') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

JORDGUBBSCHEESECAKE MED VIT CHOKLAD OCH SEMESTER!






Igår började min semester! :D
Jag ska vara ledig i 5 hela veckor....härligt!!
Ser verkligen fram emot den här semestern trots att vi inte ska göra så där jättemycket.
Det blir ett par dagar på Ronneby Brunn och sen har vi hyrt en stuga på Österlen.
Ska bli himla mysigt!


Detta recept jag lägger ut nu är den andra kakan som jag gjorde i Lördags.
Och den blev min favorit,jag älskar alla sorters cheesecake!!
Och vem kan motstå kombinationen jordgubbar och vit choklad?
Inte jag i alla fall... ;) !





Det här behöver du till 10-12 bitar:




Botten:


250 g digestivekex
125 g smör



Fyllning:


400 g färskost (philadelphia)
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
Rivet skal av 1 citron
2 dl hackade färska jordgubbar
100 g vit choklad
3 dl creme fraiche
3 msk strösocker


Garnering:

Färska jordgubbar
Ev. riven vit choklad












Gör så här:



Sätt ugnen på 175º.
Mixa kexen till bottnen.Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant.
Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.




Vispa ihop färskost,socker,ägg och rivet citronskal med en elvisp tills det blir slätt.
Vänd ner de hackade jordgubbarna.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills smeten precis "stannat", ca 25-30 min.
Smält under tiden den vita chokladen,antingen i micro eller över vattenbad.
Vispa ihop creme fraiche,choklad och socker.
Ta kakan ur ugnen och bred försiktigt chokladblandningen över i ett jämnt lager.
Sätt in i ugnen igen ca 6 min.
Låt kakan svalna och sätt sedan in den i kylen några timmar eller över natten.
Garnera med jordgubbar och ev. riven vit choklad.





                      

Mixa kexen och blanda med smör,tryck sedan ut i en form.......








                  

Vispa Philadelphiaost,ägg,socker,vaniljsocker och citronskal med elvisp.....













....vänd ner jordgubbarna och häll över kexbottnen.Grädda i 175 º ca 25-30 min.








                   

Smält under tiden chokladen och blanda med creme fraichen och socker.Vispa, och bred sedan
ut i ett jämnt lager över kakan.Grädda i ytterligare i 6 min.









Ska det vara en smakbit kanske??
Denna kakan var supermumsig!!!





Ha det så  bra allihopa!! :D































DAIMRUTOR!


I Lördags så hade vi en "Familyreunion" härhemma.
Sååå himla kul! Träffade delar av familjen som jag inte sett på ett bra tag.. :( .
Dessutom var det en ny liten familjemedlem med!
Då måste man ju äta gott!
Vi hade Pastasallad med bacon och kassler i ,och än en gång det underbara Sommarbrödet !
Till kaffet hade jag gjort två olika kakor varav Daimrutor var den ena.
Jättegoda med lite kall visprgädde till!















Det här behöver du till ca 25 rutor:



200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ påse daimkulor (eller dragéer heter det egentligen)




Gör så här:



Sätt ugnen på 200º.
Smält smöret i en kastrulloch dra åt sidan.
Bryt ner chokladen i det varma smöret och låt den smälta.
Vispa ägg och socker luftigt.
Blanda mjöl,bakpulver och vaniljsocker.
Rör först ner de torra ingredienserna i äggsmeten och sist smöret.
Klä en liten långpanna ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
Bred ut smeten och strö över Daimkulorna.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Kakan ska vara lite "gungig" när du tar ut den.
Låt den svalna helt och skär i rutor till serveringen.

Tips! Kakan blir godare om du gör den en dag i förväg!!







Smält smöret och lägg ner chokladen som får smälta under omrörning.....











Vispa ägg och socker,tillsätt de torra ingredienserna och rör till
sist ner chokladsmöret.......










....häll smeten i en långpanna och strö över Daimkulorna.........











....grädda i 15 min i 200º och låt sedan svalna helt.

Servera iskall vispad grädde till och njut!!!





Vi hade verkligen tur med vädret i Lördags!!
Så underbar sommarvärme,då kan man inget annat än vara glad.
Eller hur Mollie??







Njuter av Sommaren!!! :D










INDISK FALUKORV!


