') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

FÖRSTA ADVENT OCH VATTKOPPOR!


Godmorgon och trevlig första advent på er alla!
Härhemma har jag inte fått upp några ljusstakar och stjärnor än trots att jag haft ambitionen ända sedan i Måndags. Men allt har bara rullat på och i Torsdags fick vi hämta hem en prickig Mollie från dagis som fått vattkoppor. Vi var väl lite förberedda eftersom vi visste att det gick där.
Egentligen är jag glad att hon äntligen fått det men jag är lite orolig eftersom vi snart ska åka till Lisebergs Julmarknad och jag hoppas så att kopporna hinner torka ut tills dess!
Håll tummarna för oss!!

I alla fall...idag ska alla fönster smyckas och jag tänker även sätta upp julgardinerna.
Dessutom hade jag tänkt baka ett gäng Lussebullar och pepparkakor också.
Överambitiös?? Ja kanske lite.....vi får väl se hur långt jag hinner. :D







Så här såg det ut förra året i advent hos oss.....
Faktum är att vi har nästan lika mycket snö i år också! Mys!!








Idag ska jag även avnjuta ett glas glögg, jag har som tradition att inte varken dricka glögg, julmust eller äta lussebullar före Första Advent! Det är totalförbjudet!
Men idag så.....är det fritt fram! :D





Önskar er alla en riktigt trevlig dag!/Åsa.



DAGENS TIPS: "PIMPAD FALUKORV!"


Jaha, så var det måndag. Hur många av er har tänkt ha "den svenska korven" till middag någon dag i denna veckan?
Just det, Falukorv. :D
Jag har alltid såna problem med vad jag ska laga av det.
Visst Stroganoff i all ära men det blir ju lite enformigt i längden...
Jag brukar visserligen laga lite annat också med denna ursvenska korv men ibland kör man bara fast!
Men så kom jag på en bra grej att variera med häromdagen!
Att göra "Piccata" på falukorven.
Det innebär att man panerar korven i en god ost och äggblandning och sedan steker den.
En "pimpad Falukorv" helt enkelt! 


Så det blir dagens tips från mig idag!








Det här behöver du:




Falukorv i skivor
Vetemjöl
Salt och peppar
Ägg
Riven parmesanost, eller annan ost du gillar





Gör så här:


1. Skär korven i skivor.
Blanda mjölet med salt och peppar på en tallrik.
Vispa upp ägget och tillsätt riven ost tills det blir en tjock smet.


2. Vänd korvarna i mjölet och sedan i ägg och ostblandningen.
Stek på medelvärme tills dom fått fin färg.





Servera med pasta och en god tomatsås!














Här kommer fler Falukorvsrecept:





INDISK FALUKORV










FALUKORVSGRATÄNG









FALUKORVSGRYTA MED TACOSMAK






FALUKORV MED MAJS OCH PAPRIKASÅS







Hoppas ni fick lite inspiration till nya recept med "den-där-korven-som-alltid-åker-ner-i-vagnen-när-man-handlar-för-det-är-ju-så-billigt" ;)  





Önska er alla en riktigt bra vecka!/Åsa.







ÄPPELKAKA MED INBAKAD VANILJKRÄM!


Godmorgon!
Här blev det tidig uppstigning idag eftersom Mollie tyckte att det var dags att gå upp redan 6.40!
Det första hon gör är att sätta på sin "Barbie-Prinsessfilm" och säger : Mamma jag vill ha "danseklänning" på mig.......
Hon är totalt insnöad på "prinsess och danseklänningar" och jag får ICKE på henne något annat!
Jo, hon kan ha byxor om hon får ha en kjol utanpå......suck!
Från att ha varit totalt ointresserad av kläder till detta!
Fast jag vet ju såklart var hon fått det ifrån.....mamma vittnar om att jag tydligen var likadan när jag var liten.
Då var det visserligen bara "Madicken-klänningar" som gällde. :D


Idag bjuder jag på ett recept som är en lite annorlunda äppelkaka med inbakad vaniljkräm inuti.
Alltså behöver du inte servera något bredvid.
Fantastiskt god tyckte både Peter och min mamma, och jag förståss. ;)
Det är lite olika moment och tar lite längre tid än andra äppelkakor kanske men det är den värd!!
Ett tips är att den ska gärna stå och dra till sig 1 dygn i kylen då blir den som allra godast!







Det här behöver du:



Botten och täcke:


4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
175 gr smör
2 ägg



Vaniljkräm:


1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2 äggula
2 msk Maizena majsstärkelse
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

4-6 st äpplen (ca 600 gr)
kanel




Gör så här:



1. Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till degen.
Tryck ut hälften av degen i en smord pajform.
Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.


2. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull.
Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka!).
Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.


3. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
Bred ut krämen på botten av degen i formen.
Lägg på äppelklyftorna som du först vänt i kanel.


4. Rulla ut resten av degen till fingertjocka rullar och lägg dem i ett galler över äppelklyftorna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna, gärna i kylen 1 dygn.









Pajdegen rörs ihop och hälften......




