gott det var!!
Jag gjorde en variant som gått i arv från min mormor till min mamma och nu har jag gjort den ett antal ggr och jag tycker att detta är den godaste av alla!
Jag brukar inte gilla när man blandar fisk och kött i smörgåstårtor, men i denna funkar det utmärkt!







Det här behöver du till ca 10-12 pers:


( Eftersom jag är lite yrkesskadad går jag aldrig efter mängder utan jag ser och smakar hur mycket man behöver.
Bli nu inte avskräckta, utan prova er fram! )






32 skivor stor formfranska, kantskär ev, eller 12 st landgångsskivor


Fyllning nr 1:


4 små brk tonfisk i vatten, pressa ur vattnet ordentligt!
Vispad grädde
Fryst dill
1 liten brk riven pepparrot
salt och vitpeppar




Fyllning nr 2:


1 st ask 400 g räkost, kräftost eller liknande





Fyllning nr 3:


ca 4-5 hg finhackad kokt skinka
vispad grädde
majonäs
mild senap, tex hultbergs
salt och peppar


Majonäs att täcka tårtan med





Garnering:


Kokta ägg
Räkor
Kallrökt lax
Majonäs
Gurka
Tomat
Citron
Färsk dill







Gör så här:



1. Lägg ut 8 skivor formfranska på en stor bricka.
Om det är hårda kanter så skär av dom.



2. Bred på fyllning nr 1 i ett jämnt lager och täck med bröd.
Upprepa tills all fyllning och alla bröd är slut.



3. Bred på ett tunt lager majonäs över och runtom hela tårtan. Täck oredentligt med plastfolie.
Låt stå tills dagen därpå.



4. Garnera tårtan snyggt efter eget huvud. Det finns inga rätt eller fel!
Det enda jag tycker man ska tänka på är att inget bröd ska synas!





Ät och NJUT!!!!!






Åh du älskade klassiker!!
Tack Mormor för detta receptet! ♥






Hög och fin blir den......sugna?? :D





Jag har faktiskt bara två recept till på smörgåstårta här på bloggen, lite dåligt faktiskt!
Får väl bättra mig på det.......





HÄR hittar ni det ena.....




Smörgåstårta med rostbiff och bacon....m.m.......







....... och HÄR hittar ni det andra!




Varm smörgåstårta med sting!






Kanske något att svänga ihop nu i Påskdagarna?



WALLENBERGARE PÅ MITT VIS!


I måndags fyllde min käre sambo Peter år och han fick önska middagsmat.
Jag trodde att det skulle bli köttbullar men han var sugen på Wallenbergare.
Och inte mig emot eftersom det är så in i bombens gott!
Dom bara smälter i munnen........ :P
Historien bakom hur Wallenbergaren uppstod tänker jag inte skriva eftersom jag har hört måååånga olika versioner om detta.
Och alla anser förstås att deras är den rätta.
Det finns även en del variationer i hur man gör en "äkta" Wallenbergare.
Som tex om man ska vända dom i ströbröd eller inte och vad man ska ha till.
Receptet ni får idag är hur jag tycker att dom blir godast.






Det här behöver du till ca 3-4 pers:



OBS! Alla ingredienserna ska var riktigt kalla!



400 g finmald kalvfärs (gärna mald två gånger)
2 dl vispgrädde
4 äggulor
salt
vitpeppar
ett uns finriven muskotnöt
Siktat ströbröd att vända biffarna i





Så här gör du:



1. Blanda färsen med grädden lite i taget.
Arbeta sedan in äggulorna, en i taget.


2. Smaksätt med kryddorna.



3. Sikta ströbrödet genom en finmaskig sil på en tallrik.
Det går åt ca 2 dl.


4. Skölj händerna i kallt vatten och forma den relativt lösa färsen till 8 biffar.
Vänd dem i ströbrödet och stek i smör på medelstark värme i ca 4 min per sida.
Dom ska INTE få för mycket färg!


