') else writeln('
'); writeln(' '); close(); }}

MORS DAG!!!


Ja idag är det ju Mors Dag....
Vissa firar det, andra inte.  Jag brukar uppvakta min mamma med något,allt från en blomma till något annat jag vet att hon blir glad över.
Men det viktigaste tycker jag är att träffas och umgås en stund!
För mig betyder min mamma jättemycket.
Idag ska jag överraska henne med en smarrig tårta och en prenumeration på ett par av hennes favorittidningar.
Nä, hon har ingen dator så hon kan inte läsa detta... ;)
Jag är ju själv en ganska nybliven mamma, men även jag fick en present från Mollie nu på morgonen!!
Gullungen!   <3
Misstänker dock att hon haft hjälp av Peter.....  :D






Jag blev såååå glad!!





Och i paketet låg.............








En ny elvisp från Chiliserien!!!!!!!!!!



Det var verkligen en överrskning och passar perfekt då min gamla visp gick sönder förra helgen!
Efter 13 år! Äntligen!! Har aldrig gillat den gamla vispen.den lät som sjutton och tog jättelång tid att vispa.

Nu ser jag fram emot att baka med denna skönhet!!



Hoppas ni alla andra får en skön Söndag!
Berätta gärna om ni själva blivit överraskade med något eller om ni ska äta något gott idag!


Hej så länge!



PASTASALLAD MED ..............KEBABFLARN!!


Nu kanske ni tänker att ..va  passar det verkligen??!!
Och ja, det gör det!! :D
Den här rätten gjorde jag i måndags när jag inte hunnit tänka ut något och inte heller hade någon större lust att åka och handla.
Tur var ju det annars hade inte detta stått på bordet!
Väldigt snabbt fixat!
Och ett tips att få i små barn sallad är ju att lägga upp allt i "grupper" och inte blanda ihop det.
Det funkar i alla fall på Mollie... ;)
Till detta blev det min favorit vitlökssås som jag normalt sett har hot chilisås i ( Heinz )men eftersom inte det fanns hemma tog jag ketchup. Funkade nästan lika bra.





Inte så dekorativ kanske men det var tomt i kyskåpet... ;)





Det här behöver du till ca 4 pers:




Pasta 250 g okokt
1 påse frysta kebabflarn 400 g
Kebabkrydda
Isbergsallad
Tomater, gärna i olika färger
Salladslök eller purjolök
Rödlök
Morötter
Gurka , jag hade köpt minigurkor på torget och dom var jättegoda! Väldigt krispiga!
Salt och grovmalen svartpeppar




Gör så här:


Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Låt rinna av och spola kallt vatten på.
Skär upp alla grönsakerna och lägg i en skål eller snygg form.
Blanda i pastan och salta och peppra.
Stek kebabflarnen i lite matfett.Krydda lite extra med kebabkryddan.
Lägg dom ovanpå sallden och ringla över lite vitlöksdressing.
Servera genast!






Alla härliga grönsaker...minigurkorna är superkrispiga!!










Pastan är färdig!! Denna gången blev det minifjärilar från Saltå Kvarn.









Grönsakerna är hackade och klara!









Kebabflarn kan man tydligen använda till rätt mycket.....Goda är dom också!







Vitlökssåsen till är ett måste!!



Vitlökssås:


2 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 dl ketchup eller  hot chilisås
grovmalen svartpeppar


Blanda alla ingredienserna och låt stå kallt en stund.
Superenkelt!






Mollie uppdatering:

Sedan i Tisdags är hon tillbaka på dagis. Och det tycker hon är kul!
Hon slipper bandage helt och hållet och det som gäller är att smörja emellanåt och att hon har solkräm och solhatt i sol utomhus!
Det ser redan väldigt bra ut.Tänk att det ändå bara gått drygt 2 veckor sedan det hände......!
Jag är otroligt lättad att läkningen gått så bra!







Mitt lilla glassmonster!! Så här fin är hon i pannan redan!!





Det var allt från mig idag!!

















GUDAGODA FOCCACIA!!!!


Ja, jag kan inte med ord beskriva hur goda dessa bröden blev!!!
Ursprungsreceptet kommer från Leilas "Piece of cake".
Jag ändrade lite genom att byta ut lite av vetemjölet till durumvetemjöl.
Toppingen kan vara precis vad man själv vill.....men olivfreak som jag är så var det en given variant på hälften av bröden.
Jag älskar verkligen oliver (har ni kanske märkt ;)  ) och har det nästan i / till allt!!
Dom andra bröden toppade jag med tomater och rödlök och lite krydda.
Såååå härligt saftiga blev dom! Ett perfekt bröd till sommarens alla fester!!!











                 





Det här behöver du till ca 6 bröd:



50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
4 msk honung
2 msk flingsalt
4 dl durumvetemjöl
ca 1 liter vetemjöl (kanske lite mer,prova dig fram.)