....trycks ut i en smord pajform med höga kanter.
Ställ i kyl tillsammans med resten av degen.





Koka ihop vaniljkrämen och låt den svalna helt innan du häller den i pajskalet.





Lägg på äppelklyftorna som du först vänt runt i kanel........




Gör ett galler av resterande pajdeg......





.......och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Låt svalna helt innan du avnjuter den!





SUPERGOD!





Kanske var det i somras som allt började när Mollie fick denna prinsessdröm av mormor i födelsedagspresent........





Den är VÄL ANVÄND kan jag säga.......





Och här är hennes "vardagsklänning"........
När man frågar vad hon heter så säger hon: "Mollie-Hasessa" (det sista betyder prinsessa, men hon har lite svårt med uttalet) :D





Hoppas att ni har en riktigt trevlig helg!/Åsa.




BIFF GRETA!


Den här rätten kan även kallas för "Biff Special" och är en klassiker i många restaurangkök.
Innan jag lagade detta så tyckte jag att det verkade sådär när jag läste i ingredienslistan....men hoppsan så gott det var!!
Peter bara tryckte i sig så mycket att han var tvungen att lägga sig på soffan sedan!
Rätten är ganska snabbgjord och mycket lättlagad.
Testa!








Det här behöver du till 4 pers:



600 g oxfilé eller ryggbiff
10 medelstora potatisar
2 gula lökar
4-5 msk fransk senap
4-5 msk "svensk söt senap" tex hultbergs mild senap
6 äggulor
smör att steka i
salt och peppar







Rödvinssås:


1½ + 1½ msk smör
2 msk finhackad scharlottenlök
vitpeppar
1½ dl rött vin
2 dl grönsaksbuljong av tärning = 2 dl vatten + 1 tärning
1 msk kinesisk soja
1½ msk kalvfond
maizena att reda av med





Gör så här:



1. Börja med såsen: Fräs lök och vitpeppar i smöret utan att det får färg.
Späd med vin och buljong. Låt det få ett uppkok.
Tillsätt soja och fond och låt såsen koka sakta i 10 min.
Sila såsen och "blanka av" med resterande smör.
Red av såsen med maizena. Ställ åt sidan och håll varmt fram till servering.




2. Tärna köttet i 1 cm stora bitar.
Skala och hacka löken fint.
Skala och tärna potatisen i 1 cm stora tärningar.



3. Spola av poatisen i durkslag med kallt vatten och låt rinna av ordentligt.



4. Blanda köttet med lök, senap och äggulor och låt detta stå och dra i kylen.


5. Stek potatisen i matfett tillsammans med salt och svartpeppar tills den har fått fin färg och känns mjuk. Håll varmt.


6. Hetta upp en stekpanna ordentligt med margarin i och stek sedan köttblandningen hastigt som en omelett i ca 5 min. Salta och peppra.


7 Låt köttblndningen "glida ner" på ena halvan av en tallrik eller uppläggningsfat och lägg potatisen på andra halvan. Häll rödvinssåsen i mitten och strö över persilja.



Servera med någon lättkokt grönsak eller varför inte saltgurka?








Ryggbiff, lök, senap och äggulor blandas i en skål och får stå kallt och dra en stund.






Såååå gott med råstekt potatis! Stek tills den fått fin färg och blivit mjuk.
Håll varmt medans.....





.....du steker köttblandningen som en omelett. Salta och peppra.





Så här lägger du upp det!







Ett riktigt gott öl passar bra till denna rätten!
Tex den här som jag fick hem för ett tag sedan för att prova, den hette Innis & Gunn Rum Cask.
Peter och hans gode vän Micke fick äran att testa och utlåtandet lyder:

" En god sommaröl som säkert många tjejer även skulle gilla. Perfekt till grillat! "

Hann tyvärr inte ta en bild på ölen förrän gamarna hade svept den men så här ser den ut:










Lite information:   

Sedan upptäckten av att lagra öl på ekfat har bryggarna på Innis & Gunn hela tiden strävat efter att skapa nya smakupplevelser. Efter succén med den limiterade utgåvan av Innis & Gunn Rum Cask 2007, där ölen var lagrad med romfat, har man fortsatt med utvecklingen av denna produkt. Nu är man redo att släppa drycken på nytt. Den första oktober 2010 släpps Innis & Gunn Rum Cask i Sverige.




Någon av er som testat denna och vad tyckte ni?



Hoppas ni får en trevlig Söndag! /Åsa.



KYCKLING MARENGO.....IGEN!


God förmiddag allihopa!
Här har dagen startat med en välbehövlig sovmorgon ända till kl 8!!
Idag är våra planer att åka till Mekonomen och bli fattiga på en massa bildelar som besiktningsmannen sa att vi behövde byta. :(
Lägga pengar på bilar är nog det tråkigaste jag vet...allt är så himla dyrt!
Fast å andra sidan så skulle jag aldrig vilja vara utan bil.
Men det kanske är något kvinnligt det där att ha sån motvilja att lägga pengar på bilen?
Eller vad tycker ni?