Nuså, alla småbarnsföräldrar...här kommer ännu ett nytt recept på falukorv.
Jag hittade receptet hos Jessica på Hallon och Blåbär för ett tag sedan och har lagat det ett par gånger sedan dess.
Supergott!!
Om inga små magar ska mättas tycker jag att man kan ta den starka varianten av curry eller lite chilipeppar och "hotta" upp det lite.
Detta kan jag säga är en klar favorit hos oss!
Jag har bara ätit det med pasta till (surprise......!! ;) )men kan tänka mig att det blir jättegott även med ris.
















Det här behöver du till 3-4 pers:


400 g tärnad falukorv
1 gul lök hackad
2 rivna morötter
1 liten burk majs
1 pkt minimatgrädde (eller annan grädde)
1 brk krossade tomater
2-3 msk kycklingfond
curry
salt och peppar





Gör så här:


Stek falukorven i lite matfett i en stekpanna.
Tillsätt den hackade löken,morötterna och majsen.
Krydda med curryn och låt fräsa någon minut.
Häll på fond,tomater och grädde.
Låt puttra på svag värme medans du kokar pastan.
Smaka av med salt och peppar.


Servera med pasta!










Nästan alla ingredienserna,glömde kycklingfonden..... :)











En färgstark och kryddig rätt !!











Låt såsen puttra på svag värme under tiden som pastan kokar.Smidigt!





Den här rätten tar inte mer än 30 min att göra,perfekt när man är hungrig och vill ha mat direkt!





Smaklig Måltid!!










ÄNTLIGEN SOMMAR!


Idag känns det som om sommaren kommit på allvar!!
Det har varit så varmt och härligt!
Nu har jag inte många dagar kvar att jobba,sen är jag ledig i hela fem veckor....snacka om att semesterkänslan börjar infinna sig!
Eftermiddagen har vi spenderat hos en kompis från föräldragruppen.
Där bjöds på fika i deras underbara trädgård.
En otroligt smarrig kokoskaka  (som jag väntar på recept på... ;) )med färska jordgubbar och vispad grädde slank ner hur lätt som helst!
Tack Hanna för en trevlig stund!
Nu ikväll tog jag lite bilder från vår ovanvåning när solen var på väg ner.....






Härlig Sommarkväll.......




Idag blev det ingen matlagning för min del eftersom jag varit själv hemma ikväll.
Kände inte för att dra fram kastruller och grejor...så det blev en enkel sallad.
Gott det med !!
Nu skall jag gå och lägga mig, hoppas på lika underbart väder imorgon!
Då kommer jag även att lägga ut ett nytt falukorvsrecept som jag har provat och det var supergott!








Skåne må vara platt....men det är fantastiskt vackert i kvällssolen!!!





God Natt Allihopa!!



JAMIE OLIVERS KRYDDOR!


Förra veckan fick jag ett paket från snälla Tommy på TOJA IMPORT.
Nämligen Jamie Olivers kryddor som dom lanserar här i Sverige.
Behöver jag säga hur glad jag blev??!
Jag har älskat Jamie Olivers mat ända från första början och har följt i princip allt han gjort på tv.
Det jag gillar är enkelheten i hans mat.
Inga komplicerade recept med tusen ingredienser som man inte har hemma....
Än har jag inte provat någon av kryddorna, men återkommer med det.
Har någon av er läsare testat hans produkter??
Jag tänkte använda det rosa Himalayasaltet på mitt Sommarbröd nästa gång.
Kan bli hur läckert som helst!







Snygga praktiska kryddkvarnar!!







Jag fick även med Tre Kryddmixpåsar.
Den ena skulle man blanda med färs till hamburgare+ en krydda till potatis i ugn...
Verkar jättegott och kommer provas redan imorgon.Återkommer med resultat....








Spännande Kryddmixer........





Gå in och kika på Toja Imports Hemsida,där hittar ni massa kul.
Där står även vem som är återförsäljare för deras goda och fina produkter.







Mästerkocken......








Som sagt berätta gärna om ni provat något av detta och vad ni hade det till!


Och avslutningsvis ett STORT TACK till Tommy!!!




Ikväll ska jag ut och äta med arbetskamraterna,vi skall äta upp våra vinstpengar som vi samlat på oss från skraplotter
nu i ett halvår.
Ja,alltså det är inte pengarna vi ska äta upp...äsch,ni fattar va...??! ;)



Ha det så bra så länge!








GODASTE PASTASALLADEN!


Detta är min favvispastasallad!!!
Den är god till allt grillat eller om man tillsätter bacon,skinka,kyckling eller kryddig korv så har du en komplett middag.
Jag tycker inte att man behöver ha dressing till eftersom man "marinerar" pastan i en vitlöksvinägrett först!
Jag har gjort denna många gånger till picknick och den håller sig så bra!