Topping 1:


Gula och röda körsbärstomater
Fint strimlad rödlök
Italiensk salladskrydda
Olivolja och flingsalt




Topping 2:


Svarta urkärnade oliver
Gröna oliver med pimiento
Olivolja och flingsalt



Gör så här:



Smula jästen i en bunke och vispa ut den med vatten,olivolja,honung och flingsalt.
Tillsätt först lite durumvetemjöl i taget och fortsätt sedan med vetemjölet.
Arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 min.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 min till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 225º.
Häll upp degen på mjölat bakbord.Knåda den snidig och tillsätt ev mer mjöl om det behövs.
 Forma till en avlång rulle och dela i 6 lika stora delar.

Platta ut dem till ca 1½  tjocklek.
Olja ett bakplåtspapper rikligt och strö över lite flingsalt.
Lägg kakorna ovanpå och låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 min.


Sätt fingrarna i degen och gör små gropar, tryck in tomaterna,lägg på rödlöken och krydda med salladskryddan.
Avsluta med att ringla mer olja över och strö på flingsalt.

På dom andra trycker du in oliverna och sedan ringlar du oljan över och till sist flingsaltet.
Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 12- 15 min.






Ingredienserna.....







Jästen,honungen olivoljan och saltet ska vispas ihop först.
Sedan tillsätts mjölet lite i taget. Jäses 45 min under bakduk.........







.......och då ser den ut så här!





                          


Dela degen i 6 delar...                             ....och platta ut till kakor.






                             

Topping nr 1..........                                       ......och topping nr 2 !!!



Som sagt dom här bröden var gudagoda!!!!






Jag var inne och gav våra grannar ett av bröden som dom kunde kalasa på.
Dagen efter sa grannfrun att det var så gott att hon hade ätit upp hela själv!!!! :D

Jag förstår henne,för jag förbjöd nämligen Peter att ta med resterna till jobbet!!!



Hoppas ni alla haft en trevlig helg,det har jag!!


Hej så länge!!




FÄRSFYLLDA TOMATER MED RÅSTEKT POTATIS OCH OLIVSÅS!


Grillen har ju verkligen stått övergiven nu ett tag.....
Det fina vädret kommer väl snart igen förhoppningsvis!!
Tills dess blir det matlagning på spisen.Rubriken låter kanske inte som något speciellt men det här var riktigt gott!
Ännu en rätt som minstingen i familjen åt med god aptit!
Jag hade först tänkt att göra detta på bifftomater men hittade inga så det fick bli vanliga.











Det här behöver du:

3-4 pers



4 Bifftomater eller 6-8 vanliga
400 g blandfärs
1 dl hönsbuljong ( 1 dl vatten + 2 tärningar)
Inkråmet från hälften av tomaterna
1 liten hackad gul lök
2 msk finhackad persilja
3 äggulor
vitlökspulver, salt och peppar efter smak



OLIV OCH VITLÖKSSÅS:


2 dl Lätt Creme Fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
10-15 svarta oliver finhackade
italiensk salladskrydda




Gör så här:


Skär bort den övre biten på tomaterna och gröp ur innehållet med en sked.
Finhacka hälften av det.
Blanda övriga ingredienserna till färsfyllningen och tillsätt tomathacket sist.
Fördela färsen i de urgröpta tomaterna,de kan vara "toppade".

Sätt in i ugnen i 175º i ca 45 min.


Blanda alla ingredienserna till såsen och låt stå kallt medan tomaterna bakas i ugnen.
Stek potatisen också under tiden.


Sedan är det klart!!







Tomaterna är urgröpta och väntar på att fyllas....









.......försök pressa i så mycket fyllning det går!!









Under tiden tomaterna gräddas steker du potatisen......






.........och rör ihop såsen,som sedan får stå kallt en stund.






Tomaterna är färdiga!




Smaklig måltid!!!




GRÄDDIG CITRONPASTA OCH BACONLINDADE KYCKLINGSTICKS!


Här kommer ett riktigt Fredagsrecept!
Detta var fantastiskt gott!!! 10 poäng av 10 möjliga från både Peter, Mollie och mig!
Och så snabbt att laga och lätt...det är ju det vi alla vill...eller hur?
Jag tycker att det här kan man lätt bjuda på när man har gäster också.
Som vanligt har jag använt minimatgrädde i såsen men det går ju att  byta ut mot vilken annan grädde somhelst.
Detta måste ni verkligen prova!
Vi åt det dagarna innan Molllies "incident" men jag är redan sugen igen.... :)










Det här behöver du:

3-4 pers


4 kycklingfiléer
8 skivor bacon

Ca 400 g okokt tagliatelle
5 dl minimatgrädde
2 hönsbuljongtärningar
3 dl vatten
saft + skal av 1 citron
salt och peppar



Så här gör du:


Dela kyclingfilén längs med på mitten. Linda en skiva bacon runt varje.
Stek i lite matfett så att dom får fin färg runtom.Lägg i en ugnsfast form och täck med alufolie.
Efterstek i ugn 200º ca 10-15 min.


