') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

VÄLKOMMEN 2015!!


Tittar in som hastigast och önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År!!
Tack till alla er trogna läsare som kikat in regelbundet trots väääääldigt dålig uppdatering detta året. 😔
Och vill även säga välkommen till alla nya läsare, kul att ni hittat hit! 


Ikväll ska vi till goda vänner på middag och vi står för desserten. Visar er resultatet imorgon! 
Nu måste jag slänga mig i duschen och fixa det sista. 

Än en gång: GOTT NYTT ÅR!! 🎉🎉🎉




MITT BÄSTA & GODASTE RECEPT PÅ MOROTSKAKA!


Godkväll!
Är det någon mer än jag som är sugen på att städa undan alla spår av julen nu?
Hade det varit upp till mig så kunde jag redan bockat av det men Peter tycker det är för tidigt så jag har lovat honom att vänta tills på Söndag. Så på Lördag sker det....hahaha!! :))
Lika mycket som jag njuter av att plocka fram allt, lika skönt är det att bli av med det. Konstigt det där egentligen?!

För ett tag sedan överraskade vi personalen på jobb med gofika och då bakade jag en iktig gammal klassiker, Morotskaka med glasyr.
Kan man någonsin tröttna på det? 
Här kommer mitt bästa recept, saftig och full av smak! 





Det här behöver du:


4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
2 dl neutral matolja tex raps
6 dl finriven morot


Frosting/Glasyr:

75 g smör
4 dl florsocker
300 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
ev lätt förvällda morotsstrimlor+ citronmeliss till dekoration


Gör så här:


1. Vispa ägg och socker med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt.

2. Blanda ner resten av ingredienserna och blanda ordentligt.

3. Fördela smeten i en pappersklädd lång/braspanna

4. Grädda i 175 grader i ca 20-30 min. Kolla med en sticka att kakan är klar.
Låt svalna på galler och gör frostingen under tiden.

5. Frosting: Smält smöret och låt det svalna.

6. Blanda i resten av ingredienserna och vispa tills det blir det en jämn smet. 
Bred ut frostingen i ett jämnt lager över kakan och gör "rosor" av lätt förvällda morotsstrimlor. Gör "blad av tex citronmeliss.




Nu ska jag förbereda desserten som vi ska ha med oss till morgondagens nyårsfirande hos goda vänner. har ätit det förut men aldrig själv gjort det så det ska bli spännande! Berättar mer imorgon.

Ha en skön kväll! /Åsa



HÄLSOSAMMA FRÖKNÄCKE!!


Hej på er!
Vilket underbart vinterväder vi har är i Skåne! Sol från klarblå himmel, lätt snötäcke och några minusgrader. Perfekt!! Man blir så pigg och full av energi av detta ljuset! :)
Fast.....jag var väl visserligen inte lika pigg när klockan ringde 6 i morse och det var dags att gå till jobbet igen efter nio långa dagars ledighet.
Men det gick bra och skönt att komma igång igen faktiskt! 
Idag får ni ett recept på Hälsosamma Fröknäcke, supergoda och fulla av nyttigheter! Har varit på gång att göra dessa länge nu men inte kommit till skott förrän för några dagar sedan, och sen dess har jag gjort tre omgångar till......dom tar ju slut så fort! ;)




Det här behöver du till en plåt:

1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl pumpafrön
1 dl maizena
2 dl kokande vatten
0,5 dl neutral olja, tex raps
Flingsalt


Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla torra ingredienser, utom flingsaltet, i en skål.

2. Koka upp vattnet.
Häll i vatten och olja i skålen med fröna och maizenan.

3. Bred ut smeten så tunt du kan på en pappersklädd plåt.
Strö över flingsalt efter smak.

4. Grädda i mitten av ugnen i ca 40-60 min. Knäcket ska kännas ganska torrt när det är klart. Om du tycker att det har fått dålig färg så kan du höja värmen till 175 grader de sista 5-10 minuterna, det gjorde jag.
Lägg över knäcket på ett galler när det är klart.
Bryt i lagom bitar och njut!!! 