Det här använder jag :



Pasta (valfri sort)

Tomater

Gurka, gärna i halvmånar( se instruktion nedan)
Paprika
Rödlök i klyftor
Svarta oliver
Morötter (grovrivna eller strimlade)
Sallad, isberg,ruccola,frisée eller vad som finns...
Goudaost i tärningar,går bra med annan ost men inte för torr!


Vitlöksvinägrett !

Till ca 1 pkt 500g pasta:


1 dl rapsolja eller annan ej så smakrik olja
1 dl vit balsamvinäger
1 stor vitlöksklyfta pressad
Italiensk Salladskrydda
Svartpeppar


Blanda allt utom oljan som du tillsätter under vispning.
Häll det över den kokta och något avsvalnade pastan.
Blanda sedan med övriga ingredienser.







Vinägretten hälls över pastan.........








.........som får stå och dra en stund innan den blandas med övriga ingredienser.











Jag använder alltid Goudaost i denna salladen,tycker den är smakrik och krämig!







Ett tips att skära gurkan på kommer här nu!
Jag tycker att detta är bra just i sallader eftersom gurkan inte vattnar sig då utan blir väldigt krispig.
Blir även snyggt att dekorera med.









Börja med att skala gurkan med en potatisskalare.Dela på mitten
och sedan längs med.......









...ta fram en liten tesked och skrapa bort kärnorna försiktigt,allt det
"vattniga" ska bort.....










......sedan skär du tvärs över gurkan så att det blir halvmånar.
Gott och dekorativt!













Supersmarrigt!!!








Avslutar med en bild på vad våra kära grannar ställt på vårt utebord en morgon när vi vaknat....
Nyplockade jordgubbar och hemmagjord Flädersaft!!







Trevlig överraskning på morgonkvisten!





Smaklig måltid!!




SOMMARBRÖD!


Det här brödet är så otroligt gott!!!
Och så enkelt att göra att det inte är sant!
Har bakat det nu i många år och det blir alltid uppskattat!
Ni måste verkligen prova att göra detta till sommarens alla grillfester m.m.!
Jag skulle  kunna äta  mig mätt bara på brödet och skippa allt det andra....
Man kan toppa brödet med vad man vill, men jag tycker att enbart flingsalt är det godaste!
Har bakat detta två gånger nu i Midsommar, värdinnans enda önskemål från mig på Midsommarafton var just detta! :)












Det här behöver du till en långpanna ca 25×35 cm:




50 g jäst original
9 dl ljummet vatten
1½ liter vetemjöl
1 msk olivolja
1 msk flingsalt

Olivolja + Flingsalt till pensling och garnering




Så här gör du:




Sätt ugnen på 250º.
Smula ner jästen i en degbunke.Häll över vattnet så att jästen löser sig.
Tillsätt olivolja och salt.

Blanda i mjölet och rör till en jämn smet.Degen ska vara lös.
Låt jäsa under bakduk i minst 1 timme. Gör inget om det blir längre tid än så....

Häll rikligt med olivolja i en liten långpanna,så att det täcker.
Häll i degblandningen.
Ringla över olivolja och försök pensla ut det jämnt.Funkar bäst med en silikonpensel.
Strö flingsalt över.

Grädda i ugnen i 20 min.
Ta ut brödet och pensla med lite mer olja.
Sänk värmen till 150º och grädda i ytterligare 30-40 min.
Prova med en sticka.

Låt brödet svalna på galler utan bakduk.








Smula jästen......









......och häll på ljummet vatten,olja och salt........










....häll i mjölet och rör om.Degen blir lös och ska inte knådas!!












Häll rikligt med olivolja i en liten långpanna.........












..........och när degen jäst i minst 1 timme så häller du över den i långpannan.













Ringla mer olja över brödet och strö på flingsalt.....









............när brödet är färdigt ser det så här smarrigt ut!!






Till detta brödet behövs inget smör utan det avnjuter man som det är...möjligtvis kan man doppa det i lite Tzatziki.....;)


Prova nu det här,jag lovar att ni inte besvikna!!!!




Hej så länge!





















MIDSOMMARHELGEN SOM GÅTT............!