Gör pastan under tiden.
Koka tagliatellen enligt anvisningar på paketet.Ta bort den någon minut innan.
Häll av vattnet i ett durkslag och håll pastan varm.
 Medan pastan kokar, koka ihop grädde tärningarna,vattnet och saften av citronen.
Låt det koka upp och rör om ibland.
Sänk värmen och låt det puttra i 5-10 min.
Tillsätt skalet av citronen och krydda med salt och peppar.

Lägg i den kokta pastan och rör om så att allt blandar sig .

Servera genast med kycklingen och en god sallad!!









Dom baconlindade kycklingsticksen.......








.....ska brynas runtom och få fin färg......







.....Mollie får hjälpa till under sträng övervvakning...
(Fick hon ju inte egentligen,men det blev en kul bild ;) )








....pastan  ligger och " gottar" sig i citrongräddsåsen....Servera genast!









Är det så här man gör.....?








Det här får högsta betyg mamma!!! Mollie sitter och äter från Peters tallrik,
Sin egen mat är slut förlänge sedan!!!







Smaklig måltid!!!



LJUVLIGA CITRONBISKVIER!


Detta receptet har legat och väntat på att jag ska få tummarna loss länge,länge.....
Närmare bestämt 10 år!
Receptet kommer från Allt om mat och jag har hela tiden haft det i bakhuvudet att jag ville prova det.
Så jag letade fram det och satte igång....lite senare var jag nära ett nervsammanbrott då krämen inte ville stelna!!
Men jag fixade till det!
Det är lite jobb med att göra dom här men det är inte svårt.Ett tips är att göra krämen dagen innan,då går det att doppa kakorna i chokladen direkt.
Jag vet att många tror att dom inte klarar av att göra biskvier själv, men prova!
Dom här var underbart friska i smaken och den syrliga krämen bryter fint mot den söta vita chokladen.
Ljuvliga helt enkelt!!










Det här behöver du:
Ca 30-35 st



Bottnarna:

400 g sötmandel (gärna skalad så slipper du det jobbet ;)  )
7 dl florsocker
4 stora äggvitor



Citronsmörkrämen:

2 äggvitor
1 msk strösocker
3 dl strösocker
1½ dl vatten
250 g rumstempererat smör
finrivet skal + saft av ca 1½ citron...smaka dig fram,jag tog 2.


Glasyren:

400-500 g vit choklad




Gör så här:


1.Sätt ugnen på 200º.
Mal mandeln i en kvarn eller finhacka den i en matberedare.Har du mandel med skal måste du skålla och skala den först.
Blanda mandeln med florsockret och rör sedan ner äggvitorna.
Klicka ut ca 35 rundlar på en pappersklädd plåt.Kakorna ska vara något större än en femkrona.
Grädda mitt i ugnen ca 10 min,de ska fortfarande vara mjuka och precis ha fått färg. Passa noga.


2.Gör smörkrämen.Kan med fördel göras dagen innan.
Vispa upp äggvitorna.Tillsätt 1 msk socker,fortsätt vispa till ett fast skum.


3.Koka under tiden upp vattnet och strösockret till 122º.Jag hade ingen termometer utan gick på känn,det fick koka några min..
Häll sedan sockerlagen över äggviteskummet och vispa på låg hastighet tills det svalnar.


4.Mjukrör smöret och tillsätt det klickvis i marängen.Smaka av med skal + saft av citronen.
 Och det  var här jag höll på att få mitt sammanbrott,för krämen var jättelös!!
Vet inte om det ff var för varmt så att smöret smälte.... I alla fall så klickade jag i lite mer KALLT smör och då tjocknade det till en kräm direkt!


5.Spritsa ut krämen med en slät tyll eller bred på med hjälp av en sked.
Sätt in dom i frys eller kyl .
De ska vara riktigt kalla när du doppar dom i chokladen.Har du gjort krämen dagen innan behövs inte detta, för då är den redan tillräckligt kall.


6.Smält chokladen över vattenbad och doppa smörkrämsdelen i chokladen.
Ställ kallt att stelna.



Citronbiskvier är mina favoritkakor när jag handlar på ett visst konditori här i Lund.....men jag måste säga att mina var ännu godare!!! (Skryt.. ;) )








Gör det lätt för dig och köp skalad mandel......









Nu fick jag äntligen användning av min mandelkvarn!!!







Biskvibottnarna är färdiga....!








Spritsa ut krämen....dessa blev inte så snygga,men dom sista jag gjorde blev bra!







Eftersom min älskade sprits från Tupperware gått sönder
fick jag "akutköpa" denna engångssprits.Helt OK faktiskt!









Har förresten köpt mig en tidig Mors Dag present till mig själv.......
Denna här:





Mollie kollar in min nya "leksak"!!

En laptop...rosa :D !
Sååååå välkommen in i  vårt hem!!!



Ni andra mammor, önskar ni er något till Mors Dag??


Ha det så bra så länge!!!