Sååååå gott som det är men även med lite smör och ost. :P




Kan vara lite trixigt att bre ut det jämnt och tunt....




Var beredd på att det går åt...  :))


Såja, nu är jag ingen "Fröknäckeoskuld" längre, fattar inte varför jag ska vara så sen med att haka på vissa grejer...haha!!


Ha en bra dag! /Åsa.





HEJ DÅ JULEN 2014...,,,..HEJ TACOTIDER!


Då var juldagarna över för denna gången. Känns lite vemodigt men ändå skönt. Skönt för att ett nytt år väntar med nya möjligheter och erfarenheter. Året som gått har varit tufft och omvälvande för mig på ett personligt plan. 
I slutet av januari satt jag hos min älskade pappa när han drog sitt sista andetag och somnade in. Han hade varit svårt sjuk en längre tid så för honom kom döden som en befrielse. Saknaden är tung emellanåt men jag plockar fram alla fina minnen jag har då. 
I somras kom nästa stora förlust när min nära väninna förlorade sin yngsta dotter. I såna lägen känns livet så orättvist och man undrar vad det finns för mening med en sån sak?
 Nu känns det dock som vi i vår familj iaf landat i alla förändringar som skett i år och kan se framemot nästa år. Det jag/vi har lärt oss är att ta inget för givet och att allt kan ändras i ett slag.

Nu till något mer upplyftande.... Som säkert flera med mig så stod all julmat mig upp i halsen så igår blev det tacopaj till middag. Tror aldrig en tacopaj varit så god förut! ;)


MUMS!!!




Lite juligt blev det ändå med den röda paprikan...haha! 
Tror inte att ni behöver/ vill ha recept på Tacopaj va? 
Skulle så vara fallet så bara hojta till i så fall. :)


Hoppas ni alla haft en skön jul! 
Kram! /Åsa 



GALET GOD TOMAT OCH INGEFÄRSMARMELAD!!!


Nuuuu.....är det nära!!! Dan före dan och jag har en sjuåring härhemma som är sååå otålig!!! Minns så väl den känslan. :)

Igår kokte jag en vansinnigt god Tomat och Ingefärsmarmelad!
Den är så smarrig, framförallt tillsammans med en lagrad ost eller vanlig brieost. Fast imorse åt jag den på nybakad baguette och gräddost och dog nästan så gott det var!! Så med andra ord funkar den till allt! ;) Och som vanligt....superenkel att göra!


Det här behöver du till en burk:

500 g körsbärstomater
saft från 1 hel citron
skal från 1/2 citron
0,5 dl vatten
3,5 dl syltsocker
1,5 msk finriven färsk ingefära


Gör så här:


1. Skölj och skär tomaterna i klyftor.
Skär av skalet från en halv citron men var noga så det vita inte kommer med. Hacka skalet i små bitar.

2. Lägg tomater, citronsaft, skal och vatten i en kastrull och låt koka under lock i ca 20 min..

3. Ta kastrullen från värmen och tillsätt sockret och ingefära. Koka upp igen och låt sjuda utan lock i ca 10 min.

4. Låt marmeladen stå och vila några minuter och häll upp på en väl rengjord glasburk. Sätt genast på lock och förvara svalt.



Hur lätt som helst att göra egen marmelad.
Inte en massa onödigt tjafs i ingredienslistan dessutom. :)



Såååå gott!!!



Nu ska jag gå och kolla revbenen som vi ska ha med på julbordet imorgon hos min svåger och svägerska.. Första julen på ett tag som vi inte ska fira hemma så det är lite lugnare aktivitet i köket än vad det brukar vara innan jul. Men bara lite! :)

Hur har ni det? Hinner ni med allt?


Kram Åsa.





TOFFIFEE.....FÖRSTA JULGODISET!