Ja, nu när jag skriver detta är det inte många minuter kvar av Midsommar 2009....
Det har varit en otroligt härlig och trevlig helg för våran del!
Vädret kunde väl i och för sig varit bättre....men å andra sidan så kunde det varit sämre också!!
Midsommarafton började med en oväntad sovmorgon för oss.... vi fick väcka Mollie kl halv tio!!
Det har inte hänt sedan hon var bebis!
Sedan låg vi efter lite i tidsschemat hela dagen...
Nu skulle vi ju bort så det ordnade sig!
Till värdparet hade jag med mig ett Sommarbröd som värdinnan önskat sig!
Recept på det kommer imorgon...
Vi blev bjudna på jättegod mat,trevligt sällskap och dom godaste jordgubbarna jag ätit !!!







Sötaste Midsommarstången i byn!!









Mollie i finstassen.......klämman fick väl sitta i hela tio minuter!! :)










Inuti detta fina pappret från Kalsfårm döljer sig en Kanelbullekaka.











Värdinnan A förbereder välkomstdrinken,medans äldsta dottern nyfiket
tittar på....









Mollie provkör traktorn.........









Ingen midsommar utan jordgubbar!!!
Peter vill ha sina med kaffegrädde..........








........och jag vill ha mina med vaniljglass!!!!!!! Mmmmmmmmm!!












Två små charmtroll!!!!






Midsommardagen har Peter och hans familj en tradition att spela "Familjefighten" i Golf.
Den tradtionen började 1983 och den håller i än ....kul!!
I år vann yngste brodern Mattias....
Efter matchen samlades vi alla hemma hos honom och hans familj och avnjöt en god grillmiddag!
Tiil efterrätt bjöds det på en supersmarrig tårta!
Det var verkligen trevligt och vi fick tvinga hem Mollie som bäddat ner sig i kusinens säng och hade det hur mysigt som helst där!!!


Nu skall jag krypa till sängs....kanske blir det sovmorgon imorgon också....? ;)
Nya recept blir det i alla fall!

Hoppas ni andra haft det bra och jag önskar er God Natt!!!



KNÄCKÄPPELPAJ!!


Imorgon är det midsommar och jag borde väl lägga ut något passande inför det....
Men vi är bortbjudna så det är inte jag som fixar maten,förutom att jag fått i uppdrag att baka Kanelbullekakan.
Det fanns även önskamål om att jag skulle göra mitt Sommarbröd som är en typ av foccacia och är vansinnigt gott!!
Recept på det kommer senare.
Nä, jag bjuder istället på en kaka som jag gjorde förra helgen och nu får ni ursäkta språket....men satan i gatan vad god den här var då!!!!!
Men är du ingen "sockergris" så är inte det här något för dig.
För sött och gott var det!
Jag serverade min kall med vaniljglass till och det var som att komma till mathimlen....! :D
Den blir extra god av att vila ett dygn i kylen!








Det här behöver du till ca 10 bitar:



Pajbotten:


3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk strösocker
1 äggula


Fyllning:


75 g smör
3-4 äpplen
socker,kanel
1 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
150 -200 g blandade nötter ( jag använde hasselnötter,pecannötter, mandelspån lite valnötter och pistaschnötter)





Gör så här:


Hacka ihop mjöl,smör och socker till en grynig massa.Tillsätt äggulan och forma till en deg.
Låt vila i plastpåse i ca 1 tim i kylen.

Kavla ut på lätt mjölat bakbord och lägg i en pajform ca 24 Ø.
Ställ i kylen i ytterligare 10 min.


Sätt ugnen på 175º. Grädda pajskalet 10 min och låt det svalna.

Blanda kanel och strösocker på en tallrik.
Skala och kärna ur äpplena. Dela dom i klyftor och vänd dom i kanelsockret.
Fördela i pajskalet.

Smält smöret och blanda ner socker,sirap,grädde och nötterna.
Låt smälta ihop under omrörning.
Sjud sakta  i ca 10 min, rör emellanåt så det inte bränns.
Fördela smeten över äpplena.

Grädda mitt i ugnen 20-30 min tills pajen fått fin färg och äpplena känns mjuka.
Låt vila i kylen  i några timmar,ju längre desto godare...


Servera med  mjukrörd vaniljglass!!







                

Pajdegen skall kavlas innan den läggs i en pajform.













Äpple,socker och kanel är en fantastisk smakkombination!!!











Lägg äppleklyftorna i formen .........












.......och koka "nötknäcksmeten"..........













........som sedan hälls i formen över äpplena.Grädda i 175º i 20-30 min........











....sedan skall den i kylen och "gotta" till sig innan den ska avnjutas!!!






Ät och njut!!!!!!














FLÄSKFILÈGRYTA FRÅN MIN UNGDOM.....