REKORDDYR KANELBULLE!!!


Eller vad tycker ni...är det värt 1495,00:- för en kanelbulle??
Ja alltså nu är det inte så farligt som det låter....det är en matta det handlar om  ;)
Inne hos Starmama fick jag reda på en sajt som heter Favoritsaker och där hittade jag denna roliga matta!!
Aldrig sett något liknande....jättesöt!
Var tvungen till att visa den.....





Visst var den originell...??!!





Där hittar man även dom jättefina tygbakverken som finns i alla varianter.
Skulle jättegärna vilja köpa alla till Mollie!!




                                    


Prinsesstårta...                                         .......och  cupcakes.











Eller en gigantisk dammsugare att sitta på.....!



Hmmmm,nu blev man ju sugen på kakor......recept kommer snart!


Hej så länge !




MAKARONIGRATÄNG CHEDDAR CHEESE!!


Åh...vilken god "vardagsrätt" vi åt häromdagen!!
Och det kan vi tacka Mollie för.Hon hade nämligen stoppat ner 2 påsar av riven cheddarost i sin vagn när vi var och handlade. Och det var väääldigt viktigt att vi skulle ha dom!!
Och som den "curlingmamma" man är så gav jag efter. ;)


Så då stod jag där och funderade på vad jag skulle göra med dom och så blev det denna rätt.
Jättegod !!
Mollie älskade det och vi vuxna också för den delen....
Jag hade bacon i ,men man kan ju ta vad man har hemma tex. kassler, korv, eller skinka.










Det här behöver du till en stor form ca. 6 pers:



Kokta makaroner (3- 400 g "torra") Eller annan pasta...
 3 pkt strimlad bacon
1 stor hackad purjolök
1 hackad röd paprika
5 dl minimatgrädde eller annan grädde
2 dl mjölk
1-2 msk Worcestersås
300 g riven cheddarost (amerikansk typ) ca 1 ½ påse
vitpeppar,vitlökspulver,salt
ströbröd till gratinering




Gör så här:

Koka makaronerna och låt dom rinna av.
Häll dom i en stor ugnsfast form.
Stek baconen i en stekpanna så att dom får färg,men inte knapriga.
Häll baconen i ett durkslag, så att överflödigt fett försvinner.

Häll grädden i en kastrull och låt koka upp.Tillsätt osten och låt den smälta ner.
Späd med mjölk till önskad tjocklek.Tillsätt worcestersås och kryddorna.

Blanda ner bacon,purjolök och paprika ibland makaronerna och rör om.
Häll över såsen och låt den rinna ner i botten."Luckra" upp lite med en gaffel om det behövs.
Strössla till sist över lite ströbröd.

Grädda i ugnen i 200º i 15-20 min.






Jag brukar hälla baconen i ett durkslag så att det inte blir så "fettigt"





Lite grönt  (och rött !) passar bra i gratängen......





Den här osten tyckte Mollie vi skulle ha. Och det visade sig vara ett mycket bra val!!







Härligt gul-orange färg får ostsåsen.....






Nu ska den gräddas i 15- 20 min i 200º......








.....då blir den så här fin!



Till detta gjorde jag en sallad med strimlad vitkål,morötter och rödlök som jag blandade med en vinägrett smaksatt med italiensk salladskrydda.



Fräscht!!




Denna rätten tror jag att era små kommer älska!









"Mollie uppdatering" :



Mollies ena dagisfröken kom
förbi med en present från hela avdelningen
igår. Gissa om hon blev glad!

Nu slipper hon det tjocka förbandet och ska bara ha skydd när hon sover och är ute.Där emellan ska vi smörja,smörja,smörja.
Men det blir bättre för varje dag.



Smaklig måltid!









TACK !!!


Jag vill verkligen tacka allihopa för era värmande kommentarer!!
Och även tack för alla tips ang. brännskador!
Nu känns det som att läget är "under kontroll" här hemma och vardagen har nästan återgått till det normala.
Det vi måste tänka på är infektionsrisken...vilket betyder att Mollie inte kan gå på dagis än.
Även undvika sandlådor....m.m.

Det som har gjort detta lättare att hantera är att Mollie inte verkar ha ont av det.Förutom när det ska rengöras,då får hon både smärtstillande och lugnande.
Men annars är hon samma glada, pigga tjej.Och det är så skönt!


Än en gång.....Tack för att ni tänkt på oss!!

Nu har jag massor av gott att dela med mig av,nya recept kommer snarast!






Mollie tackar för alla hälsningar!!

Så här såg hon ut för ett par dagar sedan, idag har hon fått ett lite tunnare förband.
Det går framåt!




Ha en trevlig Måndag
  
    önskar

Åsa,Mollie och Peter!!










TILLFÄLLIGT AVBROTT........!