5. Om inte biffarna har blivit genomstekta så kör dom färdigt i ugnen på 200º under folie i ca 10 min.





Vi åt dessa godingarna med hemmagjort potatismos, rårörda lingon, gröna ärtor och gräddsås


Såååå gott!!







Finmald kalvfärs av god kvalité är ett måste!





Tillsätt vispgrädden lite i taget......




.......och sedan även äggulorna en i taget. Krydda.





Smeten blir lös, men så ska den vara!





Sikta ströbrödet genom en finmaskig sil.




Forma färsen med vattensköljda händer och stek dem sedan på medelvärma i ca 4 min per sida.
Dom ska bli ljusbruna, inte mer!




Jag fick steka färdigt mina i ugnen i en form under folie i ca 10 min i 200º.
Då blev dom helt perfekta!






På "riktigt" sätt ska Wallenbergarna serveras med skirat smör och inte gräddsås, men som sagt tycker vi det här är godare.






Har ni inte testat det här förut är det dags nu!






När jag frågade Mollie vad vi skulle köpa till hennes Pappa så var hennes förslag en "Spindelmannendräkt"!
Nu fanns ju inte den i hans storlek tyvärr...... :D
Men lite andra paket och tårta fick det ju bli!!






Tårtan och paketen väntar på huvudpersonen.......







.....som hade en frivillig hjälpreda! :D





En mycket trevlig och mysig dag hade vi!





Idag ska jag som antagligen den siste matbloggaren i världen baka Macaroons. Det är inte riktigt klokt men jag är faktiskt riktigt rädd för att misslyckas.......
Återkommer med resultatet......

Ha det gott! /Åsa.





FRUKOSTTIPS: POLENTAGRÖT!


Härhemma brukar vi inte äta gröt till frukost på helgerna men nu blir det ändring på det sedan jag "upptäckt" polentagröt!
Påminner om mannagrynsgröt fast godare!
Härligt gul i färgen blir den också.
Polenta är små gryn som framställs av majskornets kärna så den här gröten passar utmärkt för glutenallergiker.
Har ni inte testat detta förut så tycker jag det är dags nu!
Kanske redan till helgen?







Det här behöver du till ca 3-4 pers


 

9 dl mjölk, gärna standardmjölk
1,5 dl polenta
En nypa salt

 

Så här gör du:

1. Koka upp mjölken och saltet och vispa ner polentan.



2. Låt sjuda under omrörning i 5-6 minuter, späd med mer mjölk  för en lösare gröt.
Servera tex. med frukt, bär, mos eller sylt samt mjölk.





Ekologiska polentagryn från Saltå Kvarn, jag älskar deras produkter!





Koka upp och mjölk och salt och tillsätt sedan grynen...låt sjuda i någon minut tills gröten tjocknar.
Späd ev med mer mjölk om det behövs.






Avnjut den gula härliga gröten med en klick hallonsylt......





.......och lite mjölk........




.....eller som jag gillar bäst: med lite kanel! MUMS!!






Jag önskar er alla en riktigt trevlig helg! /Åsa.




MOLLIES SYLTKAKOR!


Syltkakor har inte tillhört det som lockat mig mest i kakväg precis.....tills Mollie kom hem med ett gäng som dom gjort på dagis.
Shit vad goda dom var! Så spröda och möra och alldeles....alldeles underbara!!
Receptet tiggde vi till oss illa kvickt och jag tror att vi har bakat dom nästan 1 gång i veckan sedan dess.
Och alla vi bjuder dom på blir hänförda och kan inte stanna vid en....... :D
Ett tips är att göra dom lite större och baka i pappersformar, blir om möjligt ännu godare då.
Tänk bara på att då öka gräddningstiden med ett par minuter.







Det här behöver du: (gör gärna dubbel sats, dom går åt! )




200 g smör eller margarin, rumsvarmt.
¾ dl socker
1 äggula
1 krm bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4½-5 dl vetemjöl
hallonsylt






Så här gör du:


1. Skär smöret i små tärningar och blanda med övriga ingredienser.
Arbeta ihop till en deg.


2. Forma bollar och lägg på ett bakplåtspapper eller i pappersformar.
Tryck med tummen så att en fördjupning bildas.
Klicka i hallonsylt.