Ja det lät väl något det..... jag är ju fortfarande i mina bästa år! ;)
Skämt åsido, det här receptet är ytterligare ett av  min "gamla favoriter"
Det är säkert 20 år sedan jag åt det första gången och sedan dess har det lagats många gånger!
Väldigt smidigt att bjuda på och grytan blir bara godare om du gör den en dag i förväg!

Är det någon av er som känner igen det??






Det här receptet kommer jag laga i många år till!!!





Det här behöver du till ca 4 pers:



1 fläskfilé
1 gul lök
150 g rökt skinka
3 msk tomatpuré
5 dl matgrädde
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk dragon
0,5 msk körvel
salt och peppar





Gör så här:




Skiva fläskfilén i skivor.Hacka löken och finhacka skinkan.
Bryn först filén i lite matfett så att den får lite färg.
Salta och peppra.
Ta upp den ur stekpannan och lägg över på ett fat så länge.
Lägg i löken och skinkan i pannan och låt fräsa tills löken mjuknat och blivit glansig.
Lägg tillbaka köttskivorna.
Tillsätt tomatpuré ,buljongtärning och kryddorna.
Häll först på grädden och rör om. Tillätt sedan vattnet.
Låt småkoka i ca 10-15 min.

Servera med klyftpotatis eller råstekt potatis och en fräsch sallad.







Råvarorna...










Fläskfilé är ju så gott!!










Efter att köttet fått färg är det skinkan och lökens tur......










.....grytan skall småkoka i 10-15 minuter.





Smaklig måltid!!




Har ni något recept som ni lagat i många år och som fortfarande "håller måttet" ?
Berätta gärna!!




Hej så länge!!








SAFTIGA MOROTSBULLAR !!


Fy vilket ruskväder vi har haft dom senaste dagarna!
Så då fick man ta fram bakskålen och baka lite.
Och ,mums....vilka goda bullar detta blev!!!
Ursprungsreceptet kommer från Leilas "Piece of cake". Jag har dock lagt till och dragit ifrån lite.
Vet inte ,men det bara känns som om jag alltid måste ändra på något.... ;)
Jag lade bullarna i mina fina formar från Kalasform  och det såg riktigt festligt ut!!
Idén har jag fått från Nadja.
Ja ,jag kan inte säga mer än att till och med Peter som inte är sådär överförtjust i "nyttiga bullar med fröer"
gav högsta betyg!













Det här behöver du till ca 20-25 bullar:



2½ dl mjölk
2½ dl färskpressad morotsjuice
50 g jäst
½ dl ljus sirap
75 g mjukt smör
1,5 msk flingsalt eller 1 msk vanligt salt
500 g finrivna morötter
1 dl solroskärnor
16-17 dl vetemjöl special
vatten till pensling


Till garnering:

solrosfrö,linfrö,sesamfrö,flingsalt




Gör så här:



Värm mjölk och juice till max 37º.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan,sirap smör,salt och solroskärnor.
Blanda ner dom rivna morötterna.
Tillsätt 10 dl av mjölet på en gång och sedan resten lite i taget.
Arbeta ihop till en elastisk deg.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
Forma varje del till en rulle och dela i bitar som du formar till bullar.

Lägg bullarna på en pappersklädd plåt.
Om du använder formar som jag ,så pensla dom i bottnen med lite olja först.

Sätt ugnen på 200º.
Jäs bullarna under bakduk i ytterligare 30-40 min.

Pensla bullarna med vatten och strö över fröerna och saltet.
Grädda bullarna nere i ugnen ca 20-25 min .Dom ska få bra med färg.

Låt svalna på brödgaller.







Alla ingredienserna......








Nu är degen färdigjäst... det blir en härligt orange färg av morötterna och juicen.








Denna gången lade jag bullarna i stora muffinsformar.









Nu ska dessa gräddas i ugnen i 20-25 min....









....och sen är dom klara! SUPERGODA!!

















Som sagt har det ju regnat en hel del dom senaste dagarna och vi hade översvämning
i Mollies sandlåda som vi glömt att lägga locket på.....(Läs: jag!  ;)   )
Här är hon på väg ut för att hjälpa pappa att tömma den och då gäller det att ha vattentäta kläder!!











Mellan varven måste man ju komma in till mamma och ta igen sig lite!!
Och kanske få något att gott att äta eller dricka....






Hoppas ni alla har haft en bra helg!
Många av er har ju sommarlovsbarn hemma nu...!


Hej så länge!







SOMRIG SJÖMANSGRYTA À LA PETER!