Ja det varit en turbulent tid här....Mollie brännskadade sig ganska svårt i Tisdags kväll på kaffe.
På något sätt har hon klättrat på diskmaskinen där luckan stod öppen för jag höll på att tömma den.
Och där har hon lagt hela sin tyngd och då lossnade tippskydden(vi hade två!!!) från väggen och dismaskinen välte över henne.Ovanpå diskmaskinen stod kaffekokaren med varmt kaffe i som rann ut över hennes huvud.


Så det blev ambulans med blåljus in till Malmö...
Där blev vi inlagda på barnkirurgen en natt.
Nu är vi hemma ,men ska strax in och byta bandage och Mollie ska få ett "brännskadebad" och såret ska rengöras.
Känns lite läskigt!
Men förhoppningsvis ska det här läkas bra och inte ge några större men.




Mollie hälsar från sjuksängen!!





Så av förklarliga skäl har det inte blivit några nya recept men kommer förhoppningsvis snart .
För äta måste man ju!! :)



Ha det så bra så länge!!





FÄRGGLAD KASSLERGRYTA!


Kassler är väl tacksamt att laga mat med?!
Går ju att ha på pizza, i pastasåser.sallader,grytor...m.m.
Nu sist så blev det en gryta.En mycket god sådan.Och lättlagad.
Hela familjen gillade den och den kändes dessutom ganska nyttig.Bara det... ;)
Till denna hade vi ris men det passar säkert bra med potatis och pasta också.







Det här behöver du:

4 pers



400 g kassler i strimlor
250 g strimlad vitkål
½ gul tärnad paprika
½ röd paprika
½ grön paprika
1 strimlad purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
2 dl vatten (Kanske behövs lite mer,prova dig fram)
2 dl creme fraiche
1-2 tsk chilipulver



Gör så här:


Fräs kål,purjolök och paprika under omrörning i lite matfett i ca 5 min.
Tillsätt pressad vitlök, soja,tomatpuré, chilisås,vatten, creme fraiche och chilipulver.
Rör om och låt puttra i ca 10 min.
Rör ner kasslern och låt puttra i ytterligare 5 min.
Smaka av med salt och peppar.






Jag älskar färgglad mat!





Alla grönsaker ska först puttra ca 10 min.........







....innan man tillsätter kasslern.Sen ska det puttra i 5 min till.





Servera med ris,potatis eller pasta. Och en god sallad såklart!!




Nu till något helt annat.....
Dom som känner mig vet att jag har en stor svaghet för....:ROSA!!
Jag älskar den färgen och har verkligen inte kommit ur min "rosa period" :)
Sedan ett par år tillbaka är det ju också tillåtet. Allt finns ju numera i rosa....datorer,mobiler,bakskålar.möbler...ja vad som helst!
På senare tid har ju Hello Kitty också blivit enormt populärt igen!
Men där känner jag att jag nog är för gammal för att erkänna att jag också vill ha alla dessa grejorna. ;)
Så jag prackar på Mollie dom istället och njuter av det .Men hon bryr sig inte, hon förstår inte grejen än.....
Men här är en sak hon kommer älska,nämligen dessa:








Gissa om jag blev helt varm i kroppen och köpte dessa på studs!!!
Om dom är goda vet jag inte,det återkommer jag till..
Men visst var det sött!!
Hello Kitty Glasspinnar!!
Ja, vem kan tro att jag ska fylla 35??!!! :D


Hej så länge!!




SMÖRGÅS TILL MIDDAG........GÅR DET?!


Javisst går det!! Men den måste vara maffig!!
I Fredags frågade grannen mig om jag kunde fixa något gott som han kunde bjuda på då han skulle få besök.
Till saken hör att hans fru är bortrest...såklart ställde jag upp! :)
Hans önskemål var räk eller laxsmörgås,och då blev det en variant med både och.
När jag gjorde dessa blev jag själv så himla sugen så det blev varsin till mig och Peter också.
Och så gott det var med en riktigt kall öl till!



Vår Fredagsmiddag!




Det blir inget riktigt recept men jag berättar hur jag gjorde:


Till 1 smörgås:

*1 st Hällakaka (runt polarbröd ca 15-20 cm Ø)
*2 kokta ägg
*Majonäs
*Skalade räkor
*1 laxskiva
*lite pepparrotsvisp
*Sallad,gurka,tomat,citron och dill



Bre hällakakan med lite smör.Lägg sallad över hela och låt den "hänga ut" över kanten.
Skiva äggen och lägg längs kanten.Ringla majonäs ovanpå äggen.Lägg på räkor.(Många!)
Bre lite pepparrotsvisp på laxskivan och forma den till en ros.Placera den i mitten.
Dekorera med grönsakerna och dillen.
Ät och njut! 






Såååå gott! Snåla inte med räkorna!


Smaklig spis! :P




SOCKERKAKA + KANELBULLE = KANELBULLEKAKA!


Ja,det har blivit mycket bakning på sistone... ;)
Det här receptet har jag hittat för ett tag sedan på Pernillas blogg.
Jag är verkligen svag för kanel i alla sorters kakor. Speciellt kanelbullar....
Men det här var ju betydligt snabbare och lättare.
OCH JISSES SÅ GOD DEN VAR!!!
Så otroligt saftig! Och så gott med kanelsockret.....
Den här toppar helt klart min "kakfavorit" lista just nu.