Hahaha......jodå, ni läste rätt! Jag har gjort vårt första julgodis först idag faktiskt. Alla andra matbloggar har svämmat över av julgodis sedan i November men inte ens det har lockat mig. Är inget stort fan av hemmalagat julgodis och brukar hålla mig till mozartkulor, knäck och kola, det vanliga. Förra året gjorde jag Rocky Road för första gången och det var helt ok, men inte så WOW som alla har sagt tyckte jag. I alla fall så ville jag testa ett nytt recept i år också så då fick det bli  hemmagjorda toffifee. Sött, men gott!! Ser dessutom avancerade ut men är väldigt lättgjorda.



Det här behöver du till ca 30 st:

1 dl socker 
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
30 st hasselnötter
150 g nougat
50 g mörk choklad

1. Koka upp grädde, socker och sirap och sjud tills termometern visar 120 grader. Har du ingen termometer så gör kulprovet.

2. Rosta hasselnötterna i en varm stekpanna tills det börjar knäppa. Lägg nötterna i en handduk och gnugga bort skalen.

3. Skeda ut kolan i formarna och tryck ut en nöt i varje form. klicka ut nougaten ovanpå i ett jämnt lager och låt stelna något.

4. Smält den mörka chokladen och spritsa eller klicka ut en liten klick mitt på. Ställ kallt att stelna. 


Någon som har testat dessa förut?


Ha en fin kväll!/Åsa










SNABBA FRUKOSTFRALLOR!


 
Hej i stugorna! Fått någon julstämning än? 
Jag jobbar på det och är på god väg, älskar doften av hyacinterna och julgranen när man kommer hem!
Idag ska vi åka lägga julklappar under granen på Hotel Temperance i Malmö. Dessa kommer sedan att skänkas vidare till barn i utsatta situationer i samarbete med Frälsningsarmén och Svenska Kyrkan. Känns bra i hjärtat att kunna bidra åtminstone lite och det här är tredje året nu, så det börjar bli en tradition. 
Imorse var det helt tomt i brödburken, och jag hade ingen lust att sticka och handla så tidigt så då kom ett gammalt recept på snabba frukostfrallor väl till pass. Dom ska bara jäsa en gång i 15 min så  på under 45 min har du färska bullar på bordet.
Jag har ändrat lite från mitt ursprungliga recept, här nedan kommer dagens variant. :)
Såååå gott med nybakat till frulle! 
 
 
 
 
Det här behöver du till 12-15 st:
 
75 g jäst  (jag använde torrjäst och då blir det 1 1/2 påse)
50 g smör
2dl mjölk
3dl vatten 
1 msk flytande honung
2 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl, jag tog halva mängden rågsikt idag.
 
vatten till pensling
linfrö+solroskärnor till topping
 
 
Så här gör du: 
 

1. Smält smöret och tillsätt vätskan, värm tills 37 grader eller 45 om du använder torrjäst.
 
2. Häll vätskan över jästen och rör om tills den är helt upplöst. Tillsätt honung och salt.
 
3. Arbeta in mjölet tills det blivit en smidig deg, rulla till bullar och lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa under bakduk i 15 min. Sätt ugnen på 225 grader. 
 
4. Pensla bullarna med vatten och strö på lin och solrosfrö. Grädda mitt i ugnen i ca12-15 min.
Klart!! 
 
 
 
Snabbt och lätt!! Just the way i like it! :))
 
 


Igår jobbade jag sista dagen innan jul och nu är jag ledig i nio hela dagar! 
Ska njuta massor och hänga lite på gymmet igen, har dragits med riktigt jobbig hosta, förkylning och trötthet i 6 veckor (!!) och först nu känner jag mig såpass bra att jag vågar träna. Har faktiskt längtat! 
 
 
Såhär glada var jag och några av mina kollegor igår när vi gick på ledighet! 
 
 
Vill passa på och tacka för era kommentarer, så härligt att höra att man varit saknad! 
 
 



Till bloggens startsida


bloglovin

RSS