Ja ,jag tycker nog att det är ett passande namn till den rätten...
Peter gjorde den häromdagen när det var sådär ruggigt ute och man inte visste om det var höst eller sommar!!
Otroligt god blev den och påminde lite om sjömansgryta fast mer....ja ,somrig.
Lättare helt enkelt!
Han var jätte duktig på att fotografera allt men att skriva ner mängderna glömde han....
Eller så var det att han inte kunde göra två saker samtidigt...sägs ju att män inte klarar det. ;)
Så ifall ni vill laga denna rätten ( vilket jag verkligen rekommenderar) så får ni höfta med mängderna.





Gott,gott,gott!!!





Det här innehåller grytan:


*Benfri kotlettrad av gris, tunt skivad
*Potatis i skivor
*Morötter i skivor
*Gul,röd och purjolök i skivor
*Vitlök
*Äpple i tunna klyftor
*Röd paprika i strimlor
*Tomatklyftor
*Buljongtärning 1 kött + 1 grönsak
*1 flaska porteröl
*Allroundkrydda, Citronpeppar (!) Sv.peppar,och Salt.





Ungefär så här gjorde han:




Dela kotlettskivorna tvärs över 2 ggr.Bryn dem i lite matfett i en stekpanna och peppra dom.Ställ åt sidan så länge.
Bryn potatis och morötter i en stor stekpanna,så att dom får lite färg.
Tillsätt löksorterna och låt dom också få lite färg och mjukna.Pressa i vitlöken.
Lägg i paprikan och äpplet.Häll på vatten så att det precis täcker.
Smula i buljongtärningarna, tillsätt köttbitarna och häll på ölen.
Lägg i tomatklyftorna.
Låt allt koka tills potatisen känns mjuk.
Smaka av med kryddorna!






Fint upplagt!!










I "vanlig" sjömansgryta använder man nötkött,men det här blev minst lika gott!









Nu ska köttet tillsättas i grytan.......







.....och smaksättas med porteröl.Gott blir det!!


Ja lite konstigt recept, men det fixar ni...... :)




Ha en skön Torsdagskväll allihopa!!



FALUKORVSGRYTA MED TACOSMAK!!


Nu ikväll gjorde jag jättegod mat!! (Skryt!)
Jag blev verkligen nöjd och detta kommer jag att laga fler gånger.
Har ju tidigare beklagat mig om att det är svårt att variera falukorven....
Men nu så .......har jag kommit på ett nytt sätt!
Behöver väl knappast tillägga att Peter och Mollie åt som hästar... ;)
Den "nya" ingrediensen jag använde var färskost med Tacosmak.
Superlyckat!
Och som vanligt hade vi pasta till,men man kan ju även ha ris.










Det här behöver du till 3-4 pers:



 Falukorv ca 400 g
10-15 cm purjolök
6 färska champinjoner
1 gul paprika (liten)
1 ask creme bonjour Taco 100 g
2,5 dl matgrädde, jag hade minimat 4%
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk ketchup eller chilisås
ca 2 krm mexikansk kryddblandning (knorr,eller kockens)
svartpeppar och salt efter smak






Gör så här:




Strimla falukorven och purjolöken.Skiva champinjonerna och hacka paprikan.
Börja med att fräsa korven i lite matfett i en rymlig stekpanna.
När den har fått lite färg så tillsätter du svampen,löken och paprikan och låter fräsa med en stund.
Tillsätt kryddor och salt.
Rör ner färskosten och låt den smälta,häll på grädden och vattnet. Tillsätt även buljongtärningen och ketchupen.
Låt puttra i ca 5-10 min.
Smaka ev av med mer kryddor.

Servera med pasta och sallad!










God ingrediens i denna grytan.....












Låt korven och grönskerna få färg och bli mjuka..........









....innan övriga ingredienser tillsätts.Låt puttra i 5-10 minuter på svag värme.

Sedan är middagen klar!
Ännu en rätt som du "slänger ihop" på under 30 min.
Väldigt vardagsrätt!! ;)


Hoppas det verkar lockande!!




Ha en trevlig Måndagskväll allihopa!!















DAIMKAKOR!!


Dessa bakade jag häromdagen och dom var löjligt enkla att göra,och löjligt goda!!!
Jag är inte så jätteförtjust i "småkakor" annars men jisses så goda dessa var!
Och man får ut många kakor med liten arbetsinsats.
Jag var ju tvungen att fylla min fina kakburk med något,och dessa blev jättebra.
Bara det att dom var så goda att jag redan har gjort en ny sats.. ;)






Bilden gör inte dessa goda kakor rättvisa!!