Mmmmm.........



Det här behöver du:

175 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt


Fyllning

1 dl strösocker
3 msk kanel ( det är en hel påse på 50 g)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 º
Rör smör och socker mjukt och luftigt.Blanda sedan ner äggen ett i taget, och därefter gräddfilen.
Rör samman de torra ingredienserna i en separat skål. Blanda sedan med resten av smeten.
Rör samman socker och kanel till fyllningen.
Smöra och bröa en sockerkaksform.

Häll i hälften av smeten, strö sedan över hälften av kanelsockret.Fyll på med resten av smeten och strö över resterande kanelsocker.
"Dutta" till sist över lite smörklickar över kakan.

Grädda kakan i ca 45 min.Testa med en sticka om den är klar.

Tips! Jag kan tänka mig att det kan vara gott att strö över lite pärlsocker också till sist.





Vispa smör och socker luftigt......







.....tillsätt ett ägg i taget.......







........rör i gräddfilen......






.....tillsätt sedan de torra ingredienserna......







........varva smet och kanelsocker i formen.....





....avsluta med några smörklickar.In i ugnen i ca 45 min i 175 º......






....och sen är kakan färdig!!






Så här läcker ser den ut från sidan!!




BAKA NU DENNA!!! :D


Igår var jag även och hämtade mitt paket från Me & i  ,jag älskar verkligen deras barnkläder!
Har kanske köpt lite för mycket... ;)
Men dom har sååå härliga mönster och färger.Man blir glad av dom kläderna!
Jag har även köpt två tunikor där till mig själv som är jättefina och superbra kvalitet.
Deras kläder går bara att köpa via homepartys. Tack Hanna för att du ordnat dessa! Jättetrevligt hade vi!





Senaste leveransen till Mollie....




Ha en skön Lördag allihopa!!!





CHOKLADJITTERBUGGAR!


Det här receptet har legat och lockat mig länge nu.....och när det var så dåligt väder häromdagen så passade det ju bra att baka lite. :)
Lite kluriga var dom att göra men det visade sig vara väl värt besväret.
Sååå himla goda!! Ser jättefestliga ut också.
Så vill ni "impa" på nästa kalas så baka dessa!!








Det här behöver du till ca 15 st.


¾ dl socker
200 g smör
5 dl vetemjöl
2 msk kakao


Fyllning:

3 äggvitor
2 dl socker



Gör så här:

Blanda snabbt samman degen för hand eller i en matberedare.Kan hända att det behövs mer mjöl än vad som står ovan. Låt degen vila övertäckt i kyl ca 30 min.
Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad till fast skum.Detta kan ta en stund men ge inte upp;) !
Kavla ut degen till ca 25×30 cm.
Fördela smeten på plattan och rulla ihop från kortsidan.
Lägg rullarna i frysen en stund.(Så att dom ska gå att skära i. )

Skär rullarna  i ca 1,5 cm tjocka skivor med en vass kniv.
Lägg dom på bakpappersklädd plåt och grädda i ugn i 175º i 16 - 18 min.






Degen är färdig och ska vila i kyl ca 30 min.......







....under tiden ska marängen vispas över vattenbad.........





....bre sedan på marängen på degen i ett jämnt lager........





......rulla ihop från kortsidan, in ifrysen en stund........





......skär i skivor och lägg på pappersklädd plåt,grädda i 175º 16-18 min....





....och sen är dom färdiga!! Förvara dom i en burk eller dyl.




Måste visa en bild från i helgen när det var så vackert väder.
Den här synen ser vi från vår övervåning en kort tid varje år......




Grannens fantastiska körsbärsträd i full blom!!!
Otroligt vackert! Och otroligt goda körsbär blir det också :P


Hej så länge!!










LASAGNE MED KYCKLING OCH BACON!!


En lite annorlunda variant på lasagne blev detta!
Jag älskar den "vanliga" varianten men det här var en en jättegod ersättare.
Lasagne tar ju  lite tid att göra men det är den väl värd!
Jag brukar alltid göra en jättestor sats när jag väl är igång och så fryser jag in i portioner.
Himla smidigt att ta fram när det körigt med allt annat.








Det här behöver du:

6-8 port.


4 kycklingfiléer
1 pkt bacon
1 hackad gul lök
1 tärnad stor morot
1 hackad grön paprika
1 brk champinjoner
½ brk svarta oliver hackade
1 burk hela tomater
1 förp. (500g)krossade tomater
oregano,svartpeppar,cayennepeppar,salt


Ostsås:

8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
salt,vitpeppar
1 äggula
400 g lagrad ost (hälften till garnering)
lasagneplattor (jag använde 1 pkt färska plattor 250 g )



Gör så här:


Skär kycklingen i mindre bitar och bryn dom i lite matfett i en stor stekgryta.
När dom fått lite färg så tillsätt bacon, paprika,morötter, lök ,vitlök,svamp och oliverna.
Krydda med kryddorna. Häll på båda sorterna tomater och låt koka på svag värme i ca 10-15 min.