3. Grädda i ugnen i 175º i ca 10 min. (12-14 min om du gjort dom större i pappersformar)
Låt svalna och förvara sedan i en burk.







Mollie älskar ju att baka och blir så lycklig när det är bakdags.....





....stor koncentration krävs när sylten ska klickas i!!





Och såklart måste man ju smaka lite oxå..... :D




Några gjorde vi formar. Dessa är från IKEA och passade superbra!




En "gammal"hederlig syltkaka!






Eftersom både Mollie och jag är förtjusta i att baka, men tyvärr inte alltid kan äta upp alltihopa så brukar jag varje fredag bjuda personalen på jobb på kakor.
Och dom är så tacksamma att bjuda på eftersom dom är lika stora kakmonster som vi....ha,ha!





Det här gulliga kortet och en fantastisk bukett fick vi häromveckan.
Gissa om vi blev glada! Sån gullig gest!








För er som undrat hur det gått med billetandet, så kan jag meddela att det gått bra och att jag/vi numera är ägare till en ny bil av samma modell (Renault Scenic). Jag trivdes jättebra med den bilen och ville helst ha en likadan. Och vi hittade en som föll oss i smaken direkt.
Så hyrbilen är återlämnad och nu kan jag lägga den historien bakom mig.
Dock är jag lite extra försiktig var gång jag stannar inför en rondell numera......




Ha det jättebra allihop och lämna gärna en kommentar så blir jag jätteglad!! /Åsa.



KORS I TAKET!!! EN UPPDATERING!


Usch vad jag har dåligt samvete över att jag inte hinner med bloggen på samma sätt som innan!! :(
Jag har absolut inte tröttnat, det får ni inte tro. Och jag är så glad att så många kikar in här varje dag trots att jag inte lämnat något livstecken från mig på ett tag. Jag hoppas att ni kikar runt bland mina "gamla" recept och hittar något gott där.

Det som hänt här på sista tiden är att för ca 2 veckor sedan när jag var på väg hem från jobb så blev jag påkörd bakifrån när jag stannade innan en rondell. Föraren bakom mig såg inte att jag stannade och körde in i mig med full kraft!
Gissa om jag blev chockad och skakad! Det blev en ordentlig smäll och min bil klarade sig inte lika bra som jag trots allt gjorde. Så det har varit en massa "klydd" (skånska) med försäkringsbolag, verkstadsbesök, hyrbil, m.m......
Nu har försäkringsbolaget kommit fram till att dom inte lagar min bil eftersom det blev för stor kostnad. Så nu är vi på jakt efter en ny bil.
Det är detta som upptagit den mesta lediga tiden jag haft de senaste 2 veckorna.
Tänk så mycket bry för något man själv inte är orsak till!! Dessutom kostar det oss en massa onödiga pengar!
Fast visst, huvudsaken är ju såklart att jag är ok och det är jag! :D
Så med detta sagt så LOVAR jag er nya recept så fort detta är uppordnat!





Tänkte visa er lite bilder från ett ME&i party jag hade för några veckor sedan.
Barnen som var med botaniserade bland Mollies prinsessklänningar, skor, tiaror och annat.
Så här fina blev dom:






3 prinsessor och 1 prins?? Nädå, Mollies dagiskompis Isaak ville inte vara sämre han utan drog på sig samma kläder han med! Så sött!!!




Peter hade fullt sjå med att få alla att titta in kameran samtidigt......





Roligt hade dom och efteråt såg rummet ut såhär!
Jag tror dom hade dragit fram ALLT!! :D






Min goa väninna Cissi som säljer kläderna.
Vad tycker ni om deras kläder?
Vi älskar dom!!







Hoppas att ni får en riktigt härlig helg!!/Åsa.




Till bloggens startsida


bloglovin

RSS