Det här behöver du till ca 50 st:



200 g margarin
1¾ dl socker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g daimkulor (1 liten påse)  Tillägg: Andra gången använde jag hackad dubbeldaim,blev inte lika gott tyvärr!




Gör så här:



Vispa matfett och socker poröst.
Rör ner övriga ingredienser och forma till en deg.
Rulla små bollar och lägg dom glest(dom kommer flyta ut )på en pappersklädd plåt.
Grädda i 175º i 8-10 min.


Låt svalna på plåten. Om kakorna sitter ihop så separera dom medans dom är varma.









Det blev premiär för min nya visp,och gud vad den var bra!!!








Degen är klar, nu ska det formas ca 50 bollar.....









.......så då var det klart! Tänk på att inte att lägga dom för tätt!!







Efter 8-10 min i 175º är dom klara.










Min fina kakburk passade jättebra att förvara dom i.....men dom tog snabbt
slut och jag har redan gjort en andra omgång.....








.....är det här kaktjuven tro...??!!!!





Jag kan som sagt verkligen rekommendera att baka denna kakan !!



Nu ska jag fortsätta utrota maskrosor i trädgården...
Hej så länge!!












OTRENDIGT......MEN ACK SÅ GOTT!!!!


Idag åt vi en riktig gammal klassiker.Oxfilé,bearnaisesås och potatis.
Totalt otrendigt!
Det är så lätt att man glömmer bort dom gamla godingarna.
Så dyk nu ner i köttdiskarna och leta fram en fin biff och upplev lite nostalgi!
Jag hade hittat oxfilé till riktigt bra pris och den var så otroligt god!
Till detta hade vi kokt nypotatis.baconlindade haricots vertes,ugnsbakade kvisttomater,och färdigköpt bearnaisesås.( Som vanligt Lohmanders... )






Vår Lördagsmiddag.....!





Recept behöver ni nog inte men här kommer lite bilder....:








Sååå otroligt god oxfilé! Men jag kan lika gärna äta en fin ryggbiff eller entrecote.









Kvisttomaterna blir söta och goda efter en stund i ugnen.Sen på med lite salt och peppar.









Det här är såååå gott!!
In med dom i ugnen i 200º i ca 15-20 min och servera som tillbehör.







Hoppas ni alla haft en härlig Lördag!!


Hej så länge!



FRASIGA PIROGER MED OST, SKINKA OCH VÅRLÖK!


Alltså....inget avancerat alls, men sååå himla gott!!!
Färsk smördeg på rulle har "räddat" många middagar för mig.
Det går att använda till så mycket , det går snabbt och framförallt är det prisvärt!
Den här rätten slängde jag ihop på mindre än 15 min!!!
Det kallar jag snabbmat ! :)
Vi hade varit i Stadsparken i Lund och Mollie hade matat ankorna,efter det gick vi till caféet och njöt av varsin glass.
Riktigt mysigt!
Så klockan var ganska mycket när vi kom hem och vi var inte sådär jättehungriga efter glassen så det blev perfekt med dessa pirogerna.
Och som vanligt åt Mollie med god aptit av mammas mat.. ;)









Det här behöver du till 6 st:


2 rullar färsk smördeg
250 g finhackad rökt skinka
2 buntar vårlök strimlad (går även bra med purjolök)
2 hackade tomater
ca 3-4 dl riven ost
1 uppvispat ägg
sesamfrön till garnering




Gör så här:




Rulla ut smördegen. Dela i tre "remsor" från kortsidan.
Lägg på skinka,lök,tomater.(Se bilderna.) Toppa med lite senap och avsluta med osten.
Vik över smördegen så att det blir en kvadrat.Nyp ihop kanterna eller platta till dom med en gaffel.
Pensla med ägget och strö till sist över sesamfröna.
Gör likadant med den andra rullen.
Flytta över pirogerna på en pappersklädd plåt och grädda i 200º i 10-15 min.

Servera med sallad!







Börja med att hacka alla ingredienserna så går det ännu snabbare...








Varje rulle delas i tre delar från kortsidan. Lägg fyllningen "högst" upp .










Toppa med lite god ost......








....pensla med ägg och strö över sesamfrön.Grädda i 10-15 min i 200º









.......klart!!




Såklart kan man fylla dessa med precis vad man vill, men jag tycker att denna kombinationen supersmarrig!



SMAKLIG MÅLTID!




Avslutar med en bild från Stadsparken där Mollie fick köra bil för första gången....
Hoppas hon kör bättre när det är dags för körkort ;)







Övningskörning pågår!!