Gör under tiden ostsåsen.Vispa samman 1 dl av mjölken med vetemjölet i en kastrull.Koka upp,tillsätt resten av mjölken under omrörning. Sjud såsen i ca 5 min. Krydda med salt och peppar.Dra kastrullen från plattan.Rör ner äggulan och hälften av den rivna osten.

Varva ostsås,lasagneplattor och kycklingsåsen i en ugnsfast form.Börja och avsluta med ostsåsen.
Strö över resten av den rivna osten och gratinera i ugnen 200º i ca 30 min. Det beror på om du använt färska lasagneplattor eller "torra".
Jag använde färska men nästa gång ska jag ta "torra", tycker att dom suger åt sig såsen bättre.

Servera med en god sallad!






Massa härliga färger........





......allt ska brynas och få fin färg......






....sen tillsätts tomaterna och allt får koka i 10-15 min på svag värme.....






.......varva sedan ostsås.plattor och kycklingsås.Riven ost överst......






...och efter ca 30 min är lasagnen färdig!!



Smaklig måltid!!



SYRLIG KOKOSRULLE!


Regn,regn,regn.....så kan man beskriva vädret här just nu!
Visserligen behövs det men man har ju blivit så bortskämd med sol på sistone.
I helgen bakade jag denna goda kakan.Verkligen frisk i smaken och med jordgubbar till så blev det en riktig fullträff!
Smakerna passade så bra ihop!
Väldigt enkel att göra var den också.
Jag tycker att det här är en riktig"sommarkaka"!





Det här behöver du:
Ca 10-15 bitar


Finrivet skal+saft av ½ citron
1 dl kokosflingor
3 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver


Fyllning:

1 dl lemon curd
200 g philadelphiaost
kokosflingor

Jordgubbar till servering eller dekoration



Gör så här:

Tvätta citronen väl. Finriv skalet och pressa ur saften.Blanda detta med kokosflingorna och ställ åt sidan en stund att svälla.

Sätt ugnen på 250º. Klä en långpanna,ca 30×40 cm med bakplåtspapper.
Vispa äggen och sockret vitt och poröst.Sikta ner vetemjölet och bakpulvret och till sist kokosblandningen.
Rör varsamt smeten slät.
Bred ut smeten jämnt på plåten och grädda i mitten av ugnen ca 5 min.

Dra den nygräddade bottnen ur formen och låt den kallna under bakduk.

Blanda lemon curd och philadelphiosten till en slät kräm.Det är lättast att göra det med en elvisp.
Strö lite kokosflingor på ett bakplåtspapper och stjälp den kalla kakan upp och ner på detta.Dra bort bakpappret.

Bred ut ca hälften av fyllningen jämnt över kakbottnen och rulla samman från långsidan.Bred resterande fyllning runtom längden.Garnera med jordgubbar eller servera dom vid sidan om.

Kakan håller sig i kyl ett par dagar.




Blev tyvärr inte så många bilder eftersom Peter "snott" med sig kameran till
Viken där han var och spelade Hickorygolf.......






....såhär tjusig var han då! Och vilken sving han har!!!

Hickorygolf= golf som spelas med ca hundra år gamla klubbor med skaft gjorda av hickoryträ.
Därav namnet. Det hör även till att man klär sig i tidsenlig klädsel (1900-1930 talet)
När Peter kommer hem från sina såna rundor brukar jag fråga var han parkerat tidsmaskinen. :D


Hej så länge!!





SUPERENKEL MANDELFISK!


Som jag har nämnt tidigare så är vi alldeles för dåliga på att äta fisk härhemma...
Peter frågar ofta om det och jag får nästan lite ångest, för som sagt min fantasi tryter på det området.
Jag är ingen stor konsument av färdigrätter men jag ska erkänna att det finns en som jag älskar och det är Findus Fiskgratäng Mandel......Jättegod tycker jag.
Funderade på att det inte borde vara så svårt att göra själv...och det var det verkligen inte!
Så hädanefter blir det inga fler Findus gratänger för min del.....
Vi hade kokt potatis och denna goda såsen till.





Tyvärr inte så bra bild,var så hungrig så det blev bråttom ;)




Det här behöver du:

2 vuxna + 1 barn


400 g sej ,hoki eller torskfilé
½ tsk salt
100 g smör
1 dl ströbröd
1 dl mandelspån
Hackad färsk persilja eller ½ pkt fryst
Lite pressad citronsaft
Vitpeppar,vitlökspulver.


Gör så här:

Sätt ugnen på 200º.Lägg det tinade fiskblocket i en ugnssäker form.
Smält margarinet i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser
Bred ut över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20-25 min.Passa så att mandelströsslet inte blir bränt.
Lägg i så fall lite alufolie över .