Receptet ni får idag har jag lagat när jag gick restaurangkursen. SUPERGOTT!!!
Jag har sedan tidigare ett annat recept på Kyckling Marengo som ni hittar HÄR.
Jag måste dock tillägga att recetet idag var godare.
Den här rätten passar dessutom alldeles utmärkt att bjuda många på.



Tips nr 1: Vill du inte stycka kycklingen själv finns det färdiga delar att köpa.


Tips nr 2: Har du styckat kycklingen själv och har gott om tid när du ska laga detta så kan jag rekommendera att koka egen buljong på skrovet från kycklingen som du sedan tillsätter i grytan.
Blir såååå mycket godare och är inte svårt alls!










Det här behöver du till 4 pers: 



1 Stor kyckling
ca 50 g smör att bryna kycklingen i
250 g champinjoner
250 g smålökar
½-1liter hönsbuljong,egen eller från tärning
Ca 1 dl tomatpuré, smaka dig fram
2 vitlöksklyftor
2 tsk paprikapulver
salt och vitpeppar







Om du kokar egen buljong på kycklingskrovet behöver du även:


• Rotselleri i tärningar
• Klyftad gul lök
• Morot i tärningar









Så här gör du:



1. Stycka kycklingen i 8 delar. Om du vill kan du ta bort skinnet.
(Ska du ska göra egen hönsbuljong så lägg nu över kycklingskrovet i en stor gryta och fyll på med vatten så att det gott och väl täcker.
Lägg i löken och rotgrönsakerna och låt koka ihop i ca 40-50 min.
Sila buljongen.)




2. Bryn kycklingen runtom ordentligt i smöret.
Krydda med salt, peppar och paprikapulver.



3. Lägg över i en kastrull och vispa ur stekjärnet med lite vatten och häll över.



4. Bryn champinjoner och smålök i lite smör och lägg sedan över i grytan med kycklingen.



5. Tilsätt tomatpuré, vitlök och buljong så att det täcker och låt småkoka tills kycklingen är färdig.



6. Red ev av grytan innan servering .







Servera med kokt ris.






Hoppas ni har en trevlig Lördag!/Åsa.












































INGA VANLIGA CHOKLADRUTOR!


Nu när ni ser denna bilden så tror ni säkert att det är ett recept på "kärleksmums" eller "snoddas" eller vad dom nu kallas.
Men det är det INTE!
Dessa chokladrutorna har en glasyr med vispgrädde som kokas ihop och blir underbart god!!
Jag gillar verkligen vanliga "kärleksmums"också men dessa är ett snäpp godare!
Ni bara måste prova dessa! Och dom går alldeles utmärkt att frysa in, om det nu skulle bli några över.







Det här behöver du:





Botten:

150g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Ev. rivet skal från 1 apelsin





Glasyr:



150 g smör
3 dl vispgrädde
Knappt 1 dl socker (9 msk)
3 tsk vetemjöl
4 msk kakao
kokoslingor till garnering.





Gör så här:



1. Sätt ugnen på 225º. Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.


2. Rör ner smöret och mjölken i äggblandningen. Blanda alla torra ingredienser och rör försiktigt ner det i äggsmeten. 


3. Bred ut smeten i en pappersklädd långpanna som är ca 30×40 cm.
Grädda i ca 10-15 min.
Strö lite socker på ett annat papper och stjälp upp kakan på det.


4. Gör glasyren: Smält smöret, tillsätt grädde, socker, vetemjöl och kakao.
koka tills krämen tjocknat, ca 5 min. Bred över kakan och strö över kokosflingor.







Glasyren ska koka ihop tills den tjocknar, ca 5 min.....







......bred över kakan och strö över kokosflingor.







Ät och NJUUUUT!!











Jag måste passa på att tacka för era tips gällande julmarknaden i Göteborg!
Superbra! :D 
Kommer ni på något mer är det bara att höra av er!!





Nu ska jag laga middag, det blir panerad fisk med HEMMAGJORD DANSK REMOULADSÅS.
Så hilmla gott!




Ha en riktigt skön kväll! /Åsa.







JULMARKNAD PÅ LISEBERG.....


Förra året hade vi siktet inställt på att åka till Göteborg och besöka Lisebergs Julmarknad för första gången. Detta sket sig eftersom alla hotell var totalt fullbokade!
Så i år var vi ute i god tid (tyckte vi iaf) när det skulle bokas. Fullt överallt! Men efter lite detektivarbete och några lätta panikattacker så fick vi till slut tag i ett centralt hotell, till bra pris dessutom. :D

Ser verkligen framemot detta!
Jag berättade för Mollie häromdagen att vi skulle åka dit och visade lite bilder på datorn därifrån och hon blev eld och lågor!
Så varje dag när hon vaknar eller när jag hämtar henne från dagis så undrar hon: "Åka liseberg nu??" Det kommer bli en lång väntan för henne......


Nu undrar jag om någon av er läsare har varit där och om ni har några speciella tips på vad man absolut inte får missa när man är där? Upplys mig!! :D





Längtar.............







Ha en skön måndagskväll!! /Åsa.





Till bloggens startsida


bloglovin

RSS