Ha det så bra alla!




TÅRTA MED MYCKET CHOKLAD!!!!!


Ja om du är en "chocoholic" så är detta absolut något för dig!!
För här gick det åt mycket choklad!!
Bara i bottnen ska det vara både kakao och mörk choklad som sedan toppas med en ljuvlig vit chokladmousse......
Den här tårtan gjorde jag till mamma på Mors Dag och den gick hem!!
Visserligen är inte min mamma så svårflörtad när det gäller sötsaker, hon är ett riktigt kakmonster!
Hursomhelst så var den riktigt god.Tilläggas bör nog att jordgubbarna till är nästan ett måste.
Det skulle nog även funka med hallon.













Det här behöver du:



CHOKLADBOTTEN:



150 g margarin
100 g mörk choklad
3 ägg
2 ½ dl socker
¾ dl mjölk
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver




VIT CHOKLADMOUSSE:



2 dl vispgrädde
250 g vit choklad
1 ägg
1 dl kesella 10 %




Gör så här:


Börja med bottnen.
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter.
Smält margarinet i en stor rostfri kastrull.Ta kastrullen från värmen.
Hacka chokladen grovt och lägg den i kastrullen.Rör tills den har smält.
Tillsätt ägg, socker och mjölk och blanda.

Blanda i en annan skål mjöl,bakpulver, vaniljsocker och kakao.
Vänd ner mjölblandningen i chokladsmeten och rör till en slät massa.
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175º i 25-30 min.
Prova med en sticka,kakan får gärna vara lite kladdig i mitten.
Låt kakan svalna och diska kakformen.
Lägg tillbaka kakan upp och ner i formen.

MOUSSE:


Vispa grädden.
Smält chokladen över vattenbad eller i microvågsugn.
Vispa upp ägget i en stor bunke och tillsätt den smälta chokladen under kraftig vispning!
Rör ner kesella och sedan vispgrädden.
Fördela moussen ovanpå kakan och låt stå kallt tills den stelnat ca 1 tim, men gärna över natten!
Dekorera med jordgubbar,hallon eller något annat gott!




                           

Jag använde Fazers choklad med 70% kakaohalt.                                              








                         

Den  vita chokladmoussen var enkel att göra, men ljuvligt god!! 





                  













Det färdiga resultatet!!!!  Underbar!!















Mollie är redo att hugga in på tårtan .............. :D  !



Det vattnas i munnen även nu när jag skriver om denna!



Hej så länge!





JÄTTEGOD PASTASÅS MED KYCKLING, SENAP,DRAGON OCH VITT VIN!


Ja det var några av ingredienserna i denna supergoda pastasås!
Eller ja,man kan lika gärna ha den till ris också!
Ännu en fantastisk middag som du fixar på en halvtimme!
Vi åt detta i Lördagskväll och samtidigt som jag höll på med en tårta till mamma som hon fick igår på Mors dag ,så skulle jag laga middag också.... ;)
Men det gick bra!
Och middagen blev väldigt uppskattad även av Mollie som satt och åt långt efter att vi var klara.
Hon rensade verkligen tallriken!
Att det är vitt vin i är inget som är "farligt " för barn eftersom alkoholen kokar bort.












Det här behöver du till 3-4 pers:



1 förp.kycklinglårfilé eller bröstfilé ca 450 g
3-6 scharlottenlökar
8-10 champinjoner
2,5 dl matgrädde
2 msk dijonsenap
2 tsk dragon
2-3 msk kycklingfond
0,5 dl torrt vitt vin
1 burk creme fraiche




Så här gör du:



Fräs lök och  svamp i lite matfett så att det bara precis mjuknar.
Ta upp ur pannan och ställ åt sidan.
Bryn kycklingen fint och tillsätt löken och svampen.
Blanda i grädde,senap,dragon,vin och kycklingfond.
Salta och peppra.
Låt koka i ca 15 minuter.
Rör i creme fraiche mot slutet och låt allt få ett sista uppkok.

Servera med pasta.( Eller ris...:)  )








Fräs lök och svamp så att det  mjuknar.....







.....gissa om det doftade gott i köket!!!








Nu är creme fraichen tillsatt och såsen ska bara få ett sista uppkok!



SMAKLIG MÅLTID!!



P.S. Det här inlägget skrev jag ute i trädgården i det underbara vädret vi har idag!!Jag älskar min rosa laptop!!!
Tekniken är fantastisk! D.S.









Till bloggens startsida


bloglovin

RSS