Det tinade fiskblocket (jag använde sejfilé) läggs i en form.....






.......och sedan på med den goda mandelblandningen......






Nu behöver jag inte köpa denna längre......min var mycket godare,och dessutom
gick det fortare att göra själv!!



Kan tillägga att jag funderade på att lägga in denna rätten under kategorin Barnvänligt
eftersom Mollie åt som en häst.....
Men jag lägger den under Fisk och Skaldjur ändå för att fylla ut där lite;D
Kanske något att prova imorgon ....Tisdag är ju fiskdag.;)


Smaklig måltid!!




PETERS KORVGRYTA!


Denna gången har Peter stått vid spisen igen.....
Han är ju föräldraledig på Fredagar och då brukar han laga maten på kvällen.
Det är ofta väldigt spännande.
Han hade hittat ett recept i min "lilla" samling och det är ett recept jag alltid bläddrat förbi pga en viss ingrediens.
Surkål.
Jag har aldrig provat det men fått för mig att jag inte gillade det.
Ack så fel jag hade!!För det här var supergott!!
Så lägg nu alla fördomar om surkål åt sidan och ge denna grytan en chans.
Det är den värd!








Det här behöver du:

3-4 pers

200 g rökt fläsk i lite större strimlor
1½ dl vatten + 1½ dl vatten
2 st morötter
1 gul lök i skivor
1 gul paprika i strimlor
2 tsk senapsfrön
1 tsk timjan
300 g Bratwurst eller annnan kryddig korv
500 g surkål (avrunnen)
Svartpeppar


Gör så här:


Lägg det strimlade fläsket i en stor stekgryta.Häll på hälften av vattnet.
Skala och skiva morötterna.
Lägg ner lök,paprika och morötter i grytan och strö på hälften av kryddorna.
Skär korven i bitar och lägg ovanpå. Peppra.
Täck med surkålen, som fått rinna av.Lägg i resterande vatten och kryddor.
Låt grytan sjuda under lock 15- 20 min.


Servera med hemlagad potatismos och skånsk senap.






Detta behöver du.....






......en härlig doft spred sig i köket.......







........surkålen ska ligga som ett "täcke" över medans grytan sjuder i 15-20 min....






......nu är det färdigt!! Jag hade ALDRIG lagat detta själv,så jag är så glad att
Peter gjorde det.Det var en ny kulinarisk erfarenhet :D



Smaklig måltid!!





FLÄSKFILÈPZZA MED KEBABSMAK!


Om du inte vet vad du ska äta ikväll så föreslår jag hemmagjord pizza,det är ju sååååå gott!
Och det smakar aldrig likadant eftersom man alltid har olika saker på....
Sist så  blev det Fläskfilé som jag först stekte i skivor och sen kryddade jag dom med kebabkrydda.
Jättegott verkligen!
Sen blev det lite vad som fanns hemma.
Till Kebabpizza tycker jag att man måste ha vitlökssås till så det blev det också.







Så här gjorde jag:


Pizzadeg till en långpanna:

¾ pkt jäst
4 dl fingervarmt vatten(37º)
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 liter vetemjöl
1 tsk cayennepeppar


Gör degen så här:

Smula ner jästen i en degbunke.Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt olivolja,salt,cayennepepparn och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk minst en halvtimme.


Detta hade jag på:

*Passerade tomater (Muttis) + oregano
*Fläskfilé ca 500 g stekt i skivor och kryddad med kebabkrydda.
*Röd och gul lök
*1 orange paprika
*1 pkt bacon
*Små gula cocktailtomater
*Riven ost



Gör så här:


Kavla ut degen på en långpanna.Bred ut dom passerade tomaterna och krydda med oregano.
Lägg på övriga ingredienser,avsluta med osten.
Grädda i 200º i ca 20 min.


Det här hade jag i vitlökssåsen:

2 dl Creme fraiche
3-4 msk chilisås
1 stor vitlöksklyfta
Svartpeppar

Rör ihop allt och låt stå kallt en stund.
Ringla sedan över den färdiga pizzan.
Mmmmmm......!!








Första ingredienserna ligger på.......








.....ännu mer godsaker.......







.......nu fattas bara osten.Sen in ugnen ca 20 min.



Ja, denna pizzan blev faktiskt en av dom godaste hittills....!!


Hoppas att ni hade en trevlig Valborg,det hade vi.
Vårt Majbål blev riktigt lyckat och det var hög mysfaktor....





Peter tänder på.......







.........elden tog sig snabbt.Peter betraktar på avstånd med vattenslangen
i beredskap.



I går var vi på kalas hos Mollies kusin Viktor som fyllde 5 år.
Och där bjöds det på den godaste Tacopajen jag ätit!!!
Recept kommer förhoppningsvis senare..... ;)





Mollie hade jättekul hemma hos kusinerna...här blir hon guidad i
trädgården av kusinen Malin.



Ha en trevlig Lördag!




Till bloggens startsida


bloglovin

RSS